Teraz jest 21 cze 2025, 17:42

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 9 mar 2007, 17:38 

przsoi
ok

artih napisał(a):
pasqdnick napisał(a):
4. Polska jest gównianym państewkiem bez kasy i pozycji na arenie międzynarodowej.

Tylko dlatego, ze sami to ciągle powtarzamy wszędzie i wszystkim (z politykami opozycji na czele - jeśli dojdą do władzy to oczywiscie natychmiast się to zmieni).
Tymczasem to poprostu "gówno prawda".

Kolejny. Może jakieś argumenty?

Ostatnio edytowano 9 mar 2007, 18:34 przez pasqdnick, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 9 mar 2007, 17:51 

pasqdnick napisał(a):
Cytuj:
Skoro to taki szczytny cel... czemu nie jedziesz tam na ochotnika? Tacy forumowi gadacze sa dokładnie tyle samo warci co gównojady pacyfiści.

fajna wojna Wietnam
fajna wojna Irak
fajna wojna Afganistan

trzymamy kciuki i idziemy odpalić ściąganie kolejnego filmu o jakiejś fajnej wojnie.

A czym jest twój post jak nie kolejnym forumowym gadaniem? Może jakieś argumenty? Ustosunkowanie się do mojej wypowiedzi. Bo rozumiem że do mnie ten tekst. Pokazanie gdzie się mylę. Ja się naprawdę umiem przyznać do błędów. A czemu nie pojadę na ochotnika? A nic ci do tego.

Widzisz moim błędem było to że nie wskazałem czyja wypowiedź mnie skłoniła do napisania tego posta. A nie była to twoja wypowiedź (ta 4-punktowa), z którą w większości się zgadzam. Mój post był odpowiedzią na post Uncle Blues'a który rozpoczął ten temat.

Tytuł:
PostNapisane: 9 mar 2007, 21:58 

Pacyfista nie jestem ale szanuje ich natomiast mam wrazenie, ze spora czesc fanow wojny to dzieci(nie koniecznie wiekowo). "Fajnie byloby sobie postrzelac" "Pojezdzilbym sobie czolgiem albo polatal helkikopterem" "Bylbym dowodca druzyny i kopal dupska opforow" zycie to jednak nie bajka dla dzieci, zwlaszcza wojna...

ps. co do szkoly wojskowej to nie chialbym aby dowodzil mna "eleganckik" po studiach. Zwykly wojak z doswiadczeniem > cwaniaczek po 5 latach studiow i taka jest prawda.

Swoja droga Uncle skoro tak bardzo chcesz jechac na wojne i cie to kreci to czemu nie jako zwykly zoldak? Nie slyszalem by tylko oficerow wysylali...

Tytuł:
PostNapisane: 9 mar 2007, 22:10 

Lailonn napisał(a):
Swoja droga Uncle skoro tak bardzo chcesz jechac na wojne i cie to kreci to czemu nie jako zwykly zoldak? Nie slyszalem by tylko oficerow wysylali...

bo mam tez jakies ambicje... 8)

Tytuł:
PostNapisane: 9 mar 2007, 22:22 

Lailonn napisał(a):
co do szkoly wojskowej to nie chialbym aby dowodzil mna "eleganckik" po studiach. Zwykly wojak z doswiadczeniem > cwaniaczek po 5 latach studiow i taka jest prawda.

Prawda jest tak że nie ma u nas "wojaków z doświadczeniem". Mylę się czy widzę tu wpływ filmów/książek wojennych przedstawiających gównianych oficerków z uzupełnień vs dzielny amerykański sierżant? :wink:
Ja bym już wolał żeby dowodził mną ktoś kto przez cztery czy pięć lat coś liznął o dowodzeniu niż sierżant który albo jest w wojsku od lat 10 i mu brzuch już tak urósł że własnych butów nie widzi albo sierżant który skończył 6mc szkolenia i przez dwa lata dowodził drużyną czyścicieli rejonów. Bo tym się nasi dzielni wojacy głównie zajmują.
Oczywiście przesadzam. :wink: Nieco :twisted:

Lailonn napisał(a):
Pacyfista nie jestem ale szanuje ich

A ja ich nie szanuję. Historia nas uczy że więcej ludzi zginęło przez pacyfistów niż przez militarystów. :wink: We wszystkim trzeba zachowywać umiar.

Ostatnio edytowano 10 mar 2007, 02:01 przez pasqdnick, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 9 mar 2007, 23:19 

Coś w tym jest :) Mi się osobiscie Pacyfista kojarzy z takim Hipisem z wielka Pacyfa na bluzie który jara zioło i ma wszystkie w dupsku. A dla mnie taka postawa jest porażka :wink: :arrow: :wink: :arrow:

Tytuł:
PostNapisane: 9 mar 2007, 23:25 

Polacy sie nienadajo na wojne. A co do F-16 ameryka sprzedaje zlom.

Tytuł:
PostNapisane: 9 mar 2007, 23:47 

kami07 napisał(a):
Polacy sie nienadajo na wojne. A co do F-16 ameryka sprzedaje zlom.

Nie ma to jak rzeczowy argument w dyskusji :) Powiedział co wiedział...

A co do tych F-16 to ich "kiepskość" jest tylko pozorna. Samolot to nie samochód, komputer, że jak ma więcej niż 10 lat to już tylko na złom się nadaje. Znaczek "F-16" to w dużej mierze sam płatowiec, wnętrze co kilka lat jest "przemeblowywane" i można mówić o nowym samolocie. Słyszeliście o B-52? Konstrukcja tak dobra, że mimo że zaprojektowana pierwotnie w latach 50. to ma jeszcze służyć dobrych parę lat! Aerodynamika to aerodynamika. To że upłynęło 5 czy 500 lat nie ma znaczenia. Po prostu są to tak zaawansowane i tak dobre konstrukcje że prawie nie potrzebują modernizacji.
A że "sypią" się? Normalne, jak każdy mechanizm, system, ma swoje wady "młodzieńcze" i zanim się dotrze potrzebuje jakiegoś czasu.

Tytuł:
PostNapisane: 10 mar 2007, 01:20 

Kaser ma racje:) to tak jakby wsadzic do Pzlki P.11 silnik od Spitfira jakby sie dało oczywiście teraz zakładam czysto hipotetycznie to czuje że więcej śmieci by leżało na glebie we wrześniu :) :arrow: :wink: :arrow:

Tytuł:
PostNapisane: 10 mar 2007, 10:56 

... dobre porównanie P11 i silnik Spita to właśnie jest nowe F-16 (silnik poleci samolot zostanie). Przypominam że mogliśmy wybrać Grippena i nie chce mi się wypisywać zalet ale powiem jedno mógł startować z trawiastych i bardzo krótkich lotnisk.
Co do rosomaków dokładnie to samo co z F-16 dali w łapę i tyle, kolejny złom.

Tytuł:
PostNapisane: 10 mar 2007, 11:14 
Moderator forum

DeV napisał(a):
Przypominam że mogliśmy wybrać Grippena i nie chce mi się wypisywać zalet ale powiem jedno mógł startować z trawiastych i bardzo krótkich lotnisk.

To chyba Czesi wybrali Grippena i tam jakaś awaria w paru z nich była(taka, że nie mogły polecieć...) i afera z łapówkami...

Tytuł:
PostNapisane: 10 mar 2007, 13:30 
Zbanowany

Hmmm ja nie wiem po co polska tam sie pcha...wiem jedno ze my to potem odczujemy na wlasnej skorze :P

Tytuł:
PostNapisane: 10 mar 2007, 16:02 

o f 16 moge coś powiedziec bo znam techników z lotnictwa i nie bedą to pochwały....
wg mnie to sypanie sie f 16 jest winą porąbanego systemu konserwacji...
gdzieś już pisałem że trzeba na niego 12 techników JEDEN SAMOLOT co daje 100 osobową załoge na jakies 9 samolotów to podkreślam, natomiast na stare dobre migi tylko 1 i 3 dodatkowych którzy też 3 inne samloty obsługiwali... ponadto jak coś się zrąbie to nie można ruszyć i naprwawić choćby się kabelek urwał bo gwarancja zabrania a cały podzespół trzeba do USA wysłać na przegląd... a i jeszcze oczywista wymagany jest ciągły postój w hangarze z ciepłą klima coby to badziewie nie zardzewiało... koszty tego wszystkiego są niemałe a jakoś rosjanie nawet z nowymi migami radzą sobie bez takich ceregieli i może się powtarzam ale jest to info prosto od techników po szkoleniu na obsługe owych 16.

A co do wojen i wysyłania wojsk to zgodze się z opinią iż dobrze że wysyłamy... przeszkolenie jest potrzebne, ktoś dobrze powiedział iż nie wiemy co stanie się za 10 20 lat ale ja wiem jedno gdzieś tam bedzie wojna bo wg mojego prywanego poglądu isnienie cywilizacji równa się istnieniu wojen na co mamy przykłady choćby w historii wiec prędzej czy pózniej to przeszkolenie się przyda... gwoli wyjaśnienia mam charakter raczej anty wojenny choć pacyfistą nie jestem :D. Mówie to z pełną premedytacją gdyż nie usmiecha sie mi taka sytuacja jak w japonii w której po całej tej bombie atomowej strasznie pacyfistyczne nastroje panowały i totalne zlekceważenie kwestii armii a teraz patrzą się na koree i chiny i zastanawiają czy o czymś czasami nie zapomnieli...

PS
srki za brak znaków nawiasów itp które by moją wypowiedz czynły milszą dla oka ale pisze z laptopa z niemiecką klawiaturą i sie połapać nie moge :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 10 mar 2007, 22:02 

A słyszeliście o biuletynach technicznych? To takie coś, co po wypadku lotniczym wydaje komisja badająca wypadek, która zawiera dalsze zalecenie, czy to dla techników, czy dla pilotów mające na celu uniknięcie powtórzenia zajścia. Paradoksalnie więc, im więcej takich wypadków miało miejsce, tym większe jest bezpieczeństwo. Konstrukcje nowe, niesprawdzone mogą (a prawie na pewno) mieć ukryte wady, uchybienia konstrukcyjne których z powodu małego doświadczenia płatowca jeszcze nie wykryto. Wiem trochę o tym, bo widzę ile takich biuletynów mają stosunkowo proste technicznie samoloty aeroklubowe. Ile więc takich musi być do wojskowych odrzutowców?

Tytuł:
PostNapisane: 11 mar 2007, 14:48 

Co do Rosomaka, polacy odrazu by chcieli go wysyłać na wojne... toż to bez sensu. to taz jest szajs sam sobie ... za lekko opancerzony jest! Jestem ciekawy co z naszymi "Dzikami" czy nadaje sie do walk? Z tego co wyczytałem na Wikipedii :lol: to nawet mają zastąpić BTR-60 w Polskiej policji :?: ciekawe jak będą sie sprawowac :D:D w Polsce w mieście w którym mieszkałem jest jedyny w kraju Pułk Przeciwchemiczny(aktualnie nie mieszkam w polsce) miasto sie nazywa Brodnica :) i w czwartek mają sieodbyć jakies ćwiczenia chemiczne :roll: Mają przylecieć jakieś Bombowce i zrzucić bomby chemiczne :lol: :lol: ciekawe jak to będzie wyglądać :D
pozdro

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2