Teraz jest 25 lis 2024, 12:52

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 maja 2007, 01:06 

Na stronach klanu TDP jest informacja o umieszczeniu mapy Westerplatte w ich nowym mappaku nr 5. Można by się cieszyć.... gdyby nie fakt ze ja totalnie zmodyfikowali (moim zdaniem zepsuli - mówiąc delikatnie) i na dodatek bez zgody końcowej autora. Wykorzystali do tego prawdopodobnie wersje Westerplatte-beta32, która im się spodobała, bo otrzymałem w dniu 23 marca taki oto mail (tłumaczenie):

Drogi Jack74,
Znalazłem twoją mapę w sieci, na początku gratuluję, dobra robota! Po drugie, chciałbym zapytać czy moglibyśmy użyć twojej mapy w mappack4. Ty i Twój klan pojawilibyście się oczywiście w screenie ładowania i w newsach. Gralibyśmy twoją mapą na 64 Sloter, który zazwyczaj jest pełny. Niektóre rzeczy, oczywiście za Twoją zgodą, musiałyby być zmienione, żeby gra była grywalna dla 64 osób. Więcej info o nas na http://www...

>TDP<Kampfsau

Moja odpowiedź z dnia 27 marca była następująca:

Witaj
Przepraszam, ze tak późno odpisuje, ale wyjechałem na kilka dni.
Dzięki za mile słowa odnośnie mapy. Jeśli chodzi o użycie jej w Waszym mappack nr 4 to zgadzam się, ale wtedy, gdy już zrobię wersje finalna. Mam jednak jeden wymóg, aby mapę można było używać niezależnie od mappacku na innych serwerach np. na polskim serwerze. Dlatego myślę ze moja mapa w Waszym mappacku byłaby bardziej na zasadach mapy dodatkowej (niezależnej), Jeśli chodzi o loadscreen to raczej nie chce go zmieniać (dopisze tylko autora) tym bardziej ze jest już znana wśród polskich graczy i nie tylko. Chciałbym się jeszcze dowiedzieć, o jakie zmiany chodzi w mapie, aby była grywalna dla 64 osób?
Dzięki za zainteresowanie i pozdrawiam.

Od tamtej pory nie dostałem żadnego nowego maila z prośba o zmiany i ich zatwierdzenie. Dlatego stwierdziłem, że moje warunki im nie odpowiadają i że temat odpuścili.
W związku z powyższym napisałem maila protestacyjnego do wyżej wymienionego gościa.
Treść:

Witam
Zauważyłem, że umieściliście Moja mapę Westerplatte na jednym z waszych serwerów. Chciałem się, zalogowac, aby pograć, jednak nie mogłem, bo ją zmieniliście na dodatek bez mojej zgody. Na waszej stronie www zobaczyłem ze chcecie ją umieścić w mappaku nr 5.
W wersji finalnej mapy (link z downloadem - http://www.badongo.com/file/2851994), podczas instalacji jest notka:
„Wszystkie prawa zastrzeżone. Modyfikacje mapy tylko po uprzednim skontaktowaniu się z autorem.”
Jakoś do teraz nie dostałem żadnego nowego maila ze chcecie zmienić wersje finalna mapy. Poprzednie wersje a dokładnie upubliczniona wersja beta3.2 też ma wszystkie prawa zastrzeżone a to, dlatego, ze nazwa pliku w wersji beta i finalnej jest identyczna. Odpowiadając na Twojego maila w 27 marca napisałem, cytuje:
...Jeśli chodzi o użycie jej w Waszym mappack nr 4 to zgadzam się, ale wtedy, gdy już zrobię wersje finalna. Mam jednak jeden wymóg, aby mapę można było używać niezależnie od mappacku na innych serwerach np. na polskim serwerze.
Dlatego myślę ze moja mapa w Waszym mappacku byłaby bardziej na zasadach mapy dodatkowej (niezależnej)...
Oznaczało to ni mniej ni więcej, ze się zgadzałem, ALE bez dokonywania żadnych modyfikacji.

Z związku z powyższym nie macie prawa używać jej zmodyfikowanej wersji na publicznych serwerach pod jej oryginalną nazwą. A więc jeśli chcecie jej użyć w mappaku, najpierw musicie zmienić jej nazwę na jakąkolwiek inną poza Westerplatte.
Tym bardziej, że nie mogą być dwie mapy o tej samej nazwie!

Z poważaniem:
Autor oryginalnej mapy Westerplatte
[SBS]Jack74

Takie jest moje stanowisko jako autora oraz moich kolegów z Klanu [SBS]

Tytuł:
PostNapisane: 19 maja 2007, 01:20 

Mówiłem, że będzie beef.
A podobno my im tylko kradniemy samochody...

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2007, 00:16 

Ze jak? Zmienili sobie od tak Westerplatte?! No mnie zaraz szlag trafi.... Nic sami nie zrobia a cude to odrazu przywlaszcza. A tak btw. odpisali cos na ostatniego maila?

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2007, 00:49 

Proponuję sprawę po prostu do sądu, jako pogwałcenie praw autorskich. Koniec i kropka. No chyba, ze ci się nie chce, ale wtedy my nic nie poradzimy.

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2007, 01:46 

Na razie zero odpowiedzi, ale nie minęły jeszcze 24 h od momentu wysłania maila do gościa. Jeśli nie odezwie się, powiedzmy do niedzieli wieczór to wstawię ten cały tekst (oczywiście w wersji angielskiej ma się rozumieć) na ich forum TDP oraz fora WOLFa, Forgotten Honor (już jest wstawione) no i przede wszystkim oficjalne forum FH, czyli FileFront.

O rozwoju sytuacji, będę Was informował.

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2007, 01:56 

Trzeba działać! Skandal :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2007, 22:21 

[SBS]Jack74 napisał(a):
Na razie zero odpowiedzi, ale nie minęły jeszcze 24 h od momentu wysłania maila do gościa

Trochę uprzedzę kolegę gdyż odpowiedź przyszła na moją skrzynkę jako, że to ja napisałem pierwszego emaila protestacyjnego do TDP. Odpowiedź była na tyle zwięzła, że mogę ją spokojnie zacytować. Komentarz pozostawiam forumowiczom bf.pl

Hi
you have no rights on the Name *Westerplatte*
We release our Version of the Map Westerplatte in the Month June and more
than 64 Players played our Westerplattemap..
Thats all

Hans-Martin Renfer

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2007, 01:02 

Czas minął. Temat wstawiłem na oficjalne forum FH - FileFront. Jutro wstawię na wymienione wcześniej fora.

http://forums.filefront.com/forgotten-hope-general-discussion/314710-polish-map-westerplatte-author-sbs-jack74.html

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2007, 16:46 

Jack cos nie dziala ten link. @up. oni jeszcze smia twierdzic ze to oni zrobili ta mape? Skoro tak to niech pokaza ja. Ta co rzekomo oni zrobili.

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2007, 18:48 

Fang Dezerter {PL} napisał:
Cytuj:
Jack cos nie dziala ten link. @up. oni jeszcze smia twierdzic ze to oni zrobili ta mape? Skoro tak to niech pokaza ja. Ta co rzekomo oni zrobili.

Faktycznie był problem z wejściem na to forum, ale wina leżała po ich stronie. Teraz jest już ok. Co do przerobionej mapy, to screeny są na ich stronie, ale nie podam tu linka, bo nie będę robić im reklamy :x

Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2007, 18:51 

a co zrobili z Monte Cassino?żywcem wzięte z RTR,tylko kosmetyczne zmiany :evil:

hmm wątpie czy ktokolwiek z Forum oficjalnego FH ma jakikolwiek wpływ na tych z TDP,po sądach chyba nie ma sensu się włóczyć o tak błachą sprawę bo pewnie wszyscy dawno by zapomnieli co to za mapka nim by doszło do sądowego rozstrzygnięcia

Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2007, 14:31 

Pamiętacie jak napisałem temat tutaj o Monte Cassino i polakach przy garkuchni. Dotyczyło to własnie tych skur****w z TDP. To prymitywne [cenzura] /est uważa się z panów FH, jako że mają tak duży i popularny server, a jednocześnie poniewiera polakami. W pełni popieram wasz sprzeciw i jako, że ja już z nimi wczesniej korespondowałem w ostrych słowach o mapach Monte Cassino i Warshau, tak ostatnio się dowiedziałem, że cała masa ich map jest kradziona. O tyle kradziona, że gdyby po prostu puszczali czyjeś mapy, to nie ma problemu. Oni jednak kradną czyjaś ciężką pracę, robią z niej [cenzura] /est po swojemui wrzucają jako własne. Potem robią tandetny filmik, gdzie przedstawiają cały zespół TDP, jako ten który miesiące charował nad nowym map packiem. Najgłosniejsza sprawa to kradzież map z battlegroupa, bo jak wiemy Battlegroup42 był modem, mniej popularnym od FH, ale to nie osoba fizyczna, tylko cały zespół mający prawa autorskie do własnych map. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że gdyby oni poprawiali te mapy, tak jak np robi to Forgotten Honor, który robi całkiem dobrą robotę, eleminując błędy i dodając nowe skiny, tak oni zupełnie nie znają się na rzeczy. Moim zdaniem najlepszym przykładem dla nas powinna być mapa Warshau. W paru słowach powtórze to co mnie doprowadziło do szału.

Na loading screen, są zdjęcia z powstania warszawskiego i atakujący polacy z hełmach niemieckich, którzy przez TDP uznani są za szwabów, bo na kolejnym zdjęciu są rosjanie. Dalej. Sama mapa wygląda jak sterta ruin i śmieci w centrum lasu. Co więcej, nie ma na mapie WISŁY!! Nie ma nawet kałuży z wodą. Rosjanie po prostu atakują z lasu. Po trzecie, z tego co wiem Warszawę wyzwoliło Ludowe Wojsko Polskie, ale kiedy już tam weszli jako zdobywcy to Niemców nie było. Nie mówie, że nie walczyli z nimi, ale w dniu zdobycia Warszawy, Niemcy się wycofali. Więc proste pytanie - O czym jest ta piepszona mapa Warshau?! Nie przedstawia ani powstania, ani zdobycia Warszawy, ani ataku LWP, który prowadził przez mosty na Wiśle GOD DAMN IT !

Konkluzja. Jesli te gnoje zrobiły coś takiego z naszej stolicy, to aż boje się zobaczyć co zrobią z Westerplatte, choć tygrysy i Me262 by mnie nie zdziwiło.

Mamy szansę pokazać, ze jesteśmy razem i bronić jedynej prawdziwej, pożądnej polskiej mapy. Zarzućmy ich mailami. Piszcie do zespołu FH, do TDP, na file front i wszędzie tam, gdzie ludzie czytają o nowościach w FH. Jeśli nie uda się nam zmienić tego co czyni TDP, może uda się choć trochę zmniejszyć ich popularność.

Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2007, 15:41 

gdyby nie to ze nie moge znalesc drugiej płyty bf1942(i zainstalowac FH) to przylazłbym im na server i nazwał ich moim ulubionym hasłem: "Angry german kids" :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2007, 16:22 

Taak...to by im dowaliło...

Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2007, 17:29 

Gdzie oni mieszkają ? :twisted: Jak to czytam to czasami żałuje że nie moge wejść tym burakom do domu przez monitor i porządnie [cenzura] /est Dawajcie sprawę do sądu i tylu...

Zresztą tam "Sąd Sądem ale sprawiedliwość musi być po naszej stronie" :wink:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2