Teraz jest 19 lut 2025, 01:21

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 1 paź 2003, 12:52 

Clone sprawdz sobie ustawienia w sterownikach. Być może masz włączony jakiś upiększacz typu FSAA czy Anzio które w BF'ie dosyć sporo zwalnia.

A co do kart to ogólnie mówiąc wszystkie 4 potokowce są kartami niskiej półki których obecnie nie opłaca się kupować z racji ceny do wydajności.
No i jak już zostało powiedziane FX5200 to kompletny niewypał. Karta tak wykastrowana że powinna miec MX zamiast FX w nazwie :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 1 paź 2003, 13:01 
Moderator forum

@clone trooper

wylacz przede wszystkim synchronizacje pionowa w sterach

jesli nie masz takiej opcji to sciagnij sobie ten pliczek:

http://www.holman.neostrada.pl/coolbitsw2k.reg

i uruchom go, wlaczy ci to opcje wylaczania synchro pionowej w sterach

fast write daj na probe na enabled, jesli bedzie jakas niestabilnosc, zwiechy lub bledy grafy przezuc na disabled

i tak jak mowi Phoenix sprawdz czy nie masz AA lub anizo wlaczonego

Tytuł:
PostNapisane: 1 paź 2003, 17:19 

Sciagnalem drivery ktore podal KalEl, wylaczylem to i owo (aa sie dalo wylaczyc, jednak anizo nie ma takiej opcji - albo aplikacja, albo x2,x4,x8) i wyglada ze jest troche lepiej. Poprzednio jak gralem mialem wrazenie ze mam zapchany RAM i Procesor czyms co nei ejst zwiazane z gra. Czy sa jakies programiki monitorujace co korzysta z procka i ramu? Zeby wylaczyc zbedne duperele. I za co odpowiada to "AGP aperture size" lepiej miec wiecej (moj max do wybrania to 256MB , czy mniej).

Tytuł:
PostNapisane: 1 paź 2003, 17:53 

jest taki fajny programik Tweak XP polecam, mozesz jeszcz wszystkie bzdety wywalic z auststartu to napewno ram odciazy ( ja mam wszystko wylaczone:)

co do agp to podobo nastawia sie to w zaleznosci od ilosci ramu :roll: albo cosik takiego, przynajmniej chyba tak wyczytalem :lol: ale ja mam nastawione na 64mb czyli tyle ile mam na karcie :)

Tytuł:
PostNapisane: 1 paź 2003, 17:59 
Moderator forum

agp aperture size to dodatkowy obszar rezerwoawny w pamieci RAM na tekstury grafiki, zwykle grafa do niego siega jak brakuje ramu na karcie graf, jesli masz 128 mb na karcie to mozesz spokojnie dac 64 albo nawet mniej, zwieksza sie wtedy ilosc RAMu do wykorzystania przez winde i programy

Tytuł:
PostNapisane: 1 paź 2003, 18:00 

"AGP aperture size" kiedys czytalem ze powinno sie ustawic wartosc polowy ramu. Niepamietam dokladnie ale zdaje mi sie ze najwieksze ustawienie to 256 i mozna tak ustawic jezeli masz =,>512 Ram.

Tytuł:
PostNapisane: 1 paź 2003, 18:08 

sprawdzałem pod 3dm2001se przejście z agp size 64mb na 128mb nic nie daje..nawet miałem mniejszy wynik przy 128mb size niedużo ale zawsze..optymalnie to 64mb lub 128mb...

Tytuł:
PostNapisane: 1 paź 2003, 18:08 
Moderator forum

Yaro napisał(a):
"AGP aperture size" kiedys czytalem ze powinno sie ustawic wartosc polowy ramu. Niepamietam dokladnie ale zdaje mi sie ze najwieksze ustawienie to 256 i mozna tak ustawic jezeli masz =,>512 Ram.

256 przy 512? zupelnie bez sensu, to ze polowe mialo tylko praktyczne zastosowanie przy kartach z 64 mb, jesli przy 512 dasz 256 to zmarnujesz sobie polowe ramu, przy rozdzialkach do 1024x768 rzadko kiedy tekstury zajmuja wiecej niz 64 mb, w tej chwili jak standardem sa karty ze 128 to zuzywanie polowy ramu na aperture mija sie juz z celem, zreszta porobcie sami eksperymenty jak jest wydajniej

Tytuł:
PostNapisane: 1 paź 2003, 18:54 

Holman napisał(a):
jesli masz 128 mb na karcie to mozesz spokojnie dac 64 albo nawet mniej, zwieksza sie wtedy ilosc RAMu do wykorzystania przez winde i programy

Tu mała poprawka bo nie jest to do końca tak jak opisałeś. Ustawienie nawet 256MB dla AGP wcale nie oznacze że ilość wolnego ramu zmniejszy się o 256MB. To jedynie przydzielanie obrzaszu pamięci który może (ale nie musi) być wykorzystywany do przetrzymywania tekstur. Tylko jeśli tekstury załadują się do ramu (czyli jak braknie pamięci na karcie) ilość wolnej pamięci zmniejszy się o tyle o ile będą zajmować tekstury.

Tytuł:
PostNapisane: 3 paź 2003, 12:23 

Jezuuuuuuuuuuuuuuuu Pheonix ma racje !!! niewiarygodne :P

Tytuł:
PostNapisane: 3 paź 2003, 14:15 

MohammedZaherSzah napisał(a):
Jezuuuuuuuuuuuuuuuu Pheonix ma racje !!! niewiarygodne :P

Hmm... znaczy się że według ciebie przeważnie nie mam racji że jest to dla ciebie niewiarygodne ?

Tytuł:
PostNapisane: 3 paź 2003, 14:43 
Oldboy Battlefield.pl

powiem tyle: 64 bitowe pamieci :lol: :lol: :lol: :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 3 paź 2003, 16:19 

Pheonix Joke...Nie umiesz sie smiac? :P

Tytuł:
PostNapisane: 3 paź 2003, 18:06 

Myślałem że to jakiś spisek albo głębokie aluzje :wink:

@Okota: No LOL :) Tyle się napisało w poprzednim wątku a ten nadal żyje w przeświadczeniu o nieistnieniu 64,128,256 itd. bitowych pamięci :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 3 paź 2003, 22:21 
Moderator forum

PhoeniX napisał(a):
Holman napisał(a):
jesli masz 128 mb na karcie to mozesz spokojnie dac 64 albo nawet mniej, zwieksza sie wtedy ilosc RAMu do wykorzystania przez winde i programy

Tu mała poprawka bo nie jest to do końca tak jak opisałeś. Ustawienie nawet 256MB dla AGP wcale nie oznacze że ilość wolnego ramu zmniejszy się o 256MB. To jedynie przydzielanie obrzaszu pamięci który może (ale nie musi) być wykorzystywany do przetrzymywania tekstur. Tylko jeśli tekstury załadują się do ramu (czyli jak braknie pamięci na karcie) ilość wolnej pamięci zmniejszy się o tyle o ile będą zajmować tekstury.

prawda, chociaz i tak pewien obszar ramu zostanie zarezerwowany (niekoniecznie od razu256 to fakt) ale i tak troche pamieci zostanie utracone wiec lepiej od razu sobie wyliczyc i potestowac jakie ustawienie jest najlepsze

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2