Teraz jest 26 lis 2024, 08:57

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 lut 2007, 01:29 

j/w w temacie. Szukajac jakiegos lcd natknalem sie na standardoiwy problem - o co w tym chodzi? Rozne matryce, technologie i parametry. Cos tam wiem ale mimo wszystko czuje sie malo pewnie. O ile wybor matrycy jest dosc latwy bo zdaje sie najlepsza jest S-IPS czas reakcji najlepiej z 2ms aby nie bylo smuzenia. No tylko naczytalem sie o martwych pikselach i teraz juz zglupialem calkowicie...

Tytuł:
PostNapisane: 25 lut 2007, 01:52 

Są już LCD z czasem 2ms? :shock: Ja mam 12ms i nie zauważam smużenia ale chyba mam małe wymagania :mrgreen:
Mam LCD LG już chyba ponad trzy lata i żadne piksele się jeszcze nie poprzepalały. LG chyba daje jakąś gwarancję na 0 martwych pikseli w nowym monitorze. Najlepiej kup taki który ci cenowo pasuje bo jaki byś nie kupił to zawsze się znajdą "szpece" którzy orzekną że zły kupiłeś. Jeśli ludzie korzystają bez narzekań z monitorów z przed 3-4 lat (ja na przykład) to myślę że większość nowych tym bardziej będzie w porządku :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: 25 lut 2007, 01:59 

Ano sa chocby ten http://www.proline.com.pl/shop.php?prod ... +E1700S-B2

No to jak jest z tymi martwymi pikselami? :P

Tytuł:
PostNapisane: 25 lut 2007, 02:03 

Dobrze pasqudnik prawi, i weź dodatkowo monitor z pivotem. Ja nie wziąłem i co dzień pluję sobie w brodę, mój kolega też pokutwił i też sobie pluje w brodę.
Ja akurat mam niby te 2ms BENQ FP93GX (ale to jest Grey-to-Grey w innych jest to samo). W bfa śmiało pocinam 3 miesiące i jest dobrze. Smużenie występuje na lewym i prawym obrzeżu monitora, ale tylko przy bardzo szybkich i długich obrotach celownikiem (~150-180 stopni).

Zaraz pewnie odezwie się kasta wyznawców Fujitsu Siemens P19-2 :]

Tytuł:
PostNapisane: 25 lut 2007, 02:43 

ja proponowałbym coś takiego http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/ ... ,id,24736/
swego czasu byłem napalony na nowego LCDka lae wolałem zainwestowac w grafe. Pamiętaj, że przy wyborze monitora zwracać uwagę na rodzaj wejścia karty graficznej jak i monitora. DVI góruje na D-Sub znaczną jakością

Tytuł:
PostNapisane: 25 lut 2007, 10:39 

kontrast 700:1 jest raczej kiepskawy. Zreszta wolalbym 17" - aktualnie mam 15 i nie narzekam :P (brak miejsca na biurku)

Tytuł:
PostNapisane: 25 lut 2007, 10:57 

to 2 ms to jest minamalny czas reakcji w okreslonych warunkach wyswietlania.(nie jest on staly).

Posiadam Samsunga ktory rzeczywiscie "chwalil" sie 2ms a rzeczywisty czas jego reakcji (wg znajomego speca od monitorow) wynosi od 2 do 8..

mimo to jestem zadowolony;]

http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&back=panele&ID=5550&katid=22

Tytuł:
PostNapisane: 25 lut 2007, 11:04 

Jak juz wspomnialem na 19" nie mam miejsca na biurku :/ Z tego samego powodu moj system audio to 2.0 ;D LCD sa mniejsza ale i tak swoja powierzchnie maja. 17" spokojnie mnie zadowoli. Wciaz nic nie wiem o martwych pikselach, ktore podobno sa zmora LCDkow :roll:

Tytuł:
PostNapisane: 25 lut 2007, 11:20 
Redaktor Battlefield.pl

to lepiej zainwestuj w nowe biurko bo na 17 calowym w 1280x1024 jest cienko, w bfie ledwo widzę nicki graczy :/ Raczej wątpie żeby martwe piksele były zmorą... to się zdarza bardzo rzadko; ale jest strasznie wkurzające i zazwyczaj gwarancja uzna naprawę dopiero kiedy np. 3 piksele wyskoczą lub więcej :/

I'm as cold as the cold wind blows

Tytuł:
PostNapisane: 25 lut 2007, 11:33 

podalem Ci link do mojej 19' bo moze zainteresujesz sie jakims 17' samsungiem :wink:

co do bad pixow: kiedy przynioslem NOWY monitor do domu okazalo sie ze ma jeden (slownie:jeden) bad pixel...poszedlem,wymienilem w ramach rekojmi i juz... drugi byl cacy :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 25 lut 2007, 13:04 

Lailonn napisał(a):
kontrast 700:1 jest raczej kiepskawy. Zreszta wolalbym 17" - aktualnie mam 15 i nie narzekam :P (brak miejsca na biurku)

700:1 w matrycach TN to raczej norma, a wyższe są podrasowywane luminancją ekranu... Czyli tak jak to się robi z czasem reakcji. Łot Markjeting Panie! Potem się może okazać, że taki monitorek przy obniżeniu jasności ekranu wypada bardzo bladziutko.

Z tym kontrastem to raczej radziłbym iść i na własne oczęta porównać sobie kilka monitorków i wybrać najlepszy. Jednym słowem ten z najładniejszymi kolorkami i najgłębszą czernią. Tylko jak pójdziesz do media, czy innego saturna to proś o podpięcie monita do komputera i sobie sam testuj, a nie porównuj tych co się tam świecą na wystawie podłączone wszystkie do jednego kabla.

Smużenie od biedy też możesz sobie ocenić przeciągając okienka po pulpicie, lub przewijając jakąś stronę w przeglądarce, czy też ew. włączając testy w dxdiag. Czyli tak na szybko w Media.

Z tymi bad/sub pixelami bywa różnie. (Tylko weź pod uwagę, że jest to małe i w przypadku sub prawie nie zauważalne.) Gwarancje na wadliwe piksele są wydawane na zasadzie norm ISO 13406-2. LG wydaje dodatkową miesięczna gwarancję "0" bad pixeli. Ale co z tego, jak koledze wypalił się sub dokładnie dzień po tej gwarancji? :P

Teraz jakbym miał kupować, zastanawiałbym się już nad matrycą typu MVA. Matryce bijące kolorami i kontrastem inne matryce, z tym że droższe i obarczone troszkę większymi czasami reakcji. A co do 17" to się nawet nie zastanawiaj :twisted: 19" to minimum. Pamiętaj, że LCD mają tzw. rozdzielczości natywne. Dla 19" i dla 17" rozdzielczość jest taka sama - 1280x1024. Jednym słowem obraz wyświetlany na 17-stce będzie hmm mniejszy, a nie które czcionki nie wygodne do czytania. Jeśli zmniejszysz rozdzielczość to pogorszy się znacznie obraz. A jeżeli na małym biurku mieści się crt to na pewno zmieści się 19" LCD.

Tytuł:
PostNapisane: 25 lut 2007, 15:14 

BlackSon! napisał(a):
Teraz jakbym miał kupować, zastanawiałbym się już nad matrycą typu MVA. Matryce bijące kolorami i kontrastem inne matryce, z tym że droższe i obarczone troszkę większymi czasami reakcji. A co do 17" to się nawet nie zastanawiaj :twisted: 19" to minimum. Pamiętaj, że LCD mają tzw. rozdzielczości natywne. Dla 19" i dla 17" rozdzielczość jest taka sama - 1280x1024. Jednym słowem obraz wyświetlany na 17-stce będzie hmm mniejszy, a nie które czcionki nie wygodne do czytania. Jeśli zmniejszysz rozdzielczość to pogorszy się znacznie obraz. A jeżeli na małym biurku mieści się crt to na pewno zmieści się 19" LCD.

idealny monitor w cenie okolo 1500zl w tej matrycy to Fujitsu-Siemens P19-2 na ktory od dluzszego czasu poluje. nadaje sie swietnie do gier, filmow i grafiki, no i MVA/PVA bije na glowe TFT/TN.

co do firmy LG - ich modele sa dobre tylko na specyfikacji technicznej :) w porownaniu z innymi wypadaja dosyc blado. jedyne co w nich dobre to gwarancja na pojedyncze sub/badpixele.

Tytuł:
PostNapisane: 25 lut 2007, 16:51 

blachor napisał(a):
idealny monitor w cenie okolo 1500zl w tej matrycy to Fujitsu-Siemens P19-2 na ktory od dluzszego czasu poluje. nadaje sie swietnie do gier, filmow i grafiki, no i MVA/PVA bije na glowe TFT/TN.

co do firmy LG - ich modele sa dobre tylko na specyfikacji technicznej :) w porownaniu z innymi wypadaja dosyc blado. jedyne co w nich dobre to gwarancja na pojedyncze sub/badpixele.

Mnie też do LG nie przekonuje ta ich miesięczna gwarancja :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: 25 lut 2007, 17:31 

BlackSon! napisał(a):

Ale przynajmniej jakąś masz i od jednego martwego pixela chyba a inne to: o ile się nie myle od 3 martwych pixeli lub 5 subpikseli, czyli wychodzi, że możesz mieć 7 kropek i nikt ci nie wymieni!

Najlepiej kupić jakiś Philips z Perfect Panel gwarancja na 3 lata, że nie wyskoczy ani jeden martwy piksel lub subpiksel.

Tytuł:
PostNapisane: 25 lut 2007, 18:03 

Dzi@du napisał(a):
BlackSon! napisał(a):

Ale przynajmniej jakąś masz i od jednego martwego pixela chyba a inne to: o ile się nie myle od 3 martwych pixeli lub 5 subpikseli, czyli wychodzi, że możesz mieć 7 kropek i nikt ci nie wymieni!

Najlepiej kupić jakiś Philips z Perfect Panel gwarancja na 3 lata, że nie wyskoczy ani jeden martwy piksel lub subpiksel.

Miesiąc to gra nie warta świeczki, w zamian za słabą jakość matrycy. Tym bardziej to bardzo krótki okres, który nie gwarantuje w żaden sposób nie pojawienia się badów w przeciągu kolejnego miesiąca. Producent dobrze wie, dlaczego warto taką gwarancję dać i czemu tylko na miesiąc.

Kupując monitor on-line można zyskać dodatkowo tydzień na sprawdzenie pikseli, bez dodatkowej gwarancji.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2