Teraz jest 12 sty 2025, 17:36

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 112 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 25 sty 2007, 13:55 

dramich_wwa napisał(a):
[
Powiedz jeszcze jaką masz zainstalowaną wersję (32/64) ultimate?

Przesiedziałem tydzień na wersji Ultimate (32-bit), a teraz pracuję na Business (uczelnia daje klucze tylko do tej wersji), ale nie różni się ona niczym od Ultimate poza Dreamscene (czyli ruchome tapety, fajny bajer ale do oglądania, a nie do pracy), Windows Media Center, i szyfrowania BitLockerem.

Poza tym nie wiem, kto tutaj stara się szerzyć herezje o NIE DZIAŁANIU Battlefielda 2, czy to 2142... obie te gry DZIAŁAJĄ na WINDOWS VISTA i nie ma z nimi żadnego problemu, a jak pozbyć się błedu PB, napisałem kilka linijem wyżej.

Co do wersji (64-bitowej) - wiadomo tylko, że wszystkie sterowniki w niej muszą być podpisane cyfrowo przez MS, bo inaczej się nie zainstalują, więć żegnajcie Catalysty+control panel z NGOHQ.COM albo Detonatory Omegowe :)) a co z tego będzie, to napiszę - jeśli dostanę możliwość przetestowania 64-bitowej wersji

Tytuł:
PostNapisane: 25 sty 2007, 22:26 

A co z Razerem sterowniki ma nie podpisane to na wersji 64 bit nie będzie działała :?:

Tytuł:
PostNapisane: 30 sty 2007, 12:20 

Wydajność BF2142 (WIN XP VS VISTA)

http://www.firingsquad.com/hardware/win ... /page5.asp

Tytuł:
PostNapisane: 30 sty 2007, 13:23 

no super jestem tylko ciekaw ile osób ma takie kompy jak ten testowy? :roll: niech na kompie z 1GB to zapuszczą wtedy zobaczymy co za super wydajna jest Vista

Tytuł:
PostNapisane: 30 sty 2007, 13:44 

Booli napisał(a):
Przesiedziałem tydzień na wersji Ultimate (32-bit), a teraz pracuję na Business (uczelnia daje klucze tylko do tej wersji), ale nie różni się ona niczym od Ultimate poza Dreamscene (czyli ruchome tapety, fajny bajer ale do oglądania, a nie do pracy), Windows Media Center, i szyfrowania BitLockerem.

Dzwoniłem dzisiaj do microsoft polska i się dowiadywałem czy nie ma dreamscene w tej wersji co mówisz i mi powiedziano, że to jest nierozłączny element nowego systemu graficznego silnika windows vista aero, więc według mnie i microsoft polska nie masz racji. Fajny bajerek umilający prce z systemem :D

Ostatnio edytowano 30 sty 2007, 15:50 przez Pixel, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 30 sty 2007, 14:16 

Ja mam wrazenie ze Vista potrzebuje szybkiego dysku bądź też raida 0. Nie wiem jak u was ale u mnie dyskiem mieli niemiłosiernie, fakt ze viste mam tylko testowo zainstalowana na drugim dysku (20gb,5400rpm), mam nadzieje ze na moim normalnym będzie lepiej.

Do tego kuzwa dźwięk nie działa mi dobrze, mam ALC880 High Definition i jakość dźwięku jest strasznie kiepska i nie da sie używać mikrofonu. Generalnie system bardzo fajny, jak wyjda normalne stery do mojej dźwiękówki to pewno sie przerzuce na Vistę.

Tytuł:
PostNapisane: 30 sty 2007, 16:59 

Pixel napisał(a):
Dzwoniłem dzisiaj do microsoft polska i się dowiadywałem czy nie ma dreamscene w tej wersji co mówisz i mi powiedziano, że to jest nierozłączny element nowego systemu graficznego silnika windows vista aero, więc według mnie i microsoft polska nie masz racji. Fajny bajerek umilający prce z systemem :D

Najwidocznie w MS Polska pracują ludzie, którzy nie widzieli tego systemu jeszcze na oczy.

Lecz jeśli wg Microsoft Polska i CIEBIE w Windows Vista BUSINESS jest Dreamscene, to zadzwoń i niech powiedzą Ci jak go włączyć w WINV Business, a ja zwrócę Ci wtedy wydaną kasę na telefon.

Dreamscene jest tzw. Utlimate Extras, czyli dodatkowym bajerem do wersji Ultimate i tylko tamta wersja posiada tę opcję. Zapewniam Cię, nie zawsze musisz ufać MS Polska, tak samo jak nie ufasz EA Polska.

Tytuł:
PostNapisane: 30 sty 2007, 17:05 

Trudno w takiej sytuacji ocenić .. może masz racje nie wiem dokładnie napisałem co mi się zdaje. A co do microsoftu to zapewne masz racje nie twierdze ze są nie omylni. Trzymali mnie na lini z 5 minut zanim mi dali odp. A co do kosztów to jest linia 0801 :D więc kosz 1 impulsu :D Jak będę już miał windows vista home premium to zobacze nwet jak nie bedzie to nie jest wyznacznikiem systemu ale miłym bajerkiem i znając internet zaraz będzie jakaś możliwość instalacji tego z wersji ultimate :d

Tytuł:
PostNapisane: 30 sty 2007, 17:48 

no więc co do visty i batka dzisiaj robiłęm test wszystko pięknie ładnie ale na sam początek wyśmiewam wszystkich którzy mówią że nie ma spadku wydajności pomiędzy vistą a XP jest i to olbrzymi (świeży sys vista zawala 400 mb ramu !!! a xp już ze wszystkimi sterami itp 200 mb !!!) więc przestańcie mówić ze nie ma różnicy owszem ktoś kto posiada procaka core najnowsza grafe i 2 GB ramu nie zauważy spadku ale przeciętny gracz dla którego liczy sie każdy mb ramu odrazu wywali viste w kosz dla mnie to kawał gó**a w ładnej oprawca taka prawda , sytuacja może sie tylko zmienić gdy gry będą już robione zgodnie z DX10 dopóki jeszcze tego nie ma nie polecam nikomu zaopatrywanie sie w viste z 2 powodów :

- system jest dopiero co od kilku dni na rynku jest w nim mase błędów
- kosztuje dużo i jest kompletnie chybioną inwestycją (chyba że masz dobrego kompa i lubisz kolorki i super ikonki :lol: )

Tytuł:
PostNapisane: 30 sty 2007, 18:23 

przeciez nikt nie mowi o instalowaniu systemu na sprzecie sprzed 2 lat... mowimy (przynajmniej w moim przypadku, A64 3800+, 2GB, X1900XT) o sprzecie, ktory dzis spokojnie miesci sie middle class i mozna pograc z duzo iloscia klatek w mid-high detalach...

Vista, jak kazdy nowy system ma wieksze wymagania i zajmuje wiecej miejsca, tak samo bylo z przesiadka z 98 na ME, z ME na 2000, z 2000 na XP itd...

Tytuł:
PostNapisane: 30 sty 2007, 20:34 

TuRbO4Fun napisał(a):
- system jest dopiero co od kilku dni na rynku jest w nim mase błędów
- kosztuje dużo i jest kompletnie chybioną inwestycją (chyba że masz dobrego kompa i lubisz kolorki i super ikonki )

windows vista home premium x 64 OEM, którą sobie jutro odbieram kosztuje 380 zł więc nie tak sporo patrząc ze BOX kosztuje 1700 chyba, a co do kompów to masz racje sporo ramu trzenba ale mi obecnie świeży windows miesiąc po formacie zajmuje na start coś koło 400MB ramu więc dla meni to nie jeste problem w szególności że mam 2GB ramu 800 MHz i intel core 2 duo no i grafike directx 9.0c geforce 7600GT 256MB więc mam nadzieję że mi będzie smiagać
Co do wydajności gier pod vistą to masz race ale jak odczuje spadek mocy z 120 fps do 110 nawet do 90 (gram w BF 2142 a to jest w dziale BF2 ) to mi to to nie przeszkadza. A będę miał system gdzie wszystko szybko znajdę i będę miał bardziej przyjazne środowosko do pracy. Jeśli chodzi natomiast o błędy to XP też je miał na początku a jakoś ludzie na niego przeszli i mało teraz osób używa 98 a już chyba nikt nie używa windowsa 95 :D
Tak więc narazie tyle jak już zaistaluję VISTĘ :D to Wam ją zrecenzuje z punktu widzenia wymagającego gracza :D
Pozdro :D

Tytuł:
PostNapisane: 30 sty 2007, 20:48 

Konfiguracja:
AMD 3.5
DDR: 1 GB
GPU: 6600GT

nie chcialo mi sie czytac 3 stron, ale na vista business bf2 zwalnia w porownaniu do XP o 45-50% ( z 95 na 50 ).

Sama vista ciągnie mi 500-550 MB ramu przy pracy ( jakies aplikacje, foobary itd... ), przy nie robieniu niczego schodzi do 300 MB.

W czasie odpalania gier wyłancza wszystkie efekty i zwalnia dadatkowy ram. Z włączonym BF2, mapa 16 na ustawieniach "low" zostaje mi jeszcze 200 mb wolnego ramu.

Problem moim zdaniem nie lezy w samym systemie bo ten chodzi naprawde elastycznie i szybko. Problemem jest chyba sterownik ForceWare do visty, który w moim przypadku nie umożliwia podkręcania... jego funkcjonalność kończy się na wyłączenia AA, ustawieniu gammy i tym podobnych.

Problem jest też ze sterami do dzwięku ( sb live 5.1 ). Na dzień dzisiejszy nie ma sterow od creativa a te z visty nie obsługują mica ani 5.1. Trzeba sobie ręcznie poradzic :)

Tytuł:
PostNapisane: 30 sty 2007, 21:16 

TuRbO4Fun napisał(a):
.....
wyśmiewam wszystkich którzy mówią że nie ma spadku wydajności pomiędzy vistą a XP jest i to olbrzymi (świeży sys vista zawala 400 mb ramu !!! a xp już ze wszystkimi sterami itp 200 mb !!!) więc przestańcie mówić ze nie ma różnicy
.....

Weź może pod uwagę (co prawda sam jeszcze nie testowałem ale się naprawdę dużo naczytałem wszelakiej maści wątków w tej sprawie ;) ) że wielu z tych co testują już kilka mies. opisuje świetny mechanizm optymalizacji RAM-u w Viście - naprawdę go chwaląc. Właśnie podobno dopiero po jakimś czasie (około kilku tygodni) wymaganym do "nauczenia" się wykorzystywania ram-u zaczyna być widoczny skok w wykorzystaniu/wydajności .... <- w wielu testach zwracano na to uwagę
Dlatego myślę, że nie warto siać paniki po kilku pierwszych odpaleniach Visty -> na pewno spoko będzie śmigać na "tylko" 1GB :)
Zresztą dla "poważnej" "pracy" dzisiaj (dla współczesnych gierek), to ten 1GB to już powinien być standard :)

Tytuł:
PostNapisane: 30 sty 2007, 23:03 

a to ciekawe..może podasz jakiś link z tymi rewelacjami o których pierwszy raz słyszę a czytam o viście dużo nowinek?bo jak narazie to czytałem same recenzje negatywne i to recenzje ludzi od dawna używajacych xp i znających się na systemach tutaj czeskie testy http://www.pctuning.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=7588&Itemid=89&limit=1&limitstart=3 widzisz tu jakieś rewelacje? http://ipsec.pl/podpis/peter-gutmann-drm-obciaza-viste.html noo chyba ze ci wszyscy nie nauczyli się wykorzystywać ram :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 30 sty 2007, 23:22 

W dzisiejszych czasach kazdy produkt jest tak naprawde puszczany na rynek w wersji BETA (dawniej nie do pomyslenia) podobnie jest z Vista, a najlepszym lekarstwem bedzie poczekac z rok, na latki, nowe sterowniki, a hardware przy okazji stanieje, poki co oczywiste sie wydaje ,ze XP jest lepszy a jesli komus zalezy tak na wygladzie to sa odpowiednie nakladki.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 112 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2