Teraz jest 23 lip 2025, 17:08

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 7 cze 2006, 09:28 

KudrigY...
nie chodzilo mi o to, ze nikt nie wie, ale z wypowiedzi, ktore przeczytalem mozna bylo jasno wywnioskowac, ze goscie nie maja zielonego pojecia o czym pisza
wiem, ze bardzo czesto zdarza sie zlecanie prac studentom, wystawianie faktur na wysokie kwoty za robienie niczego, ale firmy, ktore tak nie postepuja beda zgarniac najlepszych klientow, bo na takich numerach latwo sie poznac i zniechecic do takiego wykonawcy i lepiej zaplacic wiecej za dobra robote
chcialem przede wszystkim zasygnalizowac, ze utrzymanie firmy (stale koszty z tym zwiazane sa ogromne), wystarzcy zobaczyc sprawozdania gieldowe pierwszej lepszej firmy IT. do tego trzeba ciagle inwestowac w nowe technologie, itd...
wiec nie mozna patrzec na cene produktu, przez pryzmat ceny nosnika, bo to nie ma sensu. zreszta temat ten jest na dluzsza rozmowe...

Tytuł:
PostNapisane: 8 cze 2006, 10:12 

no shit, wymoderowano mi posta - wcielo go zupelnie... LOL...

Tytuł:
PostNapisane: 8 cze 2006, 19:19 

KudrigY napisał(a):
no shit, wymoderowano mi posta - wcielo go zupelnie... LOL...

hehe...
a co tam bylo takiego strasznego? ;_P
moze ktos tam pracuje ;_P
zupelnie nie rozumiem tej troski o poprawnosc polityczna
zdecydowanie wole fora, gdzie nie ma cenzury. zreszta niezle sobie tam bez niej radza

Tytuł:
PostNapisane: 9 cze 2006, 16:04 

nie wiem ile ea zarabia ale wiem ile zarabiają hurtownie.
Moj kolega pracuje w duzej hurtowni oprogramowania - niestety nie mają BF`a :)

Podam wam przyklad - macafee 25 stanowisk kosztje w detalu ok 1900zł..
sklep który to sprzedaje ok 1600zł.. a hurtownia ma to od dystrybutora w kraju za.. no. .. 400zł!!!
Tak sie zarabia na sofcie..
wiec jak EA na jednej kopi wyciaga 20zł bruto to jest dobrze...
Zgadza sie ze cena wyprodukowania plytki to grosze.. wiecej kosztuje okladka do gry. Ale calą tą kasę zbierają posrednicy - dzieki którym EA wogole istnieje...

to samo ze przetem... logitech który kosztuje u nas po 60zł klienta.. hurtownia zciaga sobie z chin w cenie 4zł za sztukę..
tylko trzebaby kupic np. z 20 000 sztuk :)

Tytuł:
PostNapisane: 9 cze 2006, 18:34 
Moderator forum

Jak czytam takie głupoty... W Polsce jest zapewne jedna hurtownia oprogramowania która dyktuje dowolnie wysokie ceny? :roll:

W przypadku softwaru który kosztuje gróbą kase jak 3D Studio MAX, który ma ograniczoną ilość certyfikowanych dystrybutorów, marża nie przekracza 10-15%. Nawet nie wspomne że w USA większość softwaru sprzedaje się w sieciach typu WallMart których marża jest jeszcze niższa.

Tytuł:
PostNapisane: 9 cze 2006, 18:39 

razor414 napisał(a):

sklep który to sprzedaje ok 1600zł.. a hurtownia ma to od dystrybutora w kraju za.. no. .. 400zł!!!
Zgadza sie ze cena wyprodukowania plytki to grosze.. wiecej kosztuje okladka do gry. Ale calą tą kasę zbierają posrednicy - dzieki którym EA wogole istnieje...

to samo ze przetem... logitech który kosztuje u nas po 60zł klienta.. hurtownia zciaga sobie z chin w cenie 4zł za sztukę..

wow wlasnie uswiadomiles nam co to takiego hurtownia i ze istnieje zjawisko zwane rynkiem-dziekujemy.

Tytuł:
PostNapisane: 9 cze 2006, 21:32 

razor414 napisał(a):

To jest tak oczywiste jak to, że wyprodukowanie telefonu komórkowego kosztuje 5zł, a my płacimy za to 1000zł bo jest kolorowe i może robić zdjecia ;)

Tytuł:
PostNapisane: 9 cze 2006, 22:57 
Moderator forum

Jasne - 5 PLN :lol:. Daj mi namiar kto ma taką cene materiałów i robocizny. Elektronike pewnie z kory strugają na Filipinach. Rozumie też że nie uważacie takich małych wydatków jak inżynieria podzespołów, oprogramowanie, testy, design za wartych do doliczenia po stronie kosztów? Nie piszcie bzdur bo to się do skasowania nadaje... :roll:

Tytuł:
PostNapisane: 10 cze 2006, 00:02 

Hynol to "metafora taka" :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 10 cze 2006, 09:55 

Hynol napisał(a):
jak inżynieria podzespołów, oprogramowanie, testy, desig

To wszystko robią Hinole za miskę ryżu :P
Hynol napisał(a):
Elektronike pewnie z kory strugają na Filipinach.

Przecież materiały to taniocha. Można by robić komórki typu "zrób to sam" ;)

Jedyny koszt to rozkręcenie firmy, to jest kupno narzędzi. Serio.

Tytuł:
PostNapisane: 10 cze 2006, 10:39 

Oczywiscie wy wiecie lepiej...
Chcialem wam uzmyslowić ze to co my kupujemy za powiedzmy 120zł EA sprzedaje pewnie za 20.
Nie wiem jakie są koszty produkcji CAŁEGO PROGRAMU, lecz koszty produkcji samej kopii to grosze..

Co do cen myszek logitecha, czy marzy to sobie nadal zyjcie w swiecie fantazji.. na sofcie przycina sie najwiecej.. na sprzet jak jest 7-8% to jest dobrze dla detalicznego sklepu. czytaj DETALICZNEGO.
Tak sie sklada ze sam sklep przycina na glupi autocadzie ok 500- 600zł, czyli jak na 2-3 zestawach koputerowych..
a hurtownie mają ten program (który sklep kupiz za 1600-1800zł ) za 500-600zł
I niestety nie ma jednej hurtowni która dyktuje ceny, tylko są to marze !!!narzucone przez producenta.!!

Moze kolego wiesz na czym polega kanał dystrybucyjny, ale ja mam przed sobą FV, gdyz pracuję w sieci takich sklepów i hurtowni.

Jak wiesz na produkty EA i ich dystrybucję -

Tytuł:
PostNapisane: 10 cze 2006, 10:56 

lol
obecnie koszt produkcji takiej gry jak BF2 to jest kilka milionow dolcow :)

porownywalnie Americas Army kosztowalo US Army 7mln ... $ wiec hmm zastanowicie sie jeszcze raz i policzcie ile gra moze kosztowac prosto od producenta

Tytuł:
PostNapisane: 10 cze 2006, 11:06 

Produkcja oprogramowania - ale nie płytki.. oni zarabiają w zaleznosci od sprzedanych kopii gier...
Niestety wiadomo kto w polsce dystrybuuje tą grę i nie mam wglądu w ich fv zakupu :) ale nie sądzę by akurat z tą jedną grą bylo inaczej.
Czy wyprodukowanie myszki czy glosników rozni sie od tego? A co one same sie materializują i wymyslają? - trzeba zaprojektować, trzeba wykonać, trzeba miec materiały - a jednak glupia myszka moze kosztowac 4zł - gdyz jak kupi sie 20 000 sztuk to i tak producent zarobi. i na tym polega problem.. EA jak kazdy producent robi masówkę. Mają engine, mają kupe grafik i algorytmów - na których sto razy wiecej przytną jak wywalą BF 38183-13 niz będą pakowac łatki na stare wersje gier.. gdyz wiekszosc graczy pojdzie dalej.. kupią nową wersję, bo jest "nowa" (jaki kolwiek by to miało sens, kupić grę która będzie miala wlasciwie te same zasady, tylko inne tekstury :) )... ale na tym polega rynek.
Choc gdyby w nieskonczonośc naprawiali tą wersję podstawową, to tez by niektórym sie nie podobalo, ze zadnych nowych wersji nie ma..
Na tym polega rynek rozrywkowy.. jak sie nic nie dzieje, to traci sie klienta...

Tytuł:
PostNapisane: 10 cze 2006, 17:08 
Moderator forum

Jedi[Bucympa.PL] napisał(a):
Hynol napisał(a):
jak inżynieria podzespołów, oprogramowanie, testy, desig

To wszystko robią Hinole za miskę ryżu :P
Hynol napisał(a):
Elektronike pewnie z kory strugają na Filipinach.

Przecież materiały to taniocha. Można by robić komórki typu "zrób to sam" ;)

Jedyny koszt to rozkręcenie firmy, to jest kupno narzędzi. Serio.

Cena low endowego telefonu w produkcji wynosi 35 USD. Maniacy starają się obniżyć ją do 20 USD. Z tym że nie jest to jakieś fajne urządzenie :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 10 cze 2006, 17:17 

Z tymi kosztami to dziwne troche.

Najdrozszy monitor CRT 15" w komputroniku(a ten tani nie jest) to 240zl(196 bez podatku) z tego pewnie 1/3(standardowa marza sklepowa) to komputroniku. Pytanie ile moze kosztowac wyprodukowanie takiego czegos? W okolicy 100zl? :o

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2