Teraz jest 27 lis 2024, 14:38

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 sty 2006, 02:34 

Z gory przepraszam jesli temat byl ale szukalem i znalazlem jedynie podobny temat ale nie taki sam

po oklo godzinie grania gra strasznie sie przycina fpsy spadaja nawet do 5
myslalem ze to problem z chlodzeniem ale sprawdizalem temperature odrazu po tym jak gra zaczela mulic i porc mial 61 a grafa 55 wiec to chyba niejest za goraco:) niemam przytym zadnych zwiech ani niewywala mnie do windowsa

moj pc to :
p4 2.0 @ 2.4ghz
2 x 512 ramu
gf6600gt
2 stare dyski 60 i 20 5400rpm

ktos ma jakies pomysly?? bylbym wdzieczny:)

Tytuł:
PostNapisane: 14 sty 2006, 03:18 

I pewnie potem przy wychodzeniu z gry strasznie długo to trwa? Jeżeli tak to z jakiegoś powodu zwalnianie RAM'u nie działa prawidłowo i z mapy na mapę gra się coraz gorzej. Miałem podobnie do momentu zakupienia drugiej 1 Gb kostki.

Tytuł:
PostNapisane: 14 sty 2006, 03:27 
Moderator forum

Wirusy, szpiegoware, wormy. Pomysł #1

Ustawienia Windy. Może tu masz coś nie tak. Jakiś program działający w tle, czy coś. Pomysł #2

Nie tylko Proc i Grafa się przegrzewają. Mi komp się wywalał przez przegrzewające się pamieci. Objawy były nawet dko podobne do twoich. Zwalniał (prawie się wieszał) po czym albo na prawde się wieszał (reagował na Reset) albo się restartował. Komp oczywiscie. Pomysł #3

Tytuł:
PostNapisane: 14 sty 2006, 12:53 

55 stopni to nie tak dużo, na boxsowym chłodzeniu miałem 50 stopni 1,8@2,5GHz.
Teraz kupiłem QVC-100 Cu+ i paste Ceramique
Wyciagnełem 1,8@2,7 temperatura w wine jest 33 C kiedy gram to maks 43 C
Obrazek

Obrazek

Pamięci mogą być przyczyną, ale niemuszą.
A nie wyskakuje ci komunikat że karta przełączyła się w tryb 2D???
Niepodkręcaj procka ustaw go na 2,0 i pograj, gdyby CPU sie grzał to w przeciagu 10 minut juz byś miał objawy.
Podaj jeszcze jakie pamiątki masz. I jaka jest ich magistrlana po OC

Tytuł:
PostNapisane: 14 sty 2006, 14:20 

zadnego oc na pamiatkach nierobilem bo niemam pojecia jak to sie robi:) pamieci mam na cl2.5 jedna jakas niemarkowa kostka druga kingstona obydwie 266mhz bo mi szybszych plyta nieobsluzy :/ w windzie zaden niepoządany program w tle mi niedziala a wiruow i spaywerow tez niemam aczkolwiek formacika to jzu dawno nierobilem:) a co do wychodzenia to najczesciej czekam 5 minut az wlaczy sie menu gry zeby zniej wyjsc:/ jak sprawdzic temperature ramu??

wczesniej tak niemialem tzn przed wyjsciem patcha gralem na radeonie 9000pro i bylo wsyztsko spoko na ultralow przy 756mb ramu i takim samym procku moglem grac godiznami bez takich problemow:/

aaa i niemialem tak zeby mi sie sam zrestartowal czasem nawet czekalem z 20 minut z nadzieja ze przejdzie ale dalej bylo tak samo ale komp sie nierestartowal i nieywskakuja zadne komunikaty o trybie 2d:/

Edit: chyba faktycznie jest cos nietak ze zwalnianiem pamieci ram bo jak wlacze kompa systme zajmuje mi ok 150mb ramu jak juz cos porobie albo zagram i powylaczam wsyztsko zostaje goly pulpit bez zadnych programow to juz kolo 300mb:/ niewiem czy to jest normalne ale wydaje mi sie ze nie;/

Tytuł:
PostNapisane: 15 sty 2006, 01:39 

Mam ten sam problem co autor ;].Ciekawe co jest tego przyczyna ;],ale wyglada na to ze pamieci.Rowniez mam Kingstom CL 2.5 DDR 400 MHZ (chodza na 333 Mhz).Sys. Win XP SP2 PL ;].

Co do mierzenia temp,to polecam Everest Ultimate Edition ;].

Tytuł:
PostNapisane: 15 sty 2006, 10:23 
Moderator forum

Może Furewal który dodaje SP2 się wtrąca? Albo mechanizm ograniczający ilość połaczeń "ze światem zewnętrznym".?

Ten programik może bys uzyteczny:
http://www.xp-antispy.org/

Tytuł:
PostNapisane: 15 sty 2006, 11:02 

Tez tak mialem, za malo pamieci - zwalnianie jakies dziwne jest, mam dwa monitory i jak gram na drugim ustawiam parametry systemu , cpu na 100% of korz i patrze na pamiec i plik wymiany. Tak samo looknij na diode dysku i zobaczysz ze ostro pracuje, mimo ze masz 1024MB RAM ja 1280MB ale to za malo , po kilku mapach zaczyna sie zrzucanie na dysk do pliku wymiany, wyglada jakby mimo zwalniania jakies smieci zostawaly,
fakt jak masz 2048MB to nie bedziesz mial tego efektu - ale do czasu, grajac dluzej tez dojdziesz do tego momentu,
Ale znalazlem rozwiazanie, masz wydajny komputer (2200MHz pamieci DDR400Mhz cl 2.5 GF6600GT) a co jest najwolniejsze ?? DYSK TWARDY!! plik wymiany jest na dysku wiec zapis i odczyt jest koszmarnie dlugi w porownaniu z pamiecia MB/s do GB/s , co zrobic zeby przyspieszyc dysk:
SCSI ULTRA 320 ~dysk 15000 obrotow ok. 1500zl albo RAID 0 na SATA :) dziala super a efekt zacinania podczas mielenia dysku juz prawie nie wystepuje - czasem kilkanascie sekund na poczatku mapy a dalej luuz.
hardware: AthlonXP2400+@200x11, Asus A7N8X-E Deluxe, 1280MB TwinMos400 2.5-3-3-6, Galaxy 6600GT 1.6ns, 2x160GB Seagate SATA2 RAID 0 (max odczyt 120MB/s min odczyt 70MB/s sredni 107MB/s bardziej szczegolowo wykresy i inne testy na stronce http://snake83.net/hardware.php)

Tytuł:
PostNapisane: 15 sty 2006, 11:43 

Snake moglbys troche jasniej o tym SATA powiedziec? Bo ja mam ten sam problem co koledzy powyzej z tym ze ja mam tylko 512mb ramu a dysk 40ghb staaaarusienki :D Ale plyte glowna mam z obsluga SATA bo cos doczytalem w instrukcji :D

Tytuł:
PostNapisane: 15 sty 2006, 12:38 
Moderator forum

Mam (w słabszym kompie) 1024 MB pamięci (te twoje 1280 to chyba rozdziałka, nie ilośc pamięci), raczej starego twardziela i nie mam takowego problemu (grafa to 5950 Ultra, czyli tesz już nie nowoczesny potwór). BF2 rzeczywiście wymaga więcej pamieci, ale jedynie gdy używasz tekstur w wersji High (6600/6600GT raczej będzie na to za słaby). Nawet wtedy objawy były inne niż opisujecie - najpierw gra długo się wczytywała, potem przez pierwsze 2-3 minuty "chrupała" (twardziel dosyć ostro swapował). Potem już nie było wielkich kłopotów - jedynie od czasu do czasu cos doczytał (bardzo nie przeszkadzało) jakieś detale - głównie dźwieki. Gdy je (tekstury) ustawisz na Medium jest spoko (tak naprawde nie widac dużej róznicy w jakości tekstur pomiedzy High i Medium). Jeżeliby komuś brakowało pamięci przy takich ustawieniach to dowód, że ma na maxa zasyfiony system zbędnymi rezydenturkami (i możliwie, że kilkoma wirami/szpionami). Czyli zamiast dokupować drugi Giga pamięci warto raczej zrobić porządki (a może nawet reinstall systemu). Taniej wyjdzie. Choć fakt - pamieci nigdy za wiele.

512MB - współczuję. Każda ładuje się długo (2-5 razy dłużej niż na Giga pamięci), gra ciągle swapuje w trakcie grania. A ustawienia grafiki i dźwięku i tak są na LOW. Stanowczo za mało by w pełni docenić grę. Drugie tyle pamięci byłoby wskazane - innej metody tu nie ma.

Dysk SATA - Po prostu inny rodzaj złącza. IDE to była szeroka taśma, SATA jest wyraźnie krótsza. Teoretycznie daje ono (złącze) wyraźnie większą przepustowość niż IDE, jednak na razie tego tak wyraźnie nie widać. Problemem jest konstrukcja twardzieli - ona znacznie ogranicza szybkość. Dla mnie na razie największym zyskiem z SATA jest wąska taśma (mam więcej luzu w obudowie).Ale fakt - SATA to przyszłość. Jak masz bardzo stary dysk to na 99% jest to dysk na IDE. Jak chcesz mieć dysk SATA (zakładam, że twoja płyta obsługuje ten standard) to musisz go sobie kupić.

Tytuł:
PostNapisane: 15 sty 2006, 13:56 

Acha, dzieki XENA, troche mnie oswieciles :)

A RAM mam zamiar kupic w blizej nieokreslonej przyszlosci, hehe :D
To znaczy, najpierw musze sprzedac stary komputer (rozlozylem go juz na czesci)

Sprzet jest slaby- celina 766mhz, gf4mx 64mb i 378 mb ramu w dwoch kosciach (PC 133), jak ktos jest zainteresowany to gg 4069853 lub Skype Hannibalus_pl

Tytuł:
PostNapisane: 15 sty 2006, 15:43 

_XENA_ napisał(a):
Może Furewal który dodaje SP2 się wtrąca? Albo mechanizm ograniczający ilość połaczeń "ze światem zewnętrznym".?

Ten programik może bys uzyteczny:
http://www.xp-antispy.org/

Co do mechnizmu ograniczajace ilosc polaczen to mam wylaczony,a furewal?Coz to takiego?Moze firewall :-)?

Tytuł:
PostNapisane: 15 sty 2006, 16:08 

keicaM napisał(a):
Snake moglbys troche jasniej o tym SATA powiedziec? Bo ja mam ten sam problem co koledzy powyzej z tym ze ja mam tylko 512mb ramu a dysk 40ghb staaaarusienki Very Happy Ale plyte glowna mam z obsluga SATA bo cos doczytalem w instrukcji Very Happy

SATA czy IDE ta sama wydajnosc.. patrz ponizej

_XENA_ napisał(a):
Dysk SATA - Po prostu inny rodzaj złącza. IDE to była szeroka taśma, SATA jest wyraźnie krótsza. Teoretycznie daje ono (złącze) wyraźnie większą przepustowość niż IDE, jednak na razie tego tak wyraźnie nie widać. Problemem jest konstrukcja twardzieli - ona znacznie ogranicza szybkość. Dla mnie na razie największym zyskiem z SATA jest wąska taśma (mam więcej luzu w obudowie).Ale fakt - SATA to przyszłość. Jak masz bardzo stary dysk to na 99% jest to dysk na IDE. Jak chcesz mieć dysk SATA (zakładam, że twoja płyta obsługuje ten standard) to musisz go sobie kupić.

SATA czy IDE nie ma roznicy w wydajnosci - no chyba ze WD Raptor masz, ale chodzi o to ze mam RAID 0 - striping , wydajnosciowy itp...
zapsi na dwa dyski naraz i odczyt z nich podnosci teoretycznie wydajnosc o 2x - w praktyce nie ale i tak jest super - winda 5sek sie laduje
pamieci mam 1280 (co w tym dziwnego 2x512MB + 256MB = ... )
gram 1024x768 na na wysokich ustawieniach cos tam chyba na medium przestawialem

Tytuł:
PostNapisane: 15 sty 2006, 16:31 
Moderator forum

Atrus napisał(a):
furewal?Coz to takiego?Moze firewall :-)?

U jest obok I . Reszte domyśl sobie sam...

Tytuł:
PostNapisane: 15 sty 2006, 16:31 
Redaktor Battlefield.pl

***ALIEN*** napisał(a):
55 stopni to nie tak dużo, na boxsowym chłodzeniu miałem 50 stopni 1,8@2,5GHz.
Teraz kupiłem QVC-100 Cu+ i paste Ceramique
Wyciagnełem 1,8@2,7 temperatura w wine jest 33 C kiedy gram to maks 43 C
Obrazek

Obrazek

Pamięci mogą być przyczyną, ale niemuszą.
A nie wyskakuje ci komunikat że karta przełączyła się w tryb 2D???
Niepodkręcaj procka ustaw go na 2,0 i pograj, gdyby CPU sie grzał to w przeciagu 10 minut juz byś miał objawy.
Podaj jeszcze jakie pamiątki masz. I jaka jest ich magistrlana po OC

U mnie tez sie komputer przegrzewał ... teraz mam 40C wszędzie i jest dobrze

Mam wiatrak wyciagający i chlodzenie na karte :D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2