Teraz jest 25 lis 2024, 19:56

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 162 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 9 cze 2006, 08:24 

Jeszcze dodam do wypowiedzi EST_PL , kooperanci a więc firmy współpracujące z kopalniami to też spora część społeczeństwa .
Jak wyglądała by sytuacja w GOP po zlikwidowaniu paru kopalni ? Tego wole sobie już nie wyobrażać , chociaż daleko szukać nie trzeba dawne województwo wałbrzyskie , kojarzy ktoś " biedaszyby" .No ! fantastycznie do tamtych JUŻ nie trzeba dopłacać ani grosza ! Ciekawe jaki też zysk odnotowały by w tym roku ?

Co do wypowiedzi Lailonn , większe pieniądze (?) dobre sobie , a może by tak spojrzeć szerzej ? Państwo bez własnych surowców strategicznych jest skazane na łaske i niełaske sąsiadów . Gdyby idąc tym tropem zamykać /prywatyzować zakłady bazujące na wydobyciu i przeróbce tych ostatnich mielibyśmy tu kraj rolniczy z infrastruktórą drogową opartą na transporcie wołami , a prywatne wytwórnie nawozu osiągałyby dotąd nie notowane w świecie osiągi ( a jak ! do mojej d**y nikt nie musi dopłacać ! ) co odbiło by sie echem( i węchem ) w całym swiecie , no i przy okazji jakie to ekologiczne . Agroturystyka kwitnie i przewodnik turystyczny przedstawiający Polske zdjęciami z zapadłych pipidówek z lat 60 -tych zyskuje na aktualności !Media żyją reportażami na żywo z przepędzania bydła do portów i przejść granicznych ( z wyłączeniem Rosji bo tam mamy embargo ) . RzeczpospolitaBydlęca .
Co sprowadza do Polski zagranicznych inwestorów ? Niskie koszty produkcji , co z tego kiedy sieć połączeń leży , autostrad tyle co kot napłakał i sytuacja szybko sie nie poprawi , pozostaje więc kolej i niestety koszty utrzymania , samonaprawiającego taboru kolejowego jeszcze nie opatentowano , szyn samospawających równierz . Ale tak samo jak nie uwierze w zarobki rzędu 5-6 tauzenów na łeb w przypadku górnika , tak samo nie uwierze w przypadku kolejarza !!!
Podobnych bredni nie sposób pominąć milczeniem .

Tytuł:
PostNapisane: 9 cze 2006, 09:21 

Moment moment chłopaki nie rozpedzajcie się

Lailonn - ja pracuje w TVP i mogę Ci powiedzieć że jest kiepsko w porównaniu z prywatnymi pracodawcami, zajmuje się badaniami i w agencji badawczej zarabiałem o około 1000 zeta więcej a teraz zarabiam około 5000. Tylko że ja mam wiedzę specjalistyczną a osób z mojej branży w skali kraju jest nie więcej niż 1500 i ubywa.

Co do zaróbków które zawyżają to górnicy dostają dużo więcej niż oficjalnie mówią, nikt nie pamięta że oni mają 14 pensji w roku (barbórka, trzynastka) a do tego deputat węglowy (oni + emerci górniczy 1000 w skali miesiąca - chyba) i jeszcze jak odejdą z górnictwa wcześniej niż emerytura 40 tys na rozpoczęcie działalności. W górnictwie jest zatrudnionych 200 tys.

Wasil Czapajew - kraje bez surowców - Holandia, Irlandia, Grecja, Izreal, czy ty masz jakieś pojęcie w jakim świecie żyjesz, wiesz coś o nowoczejsnej Ekonomii, gdyby nie to że Chiny konsumują 60% śwatwych surowców kopalnianych górnicy koczowali by w Warszawie walcząc o kasę, tak mają szczęście że ktoś kupuje ten 2 droższy węgiel nasz niż z RPA czy Czech, Ukrainy, ciekawe że z krajów UE tylko europa środkowa wydobywa węgiel

Tytuł:
PostNapisane: 9 cze 2006, 09:36 

Jeszcze jedno co do bieda szybów i Wałbrzych, że zamiast kasy na górnictwo przekazano by kasę na rozwój regionu cały proceder by znikł. Nie przesadzajmy z tym że ludzie w bieda szybach robią to z biedy tak naprawdę jest to cały przemysł który wydobywa kilka ton węgla dziennie nie tylko na swoje potrzeby. Dochodzi do tego zjawisko wyuczonego nieprzystosowania czyli korzystanie tylko i wyłącznie z pomocy innych brak inicjatyw w zmianie swego polożenia.

Problemem śląska jest to że przez okres czasu kiedy górnictwo miało zyski nie inwestowano w rozwój regionu tylko wydawano pieniądze na lewo i prawo. Sport, rozrywka i teraz się to odbija czkawką w regionie, konsekwencją tego jest też to że na śląsku jako jedynym regionie w skali kraju mamy nie pracujące kobiety.

Tytuł:
PostNapisane: 9 cze 2006, 09:42 

[quote="strus" jak odejdą z górnictwa wcześniej niż emerytura 40 tys na rozpoczęcie działalności.
[/quote]

bardzo przepraszam , ale jakie masz rozeznanie w tym temacie skoro piszesz o tzw. pakiecie górniczym nieistniejącym już od ponad pięciu lat .

Dwukrotnie droższy węgiel powiadasz , czy koszty transportu doliczyłeś ?

Ekonomia a Polska - kraj bez surowców to zestawienie mi nie hula .

W całym temacie chodziło o zarobki miesięczne rzędu 5-6 tys .

Tytuł:
PostNapisane: 9 cze 2006, 09:54 

rzeczywiście masz rację program nie istnieje od 2002 przepraszam mój błąd,

Co do kosztów transportu to węgiel z RPA jest tańszy 2 krotnie na giełdzie towarowej w Londynie z dostawą do kraju nabywcy, tak samo jak ropa i gaz.

Co do tematu to chodziło o to kto zawyża pensje w kraju tak że są na poziomie 2600 pln, niestety jak napisałem wcześniej zawyżają je różnego rodzaju instytucje publiczne w tym górnictwo z 200 tys pracowników, którzy żyją na mojej kieszeni a co gorsza co jakiś czas demolują mi miasto (ciekawe że do tej pory nikogo nie skazano za zeszło roczną demolkę i nikt nie jest w areszcie tymczasowym - na to też idzie kasa).

Tytuł:
PostNapisane: 9 cze 2006, 12:43 

Moderator powinien zmienić nazwe tematu na ''Jak poprawić Polske'' :P

Tytuł:
PostNapisane: 9 cze 2006, 14:30 

Chyba "Co z tą Polską?" :D

Tytuł:
PostNapisane: 9 cze 2006, 14:43 

o nie nie nie! Lisa mi tu nei dawac. Nie znosze go :D

Tytuł:
PostNapisane: 9 cze 2006, 15:25 

warto wiedzieć :|

Tytuł:
PostNapisane: 10 cze 2006, 04:05 

Eh fajny OT.
Co do górników to niech sobie kopią, ale głupio jest jak przy pensji dużo ponad średnią ostatnio znowu rozpoczeli strajk :shock: - ich praca i wykształcenie nie są dla mnie uzasadnieniem strajków przy takich zarobkach.
Mój kumpel po 7 latach studiów został zatrudniony w klinice Łódzkiej za 1200 zł brutto co wystarcza na opłaty za wynajęcie m2 w Łodzi, żeby jako tako żyć musi pracowć jeszcze w pogotowiu co daje mu wory pod oczami i średnio 90h pracy tygodniowo.
Jeśli chodzi o średnią krajową to nadbija głównie sfera opłacana z naszych podatków np. sędziowie i urzędnicy państwowi wszelkich nacji.

Tytuł:
PostNapisane: 10 cze 2006, 07:50 

strus napisał(a):
Co do tematu to chodziło o to kto zawyża pensje w kraju tak że są na poziomie 2600 pln, niestety jak napisałem wcześniej zawyżają je różnego rodzaju instytucje publiczne w tym górnictwo z 200 tys pracowników, którzy żyją na mojej kieszeni a co gorsza co jakiś czas demolują mi miasto

-----
wybacz ze wtrące , choć cały ten wątek co piszecie niema nic wsolnego z grą ,, sam pracuje na kopalni i powiem Ci kolego " strus ' ze niemasz racji , a co do zycia na czyjejś kieszeni , to bym sie kłucił , i to do konca , :) , wszystkie informacje jakie posiadasz są błedne i nie prawdziwe ... a co do barbórki i 14 pensji , tak było i mam nadzieje ze będzie , bo 13 pensje juz dawno rząd nam zlikwidował ....

pozdrawiam . z całym szacunkiem jarek

Tytuł:
PostNapisane: 10 cze 2006, 08:50 

wybacz ale jako 13 są traktowane wszystkie nagrody z zysku jakie otrzymują górnicy, jeśli się nie mylę to właśnie trawa akcja protestacyjne bo zamiast na spłatę długów holdingów oraz inwestycje, górnicy chcą przejeść zyski. Według danych jakie są w prasie w zeszłym roku górnicy otrzymali średnio po 1000 zeta za zyski - takie są oficjalne dane w prasie biznesowej.

Przepraszam jak kogoś obraziłem ale nie zmienie zdania że górnictwo, PKP są to armie ludzi którzy żyją po części na mojej kieszeni (TVP gdzie pracuje zatrudnia około 6000 ludzi powinna 2000).

A cena dodatku powinna wynieść w pudełku 20 zeta. Wyniesie 40 dlatego zę firmy zabezpieczają się przed reeksportem gier na zachód, tak samo jest z muzą.
S

Tytuł:
PostNapisane: 10 cze 2006, 09:09 

ok aby nie było ze coś kręce zarobki z 2004 w przemyśle ciężkim

http://www.pracuj.pl/kariera_tydzien_br ... 06.htm#top

dla tych co nie wiedzą mediana jest to wartoś wskazująca środek wszystkich możeliwych wskazań (nie jest średnią)

S

Tytuł:
PostNapisane: 10 cze 2006, 12:16 

No to gornicy maja 3 kawalki tak jak mowilem. A jakos tak bywa, ze moj ojciec po wielu latach rpacy w tym smamym zakladzie zarabia mniej. Jest jednym z najbardziej doswiadczonych pracownikow a firma handluje z cala europa. Jeden trik. W jego wieku nie moze zmieniac pracy juz wiec nie ma obaw o strate pracownika a do tego to 'prywaciarz" i podwyzki to 5zl rocznie :lol: Wiec jak slucham, ze gornicy maja wiecej(pracuja krocej ale ciezko-wiem)i jeszcze im malo a do tego podatnicy musza im dopalcac na wegiel. Ten z zagranicy jest 2x tanszy. To wybacz ale mnie ich los nie interesuje. Nie jestem akcja charytatywna. Moja rodzina tez nie.

Juz nie wspomne otych tysiacach ludzi zatrudnionych w marketach etc gdzie za 12h pracy dostaja 800zl na reke...

Tytuł:
PostNapisane: 10 cze 2006, 14:13 
Moderator forum

A cięzko zrozumieć,
że poszukiwanie grup społecznych - "którym można zabrać" - donikąd nie prowadzi ? Nie jest wyjściem z sytuacji zabranie górnikom i danie komuś innemu. Poza tym nie mieszaj prywatnych marketów z państwowymi kopalniami. Jeżeli na rynku polskim znajdzie się nagle pół miliona osób bez pracy, to gwarantuję ci, że część z nich pójdzie do pracy za 600 zł w tych marketach byleby miec z czego przezyć i dać co jeść dzieciom. Państwo polskie i w ogóle UE, w której się znajdujemy, przyjęły, że pewne działy gospodarki się dotuje i tyle. Wystarczająco dużo pieniędzy jest marnotrawionych w inny sposób i raczej tu należałoby szukać oszczędności.

PS: Nie jestem ze Śląska nie mam tam rodziny. Po prostu potrafię sobie wyobrazić co by się stało, gdyby zamknąć kopalnie.

Podpis nieczytelny...

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 162 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2