Teraz jest 2 lis 2024, 18:32

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 7 lis 2006, 22:26 

przsoi napisał(a):
co ciekawe nie dostrzeglem tam Cytat:
kretynów, którzy propagują fałszywe stereotypy i w zamian za pieniądze ośmieszają swoją własną ojczyznę.

"swoją własną ojczyznę" już się wyjaśniło. "Borat" nie jest kazachskim nowobogadzkim, tylko bogatym anglikiem, który poniża inne narody. Gdyby jakiś idiota z na przykład Francji w jakimś zachodnim programie chwalił się tym, że jego siostra jest prostytutką, jechał samochodem ciągnionym przez konie i pił wodę z sedesu, a później powiedział "Jestem Wsiesiek i pochodzę z Polski" to nie [cenzura] byś się? :shock:
Cytuj:
Troche jak Giertych i LPR mówisz. Szacunek dla ojczyzny nie oznacza bezwarunkowego i ślepego stawania murem w imię wybielania historii czy tuszowania zła które może przybierać barwy narodowe. Nie może być również tak że nie wolno krytykować innych.
Nie rządam wybielania historii i nie życzę sobie by mnie porównywać do Giertycha. Wracając do Borata. On nie krytykował w tych filmikach wad narodowych. Tylko naród Kazachów obrażał i opluwał. Wątpię, żeby jakikolwiek Kazach mył się w sedesie. :x

Trzeba znać granice dobrego smaku i przyzwoitości. Żarty a ubiżanie to mała róznica...

[cenzura] by Lailonn

Tytuł:
PostNapisane: 7 lis 2006, 22:48 
Moderator forum

Tu nie chodzi o Kazachów, ale raczej o całą dalekowschodnią obyczajowość którą moja babcia, nienawykła do poprawności politycznej określała jednym słowem - dzicz.

Poza tym cała rzecz polega również na świadomości tego że AliG NIE jest Kazachem a jego historie są tak dalece przejaskrawione że nie mogą być brane na serio jako opis Kazachskiego casusu. Gdyby żartował że jest polakiem i jego ulubionym sportem jest jazda na niedźwiedziu polarnym i obrzucanie się gównem, to raczej potraktowałbym to jako dość oczywisty żart z zachodnich wyobrażeń o Polsce a nie opis stanu faktycznego.

Tytuł:
PostNapisane: 7 lis 2006, 23:03 

Przypomina mi się akcja z karykaturą Mahometa :)

Trzeba mieć dystans do wszystkiego,ja sam wyśmiewam mój kraj i wszystkich polityków szczególnie z PISu Samoobrony i LPR .
Co do Borata to robi show,coś ala Szymon Majewski tylko bardziej spatrzony.Mi się podoba.
Śmiech to zdrowie nawet ten czarny i nie smaczny.

Tytuł:
PostNapisane: 7 lis 2006, 23:07 

Wszystko ładnie, pięknie ale kiedy ten film będzie w Polsce ?? (o ile w ogóle będzie) :cry:

Tytuł:
PostNapisane: 7 lis 2006, 23:18 

Hynol napisał(a):
Tu nie chodzi o Kazachów, ale raczej o całą dalekowschodnią obyczajowość którą moja babcia, nienawykła do poprawności politycznej określała jednym słowem - dzicz.

Kazachstan to jeszcze nie jest Daleki Wschód.
Przy okazji - w Kazachstanie mieszka ok. 100 tysięcy Polaków (długa tradycja deportacji sięga jeszcze XVIII wieku).

Jak myślicie, ile spośród tych uroczych bab i dzieciaków myje sobie gęby w sedesie? Zabawne pytanie, nie?
Obrazek
(zdjęcie przedstawia kazachskich Polaków zgromadzonych w kaplicy)

Hynol napisał(a):
Poza tym cała rzecz polega również na świadomości tego że AliG NIE jest Kazachem a jego historie są tak dalece przejaskrawione że nie mogą być brane na serio jako opis Kazachskiego casusu.

Kilka lat temu, na stypendium, spotkałem Amerykanów, którzy byli przekonani, że Krakhozia (fikcyjny kraj, z którego pochodzi bohater filmu S.Spielberga "Terminal") istnieje w rzeczywistości. Nie wmówisz mi, że to ekstremalny przypadek ignorancji :wink:

Hynol napisał(a):
Gdyby żartował że jest polakiem i jego ulubionym sportem jest jazda na niedźwiedziu polarnym i obrzucanie się gównem, to raczej potraktowałbym to jako dość oczywisty żart z zachodnich wyobrażeń o Polsce a nie opis stanu faktycznego.

True true, Borat robi sobie jaja ze stereotypów, sztucznej tolerancji i wymuszonej politycznej poprawności rozmaitych bufonów z USA - w tym sensie to mi całkiem odpowiada i śmieszy. Rzecz w tym, że dostrzeże to jedynie część osób. A cała reszta będzie się "polewać" z obyczajowości kmiota, reprezentanta zapyziałego kraiku centralnej Azji albo Europy Wschodniej, bo dla wielu widzów z tzw. Zachodu pomiędzy tymi regionami postawić można znak równości.
Obstawiam, że druga grupa będzie liczniejsza.

Tytuł:
PostNapisane: 8 lis 2006, 00:40 

Ali G swoim przejaskrawieniem i "glupota" robi to co dokladnie ma robic. Zreszta Borat to samo. Wiecej dystansu ;]

A co by podkrecic atmosfere:

http://www.youtube.com/watch?v=_PYTGvbPPEk :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: 8 lis 2006, 01:06 

O lol ten filmik wymiata totalnie :)

Tytuł:
PostNapisane: 8 lis 2006, 01:21 
Moderator forum

Rip van Winkle napisał(a):
Kazachstan to jeszcze nie jest Daleki Wschód.
Przy okazji - w Kazachstanie mieszka ok. 100 tysięcy Polaków (długa tradycja deportacji sięga jeszcze XVIII wieku).

Well, bliski wschód to to nie jest. Wschód sam też nie za bardzo, bo tutaj raczej Republiki Bałtyckie, Ukraina, Białoruś i część WNP.

Kilka lat temu, na stypendium, spotkałem Amerykanów, którzy byli przekonani, że Krakhozia (fikcyjny kraj, z którego pochodzi bohater filmu S.Spielberga "Terminal") istnieje w rzeczywistości. Nie wmówisz mi, że to ekstremalny przypadek ignorancji :wink:

Nie powiedziałbym że ekstremalny. Czytałem ostatnio sporo wypowiedzi "profesora" Macieja Giertycha...

True true, Borat robi sobie jaja ze stereotypów, sztucznej tolerancji i wymuszonej politycznej poprawności rozmaitych bufonów z USA - w tym sensie to mi całkiem odpowiada i śmieszy. Rzecz w tym, że dostrzeże to jedynie część osób. A cała reszta będzie się "polewać" z obyczajowości kmiota, reprezentanta zapyziałego kraiku centralnej Azji albo Europy Wschodniej, bo dla wielu widzów z tzw. Zachodu pomiędzy tymi regionami postawić można znak równości.
Obstawiam, że druga grupa będzie liczniejsza.

Niestety nie wszyscy mają podobne możliwości intelektualne jeżeli chodzi o odbiór takiego humoru. Ale czy to znaczy że nie należy dopuszczać do rozpowszechniania tego typu humoru? Trzeba by sporo powycinać z Monty Pythona, a co niektóre filmy wogóle spalić (Sens Życia, Żywot Briana). Czy to że większość studentów Psychologii ni w ząb nie chwyta podstaw filozofii to powód do jej usunięcia z programu nauczania?

Tytuł:
PostNapisane: 8 lis 2006, 03:39 

Przy okazji - w Kazachstanie mieszka ok. 100 tysięcy Polaków

pewnie dlatego w trailerze Borat mówi łamaną polszczyzną...

Tytuł:
PostNapisane: 8 lis 2006, 04:20 

mcda napisał(a):
pewnie dlatego w trailerze Borat mówi łamaną polszczyzną...

...a na powitanie zawsze mowi "dzien dobry, jak sie masz" :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 8 lis 2006, 08:02 

lol leze
http://www.youtube.com/watch?v=nRhM-fF1xFU&NR
ten wąsaty angliko-zydo-polako-kazach przechodzi do stanow przez granice z meksykiem, z zardzewiałą rurą wydechową na ramieniu, a obserwujący go amerykanski pogranicznik nadaje do radia "mysle ze mamy tutaj do czynienia z bombą nuklearną".

Tytuł:
PostNapisane: 27 lis 2006, 01:04 

ktoś już był oprócz mnie ??:D

Tytuł:
PostNapisane: 27 lis 2006, 01:16 
Moderator forum

Tak. Może serka? ;)

Tytuł:
PostNapisane: 27 lis 2006, 01:18 

Hynol napisał(a):
Tak. Może serka? ;)
Jagshemash :!: :!: Nie dzięki, sera z "cycowanetego" mleka nie lubie :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 27 lis 2006, 14:24 

wlasnie obejrzalem calosc... pare razy prawie sie poplakalem :D
z ciekawosci troche poszuukalem w sieci - i lekki szok, jedyni nie "wkreceni" w filmie to Pamela, i "rodzina" Borata. Cala reszta to naturszczyki, lacznie z wystepem w TV (koles ktory z nim rozmawial stracil prace)... podczas krecenia filmu kilkadziesiat razy interweniowala policja :shock:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2