Teraz jest 27 lis 2024, 22:38

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 maja 2007, 16:33 

Chcę założyć kamerkę, którą dało by się podłączyć do komputera (koszt do 200-250 PLN) jednak nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić i czego potrzebuję.
Sytuacja wygląda tak jak na załączniku: chcę umieścić kamerę na korytarzu (dość słabe oświetlenie) oddzielonym kratą. Dobrze by było gdyby kamerka nie rzucała się zbytnio w oczy. Za kratą stoją rowery, a że parę razy mi się włamano to chciałbym uwiecznić delikwenta, gdyż podejrzewam kto to, ale nijak nie potrafię mu udowodnić. Chciałbym by kamerka reagowała na ruch a nie rejestrowała nonstop (ograniczone miejsce na hdd w kompie). Czy jest to w ogóle wykonalne? A może podsuniecie lepszy pomysł na takie zabezpieczenie?

Pozdrawiam. Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2007, 16:48 

Jest wykonalne.

Chodź ciut bym to zmodyfikował.

Najlepszym sposobem na zlapanie zlodzieja, jest utwierdzenie go w przekonaniu ze jest "niewidoczny".

mozesz dodatkowo zamontowac atrape gdzieś by go zmylić. (np n ascianie ktora nic nie pokazuje).

Co do dzialanai na rucy. otrzebował byś dodatkowo detektora ktory by uruchamial kamere.

Kamerke normalnie podlanczasz do komputera pod usb lub s-video.

Zaopatrujesz sie w program mogący wspołpracowac z detektorami ruchu i spokój.

Co do umieszczenia kamery, ustawil bym ja w rogu ale tak "Zabudował" by wygladała jak gmm "Atrapa" licznika jakiegos.

Wiem ze są kamer z detektorem ruchu, lecz one tutaj na duzo sie raczej nie zdadza. Njlepiej chyba załatwic detektor termiczny, ktory sprawdza "cieplo" w pomieszczeniu i gdy coś sie nie zgadza z wzornikiem odrazu uruchamia alarm (tu twoja kamerke).

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2007, 18:06 

Kiedyś był fajny artykuł w KŚ Ekspert o tym jak uruchomić swój własny monitoring, pisali że wystarczy oprogramowanie które porównuje ze sobą po kolei klatki obrazu i jeśli jest między nimi wieksza różnica, to program podejmuje poszczególne działania np zaczyna zgrywać obraz na dysk albo włącza alarm. Co innego jeśli w pomieszczeniu w którym chcesz zamontować podgląd jest ciągły ruch, bo wtedy najlepiej będzie rejestrować obraz cały czas. Jedna klatka na sekunde nawet wystarczy.
Niestety większość tych zwykłych kamerek internetowych nie sprawdza się przy słabym oświetleniu. Inaczej mówiąc nic nie widać.

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2007, 18:27 

Hmm... Kamera podłączona do kompa ( nagrywa obraz zaraz po włamaniu) A co jak włamywacz wejdzie do lokum i wyniesie kompa. Wtedy nagranie "pójdzie" razem z nim. Lepiej by było podłączyć do jakiegoś alarmu. Vesp3r dobrze wykombinował z tą atrapą kamery. można by ją umieścić gdzieś w widocznym miejscu a prawdziwą w rogu korytarza (w najciemniejszym zakamarku :P ).

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2007, 19:02 

A po co komp :?: (jesli chodzi Ci o taki stacjinarny)Musialby byc caly czas wlaczony...sa specjalne pamieci chyba dla kamer...

A ja sugerowalbym jeszcze gaz paralizujacy-rownierz na detektor ruchu :wink: Albo granat fosforowy... :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2007, 19:10 

Ja mam domek w ochronie SOlid security i nic mnie nie interesuje czy ktoś się włamie czy nie, chałupa jest ubezpieczona od gruntu i gicior cena takiej ochrony to około 100 zł miesięcznie ale naprawdę warto. Raz mi się włamali i ukradli komputer telewizor i takie tam a potem firma ochroniarska zwróciła odszkodowanie :) (mi tzn mojemu tacie)

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2007, 19:31 

A po co dawać atrapę? Wtedy włamywacz zorientuje się że "coś tu śmierdzi" i zaprzestanie swoich niecnych czynów, a autorowi tematu chodzi o to żeby zarejestrować go jak robi to, czego nie powinien :). A jak gość przestanie przychodzić to go za ręke nikt nie złapie i dowodu nie będzie. No ale zawsze włamywacz może powiedzieć, że to nie jego ręka, nawet jeśli ktoś go za nią złapie. :P

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2007, 20:13 

Powiem Ci tak:

Obrazek
Różowa linia koło kompa to kabel :lol:

Gdy złodziej wchodzi do takich pomieszczeń najpierw patrzy się w tył, potem na drzwi, potem na ścianę na łupem(rowerem). Gdy jest czysto idzie po rower...ale to jest jego błąd, bo idąc szczęśliwie z łupem z powrotem ma podniesioną głowę i doskonale widać twarz 8) :lol:

Zalety:
- krótszy kabel,
- lepsze oświetlenie (o ile przez kratą jest jakieś źródło światła),
- widać rower 24h,
- widać twarz,

+ kup czujnik ruchu i lasery :P

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2007, 20:22 

ale w tym miejscu mozna unieszkodliwic kamere :)

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2007, 20:27 

prawda jest taka, że jak będzie chciał ukraść to i tak ukradnie, założy kominiarkę i nic nie udowodnisz.

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2007, 20:35 

No też prawda. Najlepszym rozwiązaniem bedzie...PIES :o :D

Obrazek

A tu jaka słodka rodzinka :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2007, 20:58 

davis00 dobry pomysl :wink: "pies to najlepszy przyjaciel czlowieka..."
A to bedzie ostatni widok, jaki zobaczy zlodziej(lub kazdy kto wejdzie na ogrodek), zanim straci reze, nogi, glowe, interes i co tam jeszcze sie da :twisted:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2007, 21:23 

http://allegro.pl/item198683685_karta_d ... linux.html

rozwiazanie polozenia kamerki ktore zaproponowal davis bedzie dobre tylko wtedy kiedy ten rower zawsze tam stał w innym przypadku "gosc" zaobserwuje zmiane polozenia roweru i pewnie bedzie bardziej ostrozny.

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2007, 21:39 

hahah jabym mogl zaproponowac cos bo starszy w branzy ale ceny by ci sienie spodobaly... ale naprawde przegladajac katalogi mozna sie natchnac na takie cudenka jak kamera w misu pluszowym czy zegarze sciennym :P ew dopytam sie o to jak zmontowac wlasny system... moze uslysze cos innego niz "niech lepiej sobie monitoring zalozy" :D
EDIT
Starszy powedzial ze na webcamerach nie pracowal wiec nie powie ale jezeli chodzi o cos drozszego ale na kompa to bylaby potrzebna karta DFV i kam tylko ze zakup czegos takiego to od 500-600 wzwyz (sama karta) ... chyba za bardzo nie pomoglem, ale jak nie masz na co kasy wydawac...
BTW chyba najlepsza byla by kamera czarno-biala na kolorowych malo co widac po nocy

Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2007, 23:41 

pawciu powiedz mi co to cię obchodzi jak on mówi na swoich rodziców to kurna jego sprawa wiec sie zatkaj. żal mi się ciebie robi jak czytam kolejne twoje posty:/.

Mam pytanie od siebie niedawno kupiłem sobie motor i nie bardzo mam go gdzie trzymać więc została komórka :/ jak można uchronić się przed włamaniem do niej coś żeby odstraszyć potencjalnego złodzieja

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2