Zerth napisał(a):
Wracajac do sterownikow a dokladnie do detonatorow to polecam wersje 43.45 ewentualnie 44.03. Producent mojej karty (Leadtek) poleca te pierwsze, co prawda mam nowsza karte z serii FX5600 ale mysle ze 44.03 bedzie najlepszym rozwiazaniem oczywiscie + DX 9.0b i powinno wszystko dzialac jak nalezy - a jesli nie to problem z ustawieniami, bo skoro wielu graczy uzywa tych sterownikow i jest OK to niby dlaczego ma nie dzialac u Ciebie... Pozdrowionka
Jedna delikatna uwaga co do sterwowników. Miałem ostatnio mały problem z nimi. Jakoś tak się złożyło, że mam w domu na obu kompach grafy Leadteka (na jednym GF 2MX, na drugim GF4 Ti4200). Są to ******* karty - bardzo podatne na podkręcanie, solidnie wykonane - ogólnie lubię tą firme.Ale wróćmy do tematu - po zainstalowaniu najnowszych detonatorów BF zaczął szarpać - nie było to typowe obniżenie FPS (było 50 - 60 FPS bez żadnich wachań) tylko wyglądało, jakby miał "laga przy reagowaniu na ruch myszki". Podobnie było także z UT 2003. Ogólnie pomogło sciągniecie detali i grafiki na ustawienia 800x600x32bpp i medium (bez cieni od modeli) - dało się grać. Jednak nie powinno tak być na P4 2.4 z 512 Mb RAM i GF4 Ti 4200 z Win 98 i DX9, co nie? Po takim sprzęcie moznaby się spodziewać odrobiny luksusu...
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
Strasznie mine to wqurzyło, kupę czasu zmarnowałem na znalezienie błędu (szukałem praktycznie wszędzie). W końcu znalazłem - rozwiązanie było banalne - zainstalowałem sterownik Leadteka zrobiony na podstawie Detonatorów które wcześniej miałem (i gra tak na nich słaobo działała). Czyli teoretycznie nie powinno być różnicy (niby te same stery) - była jednak i to poważna. Teraz przy ustawieniach na absolutnego maxa mam na Berlinie (który jest jedną z bardziej wymagających map z gry) 85 - 90 FPS-ów i nie mam wcale śladów jakichkolwiek problemów. Cyli skok potworny. Z drugą grafą (Gf2 MX) było podobnie - tyle, że tam mam ogólnie słabszego kompa. Ciekawe, co nie? Wygląda na to, że Leadtek ma coś w architekturze swoich kart, co powoduje kłopot we współpracy ich z sterami referencyjnymi nVidii - sterowniki wymagają lekkiej przeróbki przez programistów Leadteka.
Wniosek jest prosty - nie zawsze najnowsze Detonatory pomagają - niekiedy warto używać sterowników producenta karty. W przypadku niektórych firm (zwykle tych lepszych) sterowniki te wykorzystają optymalnie kartę...