Teraz jest 19 lut 2025, 01:45

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 gru 2005, 13:17 

Szanowni!
Odwiedzilem juz chyba wszystkie mozliwe listy dyskusyne dotyczace BF2 i nigdzie nie moglem znalesc lekarstwa na problem dotyczacy przycinania gry.
Mam Srentium PIV 3 ghz, 2 giga ramu, x800 na pokladzie i gra skacze mi tak potwornie, ze nie jestem w stanie nawet sie ruszyc! Blagam nie piszcie mi ze ten temat byl juz poruszany - bo owszem byl ale nigdzie nikt nic na to nie poradzil konstruktywnego. Ja robilem juz wszystko wlacznie z reinstalacja systemu zaglowaniem sterownikami oryginalnymi i nieroyginalnymi najnowszymi i starszymi mam wszystkie patche zainstalowane prawidlowo i nawet updatowalem punkbustera ALE ABSOLUTNIE NIC NIE POMAGA!!!! Dodam tylko ze wszystko powalilo sie po instalacji dodatku SF. Pomozcie jesli macie jakies pomysly ale jesli nie macie to lepiej nic nie piszcie bo odpowiedzi w stylu sciagnij nowe stery" troszke sa niepowazne:)

Z gory wielkie dzieki dla "mega-umyslow". Pozdrawiam :P

Tytuł:
PostNapisane: 19 gru 2005, 13:39 

Zakładam że próbowałeś reinstalację BF2.

Moje propozycje to:
- zainstaluj sobie programik EVEREST http://www.lavalys.com/ i dokładnie przewertuj parametry swojeo sprzętu.
- możesz spróbować defragmentację dysku.
- sprawdź taktowanie karty graficznej.
- nie używaj catalyst 5.12 (jest bug graficzny w SF)

To są pomysły "tak na szybko".

Podaj swoją konfigurację sprzętową (może być na podstawie everesta; czy to jest x800 xl lub inna wersja czy też jakaś podstawowa wersja?)
Podaj ustawienia graficzne dla BF2
W jakich okolicznościach zaczyna Ci "ciąć". Czy robi to od początku?.
Czy przycinanie występuje w trybie single palyer?

PS może nie pomogłem Ci za bardzo, ale naprawdę się staram 8). podaj więcej info

Tytuł:
PostNapisane: 19 gru 2005, 13:54 

Sprawdź ustawienia dzwięku w grze jeśli masz akceleracje sprzętową zmień na programową wyłącz EAX.
A inne gry programy chodzą dobrze? Zapuść jakiegoś 3d marka i sprawdź.
Może zasilacz pada.
Tak jak napisał ojej podaj konfig i opisz problem dokładniej.

PostNapisane: 19 gru 2005, 17:23 

jak w temacie, poza sprzetem sprawdz sobie neta, programiki np.winmtr-pokaze straty pakietow,pingplotter-pokaze pingi.
Sprzetowo:Everest - i z niego ciagnij stery do gratow w kompie (wszystkie stery):plyta glowna,grafika,dzwiek,peryferia.Moze w biosie masz zle ustawienia (kombinacje lub kumpel specjalista),jakie programy poza battlefieldem uruchomione (ostre sito).Powodzenia

Tytuł:
PostNapisane: 19 gru 2005, 20:14 

Dobra, zaczne od tego ze w singlu tez wszystko szarpie. Moja karta graficzna to dokladnie Sapphire X800 Pro niczym nie podkrecany (bo nie bylo potrzeby;) a dzwiek to SB Live! Mam tez na dysku oryginalnego Call of Duty 2 i Silent Huntera III i chodza poprostu rewelacyjnie. W Bf2 ustawienia graficzne mam wszystkie na maxa. Ale musze zaznaczyc ze do tej pory nawet na 1600x1200 mialem 40-60 klatek i wszystko gralo jak w "radio maryja". Potem dokupilem 1gb i bylo naprawde super az do czasu... Objawy sa mniejwiecej takie: Zaraz po uruchomieniu sie mapy wszystko zaczyna sie p..r..z..r..yy http://www...a..ć i tak samo jest z dzwiekiem. Wlascieiw to mam klopot nawet z wyjsciem do menu bo zaniim to zrobi to mija pare minut "popiardywania" w glosnikach i pokazu slajdow dla niedowidzacych:) Zasilacza raczej nie obwiniam bo wszystko inne smiga bez problemowo to samo tyczy sie biosu. To tyle... a przy okazji wlasnie usralem egzamin na prawko (drugi raz, urwa mać: :evil: )

Dzieki chlopaki w ogole za zainteresowanie! zaraz sciagne tego everesta;)

pozdrowienia!

Tytuł:
PostNapisane: 19 gru 2005, 23:13 
Moderator forum

Po patchu 1.12 niektóre osoby odnotowywały poprawe wydajności przy ustawieniu AAx2.

PostNapisane: 20 gru 2005, 00:38 

przy 60fps aax2 :lol: :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 20 gru 2005, 09:16 

Frozen.Vodka napisał(a):
... W Bf2 ustawienia graficzne mam wszystkie na maxa. Ale musze zaznaczyc ze do tej pory nawet na 1600x1200 mialem 40-60 klatek i wszystko gralo jak w "radio maryja"...

To mnie zaskoczyłeś. Ja z x800 xl (mocniejsza karta) nigdy nie pojechałem na takiej rozdziałce i do tego na full detalach (co prawda mam tylk 1GB :cry:).
Jeżeli to prawda, to zbieram kasę na kilo pamięci :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 20 gru 2005, 13:44 
Moderator forum

#1. Wszelakie BF-y mają duże kłopoty z obsługą czegokolwieki niż software-owy dźwięk. EAX zawsze jest tu bardziej kłopotem niż pomocą. Tacy jusz są programiści w Dice. U mnie EAX kosztował sporo wydajności i wcale nie dawał lepszej jakości (dziwnie czasami odgrywał dźwięki). To poerwsza porada. Po nowym patchu (a więc i instalu SF) jeszcze jest IMHO gorzej.

#2. Filtrowanie tekstur - to boli. Nawet bardzo boli. Nawet Radeony (one zwykle tu mniej tracą na wydajnosci w porównaniu z GeForce). Na X800 sugerowałbym ustawienie medium lub LOW.

#3. Dynamic Lights - żre moc kompa jak diabli. Wyłączyć, albo ustawić na LOW.

#4. Banalna sprawa - może masz jakieś addaware czy inne wirospodobne ustrojstwo?

#5. Pobaw się rozdziałkami - może to pomoże?

#6. Czy proc/grafa ci się nie przegrzewa. Jak P4 się przegrzewa to zmienia mu się taktowanie (by uniknąc spalenia) - czasami nawet sporo zmniejsza. Może to jest twój problem?

Tytuł:
PostNapisane: 20 gru 2005, 20:41 

a moze rozwiazanie nie dotyczy grafiki? :> jak pkt #1 w poprzednim poscie, tyle ze nie dotyczy EAX'u - audio quality wrzuc na low - pomoze, jesli to ten blad.

PostNapisane: 20 gru 2005, 20:54 

Frozen.Vodka napisał(a):
Szanowni!
Pomozcie jesli macie jakies pomysly ale jesli nie macie to lepiej nic nie piszcie bo odpowiedzi w stylu sciagnij nowe stery" troszke sa niepowazne:)

oki, bede troche niepoważny, ale miałem coś dokładnie takiego samego jak TY - pomogła mi instalacja catalyst 5.11. Wcześniej reinstalowałem system (i tak musiałem bo dysk mi padł :D ) i była wielka kupa - a później przeinstalowałem stery i jak ręką odjąć

Tytuł:
PostNapisane: 21 gru 2005, 13:16 

Ale kochani, jakby teraz nie dzialalo to wczesniej jak mame kocham gralem na 1600x1200 i ze wszystkim na maxa nawet aax6. wczoraj w calej desperacji zrobilem format i ponowna instalke systemu a na czysciutki system BF2 i dodatek. No i jest lepiej ZNACZNIE LEPIEJ ! ale niestety 1280x960 i wszystko na full. Wprawdzie zainstalowalem stare pewne stery omegi ale moze zmienie jeszcze na cat 5.11 jak radzi Arti. Co do p0omyslow na dzwiek to juz przrobilem wszystkie kombinacje i nawet zainstalowalem stery KX. W tej chwili ustawilem na srednio bez EAX i jest ok (w miare oczywiscie).

Wykrzesacie jeszcze jakas iskre ?

ja juz spedzilem kolejny dzien na walkach ze ta gra zamiast walkach w niej;( a tak chcialbym z wami pograc

MAcie moze adresy jakis fajnych serwerow gdzie gracie?
Wąski nie jestem moge sie przydac jak juz sie uporam ze sprzetem:)))

Tytuł:
PostNapisane: 21 gru 2005, 13:38 
Moderator forum

Niestety ostatni patch (ten który z SF przyszedł) wyraźnie pogorszył FPS-u w grze i niewiele to poradzisz. Trzeba czekac na kolejnego który ma poprawić wydajność.

Tytuł:
PostNapisane: 21 gru 2005, 14:12 

Mój znajomy z którym gram w BFa stwierdził że jak ustawił grafę na ultra high to zyskał na tym średnio 10-15fps :shock: Wierzę mu bo po co miałby mi kłamać. Fakt że sprzęt ma niekiepski m.in. grafa geforce 7800.

Strefa czasowa: UTC + 2