Podaję informację znaną zapewnie już wielu, ale chcę oszczędzić nerwów całej reszcie.
Jako że EA wymyśliło sobie że zrezygnuje z EA Downloadera i wprowadzi swój najnowszy produkt EA Link, miałem wczoraj przyjemność zapoznać wszystkich obecnych w domu, z moimi zasobami niezbyt wyszukanych sformułowań, powszechnie uznanych za obraźliwe.
A było to tak:
Po powrocie z nad grobów stwierdziłem że sprawdzę czy nie ma aby jakiegoś nowego patcha. Chcą zrobić to tak jak EA sobie wymyśliło odpaliłem odważnie EA Downloadera. Co widzę? ściąga patcha. OK, nic nowego. Nagle odpala mi się instalation wizard EA Link
Dobra, jestem odważny z natury (żaden czołg mi nie straszny jak jestem assaultem), instaluję. Instalacja zakończona poprawnie

świetnie, odpalam

nie działa

OK, olewam to idę spać.
Następnego dnia przed robotą, odpalam EA Link (a może zadziała - wiem jestem fantastą) i co widzę?! Znowu instalacja poprawki. Odpalam Linka po chwilowych problemach udało mi się połączyć.

Veni Vidi Vici . Widzę na własne oczy nowe cudo od EA. Hmmmm. Przecież to jest Steam w innej szacie graficznej. OK nie narzekam, działa, idę do pracy.
Po powrocie, zaświtała mi niezdrowa myśl: "A może sobie pyknę kilka fragów". Odpalam EA Link (tak, tak, nie mogę się doczekać tego patcha) i ..... Nie działa. Zamykam Linka i odpalam Grę. Wchodzę na serwer i -
INVALID CD KEY
Że co?! Dobra pewnie coś mi się źle odpaliło. Jeszcze raz włączam grę i znowu ten sam komunikat. Już nieźle 'zdenerwowany' myślę że może ktoś sobie wygenerował mój klucz jakimś generatorem (ci piraci). No ale pełen nadziei dochodzę do wniosku że może nowy produkt EA Link pomoże mi. Odpalam go i po 10 minutach waliki, udało mi się podłączyć. Po tym sukcesie, chcąc go zamienić na pasmo sukcesów, odpalam grę. Wyniku pewnie się domyśla
Nic już nie zostało. Ruszam na podbój Forów EA. Po 20 minutach szukania (forum EA jest [cenzura] "szybkie i intuicyjne") znalazłem solution. Patrzę, czytam, ręce mi się załamują.
Okazuje się że EA Link "zepsuł" mi BF2142. Tu poszła taka wiązanka, że aż kolega z TSa się wylogował. Wiązanka oczywiście wielbiła całe EA. Po zapoznaniu się z proponowanym solution stwierdziłem że jest bez sensu bo można tylko używać go w defaultowej instlacji. Niestety mój system znajduje się na dysku G, a gra na D, tak więc nie spełniam wymagań EA. Ja niepokorny, ja bezwstydny, ja brzydki. Tak więc kilkunasto punktowy solution zamieniłem na uruchomienie Battlefield 2142_code.exe w katalogu support (tu wpisłałem kod, który najprawdopodobniej został zdublowany przez EA Link). Następnie zaimportowałem bf2142.reg (udostępniony na forum EA), oczywiście po wcześniejszej zmianie ścieżki na której jest zainstalowana gra. Po tych dwóch skomplikowanych operacjach udało mi się wejść na serwer gry i pograć. Grało mi się jakoś dziwnie. Po chwili kontemplacji odkryłem to. Moja polska wersja językowa w magiczny sposób zamieniła się w angielską

. Ale jako że wszyscy wiemy że jestem twardy i posłusznie podążam ścieżkami wyznaczonymi mi przez światłych myślicieli z sanktuarium w EA, podjąłem ich wołanie i od tej chwili będę grał w jedynym poprawnym języku, tak aby lepiej zrozumieć mych nauczycieli.
EA Solution
http://support.ea.com/cgi-bin/ea.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=14245
PS Jak widać post jest wyraźnie tendencyjny i jest on wyrazem mojej frustracji. Jest on także ostrzeżeniem. Nie odpalajcie nic na komputerze. Nawet kalkulatora.
[cenzura] by Lailonn