Teraz jest 25 lis 2024, 13:29

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 sty 2006, 17:37 

witam.
Od zawsze mam problemy z BF, najpierw z 1942 (a zwlaszcza przy nakladce desert combat) no i teraz przy BF2. Przerobiłem już wszelkie opcje usterki i doszedłem do sedna. Cały problem to wieczne resety komputera (zwłaszcza po zmianie mapy). Przerabiałem już wymienianie pamieci ram, wymieniłem zasilacz na mocniejszy. W końcu znlazłem przyczynę - winą jest funkcja FastWrite w radeonie która jak wiadomo przy nowszyshc wersjach catalystów jest już sterownikowo zablokowana. Kiedy mam zablokowaną tą opcję (czyli wyłączoną) gra chodzi w porządku, nawet podkręcona karta wykazuje stabilnosć. Jednakże jest problem innej natury- np. pry eksplozjach, wybuchach flashów, ogłuszeniu (np przez wystrzał blisko stojącego czołgu) czy nawet przy przełączeniu w heli na tryb rakiety TV występuje okropne rozmazanie ekranu, kiedy kręci się na boki myszą, obraz zostaje wielokrotnie "skserowany" nic nie da się robićbo przez to nic nie widać. nie wiem czy do tego pasuje termin "artefakt". Jezeli ktos mial podobny problem i go zwalczył to please help (& dziekuje za odpowiedzi typu "wymien karte gfx"

komp 2.5 barton, 1gb ram, radeon GeCube 9550 (128mb)

pozdrawiam

Tytuł: nie grafe
PostNapisane: 10 sty 2006, 16:08 

wymien plyte glowna :)
fastwrite ma problemy ze (slabymi) plytami.
gdzies,kiedys czytalem na ten temat,bo mialem taki problem.
obecnie mam radka 9800 pro, msi k7n2 - i niema roznicy czy fastwrite jest wlaczone czy nie - nawet ostatnio sie tym bawilem,poniewaz wyczytalem ze przy wylaczonym radek powinien sie lepiej krecic (kupa tam,brak roznicy).jesli chcesz sie pobawic to ustawienia masz w biosie i sterownikach od grafy.
DOPISEK:chyba chodzi o czipset plyty

Ostatnio edytowano 10 sty 2006, 17:38 przez SZAFIR00, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 10 sty 2006, 16:25 

płyta główna Gigabyte GA-7VA - via kt400A/ AGPx8, FSB 333

Tytuł:
PostNapisane: 10 sty 2006, 23:24 

hmmm potestowalem, mimo tych dziwnych zwiech obrazu i okazalo sie ze gra i tak sie resetuje, rzadziej ale jednak. Pomaga dopiero przełączenie z AGPx8 na AGPx4 - tyle ze to nie jest zadne wyjscie ;/

jeszcze ponizej screen tego co dzialo sie wczesniej z wylaczonym fast write, obraz zamarzal a przy poruszaniu mysza tym razem odbijaly sie wielokrotnie chceckpointy. lipa straszna Obrazek[/list]

Tytuł:
PostNapisane: 11 sty 2006, 07:49 

ja na radku od gecuba nie miałem takich problemów ale musiałem jechać na agp 4 bo i tak komp sie dziwnie wieszał (po zmianie płyty głównej)
Walnij o tym na głównym forum bf2 (u ea) albo poczytaj czy ktos tam takiego czegoś nie miał.
Ps. Próbuj sery od ogemi i dna

Tytuł:
PostNapisane: 11 sty 2006, 10:47 

sprobuje jeszcze te stery dna i ogemi -thx

& btw - po dluzszej grze na agp x4 i tak sie resetuje komp :/

Tytuł:
PostNapisane: 12 sty 2006, 10:52 

To oczywiste że trzeba wyłączyć FastWrite mi artefakty sypały się na płytach ESC ASRock GIGABYTE, beznaczenia( owszem jest to też związane z niestabilnością pł. gł). FastWrite jest głónie przeznaczony dla 9800, x.... Ten wątek byl poruszany na samym początku. Ale jest też taki problem iż artefakty sypią sie po wyłączeniu FastWrite mi na sterach 5.2 5.4 5.7 5.8 5.9 5.10 artefakty bez znaczenia czy off lub on i tak byly.
Mam Sapphire 9550 (RV360) bios od 9600XT
http://img11.imageshack.us/img11/7306/grafa16ak.jpg
http://img21.imageshack.us/my.php?image=grafa21ev.jpg
http://img25.imageshack.us/img25/5541/grafa38as.jpg
narazie brakuje mi 3 radjatorów na pamięci wyciągnełem rdzeń 440Mhz Pamiatki 550Mhz 03-3700ptk

Tytuł:
PostNapisane: 12 sty 2006, 17:34 

mam podobny problem z tym ze raz komp zwisa sie co 15 minut a raz wogóle sie nie wyłancza jest to wina grafiki ?? mam gf 6600 winfasta
przedtem miałem gf 5200 i wszystko chodziło dobrze wymieniłem nawet zasilacz na 400 w i 350 w mode coma.

czekam na odpowiedzi

Tytuł:
PostNapisane: 12 sty 2006, 18:09 

hmm a ja juz myslalem ze zmienie za jakis czas z tego cholernego radeona wlasnie na 6600 :) no to ladne jaja :) BTW problem zasiłki nam odpada, ja tez myslalem ze zasilacz nie wyrabia (300W) i zmieniłam na 420 Chiefteca- gówno a nie pomogło (tyle ze buda jest cichsza)

Tytuł:
PostNapisane: 13 sty 2006, 15:49 

MalFunkTion napisał(a):
hmmm potestowalem, mimo tych dziwnych zwiech obrazu i okazalo sie ze gra i tak sie resetuje, rzadziej ale jednak. Pomaga dopiero przełączenie z AGPx8 na AGPx4 - tyle ze to nie jest zadne wyjscie
miałem tak samo na starej karcie (9800se modowane na pro) w starej płycie git a w nowet (MSI Kt8) tylko na AGP x4.
Przeczytałęm setki postów na forach - wszyscy generalnie zwalają na zasilacz ale to nie jest prawda w tym przypadku. poprostu jakać niezgodnośc z płyta główną (nowa karta znowu wymiata)

polecam poszukać nowaszego biosu do płyty :wink:

Strefa czasowa: UTC + 2