Teraz jest 20 lip 2025, 19:45

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 7 lut 2006, 19:41 

1) masz licencje na nośnik czy na gre ?
2) możesz mieć licencje na gre bez zakupu nośnika ? (...steam)
3) gdzie w licencji jest wzmianka o przymusowym korzystaniu z konkretnego CD z konkretnym numerem ?
4) bana wszystkim korzystającym z dysków wirtualnych !!! :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 8 lut 2006, 16:32 
Moderator forum

Ad 1
Kupujac licencje kupujesz tez nośnik licencjonowany (noszacy znamiona oryginalnosci nr seryjny kopii itp itd)
Ad2
Steam to nie jest licencja nie mozesz jej kupic bez gry oryginalnej. nie zalogujesz sie do steam bez oryginalnej gry. Piraci sa szybko tepieni.
Ad3
W licencji nie ma tego napisanego, takie jest prawo. Jest dużo rzeczy które nie sa spisane a sie tego nie robi...dlaczego?
Ad4
Widze ze nie czytałes uwaznie...pisałem ze właściciel może zrobic kopie swojej wersji programu, ale nie może w ten sposób skopiowac czyjejs wersji programu (sciagniecie z netu bylo by skopiowaniem czyjejs wersji)

Tytuł:
PostNapisane: 8 lut 2006, 16:50 

Wojtas napisał(a):
.pisałem ze właściciel może zrobic kopie swojej wersji programu, ale nie może w ten sposób skopiowac czyjejs wersji programu (sciagniecie z netu bylo by skopiowaniem czyjejs wersji)

Dokładnie tak. Poza tym nie mozna korzystać z rzeczy które pochodzą z przestępstwa. Ale w tym przypadku ja osobiście, mając pełną świadomośc że jest to nielegalne korzytał bym z pirata i własnego org. CD-Keya. Sądzę że od EA nie za bardzo dałoby się doprosić o nową płytkę, nie mając paragonu. Ja np nie mam. Żeby uniknąć takich sytuacji robię/ściągam obrazy wszystkich gierek w które pocinam. Polecam.

Tytuł:
PostNapisane: 8 lut 2006, 17:35 

No dobra "miszczowie"...

Świat idzie do przodu. Najnowszy dodatek do BF2 bedzie można ściągnąć przez sieć i tylko w ten sposób.
Nabywając CD-Key staję się właścicielem licencji na produkt, którego fizycznie nie posiadam.
I jeśli teraz ściągne sobie kopię dodatku z servera EA to wszystko ok, ale jeśli np. z Torrenta to już miejsce na pryczy obok Rywina mi szykują?

Aby wszystko było jasne, to w umowie licencyjnej powinien być zapis, że bedę posługiwał się wyłącznie kopią ściągniętą z servera EA.
Czy taki zapis się pojawi nie wiem, ale podejrzewam że nie.

Druga sprawa - grając w BF2 używam płyty z dodatku SF, czyli znowu trafiam do Zk Białołęka?

Nie wiem - mogę się mylić nie jestem prawnikiem tylko fizykiem 8)

Tytuł:
PostNapisane: 8 lut 2006, 18:31 
Moderator forum

Na tą druga sprawe to opowiedz sobie sam, nie trzeba byc prawnikiem by to wiedziec.

Tytuł:
PostNapisane: 8 lut 2006, 19:03 

Z oprogramowanie rozprowadzanym poprzez sieć to już inna sprawa. Nabywasz jak najbardziej tylko licencję. Ale co innego z płytami. Każda płyta jest lepiej lub gorzej zabezpieczona. Wg prawia autorskiego złamanie takiego zabezpieczenia jest przestępstwem. Zatem osławiona kopia na własny użytek może być wykonana jedynie pod warunkiem że nie złamiesz zabezpieczenia. Ktoś złamał zabezpieczenie płyty, umieścił ją w sieci - popełnił 2 przestępstwa, złamanie, rozpowszechnianie bez zgody produktu objętego prawami autorskimi. Ty ściągając to korzystasz z owoców przestępstwa co jest nielegalne.

Tytuł:
PostNapisane: 12 lut 2006, 22:00 

Skąd można ściągnąć mini obraz cd???? Bo nie chce mi sie wkładać cały czas DVD ???? podajcie link , albo na gg 2212058

Tytuł:
PostNapisane: 13 lut 2006, 13:07 

jakubjakub napisał(a):
Skąd można ściągnąć mini obraz cd???? Bo nie chce mi sie wkładać cały czas DVD ???? podajcie link , albo na gg 2212058

No dokładnie, ja znalazłem link, ale nie wiem co dalej tam klikać, żeby czasem nie ściągnąć czegoś innego... Możecie podać link taki żebym tylko kliknał i ściągał?? Przecież to legalne(tak pisało na tym forum) 8)
Podajcie bo moja płytka coraz bardziej porysowana, a że mam oryginała to mi szkoda:(

Tytuł:
PostNapisane: 13 lut 2006, 15:28 

http://forum.battlefield.pl/viewtopic.php?t=11427
Znajdujesz to co cie interesuje.
Jak znajdziesz interesującego linka to myślę że to będzie ok:
Battlefield 2 [ALL] No-DVD/Fixed Image #3

Tytuł:
PostNapisane: 13 lut 2006, 21:13 

O to mi chodziło właśnie :twisted:

sciągnąłem, zamontowałem i działa ale czy nie bedzie problemów z PB i nie trzeba juz nic robić??

Tytuł:
PostNapisane: 14 lut 2006, 10:58 

Jeżeli posiadasz oryginał to masz 90 dni na zwrócenie uszkodzonej płyty. Nową dostaniesz za darmo.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 2