Teraz jest 27 lis 2024, 21:46

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 11 maja 2007, 16:14 

skandal napisał(a):
Blood napisał(a):
To zapytam inaczej - czy ten miernik jest przystosowany do pomiaru poboru prądu zasilaczy impulsowych?

Nie wiem ale mogę się dowiedzieć - dam znać jeśli ma to jakieś większe znaczenie.

Ma to duże znaczenie, a jeśli chcesz się dowiedzieć dlaczego, to polecam lekturę tego forum:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic260666.html

skandal napisał(a):
Napisałbyś może co ci nie pasuje w tych wynikach.

Takie zboczenie zawodowe...jak coś mierzysz i przedstawiasz wyniki, to warto napisać czym mierzyłeś i jak, bo bez tego, to nic nie wiadomo.

Tytuł:
PostNapisane: 11 maja 2007, 16:34 
Oldboy Battlefield.pl

Blood napisał(a):
Takie zboczenie zawodowe...jak coś mierzysz i przedstawiasz wyniki, to warto napisać czym mierzyłeś i jak, bo bez tego, to nic nie wiadomo.

...a jak mi jeszcze powiesz, że kończyłeś Zajączka to padnę ;)

Przeważnie przy pomiarach podaje się co i jak się robi, bo można wtedy porównać z np. inną metodą :)

Tytuł:
PostNapisane: 11 maja 2007, 16:40 

no i sparwozdanie napisac trzeba w dwoch kopiach ! :)
co do sprzetu to sie zgodze przydal by sie model, mnie tez nurtuje skad takie rachunki za prad przychodza, i ktory komp za to odpowiada :)

Tytuł:
PostNapisane: 11 maja 2007, 17:22 

Ło matko, nie jestem elekr(oni)ykiem), test robiłem dla własnych potrzeb i konkretnie dla swojej konfiguracji sprzętu. Komputer to nie TV model taki a taki, nawet identyczny sprzęt może się różnić ustawieniami w biosie, w systemie a co dopiero mówić o ilości kostek pamięci, dysków itp, dodatkowo każdy z nas ma trochę inne parametry linii elektr. Myślę, że wyniki jakoś tam odzwierciedlają sytuację i ujdą w tłoku bo nie zamieściłem ich przecież na forum pasjonatów elektryki :lol: A jeśli ktoś kto się na tym zna niech zrobi to wg. ogólnie zaaprobowanych zasad i najlepiej u mnie w domu. Stawiam browca :P

edit:
Dobra jutro się przejdę do znajomka od amperomierza i ku zaspokojeniu waszej ciekawości sprawdzę jaki to model.

Tytuł:
PostNapisane: 11 maja 2007, 18:33 

Skandal - złe wnioski wyciągnąłeś z dyskusji, do której podałem linka.

Ja wyciągnąłem z niej takie:
1. Najlepszy pomiar, to kupić licznik (taki normalny, jakiego elektrownia używa do kontroli zużycia prądu) i przez niego podłączyć kompa. Ewentualnie można dokonać pomiaru na liczniku domowym, ale jest to już obarczone błędem (działają inne urządzenia). Można na jedną noc zostawić kompa włączonego, na drugą wyłączonego. Pomiarów dokonać kilkukrotnie dla uśrednienia wyników.
2. Warto przeczytać wiadomość kryjącą się za poniższym linkiem przed przystąpieniem do dalszych pomiarów z użyciem woltomierza i amperomierza:
http://www.google.pl/groups?as_umsgid=4 ... &lr=&hl=pl

Jeśli przeczytasz ten tekst ze zrozumieniem, to przynajmniej będziesz wiedział, jakie popełniasz błędy.

PS. Tom@s - ogólniaka skończyłem :P, a takie nawyki to polibuda i praca we mnie wyrobiły.

Tytuł:
PostNapisane: 11 maja 2007, 18:44 

bla bla bla, określ się wreszcie i napisz mi jakiego rzędu błąd może wystąpić w moich wynikach. IMO z tego co napisałeś zrozumiałem wszystko, tylko, że u mnie w domu nie mam labolatorium badawczego ani etatu na politechnice. Tym podanym przez ciebie twoim sposobem pomiary tego co chciałbym pomierzyć trwałyby ze 2 miesiące. Wyniki, które podałem są to dane uśrednione i bez pomiaru napięcia (u każdego z nas może być inne), przyjęte było 230V, pomiar każdego stanu komputera trwał gdzieś ca. 15-30 min. Zresztą wyżej podałem powody dla których publikowanie wyników choćby najlepiej przeprowadzonych pomiarów nie ma sensu, o ile będziemy się trzymać jakiejś superdokładności. Róznicę w rachunku za prąd, parę złotych w tą lub w inną mogę przeboleć.

Aaa i jutro podam zgodnie z żądaniami :lol: dokładne oznaczenia amperomierza . W związku z tym prosiłbym o jakieś wnioski.

Tom@s napisał(a):
Przeważnie przy pomiarach podaje się co i jak się robi, bo można wtedy porównać z np. inną metodą :)

Jakie znasz inne metody pomiaru za pomocą amperomierza? I o jakim porównaniu piszesz - dwóch różnych sprzętów, na dwóch sieciach o różych parametrach dobowych?

Ostatnio edytowano 11 maja 2007, 21:30 przez skandal, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: 11 maja 2007, 21:44 
Oldboy Battlefield.pl

skandal, tak tylko napisałem ogólnie, a nie konkretnie do pomiarów amperomierzem ;)

Tytuł:
PostNapisane: 11 maja 2007, 23:23 

Dandi napisał(a):
Dzieki wielkie za takie informacje sam zamierzałem sie zabrać za sprawdzenie tego ile $ zabiera moj komp, ale niestety jakoś sie z tym ociagałem. Hm cóż teraz pomysle nad tym czy warto zostawiać kompa jezeli nic sie nie sciaga :D i tak sobie chodzi.

Niepotrzeba Watomierza :D prawo Ohma( heh zebym nie pomylil P = U*I) :P i mamy wynik
Prawo Ohma mówi m.in. o rezystancji czyli R = U / I , chociaż można zastąpić R na moc czyli P (wzory są identyczne), ale nie jest to prawo Ohma, tylko już coś innego.
Prawo Ohma - natężenie prądu stałego I jest proporcjonalne do całkowitej siły elektromotorycznej w obwodzie zamkniętym lub do różnicy potencjałów (napięcia elektrycznego) między końcami części obwodu nie zawierającej źródeł siły elektromotorycznej.
I = U / R

sry musiałem, technikum elektroniczne robi swoje, niestety ;) / Tom@s

Tom@s. No cóz ja tez wybrałem ten sam kierunek co ty : ale cale szczescie dopiero 1 rok i jak narazie nie narzekam chociaz zawiele sie nie nauczyłem :D A kierunek wybrałem świadomie

A cóż koles od podstaw elektrotechniki twierdzi ze to jest prawo Ohma ( wiec nie domnie z pretensjami :D sam tez nie bylem tego pewny )

Tytuł:
PostNapisane: 12 maja 2007, 11:16 
Oldboy Battlefield.pl

Dandi, mwhehehee, to masz niezłego speca od elektrotechniki ;)

Tytuł:
PostNapisane: 12 maja 2007, 11:55 

Tom@s napisał(a):
Dandi, mwhehehee, to masz niezłego speca od elektrotechniki ;)

Heh nie narzekam bo jest bardzo zabawny niestety nie potrafi uczyć :D czasami tlumaczy jak dziecią a czasami używa takiego języka ze chyba po chińsku bym szybciej skapował :omg:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 2