Mecz towarzyski. Mapy jak w temacie.
IWO JIMA - nasza mapa wybrana ze względu na OPEN CUP'a
CDD Allied 59 - 98 WA Axis
Zaczęli od przesuniecia krażownika za górkę i stamtąd posłali 2 łodzie z 7 ludźmi do ataku na górkę - łądowali na po prawej stronie górki poza zasięgiem ostrzału wszyscy wchodzili też od prawej. Atak przeprowadzony przez CDD niestety zakończył się sukcesem - naszych 3 obrońców nie dało rady. Krązownik ustawiony po lewej stronie wyspy prowadził regularny ostrzał środka wyspy. Zabieraja czołg z górki i nie zatrzymując się na srodkowych flagach starają się dostać do lotniska. Piechotą (2-3) atakują z górki na środkowe flagi. Troszke brakowało im pomysłów po zdobyciu górki na dalsze podboje
CDD Axis 68 - 120 WA Allied
Na górce zostawili 3 ludzi czołg przemiescili na lotnisko (co się dla nich okazało zgubne) po 1 minucie nie mieli górki. Cofneli wtedy szybko czołg na górkę ale się lekko spóźnili.
dopóki mieli defguna w środku to ostrzeliwali górkę i starali się czołgiem z lotniska atakować podchodzili zazwyczaj z 2 stron koordynując ataki piechoty.
WNIOSKI z IWO - do ogrania dobrze zgrani.
KURSK - ich mapa "domowa"
CDD Allied 0 - 132 WA Axis
Błyskawicznie opanowali obydwie flagi i nie oddali ich do końca, ich lotnictwo masakrowało, 2 czołgi na fladze z cięzkim czołgiem, 1 na fladze z AA. Kradli czołgi z naszej bazy. Mocno używali katiuszy.
CDD 52 - 49 WA Allied
Pojechali 3 czołgami na flagę z cięzkim czołgiem (zrobiliśmy im z dupy jesień średniowiecza - polecam 2 engów i 2 czołgi) 2 wjechały od przodu 1 od od belek drewna. Jak przejęli AA nie wiem niestety, moze ktoś dopisze. Ataki na flagę z cięzkim czołgiem przeprowadzali po 2 czołgi plus APC dołem (wystarczy minować i obrzucić EXpackami) wydaje mi się że do czołgów wsadzają assaultów bo wylatywali na minach aż miło. Po około 10 minutach zminili taktykę i poszli górą w 3 czołgi puszczając jeepa dla zmyłki dołem (opłaca się na górce trzymać 1 obserwatora np. enga który już rozłożył swoje miny). Plansza bez historii - tłukliśmy się na środku i tyle. Lotnicy na tej planszy lataja na pamięć. Bardzo precyzyjni.
WNIOSKI z KURSKA - mocni na tej planszy, doskonale zgrani.
PS. nam i tak zależało na IWO bo jest w OPEN CUP'ie, KURSK graliśmy na taktyce tzw "pięciominutowej"
Jeśli chodzi o nasze kryteria to sprawdziliśmy nasze założenia i jesteśmy zadowoleni, chociaż nieznacznie przegraliśmy.
PS Coug prośba - jak piszesz sprawozdanie to nie pisz jak wyscie grali tylko jak grał przeciwnik.