Teraz jest 27 lis 2024, 12:30

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 sty 2006, 11:18 

generalnie przeczytałem dziesiatki guidów i setki stron druku (dosłownie), ale nie udało mi sie znaleźć nic na temat komunikacji w BF2 z konsoli.

Wszystko co wiem to to że są 3 klawisze J,K,L i tu zaczyna się kłopot. Napisze jak to rozumiem i czego nie rozumiem i proszę mnie poprawić:
(dla uproszczenia założe że zawsze jestem po stronie USMC)

J - piszę do wszystkich na serwerze. dla mnie i wszystkich USMC jest to tekst niebieski, a dla wroga czerwony

k - pisze do wszystkich USMC

L - pisze do swojego sqadu na zielono i tu pytanie czy ten tekst jest niewidoczny dla reszty USMC ? czy jak pisze że potrzebuje medyka lub ammo to reszta tego nie widzi i nie widzi mnie na mini mapie (jako mrygającego punktu)
zdaje sobie spraweze to przycisk "rózy" ale tekst jest też zielony

tekst żółty to Commander. czy jest żólty bez względu na to czy używa się J, K czy L ?

czy jest mozliwośc przypisania do klawszy innych komunikatów

pewnei wielu z was pytania wydadzą się banalne ale nie jestem wróżką :wink:

PostNapisane: 6 sty 2006, 11:34 

Deshroom napisał(a):

W bf2 nie ma czegoś takiego jak bindy w qłejku czy cs.

PostNapisane: 6 sty 2006, 11:46 

*CQF*Dr4go napisał(a):
Deshroom napisał(a):

W bf2 nie ma czegoś takiego jak bindy w qłejku czy cs.
to znaczy że jak rzucam granat to zawsze dre się do przeciwnika "Granat !!!" ? myślałem że to bind głupich noobów :cry: którzy sobie porobili bindy z granatem do ostrzeganai teamu a to wróg ucieka
nie wydaje mi się bo nie zawsze słychać ten krzyk

widzałem też komunikaty kierunków (na zasadzie godzin na zegarze) nie widze takiej funkcji

możesz odpowiedzieć na reszte pytań czy też nie znasz odpowiedzi ? :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 6 sty 2006, 13:01 
Oldboy Battlefield.pl

Deshroom napisał(a):
J - piszę do wszystkich na serwerze. dla mnie i wszystkich USMC jest to tekst niebieski, a dla wroga czerwony

Żeby było wiadomo, który team spamuje chat :P

Deshroom napisał(a):
k - pisze do wszystkich USMC

Sam sobie odpowiedziałeś...

Deshroom napisał(a):
L - pisze do swojego sqadu na zielono i tu pytanie czy ten tekst jest niewidoczny dla reszty USMC ? czy jak pisze że potrzebuje medyka lub ammo to reszta tego nie widzi i nie widzi mnie na mini mapie (jako mrygającego punktu)
zdaje sobie spraweze to przycisk "rózy" ale tekst jest też zielony

Tak, tylko do składu w którym się znajdujesz. Jeśli nie grasz w składzie, to nie napiszesz nic...

Deshroom napisał(a):
tekst żółty to Commander. czy jest żólty bez względu na to czy używa się J, K czy L ?

Żółty jest zarezerwowany dla Commandera, żeby było wiadomo, że to on pisze...

Deshroom napisał(a):

Nie ma takiej możliwości

Pod klawiszem - Q - masz wszystkie komendy dla całego zespołu, więc naucz się ich używać. Jak wciśniesz wołanie o pomoc medyka, na minimapie żołnierze grający aktualnie medykiem zmienią ikonkę z kropki na czerwony krzyżyk. Analogicznie z supportem i mechanikiem.
Dodatkowe opcje rozkazów (próśb) masz także pod klawiszem - T - są to komendy drużynowe, a jak jesteś dowódcą składu, to prośba przekazywana jest do commandera.

Tytuł:
PostNapisane: 6 sty 2006, 13:17 

Instrukcji kolega nie ma? Wszystko o co pytasz tam właśnie jest napisane.

Tytuł:
PostNapisane: 6 sty 2006, 13:37 

*CQF*Dr4go napisał(a):
Instrukcji kolega nie ma? Wszystko o co pytasz tam właśnie jest napisane.
nie ma tam nic na ten temat. Instrukcje mam nawet dwie (włoską i polską bo teraz jest taka partia w EMPIKU że dala włoską zamiast polskiej w pudełku a potem polska wysyłaja pocztą. tyle że polska jest zjeb... na maxa wieć najlepiej sciągnąć angielską z netu)
to nie prawda że w manualu są te rzeczy
opis jest zbyt ogólny

BTW. dostałem włoska instrukcje i DVD które ani troche nie jest polskie - a tak sie martwiłem że nie moge mieć wersji ENG :P
nie wiem jak to jest ale mam PURE angielskie DVD z Empiku :)
myślałem że menu bedzie Polskie ale na szczęści enie jest. Mam nadzieje że jak doinstaluje SF to tak zostanie

@Tom@s
bardzo Ci dziękuje.
Pozwól że sie upewnie. Jak z "róży" "Q" wolam np. medyka i ten komunikat jest zielony, bo ja np. jestem sam w squadzie to oczywiście na minimapie zaznaczają się krzyżyki medyków ale czy mój komunikat jest widoczny na niebiesko dla innych i również im mrygam jako pytający ?
Chodzi mi o to czy nie lepiej być Unasigned jeśli gram sam niz być samemu lub z kimś randomowym w squadzie.

Tytuł:
PostNapisane: 6 sty 2006, 13:52 

Deshroom napisał(a):
nie ma tam nic na ten temat. Instrukcje mam nawet dwie (włoską i polską bo teraz jest taka partia w EMPIKU że dala włoską zamiast polskiej w pudełku a potem polska wysyłaja pocztą. tyle że polska jest zjeb... na maxa wieć najlepiej sciągnąć angielską z netu)
to nie prawda że w manualu są te rzeczy
opis jest zbyt ogólny

Prawdę mówiąc nigdy nie czytałem instrukcji ale wydaje mi się, że podstawowe informacje o znaczeniu klawiszy Q i T są tam zawarte.

Deshroom napisał(a):

Pozwól że sie upewnie. Jak z "róży" "Q" wolam np. medyka i ten komunikat jest zielony, bo ja np. jestem sam w squadzie to oczywiście na minimapie zaznaczają się krzyżyki medyków ale czy mój komunikat jest widoczny na niebiesko dla innych i również im mrygam jako pytający ?

Tak

Deshroom napisał(a):

Chodzi mi o to czy nie lepiej być Unasigned jeśli gram sam niz być samemu lub z kimś randomowym w squadzie.

Zdecydowanie lepiej grać z kimś w squadzie chociażby ze względu na ruchomy spawn.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 6 sty 2006, 13:57 

ok, dzieki
AD. 1 opis zawiera po około 5 wyrazów do J, K i L :) (cała instrukcja ma 14 strom podczas gdy prosty Guide do Commandera 26 :P )
AD. 3 jeśli AD. 2 jest "Tak" to jasne że zawsze bede w Squadzie - choćby sam :). Oczywiści eznam zalety "bycia w nim nie sam"

Tak jak mówiłem przeczytałem mase Guides i wiem dużo ale nigdzie nie było opisu (dokładnego) J, K i L.
Pewnie jest to UBER proste jak się gra z kumplami na TS (mozna spytac co się wyświetla) ale wszyscy moi znajomi grają albo w Americasa albo w Warcrafta :-) bo to moje ostatnie 3 lata Online :P

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 6 sty 2006, 17:29 

Jeżeli masz słuchawki z mikrofonem to spróbuj używać także VOIPa. Jest gorszy od TS, ale jak nie znasz serwera w TS może się przydać. I prawie wszyscy go mają :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 11 sty 2006, 13:19 

Yamsza napisał(a):
Jeżeli masz słuchawki z mikrofonem to spróbuj używać także VOIPa. Jest gorszy od TS, ale jak nie znasz serwera w TS może się przydać. I prawie wszyscy go mają :wink:
właściwie to na szczęście mam słuchawki i mikrofon oddzielnie. nauczony tym że wszystkie słuchawy w micami w jednym są jakosci ciepłego shitu :P
moje to:
http://www.devhardware.com/c/a/PC-Speak ... 20-Review/

http://www.labtec.com/index.cfm/gear/de ... 1,crid2=10

Wireless bo zawsze możesz sobie póść po kawe pozostając z kuplami na komsie :P

właśnie zastanawiam się ile osób uzywa VOIPa. W sumie nie mam ochoty na TS ani Ventrilo bo jestem na etapie odpoczywania od wielogodzinnych sesji gadania o wszystkim i niczym czy to z angolami czy polakami. Podoba mi się idea VOIPa i rozmów tylko wewnątrz składu ale niestety chyba ze względu na słabą jakość dzwięku i ograniczoną komunikacje (moim zdaniem to zaleta) wieksze grupy (jak clany) i tak używaja zewnętrznego komunikatora

Strefa czasowa: UTC + 2