Teraz jest 4 mar 2025, 15:58

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 20 sty 2006, 12:13 

No to które są najlepsze do bfa :) mam szafirowego radka 9600pro i chętnie się dowiem które mi poprawią sprawność w bfie :?: 8)

Tytuł:
PostNapisane: 20 sty 2006, 12:31 

PotulnY napisał(a):
No to które są najlepsze do bfa :) mam szafirowego radka 9600pro i chętnie się dowiem które mi poprawią sprawność w bfie :?: 8)
przekonasz się jak sprawdzisz sam, ale od kiedy w Catalystach 6.1 poprawiono błąd z noktowizorami to najnowsze sa najlepsze.
Omegi z wczoraj sa na catalystach 6.1

Wydajność możesz zwiększyc w zakładce 3D w sterownikach. jest tam suwak ustawiony na środku pomiędzy wydajność a jakość.
przesun go o 25% w lewo. utrata jaość jest dla mnie niezauważalna a dostajesz 10-20% wiecej FPS

Tytuł:
PostNapisane: 20 sty 2006, 12:38 

ten sam suwak jest w catach :P A co do ilosci fps to roznie bywa. testwoalem kiedys omegi nie bylo zadnych roznic. Kumpel tez nie odnotowal wzrostu fpsow...

Tytuł:
PostNapisane: 20 sty 2006, 12:42 

Lailonn napisał(a):
ten sam suwak jest w catach :P A co do ilosci fps to roznie bywa. testwoalem kiedys omegi nie bylo zadnych roznic. Kumpel tez nie odnotowal wzrostu fpsow...
hmmm, nie mówiłem ze nie ma. suwak jest w każdych sterach a omegi nie maja nic wspólnego z wiekszą wydajnością - kto tak powiedzial ?
nie ma róznic pomiedzy omegami i cata ale jest jeśli przesuniesz suwak (czy w omegach czy w oryginalnych)

sa lepsze IMO bo sa mniejsze mniej rzeczy instaluja w systemie, maja ATI Tray do podkręcania i testowania karty a przedewszystkim pięknie sie upgradują do nowszych i odinstalowywują
IMO nie istnieją sterowniki które zapewniaja wiekszą ilość FPS , wszystko sa USTAWIENIA STEROWNIKÓW, niktóre mogą być domyślnie ustawione na wiekszą wydajność zamiast jakość i stąd różnica, ale czy to zaleta ? jeden chce mieć ładnie inny szybko
kidyś w omegach był wybór podczas instalacji wydajność/jakość teraz go nie ma więc przesuwam suwak :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 20 sty 2006, 13:55 

większość modyfikowanych sterowników ma zwiekszoną wydajność - jednak różnica rzedu 1-2% jest niezauważalna w grze

takie sterowniki są przydatne najbardziej dla osób które posiadają starsze karty graficzne (producent przeważnie niepoprawia już dla nich wydajności a czasem w wyniku poprawek wprowadzonych pod kontem nowych GPU obsługa starszych może się pogorszyć)

no i dochodzą tu wszelkiej maści opcje softmodów itp.

IMHO najważniejsze jest wywalenie CCC i zastąpienie klasycznym panelem kontrolnym - jest tu dostępm do kilku dodatkowych opcji i niezjada to samo z siebie 50mb pamięci wirtualnej przy starcie systemu

Tytuł:
PostNapisane: 20 sty 2006, 14:28 

Kolec napisał(a):
CCC i zastąpienie klasycznym panelem kontrolnym - jest tu dostępm do kilku dodatkowych opcji i niezjada to samo z siebie 50mb pamięci wirtualnej przy starcie systemu
Dokładnie, panel opcji oryginalnych sterowników ATI wyglada jak aplikacja multimedialna - tak ja pamiętam bo widziałem ją raz ze dwa lata temu i to był mój jedyny raz kiedy ściągnąłem stery z http://www.ati.com :wink:

Polecam wszystkim majacym kło9pot z FPS ten suwak. domyślnie jest na srodku. przesuńcie go w lewo a zdaży się cud :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 20 sty 2006, 14:56 

PotulnY napisał(a):

Ja też mam tego radka i też się zastanawiam które stery są najlepsze.

Tytuł:
PostNapisane: 20 sty 2006, 15:02 

Patryczek92 napisał(a):
Poszukalem w tym archiwum i nie bylo jednak sterów do mojej bo za kazdym razem pokazuje ze stery nie sa do tej karty grafiki... wiec musze leciec na orginalkach... ale nie martwie sie bo niedlugo bede mial GF 9800 GT ;] wiec raczej problem bedzie z glowy
PS.: Dziekuje za wszelką pomoc

GF 9800 ? To Chwilę poczekasz :D

Tytuł:
PostNapisane: 20 sty 2006, 15:13 

Ściągnołem i zainstalowałem. Dobrze że naprawili ten błąd graficzny w SF wkońcu.

Tytuł:
PostNapisane: 20 sty 2006, 15:17 

Nie wiem jak to jest ale ja zrobiłem tak. Wywaliłem ati walnąłem omegi i ustawiłem na wydajność jak mówił Deshroom przy okazji podkręciłem grafe na max na tym chłodzeniu GPU i pamięci kożystając z overclockingu w ati tray tools. Wcześniej nie dało rady grać na ziemi i latać na mapach 64 osobowych pełnych. Musiałem przejść na low teraz medium i wszystko cacy spokojnie trzyma 30fps rzadko spada poniżej 25fps i się nie tnie chyba, że już jakaś totalna masakra na ekranie się dzieje :) a wygląda dużo ciekawiej niż na low.

Tytuł:
PostNapisane: 20 sty 2006, 15:50 

Właśnie za to lubie Omegi, proste i działą :P
I jeden użytkownik Omeg więcej :wink:

Dotatkowe TWEAKI !!!:

1. Disabling punkbuster checks http://www.gaminglag.com/modules.php?na ... show&rid=1

2. Renaming the BF2.EXE game file http://www.gaminglag.com/modules.php?na ... show&rid=3

3. VOIP http://www.gaminglag.com/modules.php?na ... show&rid=2

Jeśli nie rozumiecie pytajcie

Tytuł:
PostNapisane: 20 sty 2006, 17:00 

albz74 napisał(a):
Patryczek92 napisał(a):
Poszukalem w tym archiwum i nie bylo jednak sterów do mojej bo za kazdym razem pokazuje ze stery nie sa do tej karty grafiki... wiec musze leciec na orginalkach... ale nie martwie sie bo niedlugo bede mial GF 9800 GT ;] wiec raczej problem bedzie z glowy
PS.: Dziekuje za wszelką pomoc

GF 9800 ? To Chwilę poczekasz :D

biorąc pod uwagę numerację rodzin kart i cykl produkcyjny to poczeka jakieś 2,5 do 3,5 roku :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 20 sty 2006, 17:34 

Deshroom napisał(a):

Jeśli kiedyś punkbuster wywali Cię z serwera za błąd w pliku bf2.exe, to najprawdopodobniej właśnie z tego powodu. Oczywiście 'zwykły' config punkbustera coś takiego przepuści, ale np. config z punksbusted już będzie kopał.
Tak właściwie to ta porada wydaje mi się idiotyczna - zmień nazwę bf2.exe na coś innego, albo sterownik karty graficznej rozpozna, że uruchamiasz zasobożerną aplikację i uruchomi mechanizmy optymalizujące ;)

Cała ta porada wywodzi się chyba z problemów z grą Fear - bug w driverach ATI powodował tam spore spadki wydajności i zmiana nazwy pliku rzeczywiście pomagała. W przypadku bf2 takich błędów nie stwierdzono. Zmiana nazwy też nic nie daje, więc cały ten pomysł ze zmienianiem nazw plików traktowałbym z dużą rezerwą.

Tytuł:
PostNapisane: 20 sty 2006, 17:51 

Blood napisał(a):
Zmiana nazwy też nic nie daje, więc cały ten pomysł ze zmienianiem nazw plików traktowałbym z dużą rezerwą.
Ogólnie, nie mam żadnych kłopotów z FPS, ale nie każdego stac na dobry sprzęt. Kto chce spróbowac to spróbuje.

Czytałem na temat tejj rady. Ogólnie oparta jest na przypuszczeniu że plik bf2.exe uruchamiany na ATI chodzi wolniej niż powinien bo to jest gra sponsorowana NVIDIA

Nie wiem, obojętne mi to. Żadnego z tych tipów nie stosuje

Tytuł:
PostNapisane: 20 sty 2006, 18:38 

Deshroom napisał(a):
Czytałem na temat tejj rady. Ogólnie oparta jest na przypuszczeniu że plik bf2.exe uruchamiany na ATI chodzi wolniej niż powinien bo to jest gra sponsorowana NVIDIA

A pomyślałeś nad tym, co tu napisałeś. Bo to znaczy tyle, że firma ATI obraziła się na developerów BF2, bo Ci zoptymalizowali swoją grę dla NVidia i teraz ATI bojkotuje BF2 poprzez sztuczne zaniżanie wydajności swoich kart w tej grze. Odwrotna teoria - tzn BF2 wykrywa sterowniki ATI i odpala generowanie fraktali w tle - jest jeszcze do przełknięcia, ale w tym przypadku zmiana nazwy pliku bf2.exe w niczym nie pomoże. Z resztą bądźmy szczerzy - ATI i NVidia dzielą mniej więcej rynek na pół - żaden normalny producent nie zgodziłby się na jakieś bardzo widoczne faworyzowanie jednej z firm (no może na NVIdia gra wyciąga 10fps więcej, ale to wszystko), bo straciłby potencjalną połowę klientów.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2