Teraz jest 18 lip 2025, 14:45

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 kwi 2006, 13:15 

Panowie zakładam ten temat by wpisywać w nim ciekawe propozycje telewizyjne, filmy fabularne, dokumentalne i inne najlepiej związane z tematyką wojenną.

Już jutro miłośników dobrego kina czeka niesamowita gratka. O godz. 13 na Polsacie znakomity film Andrew Martona, zdobywca dwóch oskarów (za zdjęcia i efekty specjalne): Najdłuższy Dzień (The Longest Day) z 1962 roku. W filmie plejada gwiazd: John Wayne, Robert Mitchum, Henry Fonda, Richard Burton, Sean Connery i nawet Bourvil.

Wirtualna Polska napisał(a):
Najsłynniejszy gigant batalistyczny w historii kina; znakomity pod każdym względem epicki obraz inwazji aliantów na plaże Normandii 6 czerwca 1944 roku, który odniósł zarówno wielki sukces kasowy, ale także został w pełni doceniony przez krytyków i zdobył dwa Oscary oraz był kilkakrotnie nominowany (m.in. za najlepsze dekoracje i montaż). Tytuł filmu nawiązuje do zdania: "To będzie najdłuższy dzień", które wypowiedział niemiecki oficer na widok nadpływającej alianckiej armady i żołnierzy dosłownie wysypujących się z amfibii na wybrzeże normandzkie pod gradem niemieckiego ostrzału: na sektory, nazwane plażami Omaha i Utah.

Tego nie można przegapić!

Tytuł:
PostNapisane: 30 kwi 2006, 13:23 

Wheeeeha! Ksiązke 2 razy czytalem, film choc ma cholernie duzo niedociagniec historycznych ogladalem z 4 razy. Wczoraj ostatni raz :lol:
ale jutro i tak obejrze... :D

Tytuł:
PostNapisane: 30 kwi 2006, 14:58 

lkasprzak wielkie dzieki dla Ciebie za info. Tak wiec już rezerwuje sobie miejsce przy telewizorze jutro o 13.00. Tego nie mozna przegapic :)

:(

Tytuł:
PostNapisane: 30 kwi 2006, 15:33 

właśnie oglądam film, który-jak banalnie i głupio by to nie zabrzmiało-poruszył mnie do głębi.
chodzi o "gdyby żółwie mogły latać"-film opowiada o grupie kurdyjskich dzieci żyjących w obozie dla uchodźców podczas wojny w iraku. głównym zajęciem owych dzieci jest... rozbrajanie min. większość to kalecy-bez rąk lub nóg. ich przywódcą jest Satellite-jako jedynyh w wiosce zna angieliski i potrafi montować anteny satelitarne, co daje mu bardzo wysoką pozycję w tamtejszym społeczeństwie.
mimo, że jest to dramat, widać bardzo wysoki budżet. film urzeka głębią i wyrazistością bohaterów-dawno nie widziałem niczego lepszego.

Tytuł:
PostNapisane: 30 kwi 2006, 20:57 

robal napisał(a):
lkasprzak wielkie dzieki dla Ciebie za info. Tak wiec już rezerwuje sobie miejsce przy telewizorze jutro o 13.00. Tego nie mozna przegapic :)

:o Robalku dla Ciebie wszystko :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 30 kwi 2006, 21:05 

Gdzieś kiedyś czytałem że reżyser "The Longest Day" w pewnym momencie dysponował na planie taka ilością ludzi i sprzetu że stworzona z nich armia miałaby dość wysoka pozycję w rankingu największych armii świata. Niesty nie obejrzałem bo byłem u dość dalekiej, dawno nie widzianej rodzinki - ale było warto. Jestem "wujkiem" dwudziestoletnich bliźniaczek :twisted:
"Chodzcie do wujcia na kolanka" :mrgreen:

Tytuł:
PostNapisane: 30 kwi 2006, 21:23 

korzystajac z okazji wspomne tez o jednym z najlepszych filmow jakie w zyciu obejrzalem. jeszcze nie widzialem zeby puscili go w telewizji, wiec jesli ktos bylby chetny trzeba podreptac do wypozyczalni.
mowie o Lśnieniu-genialnej adaptacji powieści Stephena Kinga zrealizowanej przez Stanleya Kubricka. opowiada on o nieszczęśliwym pisarzu, szukajacym weny w samotnosci. wraz z zona i kilkuletnim dzieckiem przenosi sie do polozonego wysoko w gorach hotelu. jednak nie jest tam w roli goscia-aby wydobyc sie z problemow finansowych zatrudnil sie jako stroz-opiekun kompleksu na czas sezonu zimowego, gdy hotel jest odciety od swiata przez rozszalale zamiecie.
opisujac film nie mozna nie wspomniec o roli glownego bohatera, bezblednie wykreowanej przez Jacka Nicholsona. odkad obejrzalem ten film zostal on moim ulubionym aktorem.
podczas polrocznego pobytu w hotelu glowni bohaterowie odkrywaja makabryczna historie tego miejsca-zatrudniony tam przed pol wieku stroz, przez samotnosc zapadl w "goraczke odosobnienia". pokroil cala rodzine siekiera, po czym popelnil samobojstwo.
do dzis na samo wspomnienie tego filmu dostaje dreszczy...

Tytuł:
PostNapisane: 30 kwi 2006, 22:02 

Czasami nie był serial nakręcony na podstawie tej powieści?

King to jeden z moich ulubionych pisarzy. Czytałem większość jego książek, "Miasteczko Salem" dwa razy (matka bibliotekarka - zawsze szybko mam nowości wydawnicze). Kiedyś dostałem na urodziny od dziewczyny książkę "Wielki marsz", której nigdy nie widziałem w sklepach. Dla fanów Kinga pozycja obowiązkowa.

Tytuł:
PostNapisane: 30 kwi 2006, 22:06 

lkasprzak napisał(a):
Czasami nie był serial nakręcony na podstawie tej powieści?

King to jeden z moich ulubionych pisarzy. Czytałem większość jego książek, "Miasteczko Salem" dwa razy (matka bibliotekarka - zawsze szybko mam nowości wydawnicze). Kiedyś dostałem na urodziny od dziewczyny książkę "Wielki marsz", której nigdy nie widziałem w sklepach. Dla fanów Kinga pozycja obowiązkowa.

tez uwielbiam czytac Kinga, a dostep do wszystkich jego ksiazek zapewnia mi chlopak starszej siostry-prawdziwy Maniak przez duze M :) ale to jednak nie to samo co mama bibliotekarka :wink:
a o serialu nie slyszalem, ale chetnie bym obejrzal...
ostatnio czytalem "dzieci kukurydzy" i "upalne lato". podobalo mi sie zwlaszcza to drugie-polecam. swoja droga to tez czytales? jesli tak, to podobalo sie?

Tytuł:
PostNapisane: 30 kwi 2006, 22:14 

Kurde nie przypominam sobie, ale spotkałem się w bibliotece z książkami z różnych wydawnictw. Fabuła ta sama , ale inne tytuły.

Tytuł:
PostNapisane: 30 kwi 2006, 23:11 

Jutro o 20 na Ale Kino film "Atak"

Tytuł:
PostNapisane: 1 maja 2006, 14:02 

Polsat RLZ 13:30 filmu nie ma. Dodatkowo dodając reklamy film jest wydłużony o jakaś godzinę :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 1 maja 2006, 14:11 

Już się zaczął, co prawda z pół godzinnym poślizgiem, ale zawsze.
Uciekam przed telewizor.

Enjoy!

Ciekawe kto wygra ? 8)

Tytuł:
PostNapisane: 1 maja 2006, 14:58 

właśnie są reklamy... :roll:

4 razy film oglądałem i pierwszy raz widzę go w kolorze... :D

Tytuł:
PostNapisane: 1 maja 2006, 15:02 

Żenada, zaczeło się o 13:30, 13:50 pierwsze rekalmy, 14:20 kolejne reklamy. Ja jednak podziękuje za ten film w telewizji :|.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2