Teraz jest 18 lis 2024, 00:02

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 455 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 31  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 22 gru 2005, 12:14 
Gryniu napisał(a):
Dowiedziałem się od Robala, że takowy program do losowania grup jest przez niego robiony. Z tego co mi mówił każdy zespół będzie opatrzony cyfrą do 1 do 3 która będzie odzwierciedleniem owego teamu Skilla... ale jak wszystkim wiadomo jakby losowanie nie wypadło i tak wszystkim nie uda się dogodzić :wink:

:arrow: :wink: :arrow:

ten programik jest prawie gotowy - ale nie wiadomo czy bedzie uzywany bo deec juz chyba jakis programik sobie zalatwil. czas pokaze

Tytuł:
PostNapisane: 22 gru 2005, 12:20 

Zorak napisał(a):
Btw mi to nawet pasuje ze najlepsze kalny sie same wybija odrazu na poczatku :D
Wieksze sznase dla nas :P

Ja wiem, że w Mistrzostwach Świata w piłce nożnej Trynidad i Tobago też życzyłby sobie, żeby do jednej grupy trafiła Brazylia, Argentyna, Niemcy i Włochy. Problem w tym, że prestiżowe turnieje kierują się zupełnie inną polityką. Najprościej w świecie chodzi o gradulacje spotkań. Żeby najciekawsze i najbardziej zacięte odbywały się w playoffach. Pomysł z bezmyślnym wymieszaniem wszystkich po równo grozi wybiciem się mocnych teamów i kiepskimi playoffami. Słabsi też mogą mieć dużo trudniej, więc się tak nie ciesz. Nie ma gwarancji, że mniej doświadczony team nie trafi do grupy z trzema wymiataczami i prawdopodobieństwo wyjścia z grupy zmniejszy mu się gdyby miał pewność, że będzie w grupie jedynie z dwoma mocnymi.

artih napisał(a):
A skąd można wiedzieć kto jest mocny a kto słaby skoro 70% Klanów nic nie grało od długiego czasu a dopiero teraz pojawiło się w turnieju :?: :roll:

Skąd? Można z bardzo wielu czynników. Po pierwsze z historycznych osiągnięć. Po drugie ze znajomości zespołów i graczy (jak się z nimi grało). Po trzecie z doświadczenia. Mogę ci nawet w tej chwili nakreślić ogólnie kto jest mocny i jest faworytem, a kto jest słabszy i będzie miał cięższą przeprawę.

Weźmy sobie choćby tą uproszczoną punktację o której wspomina Gryniu. Uproszczona, bo część teamów różni się znacznie w obrębie tej samej oceny (1-3, gdzie 3 to najmocniejszy team)

=PKT= |EiR| 1
=PKT= |TK| 1
|MON.DC| 1
CT | 2
=BF.IS= 1
[PRGK-BF] 1
=CpS= 1
[PTS1939] 1
#SøD 3
¤)ßmÇ(¤ 2/3
lS 3
|WB| 2
[SPQR] 3
.4ca$H 2
team-cG 2/3
<ô.ô> 3
~]GBZ[~ 2
sONkei 2
Pisseschaum 3
[SPQR@praeto] 1
}FAD{ 1
dac 1/2
anaL 2/3
[3C] 1
-GoB| 2
=Yes= 1/2
[DeC] 1/2
Horny^|*o*|^ nie wiem 1/2 chyba
CT² | 2
#nm. 2

Gryniu napisał(a):
Dowiedziałem się od Robala, że takowy program do losowania grup jest przez niego robiony. Z tego co mi mówił każdy zespół będzie opatrzony cyfrą do 1 do 3 która będzie odzwierciedleniem owego teamu Skilla... ale jak wszystkim wiadomo jakby losowanie nie wypadło i tak wszystkim nie uda się dogodzić :wink:

Dogodzić się nie da, ale można w sensowny sposób poradzić sobie z znaczną różnicą w dysproporcjach uczestników. Mamy tutaj cały przekrój sceny Infantry. Od najlepszych teamów Europy, przez zespoły przeciętne, po niedoświadczone. Łatwo w takim przypadku popsuć turniej przez źle skonstruowane zasady losowania do grup. Dlatego uprzejmie prosiłbym o podawanie nabierzącą szczegółów dotyczących algorytmu losowania (zanim w sobote się ono odbędzie). Wtedy będziemy mogli o nim podyskutować i wytknąć ewentualne uchybienia, a twórca zdąży nanieść stosowne poprawki.

Tytuł:
PostNapisane: 22 gru 2005, 13:04 

jak by nie było i tak wygra ls albo spqr 8)
widziałem w akcji panów z #SoD... dużo gadają mało grają tak naprawde :) i w kółko przechwalają się na X-fire....
nie wiem jak.. Pisseschaum (totalnie nie znam tych panów...)

Tytuł:
PostNapisane: 22 gru 2005, 13:36 
Pancho napisał(a):
Dogodzić się nie da, ale można w sensowny sposób poradzić sobie z znaczną różnicą w dysproporcjach uczestników. Mamy tutaj cały przekrój sceny Infantry. Od najlepszych teamów Europy, przez zespoły przeciętne, po niedoświadczone. Łatwo w takim przypadku popsuć turniej przez źle skonstruowane zasady losowania do grup. Dlatego uprzejmie prosiłbym o podawanie nabierzącą szczegółów dotyczących algorytmu losowania (zanim w sobote się ono odbędzie). Wtedy będziemy mogli o nim podyskutować i wytknąć ewentualne uchybienia, a twórca zdąży nanieść stosowne poprawki.

algorythm jest bardzo latwy
1. dodajemy wszystkie teamy + sekcje (zeby 2 sekcje jednego klanu nie byly w tej samej druzynie) + skill 1,2 lub 3
2. zaczyname losowanie: najpierw skill 1 rozzucamy bo grupach
3. i pozniej grupy uzupelniamy skill 2
4. na koniec uzupelniamy grupki reszta teamow

ktos jakis lepszy pomysl?
musze dopiero z deeciem pogadac czy jego porgram bedzie dzialal, jak nie bede musial jakas noceke poprogramowac

Tytuł:
PostNapisane: 22 gru 2005, 15:52 

Pancho PRGK chyba też 1/2 bo chyba PRGK wygrało z Yes co nie ?

Eh ta twoja klasyfikacjaaaaa;p

Tytuł:
PostNapisane: 22 gru 2005, 16:04 

To klasyfikacja jak on was widzial grajac z wami a nie kto z kim gral i wygral :wink: 8)

Tytuł:
PostNapisane: 22 gru 2005, 16:33 

Gryniu napisał(a):
widziałem w akcji panów z #SoD... dużo gadają mało grają tak naprawde :) i w kółko przechwalają się na X-fire....

Tu się zgodę. SoD pomimo, że ma sporo indywidualności, sam w sobie może nie być taki groźny. Szczególnym przypadkiem jest tu Nemphis, który jawnie oświadcza, że jest graczem solo. I z wielu klanów był wywalany bo każdy miał dość jego zerowego teamworku. Zobaczymy, może się zgrają. Potencjał mają.

Gryniu napisał(a):
nie wiem jak.. Pisseschaum (totalnie nie znam tych panów...)

Bardzo mocny niemiecki team. Doszli do ćwierć finału w Infantry Cup I, przegrali dopiero z Project Evolution (zresztą jak SPQR we wcześniejszej rundzie). Byli też przez długi czas w pierwszej piątce laddera infantry. Graliśmy z nimi kiedyś parę razy spary. Zawsze były bardzo trudne.

>RobaL< napisał(a):
1. dodajemy wszystkie teamy + sekcje (zeby 2 sekcje jednego klanu nie byly w tej samej druzynie) + skill 1,2 lub 3
2. zaczyname losowanie: najpierw skill 1 rozzucamy bo grupach
3. i pozniej grupy uzupelniamy skill 2
4. na koniec uzupelniamy grupki reszta teamow

Wygląda sensownie.

Tytuł:
PostNapisane: 22 gru 2005, 16:43 

Lord napisał(a):
Pancho PRGK chyba też 1/2 bo chyba PRGK wygrało z Yes co nie ?

Eh ta twoja klasyfikacjaaaaa;p

Taka klasyfikacja walnięta naprędce. Główną ubogością jest to ograniczenie 1-3 (o czym przecież wspominałem). Powinno być jak w clanbase 1-10. Stąd PRGK jest pewnie dużo mocniejsze od młodych polskich klanów. Ale nie mogłem tego ukazać z powodu zbyt ogólnych ocen. A z tym Yes faktycznie masz rację, za dużo im dałem.

Tytuł:
PostNapisane: 22 gru 2005, 17:22 

Tak i samo jak z Yes to i DeC już nie grają tam dobrzy gracze;)

@SoD Oni są dobzi inwidualnie zobaczymy jak grają teamowo:)

SPQR i tak nie wygra:D

Tytuł:
PostNapisane: 22 gru 2005, 18:02 

@RobaL - dzisiaj pogadamy na TS'ie wiec opracujemy to....

@Pancho - Klasyfikacje w skali 1-3 organizatorzy ustalą ale nie powiem że będzie zbliżona do twojej

Tytuł:
PostNapisane: 22 gru 2005, 18:49 

DeeC może klasyfikacja powinna bys w skali od 1 do 4 a nawet bym powiedział że może być do 5

Tytuł:
PostNapisane: 22 gru 2005, 21:01 

co z logiem...?

Tytuł:
PostNapisane: 23 gru 2005, 00:17 

Lord napisał(a):

Nie czaje Twoich aluzji do SPQR :roll:
Masz cos do nas?
Mozna powiedziec ze PRGK napewno nie wygra a SPQR bedzie mialo ciezki test do przejscia

A co do teamow to Pancho ladnie podsumowal :wink:
Chociaz bydlak wie ze chce miec oczka w grupie :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 23 gru 2005, 02:14 

ja nie chce nic mowic losowania jeszcze nie bylo a tutaj prawie 20 stron :P

co do oceny to mozliwe ze pancho ma racje chociaz pewnie bym zmienil pare rzeczy np czemu 3C tak nisko ??

Tytuł:
PostNapisane: 23 gru 2005, 02:18 
Moderator forum

Lord napisał(a):

Pewnie ze nie bo wygra SPQR@praeto.

But our hearts only to Poland.
1939-1945
For your freedom and ours"

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 455 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 31  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2