Teraz jest 22 lis 2024, 09:47

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 maja 2007, 16:25 

Rozglądałem się trochę po necie ale w kategorii płyt głównych to jestem nadal laikiem. Mam taki problem. Mam taką płytę główną - GA-8I945PL-G
Abyście nie musieli szukać tu są linki z potrzebnymi danymi o niej

http://www.gigabyte.pl/products/mb/spec ... 5pl-g.html
http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=1490-8
http://www.uno.pl/t_15292/ga-8i945pl-g/

Jaki najlepszy procesor mogę do niej wsadzić? Z tego co wiem (mogę się mylić) to nie obsługuje ona Core 2 Duo E6xxx (początkowo chciałem kupic E6400) ale czy wejdzie E4300 bo on chodzi na FSB 200 Mhz? Kasa nie gra roli, ale płyta musi zostać na razie :)

Czy wejdzie do niej ASUS GF 8800 GTS 320 ? Jak nie to co byście polecili?

Z góry dzieki :) Mam wysoką stype na studiach i sobie naskałdałem i w wakacje będę łupał :D Test Drive, Crysis (może wrzesień) no i Battlefield 2 na max det. :D

Ostatnio edytowano 22 maja 2007, 16:43 przez MalyPolaczek, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2007, 16:41 

Grafe na luzie pociagnie. Socket pod procesor 775... Hmm taki sam jak wymaga Core 2 Duo, tylko w specyfikacji nie jest wymieniony ten procesor, wiec moze byc potrzebny update biosu mobo. ;)

Tytuł:
PostNapisane: 22 maja 2007, 16:43 

Karta wejdzie bez problemu (ale będziesz potrzebował mocnego zasilacza). A co do procka to ta płyta w ogóle nie obsługuje core2duo, przynajmniej tak jest napisane;P

EDIT:

PRYM napisał(a):
Grafe na luzie pociagnie. Socket pod procesor 775... Hmm taki sam jak wymaga Core 2 Duo, tylko w specyfikacji nie jest wymieniony ten procesor, wiec moze byc potrzebny update biosu mobo. Wink

Dokładnie ;)

Tytuł:
PostNapisane: 23 maja 2007, 01:17 

Lista obsugiwanych procesorów - Fx - numer biosu od którego pyta obsuguje dany procesor, N/A - brak obsugi procesora.

Tak wiec pozostaje tylko P4, zaden Core 2 Duo nie podejdzie. Na twoim miejscu zastanawil bym sie nad zmana mobo zanim zmienisz procesor. Dobre plyty pod C2D mozna juz kupic za 300-400zl.

Tytuł:
PostNapisane: 23 maja 2007, 09:26 

Płyty głównej nie chcę zmieniać bo wtedy będę musiał kupić nowego Windowsa (tak, tak, jestem w pełni legalnym graczem :) )

Chwilowo nie jestem w domu (aktualnie w akademiku we Wrocku) więc nie wiem jaki mam bios. Czy uaktualnienie biosu jest trudne i czy możliwe jest schrzanienie go (znaczy czy nie będzie działać jak coś źle zrobie, albo czy nie bedzie można tego poprawić) ?

Tytuł:
PostNapisane: 23 maja 2007, 09:32 

Aktualizacja biosu nic nie da - chyba że strona Gigabyte jest w błędzie... ale nie sądze.

Tytuł:
PostNapisane: 23 maja 2007, 11:27 

ale po co nowy windows ?

Tytuł:
PostNapisane: 23 maja 2007, 16:06 

MalyPolaczek wystarczy ze płytka będzie leżała w domu - wtedy twój Windows jest dalej legalny ;)

Tytuł:
PostNapisane: 23 maja 2007, 16:12 

dudus81 napisał(a):
ale po co nowy windows ?

to skutki kupowania windowsa w wersji OEM :)

Tytuł:
PostNapisane: 23 maja 2007, 16:14 

i OEM odnosi się do płyty głównej ?? łał, nie wiedziałem :] ale kto Ci to sprawdzi? nalepkę przecież nalepia się na obudowę, nie bardzo rozumiem jak to można wykryć...

Tytuł:
PostNapisane: 23 maja 2007, 16:19 

Wersja OEM polega na tym że jak raz zainstalujesz system na pewnym kompie to nie możesz później przeprowadzić gruntownej zmiany sprzętu czyli m.in. płyta główna. A jak zmienisz to stracisz windowsa bo pojawi ci się komunikat że konfiguracja komputera nie zgadza się z wcześniejszą :) Dlatego też te OEMy są takie tanie...

Tytuł:
PostNapisane: 23 maja 2007, 16:52 

Cytuj:
Wersja OEM polega na tym że jak raz zainstalujesz system na pewnym kompie to nie możesz później przeprowadzić gruntownej zmiany sprzętu czyli m.in. płyta główna. A jak zmienisz to stracisz windowsa bo pojawi ci się komunikat że konfiguracja komputera nie zgadza się z wcześniejszą Smile Dlatego też te OEMy są takie tanie...

Ja jakoś u siebie tego nie zauważyłem ;) A wierz mi przeprowadziłem naprawdę gruntowną zmianę :P

Tytuł:
PostNapisane: 23 maja 2007, 21:40 

ORBiT_PL napisał(a):
Wersja OEM polega na tym że jak raz zainstalujesz system na pewnym kompie to nie możesz później przeprowadzić gruntownej zmiany sprzętu czyli m.in. płyta główna.

Dokładnie o to chodzi :)

dudus81 napisał(a):
ale kto Ci to sprawdzi?

Czy ja wspomniałem że sięc zegokolwiek boje? Ja mam zasady, tyle wystarczy. Wiem, że to niepojęte w czasach gdy piractwo jest powszechnie akceptowanym przejawem łamania prawa.

Jim napisał(a):
Ja jakoś u siebie tego nie zauważyłem Wink A wierz mi przeprowadziłem naprawdę gruntowną zmianę

Bardzo możliwe. Takowy problem może się pojawić kiedy aktywujesz windowsa lub ściągasz aktualizacje. Co wcale nie oznacza że się pojawi. Tak jak nie kazdemu po roku czasu windows pada bez sił jak kamień na petelkę :D

Tytuł:
PostNapisane: 23 maja 2007, 22:16 

Laduje pentium D jakiegos nie ma sensu , wiec zdecydowanie zmiana plyty glownej , wiec przemysl nie warto umoczyc kasy w lipnego proca.

Tytuł:
PostNapisane: 24 maja 2007, 07:54 

Jim napisał(a):
Ja jakoś u siebie tego nie zauważyłem Wink A wierz mi przeprowadziłem naprawdę gruntowną zmianę
MalyPolaczek napisał(a):
Bardzo możliwe. Takowy problem może się pojawić kiedy aktywujesz windowsa lub ściągasz aktualizacje. Co wcale nie oznacza że się pojawi. Tak jak nie kazdemu po roku czasu windows pada bez sił jak kamień na petelkę :D

To kup coś lepszego, a przez ten rok dozbieraj do nowego Windowsa ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2