Wow

Nic o Turze wcześniej nie wiedziałem. Wygląda potężniej niż Hummer, no i bardzo drapieżnie. Mieć tylko nadzieję, że projekt nie skończy się na prototypie.
Z jakiegoś forum:
"Teoretycznie ma wszystko, albo prawie wszystko (mogę coś pomijać, Bogiem nie jestem), co powinien mieć porządny pojazd w klasie LMV. Jedno co to póki co ma skrzynię ręczną, ale silnik pozwala na automat. To zależy od użytkownika, nie koniecznie WP . Obecnie napęd to Iveco 3 litrowy, 166-178 KM. Ochrona na poziomie 2 (7,62 AP) z możliwością rozszerzenia do 3 (Dragunow), pod kołami 6 kg TNT. Czyli tak jak ta klasa na świecie. Wnętrze porządne, wygodne (nowe tylne siedziska, takie jak dla Dzika 2 - trochę niewygodnie ma siedzący z tyłu w środku, ale bez przesady - z uwagą że nie jestem pewien co w przypadku buum pod kadłubem ), trochę ergonomię trzeba poprawić, tu i tam dodać uchwyty, wysiada się bardzo sprawnie, filtrowentylacja jest, Fonet-BMS jest, możliwość instalacji modułu uzbrojenia jest, wyrzutni granatów, w tym egzemplarzu dodatkowo kamera podczerwona w przednim zderzaku (produkcja FLIR, była oferowana na Rosomaka, jest na Strykerach, ale to ponad standard), podwozie ma śladowe udziały SCAM-a, z tendencją zanikającą. Standardowo alternator zabudowany (tak przy okazji ta checa z silnikiem Dzika w Afganie to miała związek z nieprawidłowym mocowaniem alternatora...).
Generalnie kawał porządnej polskiej myśli konstruktorskiej. A to nie koniec "