Płyta główna: Napisz na ile ją potrzebujesz, to zależy, czy rok, 2 lata i dłużej.
Karta graficzna: I tu zaleźy od płyty, czy AGP czy PCI-EXPRESS. W kartach serii GF6xxx nie widać praktycznie źadnej różicy między tymi dwoma wejściami. PCI dodaje góra 2fps-y. Ale jeśli będziesz potrzebował kompa bez modernizacji na dłuźej, to bierz płytę z PCI, ponieważ nowsze karty wogóle przestają być produkowane pod AGP, a wydjaność przy PCI wzrasta. Więc do AGP polecam Ci zdecydowanie kartę MSI GF6600GT 128/128 Diamond z TV/OUT i 8 potokami, taktowanie w układzie to 500Mhz, a pamięć 900Mhz. Ale powód dlaczego ta karta? Bardzo dobrze się "kręci", moźesz ją wysoko podkręcić bez wmiany chłodzenia, ogólnie wydajność dobra. Jedynie przydałoby się nie 8 potoków a 16. Cena 549zł. Na PCI-E zaś polecam znów kartę nVidii, one mają lepszą wydajność pod bf2, udowodnione. GF6800GT 256/256 TV/OUT 350/1000, dlaczego nie GS? Ponieważ GS ma 12 potoków i słabiej się kręci, GT ma ich 16 i moźna go podrasować pod GF6800 ULTRA, cena około 1100zł (wlodipol.pl).
Pamięć: DDR DUAL (2x512MB) 400Mhz Kingston 324zł lub
DDR2 1024MB 533Mhz Kingston 345zł
Procesor: jakiś AMD64, na nich się za bardzo nie znam więc słuchaj kolegów.
Oczywiście to moja opinia, chciałem aby była obiektywna. Ceny podawałem z
http://www.bitcomputer.pl (fajny sklep komputerowy w centrum Krakowa).