Teraz jest 3 gru 2024, 22:21

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: spawntime
PostNapisane: 27 sie 2006, 00:19 

Jaki jest normalny spawntime w PRMM.

Ostatnio grałem na serwerze na którym większość czasu czekałem aż się pojawię.

25-30 sek na stan krytyczny + 10-15 na powrót do życia jest irytujące zdziebko.

Tytuł:
PostNapisane: 27 sie 2006, 01:08 

35 sekund (mozna postawic rannego) + tyle sekund ile razy zginales (max 30)

PR to nie vanilla gdzie szedles na rambo, wiec dziwic sie nie mozna.

I po ki cholere zakladasz 2 topici.

A tu mozesz mnie sprawdzic - Veres - http://tiny.pl/xh88 - Bf2 Tracker

Tytuł:
PostNapisane: 27 sie 2006, 10:35 

Z tym, że jest to mocno irytujące - jak drużyna przeciwna obstawi flagę, to w praktyce traci się kilka minut na obserwację uciekających sekund.

Moim zdaniem 15+5 to max ile można zaakceptować. Rozumiem opóźnienia za jakieś przewinienia, ale jak się gra bez żadnych nadużyć?

BTW:2 topiki?

Tytuł:
PostNapisane: 27 sie 2006, 10:57 

Zapewne tworcy moda/aministratozy serwer chca przez to zmusic ludzi do starania sie unikania śmierci (dzieki temu w PR gra sie troszke inaczej tzn nie biegnie sie z granatnikiem w łapie a la rambo i strzela sie pod wlasne nogi zeby zabic przeciwnika kotry stoi obok (tak właśnie gram w BF-a zwyklego ;) ) i przy okazji druzyna ktora wyrznie przeciwnika ma 30 sec a nie 15 na przejecie flagi itp. moim zdaniem to jest akurat plus tyle ze bardzo wkurzający. :D

Tytuł:
PostNapisane: 27 sie 2006, 11:51 

Ale jak się gra w pierwszej linii, to człowiek dość często ginie - szczególnie, że jest masa kamperów-snajperów. W praktyce jak się 10 razy zgienie, to 5 minut z rozgrywki siedzi się bez celu patrząc na liczniki sekund.

To może są fajne ustawienia jak się gra 5x5 lub 8x8 ale jak jest serwer 20x20, to kulki latają ostro.

Jak gdzieś jest przykampiony idiota ze snajperką, to trzeba ze 3 razy zginać zanim się człowiek zorientuje skąd taki strzela.

Tytuł:
PostNapisane: 27 sie 2006, 12:49 

Dlatego gra się w druzynach (na niektórych serwerach kickują za niedołączanie do drużyn) i wzajemnie ostrzega na voipie. PR jest takim nieco kamperskim modem. Jak w realu, nie biega się na pałkę, w każdym razie rzadziej niż w BFie, tylko powoli się przesuwasz od osłony do osłony. W BFie 90% walki to bliski dystans. W PR fragi na bliski dystans to jakieś 30-40%. Strzela się z daleka, w pikselki :D
Mnie też denerwował długi spawntime ale po jakimś czasie można przywyknąć. Takie ustawienie za to sprawia że każdy frag jest ważny, a nie jest tylko kolejnym pkt w statysykach.

Tytuł:
PostNapisane: 27 sie 2006, 13:06 

no i medycy. w PR to podstawa. jesli grasz sam i nikt cie nie podnosi... dlugi spawn to wlasnie koszt gry ffa

Tytuł:
PostNapisane: 27 sie 2006, 16:49 

3 topicki ;)

Koledzy wyzej powyjasniali Ci dlazcego jest tak nie inaczej. PR'a albo sie lubi albo nie.

A tu mozesz mnie sprawdzic - Veres - http://tiny.pl/xh88 - Bf2 Tracker

Tytuł:
PostNapisane: 28 sie 2006, 19:15 

To że mi koledzy wyjaśniali, to nie musisz mi Walatch wyjaśniać, bo to widać bez pisania "zostało Ci wyjaśnione że jest tak a nie inaczej". Nie wiem po co piszesz posty, jeśli nie masz nic do powiedzenia.

A wracając do tematu

Co do medyków, to moim zdaniem prowadzi to do lekkiego wynaturzenia, bo medycy są dość słabi w ataku, więc jak jest prowadzony ostrzał, to jeden strzela - jak ma sprzęt o dłuższym zasięgu, a reszta zajmuje się reanimacją.
W rzeczywistości jak kogoś medycy ocucą to do walki raczej nie wraca już.

W PRMM brak jest dobrego balansowania map - np. flagi są w różnej odległości - w związku z tym przejęcie flagi jest praktycznie niemożliwe jak się atakuje na grupę flag - nawet jak się ją wyszarzy, to nadchodzi szybko odsiecz z innej flagi, natomiast każda strata swojego żołnierza powoduje, że uzupełnienia przychodzą po długim czasie - i praktycznie za późno.

Genralnie PRMM podoba mi się, ale jest kilka momentów, które powodują iż jest mało grywalny - tzn. np. drużyna przegrywająca nie może przejść do kontrofensywy ze względu na budowe mapy, ukształtowanie teren, a drużyna wygrywająca z nudów zajmuje się chamską kamperką, albo z nudów zwiedza mapę.

W FH na planszach "flaga po fladze" - jeśli zdobywana flaga była w dużej odległości od poprzedniej flagi atakujących, to po zdobyciu stawała się flagą nieprzejmowalną - dzięki temu jeśli po długiej walce atakujący zdobyli flagę, to nie groził im kontratakt z pobliskiej flagi broniących.

Także w sytuacjach, gdy pozycja broniących stawała się beznadziejna to pojawiał się im dodatkowy sprzęt pozwalający na bardziej wyrównaną grę.
W efekcie tego nie zdarzało się, aby na koniec mapy, broniący porzucali masowo drużynę i na następnych planszach było zwykle tyle samo graczy co na poprzednich.
W PRMM z tego co widziałem po takich wspaniałych końcówkach, sporo ludzi porzuca serwer i w następnej rundzie brakuje zwyczajnie graczy.

No i w FH nie było medyków...

Tytuł:
PostNapisane: 28 sie 2006, 21:00 

Eeee tam sie znasz :). A tak na serio to co mieli by twórcy moda zrobic z osobami reanimowanymi? (tym co sie udało przezyc reanimacje bo czesto zdaza mi sie ze po reanimacji ze zyje ok 2-3 sec. co raczej nie jest zbyt fajne). A z tą odsiecza z innych flag to tez za bardzo sie zgodzic nie moge jezeli masz w miare dobry team i np. wytniecie kolesi broniacych flagi maja oni 30 sec. w plecy (to ten spawntime na ktory tak narzekałeś w jednym z postów) ze maja juz prawie przejeta flage i raczej odsiecz moze se nie wiele zrobic. Wracajac do kwestii medykow jezeli tworcy gry chcieli by pojsc na maxa w strone relizmu to mogli by zabrac medyka defiblyratr ale wtedy zostala by im tylko paczka a pomysl ile ludzi chcialo by byc chodzacymi punktami medycznymi (i tak zauwazylem ze ludzie w PR nie graja jakos bardzo czesto medykami [co prawda moze mam tylko takie błędne wrażenie]) ,a co do kampienia na ostatniej fladze to tez jest wkurzajace ,ale widocznie druzyna ktora jest tak bardzo zepchnieta do defensywy znaczy ze musi byc gorsza (a gorsz to nie znaczy lepsza ;) ) i moim zdaniem wspieranie jej w jakims stopniu było by dziwne i niesprawiedliwe i w ogole (co prawda nie grałem w FH i nie wiem jak to było tam rozwiazane) a i jeszcze jedno ktora to mapa jest twoim zdaniem tak strasznie nie wywarzona?? (pewnie Mutarah City no ale tam Amerykance zawsz w jakis sposob moga sie wbic na flage ale to ich problem ze zazwycza probuja wbic sie na chama pod sama flage helikopterem. Dobra tyle bo sie za bardzo rozpisałem (sorka jezeli brakuje jakis literek ale mam strzasznie do (_!_) klawiature i niektore klawisze czasami nie funkcjanują)

Tytuł:
PostNapisane: 28 sie 2006, 21:20 

Mógłbyś używać od czasu do czasu Enter.

Co do medyków to w FH w ogóle medyków nie było. A jak się komus mocno oberwało to po prostu sorry.
Klasy były zupełnie inne: strzelec (assault), close combat (z PMką), support z CKMem, oficer - z lornetką do podawania celów, p-panc. Oczywiście na każdej mapie były inne zestawy klas - byli jeszcze mechanicy, inżynierowie, dowódcy czołgów, lotnicy.

Wpieranie "słabszej" drużyny to normalka. Przecież chodzi aby każdy kto gra miał z tego jakąś radochę. Czasami widzę takie akcje jak się w jedne drużynie zbiorą goście z baretkami od porucznika wzwyż, w drugiej lameria i zaczyna się rzeźnia do jednej bramki. To chyba normalne, że jak się jest "wyjadaczem" to się nie dorzyna przeciwnika, tylko zmienia drużynę, by słabszym pomóc.

Wyobraź sobie sytuację, że zdobywasz flagę z zespołem - jest rzeźnia - zostajesz sam - może z kimś do pomocy - flaga szara - do Twojej poprzedniej flagi - 3 minuty na piechotę. Flaga nieprzyjaciela jest w odległości 1 minuty. Jak myślisz - kto pierwszy będzie przy wyszarzanej fladze - Twoi kompani czy przeciwnik.

Mutarach City jest dobrym przykładem złego rozmieszczenia flag. Być może rozwiazaniem byłoby usunięcie lotniskowca (jako flagi) i danie amerykańcom portu jako spawnpointu na starcie. Jak nie obronią, to koniec gry, a nie beznadziejny pat.

Tytuł:
PostNapisane: 29 sie 2006, 00:16 

W ogóle im dłużej gram to wydaje mi się iż PRMM jest modem w którym jeden błąd kończy się porażką drużyny:

- utrata tylnej flagi podczas ataku na kolejną flagę powoduje niemożność obronienia następnych tylnych flag- z uwagi na kilkukrotną przewagę atakujących.

- pogarszające się statystyki umieralności powodują wydłużenie średniego spawnu dla drużyny która przegrała.

Generalnie wygląda na to, że liczy się pierwsza akcja, i po ok 1-2 minutach można spokojnie grę zrestartować i zaczynać od nowa.

Na razie jedyna mapa gdzie jako tako można było grać w sposób przypominający równoważną grę to była "Gulf of Oman" 16x16.

Tytuł:
PostNapisane: 29 sie 2006, 00:43 

Jurgens, brak ci doświadczenia i piszesz tu takie bzdury, że chce się płakać. Pograj trochę prawdziwych bitew, znajdź team z którym będziesz trenował strategie i taktyki i nauczysz się co to PRMM. Mod jest taki jaki jest między innymi dzięki niżej wymienionym czterem panom, którzy dość intensywnie udzielają się w turmieju nadzorowanym porzez developerów moda. Wszystkie nasze uwagi po odfiltrowaniu przez dowództwo trafiają do nich.

Jak piszesz do Walatcha, wujka, pasqudnika i mnie to stój na baczność, bo starym wojskiem to nie jesteś.

Co do medyka, to chłopcze medyk USMC jest uważany przez DOŚWIADCZONYCH graczy PRMM za najlepszą klasę do statsienia, bo jest celniejszy od snajpera i cholernie trudny do zabicia.

Nikt z doświadczonych nie ma zamiaru zmieniać drużyny kumpli, tylko poto żeby wyrównać szanse. FFA jest poto, żeby przećwiczyć taktyki, poprawić zgranie na mięsie armatnim FFA.

Tytuł:
PostNapisane: 29 sie 2006, 01:22 

jurgens napisał(a):
- utrata tylnej flagi podczas ataku na kolejną flagę powoduje niemożność obronienia następnych tylnych flag- z uwagi na kilkukrotną przewagę atakujących.

Stosunkowo czesto się zdarza że drużyny sie umawiają, poprzez commandera, chat - my bronimy wy atakujecie. Teamplay to się nazywa.
jurgens napisał(a):
Generalnie wygląda na to, że liczy się pierwsza akcja, i po ok 1-2 minutach można spokojnie grę zrestartować i zaczynać od nowa.

Za mało grałeś chyba. Czasem zgoda. Ale tak samo jest i w podstawce. Wszystko zależy od kumatości ludzi. Najlepiej grać wieczorami kiedy fanatycy wchodzą na serwer :mrgreen:
jurgens napisał(a):
- pogarszające się statystyki umieralności powodują wydłużenie średniego spawnu dla drużyny która przegrała

Jesteś gorszy więc przegrywasz.

jurgens napisał(a):
a drużyna wygrywająca z nudów zajmuje się chamską kamperką

Nie do końca się zgodzę. Prawie zawsze ktoś próbuje przejmować flagę, a akurat w tym modzie, przez wzgląd na właśnie długi spawn i fakt że flagi się dość długo przejmuje ja kamperów traktuję jako osłonę. Np czołgiem nie powinieneś nigdy pchać się do akcji tylko kampić z daleka. Na takim masthur czołg jest priceless. Drużyna która utrzyma czołg pewnie wygra mapę.

Ma ten mod wady i zalety, jak każda gra/mod. Ale cały czas jest poprawiany.
W wielu punktach masz cześciowo rację. Szczególnie mapy z lotniskowcem czasem zamieniają się w kiszkę. Ale jak się zbiorą dobre ekipy, które widzą co robić to gra pokazuje swoje prawdziwe oblicze.

Tak czy inaczej jednemu się spodoba innemu nie. Nam się podoba i dlatego go tak zażarcie bronimy.

Tytuł:
PostNapisane: 29 sie 2006, 13:00 

ot co! :D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2