Teraz jest 31 sty 2025, 22:47

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 11 lut 2006, 13:38 

90s napisał(a):

mam teraz jeszcze jeden problem gdyz moj dostawca internetu to siec kablowa i nie maja jeszcze sterow na 64bity:) a standardowe nie chodza.
teraz mnie czekaja jakies kombinacje z ich informatykiem

znjac zycie uzywasz modemu kablowego(motorola,sagem) podlaczonego do kompa przez usb, zeby dzialal ci net pod winx64 naprostrzy sposob to kupno sieciowki i twoje problemy znikaja...

Tytuł:
PostNapisane: 11 lut 2006, 16:18 

dokladnie to samo mi powiedziano
wiec kolejny zakup mnie czeka

Tytuł:
PostNapisane: 12 lut 2006, 11:51 

narazie jeszcze niestety nie zsazylismy zaindtalowac drugiego systemu (win64), trzeba bylo udoskonalic pierwszy. wiec skrinow narazie niet.

Tytuł:
PostNapisane: 12 lut 2006, 12:31 

I pewnie dlugo jeszcze niet ;s

Co do tego przykladu z maluchem i subaru... wiesz, moze jak ktos kupi naprawde mocny sprzet to nie musi go podkrecac, ale gdy wkoncu gry zaczna juz tak sobie chodzic, to chyba lepiej jest podkrecic niz wydac kase na upgrade?
Mozna powiedziec, ze to taka zamiana za darmoche z malucha na subaru (w mocnym uproszczeniu :D) ;]

Tytuł:
PostNapisane: 12 lut 2006, 13:09 

podkręcony sprzęt szybciej się zużywa, chodzi mniej stabilnie itp.
jest z tym również sporo "zabawy"

niektórzy wolą "aby działało" i już
samiast tracić czas i pieniądze na dokładanie wiatrkaów, chłodzenie wodne itp. podobne pierdoły

a z malucha subaru nigdy nie zrobisz

dlamnie sprawa jest jasna - zbliża się moment upgrade'u sprzętu bo obecny przestaje wystarczać - to wtedy go "dokręcam"

kwestia komfortu

np. ostatnio mam uptime'y średnio ponad 100h więc bardziej przydatny byłby już raczej "underclocking" ;)

masz zbyt "radyklane" podejście do overclokingu i ludzie go niestosujących...

Tytuł:
PostNapisane: 12 lut 2006, 13:24 

Tracic pieniadze na dokladnie wiatrakow? Dziwne... jeszcze nigdy nie dokupilem ani wiatraczka do kompa. Wszystko standard.
Wiesz - swoja karte kupilem za 417 zl. Mysle ze to malo nie jest, a na standardowych ustawieniach jest raczej lipna. Zeby miec max fps to chyba na low musialbym grac (hmm a tyle kasy dalem za te karte), a po podkreceniu smigam w calkiem przyzwoitych detalach. Ale wiadomo, jak ktos kupuje karte za 1.2k to po co ma podkrecac.
Nie sadzisz ze za taka cene "low" to troche za malo?

Wiesz - szybciej sie zuzywa... i tak te karte za rok, moze wczesniej, zmienie, wiec zdazy ona jeszcze sie "nie zuzyc" u drugiego wlasciciela.
Stabilnosc - hmm, wiadomo ze nie bede gral na ustawieniach, gdzie mi gra sie resetuje co pol godziny, i co jakis czas mam artefakty.
Jezeli mowimy o podkrecaniu, to chyba mowimy o full stable, nie? ;)

Mam nadzieje ze nikogo nie urazilem, jestli tak to sry. :wink:

Aha - no i od czego mam te 2 lata (w wypadku asusa 3) gwarancji? 8)

Tytuł:
PostNapisane: 12 lut 2006, 20:33 

niekażdy wymienia podzespoły kompa co rok
można grać a można "testować czy już jest stabilnie" - co kto woli

nigdy niejest 100% stabilnie - nawet niepodkręcany komp jest niestabilny ;)

ja podkrecanie widzę jako sztukę samą w sobie (bicie rekordów i popis skilla) albo ostatnią deskę ratunku dla tych co normalnym sposobem zwiekszyć mocy kompa niemogą (problemy z budżetem)
dodając do tego jeszcze wymaganą wiedzę do tej opercaji, obeznanie w segmencie hardware oraz odpowiedzialność za ewentualną "wpadkę" ...

pokręciłeś ?
działa ?
jesteś z siebie dumny ?
--- > gratulacje!

ale nieczyń z tego wyznacznika "l33t/n00b"

Tytuł:
PostNapisane: 13 lut 2006, 08:38 

Czesta przyczyna niestalobilnosci podkreconego sprzetu jest przecholowanie i slaby zasilacz.wiekszosc ludzi nigdy nie zmienia zasilacza od kiedy kupili kompa.
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=15405

do tego warto pochodzic po forach tematycznych.naprawde mozna duzo zyskac podkrecajac sprzet.tam pisza jak to zrobic by chodzil sprawnie i bez awaryjnie.samodzielne proby zniamy mnoznika i czenstotliwosci moga sie skonczyc jajecznica gotowana na karcie lub procesorku.
Warto tez dodac ze sprzet sie dzieli na taki ktory sie daje dobrze krecic i na taki ktory zostal juz podkrecony przez producenta albo z innych przyczyn nie da sie za duzo z nim zrobic.

co do chlodzenia to warto zainwestowac w takie rzeczy.dobry radiator i wiatrka ma duzy wplyw na prace sprzetu.do tego jak ma jeszcze automatyczna regulacje obrotow wiatraka to zyskujemy na malym chalasie i jego zywotnosci.warto tez wyciac blaszki ktore oslaniaja wiatrak w zasilaczu.to przez nie tak glosno kompy chodza.
a raczej powietrze ktore przelatuje przez nie wprawiane jest w zawirowania co powoduje monotonny szum.

Tytuł:
PostNapisane: 13 lut 2006, 09:51 

90s napisał(a):
Czesta przyczyna niestalobilnosci podkreconego sprzetu jest przecholowanie i slaby zasilacz.wiekszosc ludzi nigdy nie zmienia zasilacza od kiedy kupili kompa.
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=15405

do tego warto pochodzic po forach tematycznych.naprawde mozna duzo zyskac podkrecajac sprzet.tam pisza jak to zrobic by chodzil sprawnie i bez awaryjnie.samodzielne proby zniamy mnoznika i czenstotliwosci moga sie skonczyc jajecznica gotowana na karcie lub procesorku.
Warto tez dodac ze sprzet sie dzieli na taki ktory sie daje dobrze krecic i na taki ktory zostal juz podkrecony przez producenta albo z innych przyczyn nie da sie za duzo z nim zrobic.

co do chlodzenia to warto zainwestowac w takie rzeczy.dobry radiator i wiatrka ma duzy wplyw na prace sprzetu.do tego jak ma jeszcze automatyczna regulacje obrotow wiatraka to zyskujemy na malym chalasie i jego zywotnosci.warto tez wyciac blaszki ktore oslaniaja wiatrak w zasilaczu.to przez nie tak glosno kompy chodza.
a raczej powietrze ktore przelatuje przez nie wprawiane jest w zawirowania co powoduje monotonny szum.

Skupmy sie lepiej na temacie tego watku bo jak niektore polemiki(bez urazy) na temat szereko pojetego o/c to mi sie usmiech pojawia...

Tytuł:
PostNapisane: 13 lut 2006, 10:46 

tm78 napisał(a):
Skupmy sie lepiej na temacie tego watku bo jak niektore polemiki(bez urazy) na temat szereko pojetego o/c to mi sie usmiech pojawia...

dokladnie chcialbym poczytac wiecej powaznych postow na temat 64-bitowego BF2, takich jak ten:
Thanatos napisał(a):
ja slyszalem, ze (tak jak pisalem na poczatku) jakis mod upgrade'uje BFa do 64bitowej wersji i widac np. wglebienia miedzy ceglami i mrowki lazace po scianach....wiec chyba jednak to cos daje :idea:

...wyobrazcie sobie co bedzie jak beda 128 bitowe procesory.... bedzie widac golym okiem jakiej zaprawy murarskiej uzyto do laczenia wyzej wspomnianych cegiel :idea:

Tytuł:
PostNapisane: 13 lut 2006, 11:13 

przsoi napisał(a):
...wyobrazcie sobie co bedzie jak beda 128 bitowe procesory.... bedzie widac golym okiem jakiej zaprawy murarskiej uzyto do laczenia wyzej wspomnianych cegiel :idea:

heheh
a jak dozyjemy 256bitowych to bedzie mozna paznokciem fuge zdrapywac
albo diode wycinac na czole kolegi z druzyny :)

jak narazie to dla mnie 64bity to pasmo zmian i problemow.
musialem tez karte muzyczna zmienic.bo SB.nie szedl wogole.
takie przejscie ma sens jak odrazu kupujemy kompa pod 64bity
bo moderniacja co chwile ciagnie za soba nowe zakupy i problemy.

ale niema co ukrywac,system sie laduje blyskawicznie i tak samo chodzi.

co do bf2 to pisze ze nie byl testowany pod 64 bity wiec i bez rewelacji.

Tytuł:
PostNapisane: 13 lut 2006, 11:46 

90s napisał(a):

jak narazie to dla mnie 64bity to pasmo zmian i problemow.

sb dziala bezproblemowo w x64(mam dosc stara sb live 1024 player), takze sprecyzuj z ktorym live`m miales problemy
komputer pod x64(win xp pro lub vista) to juz calkowicie inna bajka, mozna kupic wydajny system tylko bariera ktora bedzie nie do przeskoczenia do sterowniki(na obecna chwile)....
bf2 (jak juz wczesniej pisalem) naprawde dobrze dziala pod x64, chyba dla porownania zrobie maly test (frapsem) wydajnosci bf2 pod x32 i x64, ale jak wroce z pracy

Tytuł:
PostNapisane: 13 lut 2006, 11:55 

90s napisał(a):
... 64bity to pasmo zmian i problemow.

i o to chodzi chlopcom od marketingu-o zakupy, jak czytaja te bzdury jakie tu wypisujecie podskakuja z radosci - nastepna gromadka zostala oszukana co do cudownych 64bitow i zaraz powedruje do skarbonek.
a co do szybkiego ladowania sie systemu-kazdy nowo zainstalowany system laduje sie i dziala blyskawicznie.
ten topic wymiata.

Tytuł:
PostNapisane: 13 lut 2006, 12:25 

tm78 trudno mi powiedziec jaka to byla karta.
ale chodzilo albo o sterowniki albo konflikt z integrowana karta na plycie.

Przsoi ja mowie o ladowaniu sie swiezego systemu i roznica jest duza pomiedzy 32 a 64.
Poza tym to jest normalne ze jak wychodzi jakas nowa technologia to za soba ciagnie zmiany w innych podzespolach.
tak bylo zawsze,nawet jak wyszlo CD to twoj dysk twardy byl zapewne mniejszy od pojemnosci tego nosnika.to tez byl spisek i nabijanie kabzy?
Co chwile zmieniaja sie porty,plyty procesory a ta branza jest najszybciej rozwijajaca sie i wybacz ze ten post nie jest czysto techniczny.
od tego masz fora ze sprzetem a nie o BF,wiec czego sie tu spodziewasz?

ogolnie jestem zadowolony z tego wyboru choc trudno jest w pelni zniego korzystac,jest za malo ropowszechniony .

Mialem do wyboru,albo inwestowac w 32 bity i zmieniac karte procka itd.albo w 64
wiec mysle ze dobrze zrobilem bo mniej strace go sprzedajac w przyszlosci
kiedy 32bity beda juz lamusem a ich odpowiedniki w 64 beda dwukrotnie drozsze

Tytuł:
PostNapisane: 13 lut 2006, 14:03 

z tego co zrozumiałem 90s to jesteś "podjarany" tym jak nowy procesor z obsługą 64bit szybko działa

a wziołeś przez chwilę pod uwagę że ten wzros wydajności może niemieć związku z tymi 64 bitami tylko poprostu wynika z nowej (lepszej) architektury rdzenia, daleszej miniaturyzacji w procesie produkcyjnym oraz zwiększonego taktowania ?

aby poważnie mówić na temat skoku wydajności dzięki 64 bitom potrzeba:
- 64 bitowego proca (jest)
- 64 bitowego OSa (oficjalnie jeszcze niema..., nieoficjalnie jest ale wciąż wersja testowa)
- 64 bitowych sterowników (tylko część producentów narazie się o nie postarała, napewno są mniej "dotarte" więc można się spodziewać komplikacji)
- 64 bitowych aplikacji (na palcach liczyć, gry niema chyba ani jednej)

tak więc jeżeli chodzi o BF2 to może... może za rok da się powrócić do tego tematu i napisać coś konkretnego (wersja optymistyczna)

chcesz by battlefield działał płynniej ? odpuść sobie 64 bity i dokup pamięci ram tak by dobiła chociaż do 1GB (obecne rozsądne minimum dla komfortowego grania)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2