Teraz jest 29 kwi 2025, 12:20

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 lut 2006, 23:11 

Witam Wszystkich! Post jest troszke dlugi ale bardzo prosze o przeczytanie kogos, kto zechcialby pomoc...Dzisiaj nabylem oryginalnego BF-a 2, zainstalowalem, wszystko bylo ok, potem zainstalowalem patcha ( sciagniego z oficjalnej strony EA ) po jego instalacji odpalilem gierke ponownie, rowniez bez zadnych problemow, no i zaczalem ustawiac kontrolsy, no i sie zaczely pierwsze schody ( taaaak, przy ustawieniach KONTROLSOW... az zalosc bierze :/ ) a wiec, do rzeczy: jestem w ustawieniach ogolnych, chce zmienic klawisz kucniecia na lewy shift lecz pojawia sie komunikat, ze juz jest zajete przez jakies ustawienia w "pojazdach naziemnych", troche zdziwiony mysle, co maja ustawienia ogolne do sterowania pojazdami, ale ok, no problem, zmienilem controlsa w pojazdach naziemnych, potem to samo w samolotach, rowniez zmienilem, ale... potem mowi ze taki sam klawisz jest uzywany w zakladce ustawien helikoptera, ale tam NIC NIE UZYWA shifta a caly czas wyskakuje taki komunikat... jak chcialem zmienic ustawienia helikoptera ze skrecam za pomoca myszki ( czyli przesuwam myszke w bok jak chce to ustawic ) to mowi mi ze... jest to aktualnie uzywane gdzies w USTAWIENIACH OGOLNYCH!!! nie mam pojecia o co chodzi i co zrobic... blagam pomozcie :(

Tytuł:
PostNapisane: 25 lut 2006, 03:13 

Moze przeinstaluj gre cos sie skopalo, tez tak mialem, tylko ze zmienilem w jednym i bylo ok, zreszta rzeczywiscie ogolne nie maja nic do sterowania helikoptera, nie powinno tak sie robic.

Tytuł:
PostNapisane: 25 lut 2006, 11:08 

reinstall w niczym nie pomogl... prosze, niech ktos mi pomoze w rozwiazaniu tego problemu :(

Tytuł:
PostNapisane: 25 lut 2006, 11:19 

zmień w plikach gry a nie w grze
bodajrze ...:\documents and settings\profil\moje dokumenty\battlefield 2\ i tutaj gdzieś w twoim profilu założonym powinno być takie coś jak controls.con czy coś takeigo

Tytuł:
PostNapisane: 25 lut 2006, 14:48 

tak, znalazlem ten plik, ale z ustawieniem tam czegokolwiek moze byc niemaly problem.. przynajmniej dla mnie, poniewaz plik ten wyglada tak:
ControlMap.create InfantryPlayerInputControlMap
ControlMap.addKeysToAxisMapping c_PIYaw IDFKeyboard IDKey_D IDKey_A 0
ControlMap.addKeysToAxisMapping c_PIThrottle IDFKeyboard IDKey_W IDKey_S 0
ControlMap.addButtonToTriggerMapping c_PIFire IDFMouse IDButton_0 0 0
ControlMap.addKeyToTriggerMapping c_PIAction IDFKeyboard IDKey_LeftShift 10000 0
ControlMap.addKeyToTriggerMapping c_PIAltSprint IDFKeyboard IDKey_W 1000 0
ControlMap.addButtonToTriggerMapping c_PISprint IDFMouse IDButton_2 0 0

i jest tego duuuuzo wiecej, skad mam wiedziec ktora linijka pasuje do danego klawisza itp.?

Tytuł:
PostNapisane: 25 lut 2006, 15:25 

OK, napisz jakie chcesz miec ustawienia (ktory klawisz do czego itp), ja zrobie ustawienia takie jak chcesz w grze, zapisze i podesle ci ten plik.
Podaj meila.

Tytuł:
PostNapisane: 25 lut 2006, 15:40 

ooo super! wielkie dzieki! zaraz ci podesle wszystko na PM-a, jeszcze raz bardzo dziekuje :)

Tytuł:
PostNapisane: 26 lut 2006, 14:08 

Witam ponownie, niestety nie udalo sie nam ( mi i Zuawowi, BTW: wielkie dzieki za pomoc ziomek :) ) rozwiazac problemu do konca, a wiec, proslbym kogos by napisal mi, co mam zmienic w tym pliku z controlsami by skret helikopterem i samolotem bylo: os myszy 0 a przechyl A i D, moglby mi ktos napisac co mam zmienic?

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 26 lut 2006, 16:48 

Weź oryginalny contols.con i edytuj w nim tylko te linie, w których masz napisane IDFKeyboard. Po IDFKeyboard masz IDKey_***, gdzie *** oznacza konkretny klawisz, np:
IDKey_D - klawisz D
IDKey_F1 - klawisz F1
IDKey_LeftShift - lewy shift
i tak dalej
zmieniasz tylko te IDKey_*** na takie, jakie chcesz i tyle, a resztę modyfikowanej linii zostawiasz bez zmian.

Zwróć też uwagę, że plik controls.con jest podzielony na kilka sekcji dotyczących piechoty, pojazdów naziemnych, motorówek i latadeł. Na początku każdej sekcji jest mniej więcej taka linijka:

ControlMap.create HelicopterPlayerInputControlMap
Co oznacza, że wpisy poniżej tej linii dortyczą sterowania helikopterem.
Są jeszcze:
InfantryPlayer - piechota
LandPlayer - samochody, czołgi itd
AirPlayer - samoloty
SeaPlayer - motorówki

Pozostałych sekcji nie ruszaj.

Tytuł:
PostNapisane: 26 lut 2006, 17:45 

tak wiem! ale najgorszy problem jest w tym, ze jak ustawiam YAW (skrec) tak jak powinienem, czyli IDFmouse axis_0 0 0 ( czy cos w tym stylu, wiem ze jest dobrze bo po prostu kopiuje to z ustawien samolotu ) to na napisie skret mi sie pojawia "cos" ( nie jestem w stanie tego odczytac ) i dalej nie dziala :/ chyba ze ktos moglby mi podeslac odpowiednio zmodyfikowany plik controls ze przechylenie ( samolotu i helikopteru ) bedzie na A i D a skret jako "os myszki 0"

Pozdrawiam

moj e-mail to: rayner25@wp.pl

jezeli ktos wysle owy plik, prosze o informacje tutaj badz na PM

z gory thx!

PS: prosilbym aby nikt nie zarzucal mi lenistwa ;) gdyz spedzilem nad tym ponad godzine i dalej nic : / )

Tytuł:
PostNapisane: 26 lut 2006, 18:11 

O rany, przecież nie musisz ręcznie ustawiać wszystkiego. W grze ustaw co się da, a później tylko resztę wyedytuj ręcznie 8) Właściwie problem jest tylko z tym lewym shiftem dla helikoptera, którego z poziomu gry nie można usunąć. Pozostałe klawisze bez problemu powinieneś dać radę zmienić. Ręczna edycja pliku controls.con przydaje się też, jak chcesz mieć kilka akcji pod tym samym klawiszem (np. wybór broni i wybór miejsca w pojeździe można ustawić na klawisze 1-9, a nie na 1-9 i F1-F9).

Tytuł:
PostNapisane: 26 lut 2006, 18:53 

:o to jest wiadome ze wszystko ustawilem w grze, a reszte tego co sie nie da, chce ustawic recznie... BTW: jaki shift do helikoptera? zeby ustawic os myszki 0 trzeba machnac myszka w lewo lub prawo... i tego wlasnie nie moge ustawic bo mowi ze jest to juz zdublowane w ustawieniach... ogolnych, a recznie nie wiem jak, dlategoz prosze o pomoc w ustawieniu os myszy 0!

Strefa czasowa: UTC + 2