Dowodca_Pawel napisał(a):
Przepraszam, że się wetnę do dyskusji, jednak istnieje hipoteza, że USA chce zaatakować Iran z powodu chęci zmiany waluty przez rząd Iranu, którą handluje się przy zakupach ropy (z dolara na euro). Nie wiem ile w tym prawdy, bo nie jestem ekonomistą, ale wg. mnie jest to dość prawdopodobny powód. Szczególnie, że przed wojną z irakiem też się mówiło o broni chemicznej, a też były hipotezy, że Saddam chce się pozbyć dolarów. Ale być może się mylę i rzeczywiście chodzi o bezpieczeństwo światowe

.
Nikt raczej nie dokona inwazji na Iran. Jedynie zniszczą zakłady wzbogacania uranu. Nie wiem w jaki soosób mogłoby to mieć woływ na zmiane waluty itd. Iran natomiast odgraża się od dawna że chce fizycznej eliminacji Izraela i wydaje się że nie jest to czcze gadanie. Może tego dokonać tylko za oomocą broni nuklearnej. Sorki ale nie mam działającej jednej litery, co imho widać.
THE NATURAT (pl) napisał(a):
Jeśli do czegoś angażuje się USA to nie jest bezpieczeństwo światowe, tylko finansowe Amerykanów (ropa nafowa itp.)
Zgoda. Tylko nie zupełnie finansowe, ale fizyczne. Z ropą raczej nie chodzi o interes jakiś firm, ale fundametalny element gospodarki NAFTy. Z dwojga złego wole być w kraju sojuszniczym mocarstwa zdolnego i zdecydowanego na działanie. W 39r. mieliśmy aliantów którzy nie mieli woli do udzielenia pomocy...