Teraz jest 19 kwi 2025, 09:25

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 30 kwi 2006, 12:22 

cassis napisał(a):
mogą do tego użyc niewielkich głowic jadrowych w celu zniszczenia podziemnych bunkrów w ktorych pochowana jest cała aparatura zwiazana z produkcją broni jadrowej.

Czy ja wiem, wywołało by to burzę w opinii publicznej, nawet jeśli bomby te nie wyrządziły większych strat w ludziach. Było by to powstrzymywanie broni jądrowej bronią jądrową. A to kiepsko wpłynęło by na postrzeganie tej wojny.
Prędzej by wykorzystywali inną potężną broń, może nawet o podobnej sile, ale jednak konwencjonalną

Tytuł:
PostNapisane: 30 kwi 2006, 13:28 

IMO amerykanie, ale też inne państwa ONZ powinny dokonać ataku na Iran nie bacząc na prostesty opinii publicznej, tylko infazja na duża skalę poprzedzona skoncentrowanymi nalotami na cele nulerane i inne cofnęłyby inrański program nuklearny do początku... oczywiście tu sprawa jest trudna gdyż instalacje są rozmieszczone po całym kraju i są doskonale ukryte... należałoby mocno wzmożyć działania wywiadowcze i niewykluczyć użycia ładunków jądrowych do zniszczenia tych że instalacji... mówie tu o ładunka taktycznych

Tytuł:
PostNapisane: 30 kwi 2006, 14:31 

Powinni wypuścić taki świnie co szukają trufli, one by znalazły...

:lol: :lol: :lol:

PSN id: Graqzu

Tytuł:
PostNapisane: 30 kwi 2006, 15:23 
Moderator forum

...trufle ;)

Tytuł:
PostNapisane: 30 kwi 2006, 15:35 

albo na mine wlazly. i bylyby smazone swiniaki :)

Tytuł:
PostNapisane: 30 kwi 2006, 15:59 

Westbam napisał(a):
Marneus[PL] napisał(a):
tematyka rzeczywiscie przygnebiajaca, ale wykonanie raczej slabe.
a ogladal ktos na discovery "bitwe o czarnobyl"? bardzo dobry film rekonstruujacy tamte zdarzenia.

Właśnie zassysam per bitspirit 8)

Warto zobaczyc, okazuje sie ze gdyby nie poswiecenie (doslowne, bo wiekszosc umarla po napromieniowaniu) strazakow, ktorzy wypompowali wode spod reaktora, dzisiaj nie pisalibysmy na tym forum , bo nie bylo by pół Europy. Bez tego lawa po stopionym reactorze ktora przetapiala betonowe stropy, po spotkaniu z woda, ktorą wcześniej probowali gasić pozar spowodowala by 2 wybuch o bardzo duzej sile.

Tytuł:
PostNapisane: 30 kwi 2006, 16:22 

kto wie czy nie zawdzieczamy tamtym zolnierzom i gornikom zycia :|

PostNapisane: 1 maja 2006, 04:11 

lkasprzak napisał(a):
Jeśli ktoś nie widział:

http://www.killsometime.com/Video/video.asp?ID=489

Przerażające :(

Jest to fragment filmu "THREADS" produkcji brytyjskiej.
To co zobaczyliscie w tym fragmencie to jest NIC, w porownaniu z paralizujaco przerazajacymi konsekwencjami takiej wojny, pokazanych pozniej, z ktorych nie zdawalem sobie sprawy.
Film polecam tylko tym, ktorzy lubia czasami sobie popsuc dobry humor.

Moglby ktos podac konkrety tego filmu Discovery "Bitwa o Czarnobyl"? Chcialem go sciagnac z emule i nic takiego nie ma.

Tytuł:
PostNapisane: 1 maja 2006, 05:41 

Hynol napisał(a):
Tylko że mimo wszystko rosjanie zdawali sobie sprawe z tego że nie są w stanie wygrać takiej wojny - podobnie jak ameryka. Kryzys Kubański był jedynym momentem w który faktycznie istniała groźba wojny nuklearnej. Tymczasem Iran dysponuje już pociskami BM25 które mają w zasięgu między innymi nasz kraj. Ciekawe po co taka broń, skoro do ataku na Izrael wystarczyłyby o wiele prostsze i tańsze środki przenoszenia. A w porównaniu z Rosjanami kolesie w Teheranie to maksymalne oszołomy.

Przepraszam, że się wetnę do dyskusji, jednak istnieje hipoteza, że USA chce zaatakować Iran z powodu chęci zmiany waluty przez rząd Iranu, którą handluje się przy zakupach ropy (z dolara na euro). Nie wiem ile w tym prawdy, bo nie jestem ekonomistą, ale wg. mnie jest to dość prawdopodobny powód. Szczególnie, że przed wojną z irakiem też się mówiło o broni chemicznej, a też były hipotezy, że Saddam chce się pozbyć dolarów. Ale być może się mylę i rzeczywiście chodzi o bezpieczeństwo światowe :).

Tytuł:
PostNapisane: 1 maja 2006, 10:24 

Dowodca_Pawel napisał(a):
... Ale być może się mylę i rzeczywiście chodzi o bezpieczeństwo światowe :).

Jeśli do czegoś angażuje się USA to nie jest bezpieczeństwo światowe, tylko finansowe Amerykanów (ropa nafowa itp.)

Tytuł:
PostNapisane: 1 maja 2006, 21:11 
Moderator forum

Dowodca_Pawel napisał(a):
Przepraszam, że się wetnę do dyskusji, jednak istnieje hipoteza, że USA chce zaatakować Iran z powodu chęci zmiany waluty przez rząd Iranu, którą handluje się przy zakupach ropy (z dolara na euro). Nie wiem ile w tym prawdy, bo nie jestem ekonomistą, ale wg. mnie jest to dość prawdopodobny powód. Szczególnie, że przed wojną z irakiem też się mówiło o broni chemicznej, a też były hipotezy, że Saddam chce się pozbyć dolarów. Ale być może się mylę i rzeczywiście chodzi o bezpieczeństwo światowe :).

Nikt raczej nie dokona inwazji na Iran. Jedynie zniszczą zakłady wzbogacania uranu. Nie wiem w jaki soosób mogłoby to mieć woływ na zmiane waluty itd. Iran natomiast odgraża się od dawna że chce fizycznej eliminacji Izraela i wydaje się że nie jest to czcze gadanie. Może tego dokonać tylko za oomocą broni nuklearnej. Sorki ale nie mam działającej jednej litery, co imho widać.

THE NATURAT (pl) napisał(a):
Jeśli do czegoś angażuje się USA to nie jest bezpieczeństwo światowe, tylko finansowe Amerykanów (ropa nafowa itp.)

Zgoda. Tylko nie zupełnie finansowe, ale fizyczne. Z ropą raczej nie chodzi o interes jakiś firm, ale fundametalny element gospodarki NAFTy. Z dwojga złego wole być w kraju sojuszniczym mocarstwa zdolnego i zdecydowanego na działanie. W 39r. mieliśmy aliantów którzy nie mieli woli do udzielenia pomocy...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 2