Teraz jest 4 mar 2025, 13:23

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Podkręcony!
PostNapisane: 6 gru 2005, 19:12 

Mam pytanie do wszystkich!
Otóż może mi ktoś powiedzieć czy warto podkręcać, grafe czy kupić nową :/ ja jestem bardziej przychylny do kupna, ale jak wy sądzicie?
Waham się, ponieważ żeby mieć nową grafe to potrzebowałbym nową płyte główną :( więc troche mnie to bedzie kosztowało. A podkręcanie mojej karty chyba się nie da, bo jak ją podkręcam to nic sie nie dzieje a jak podkręcę ją na max to się źle dzieje:( (karta traci wydajność itp.)

Tytuł:
PostNapisane: 6 gru 2005, 19:21 

tutaj masz klasyczny przykład zbyt mocno podkręconej karty graficznej tak jak na poniższym screenie dzieje sie u mnie dośc żadko ale jak sie pojawi to potwrafi wnerwic :evil: http://img35.imageshack.us/my.php?image ... 0265bk.jpg

Tytuł:
PostNapisane: 6 gru 2005, 19:23 

wszystko zależy od tego jaka to karta i jakiego producenta

BTW - BF2 nielubi pracować na podkręconym sprzęcie

Tytuł:
PostNapisane: 6 gru 2005, 19:42 

radki 9550 gigabyte kręca się dobrze ale oczywiście bez przesady no i nie można zapomniec o dodatkowym chłodzonku bo staandardowo jest chłodzenie pasywne warto zamontować wiatraka :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 6 gru 2005, 19:50 

Z mojego 9550 wycisnałem 20% ponad normę, a nastepnie, raczej dla własnego spokoju niż bezpieczeństwa karty, zszedłem do jakis 116-118%.

BTW: Moj R9550 był z wiatrakiem w standardzie (od Sapphire)... :wink:

EDIT: teraz dopiero doczytałem, ze pisałes o R od Gigabite'a...

Ostatnio edytowano 6 gru 2005, 19:52 przez Uncle Blues, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 6 gru 2005, 19:51 

Gold napisał(a):
Otóż może mi ktoś powiedzieć czy warto podkręcać, grafe czy kupić nową :/ ja jestem bardziej przychylny do kupna, ale jak wy sądzicie?
Waham się, ponieważ żeby mieć nową grafe to potrzebowałbym nową płyte główną :( więc troche mnie to bedzie kosztowało. A podkręcanie mojej karty chyba się nie da, bo jak ją podkręcam to nic sie nie dzieje a jak podkręcę ją na max to się źle dzieje:( (karta traci wydajność itp.)

Niekoniecznie możesz przecierz jeszcze kupić grafy na AGP x4/x8 taki np GeForce 6600 czy radek 9800, x800 czyli karty koło 600-800 zł(bo chyba ci chodziło że masz płyte na AGP? :wink: )

Tytuł:
PostNapisane: 6 gru 2005, 21:08 

Ubi napisał(a):
tutaj masz klasyczny przykład zbyt mocno podkręconej karty graficznej tak jak na poniższym screenie dzieje sie u mnie dośc RZadko!! ale jak sie pojawi to potwrafi wnerwic :evil: http://img35.imageshack.us/my.php?image ... 0265bk.jpg

ubi to nie swiadczy o za mocno podkreconej karcie, ale raczej o zlym chlodzeniu. wiem bo mialem tak samo :wink: glowilem sie kilka ladnych dni, reinstalowalem stery, windowsa, odkrecalem karte i w koncu okazalo sie, ze wiatraczek co jakis czas wypadal z lozyska i silniczek sie krecil, a lopatki staly w miejscu... 8) a wiesz co pomoglo zanim zebralem kase na nowy wiatraczek? odwrocenie komputera "do gory nogami"* :lol:

* wiem, ze komputer nie ma nog, ale to taka metafora... trudne slowo :D

Tytuł:
PostNapisane: 6 gru 2005, 21:31 

No i trzeba bylo to dac w Ogolne (BF2) :?

Tytuł:
PostNapisane: 6 gru 2005, 23:28 

Jak masz kase to kup nowa plyte i karte.predzej czy pozniej i tak to cie czeka a czym wczesniej sprzedasz stary sprzet tym wiecej za niego wezniesz.a jak przekrecisz o spalisz,poza tym trzeba miec dobry uklad chlodzenia.
proponuje fora tematyczne z tym zwiazane.

Tytuł:
PostNapisane: 7 gru 2005, 09:30 

Przed wymianą i kręceniem karty najpierw zastanów się czy przypadkiem nie masz innych tzw. "wąskich gardeł'. Tj wolna pamięć, pamięci nie działające w dual-u, wolny procesor, złe ustawienia w BIOS, defragmentacaj dysku itd .....
Ja osobiście wydałem kupę kasy na pamięć, grafę, dysk i nic. Problemem okazał się procesor. Mój przypadek (już kiedyś o tym pisałem):
Cel 2.6, 1GB RAM, X800XL AGP, HDD 7200 Rpm 8MB cache NCQ - 3dmark05 wynik 3400 :evil:
P4 3.0HT, 1GB RAM, X800XL AGP, HDD 7200 Rpm 8MB cache NCQ - 3dmark05 wynik 4900 :twisted:

Przy okazji dodam że zmiana procesora doprowadziała do tego, iż obecnie zazwyczaj jestem pierwszy albo jeden z pierwszych na mapie (czytaj - ładowanie mapy). :twisted:

NIE PRZECENIAJCIE KARTY GRAFICZNEJ. BIEDACZKA CHODZI TAK SZYBKO JAK JEJ PROCEK POZWOLI.

Tytuł:
PostNapisane: 7 gru 2005, 12:51 

w twoim przypadku tak było (baleron 2.6 faktycznie niejest najlepszym sprzętem do grania)
ale generalnie im nowszy tytuł tym bardziej liczy się wydajność k.graficznej ponad procesora

Ps. przy zmianie tego celka na pentka zmieniałeś chyba też płyte główną i ramik (nowy socket, nowy chipset, DDR->DDR2) ?

Tytuł:
PostNapisane: 7 gru 2005, 13:26 

Kolec napisał(a):
w twoim przypadku tak było (baleron 2.6 faktycznie niejest najlepszym sprzętem do grania)
ale generalnie im nowszy tytuł tym bardziej liczy się wydajność k.graficznej ponad procesora

Ps. przy zmianie tego celka na pentka zmieniałeś chyba też płyte główną i ramik (nowy socket, nowy chipset, DDR->DDR2) ?

Właśnie chodziło o to aby nie zmieniać płyty. socket 478 :(
Już nic z niej niestety nie wyciągne. Ale do tego czasu będzie już PS3 i Battlefield 3 :wink:

PostNapisane: 7 gru 2005, 14:40 

Sory zapomniałem o najważniejszym ja mam:
AMD Athlon(tm) XP 3200+
2.21 GHz
1,00 GB RAM
i mam karte Radeon 9600Pro

Walking death napisał(a):
Gold napisał(a):

Niekoniecznie możesz przecierz jeszcze kupić grafy na AGP x4/x8 taki np GeForce 6600 czy radek 9800, x800 czyli karty koło 600-800 zł(bo chyba ci chodziło że masz płyte na AGP? :wink: )

Może masz racje może zmienie, ale wolalbym złącze PCI Express, a do tego potrzebuje nową płyte i procka :(

Tytuł:
PostNapisane: 7 gru 2005, 16:12 

jakbyś zmienił samą kartę graficzną to mógłbyś jeszcze sobie konkretnie w BF2 pofikać (biorąc pod uwagę na jakim sprzęcie mi Iron Gator pocina to chyba nieistnieje płynność przy opcji "full wypas" :roll: )

a jak chcesz zmieniać to przyjdzie ci się solidnie wykosztować (nowe MoBo, CPU, GPU, ramik)
potrzebne by było conajmniej ze 2 kafle zyli by było lepiej niż obecnie

a to wszystko aby gra wyglądała ciut lepiej (graficznie to ona i tak jest przeciętna) - a dodatkowo stracisz na skuteczności bo będzie gorzej ludki widać

i niepodniecałbym się tak na twoim miejscu PCIe

Tytuł:
PostNapisane: 7 gru 2005, 16:29 

Jak pisali poprzednicy, musisz wziąść pod uwagę za i przeciw podkręcania karty graficznej.

Możesz jeszcze zajrzeć na http://www.cooling.pl i tam na forum podpytać osób które się tym na codzień zajmują.

Pozdro

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2