Teraz jest 27 lis 2024, 21:36

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2007, 23:55 

Nie podałeś wymiarów pomieszczeń i odległości, a to jest ważne.
Moim zdaniem kamerka czarno-biała(większa czułość). Możesz dołożyć oświetlenie w podczerwieni(nie widać światła a bardzo ładnie oświetla), możesz zrobić sam(kilka diód podczerwieni połączonych razem, takich jak masz w pilocie do telewizora). Kamerka USB raczej odpada(długość kabla).

Najlepiej zapytaj na forum: http://www.elektroda.pl/

Tytuł:
PostNapisane: 30 maja 2007, 07:59 

1. Detekcję ruchu załatwia oprogramowanie.
2. Od biedy można by bawić się z szajs kamerą usb, ale zaprawdę powiadam ci-szkoda czasu, pieniędzy i nerwów.
3. Ja widzę dwie opcje-zabawka USB+komputer=tanio i byle jak, lub najprostsza kamerka do monitoringu+karta pci=trochę drożej (lub sporo drożej, w zależności od jakości kamerki), ale za to pewnie. Z tego co wiem odchodzi się juz od kamer cz-b.

Acha, byłbym zapomniał-piszesz że chodzi o mieszkanie. Bierzesz pod uwagę opcję, że jak już ten twój mini system monitoringu będzie ukończony, to pan podejrzany zgłosi do administracji czegośtam że wieszasz (na ogólnie dostępnym dla lokatorów korytarzu)jakieś ustrojstwa i naruszasz jego prywatność? Ten kraj ma tyle ciekawych możliwości, że całkiem prawdopodobne, że zamiast złapać złodzieja rowerów, pójdziesz do więzienia na 25 lat za łamanie przepisów które mają zapewnić "wolność" obywatelom :D

Ostatnio edytowano 30 maja 2007, 08:09 przez przsoi, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: 30 maja 2007, 09:32 

Podsumowując:
opcja 1. Kamerka USB + jakiś rzęch kupiony na allegro i zamknięty w szafie i włączony 24h. (ale mówicie że obraz będzie kiepski).
opcja 2. Kamerka przemysłowa (widziałem taką w markecie za 100PLN i dawała naprawdę wyraźny obraz) + najprostsza karta pci + rzęch kupiony na allegro.
Teraz pytanie, jakie są najniższe wymagania (znaczy jakiego rzęcha muszę mieć by wszystko działało).
Jakie są minimalne wymagania dla kamerki USB? Jaką kamerke USB najlepiej kupić by obraz był dobry a kamerka tania. Jakie kable?
Wymiary - długość korytarza około 5m, odległość od kamerki do kompa przez ścianę 3-6 metrów.
Ile kosztuje NAJTAŃSZA karta do komputera na 1 kamerę przemysłową? I jakie są minimalne wymagania sprzętowej dla niej.
O pozwolenie nie muszę się martwić bo nikt nie powinien tam chodzić gdzie będzie filmowane, a kamerka zostanie niewidoczna.
Dzięki za pomoc.

Tytuł:
PostNapisane: 30 maja 2007, 11:53 

Ja juz mowilem karta DFV umozliwiajaca nagrywanie na dysk to ok 500 zł ale pewnie da siet zrobic inaczej i taniej ja moge sie tylko dowiedziec o sprzet z katalogu bynajmniej niewystepujacy w marketach... pozatym pewnie daloby sie polaczyc kam z czujka itp ale jezeli bys mial sie zastosowac do tego co ja moge doradzic to przy tym sprzecie barziej by sie oplacalo kogos do tego wynajac :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 30 maja 2007, 17:03 

Znalazłem na allegro
+kartę za 79 zeta
DVR 104 25 kl/s model ES-104
+kamerę za 60 zeta
Specyfikacja kamery:
Rozmiar przetwornika: 1/3"
Rozdzielczość: 628x582 PAL
Czułość: 0,5 lx
Liczba linii: 380
Elektroniczna migawka: 1/60 ~ 1/15000 s
Zasilanie: DC 6 ~12 V
(nic mi to nie mówi)

teraz jeszcze szukam komputera do którego można to podłączyć i zamknąć w szafie by chodził 24h (około 200 zeta) + kable.

Czy kamera jest dobra? Da się przez nią cokolwiek zobaczyć? Czy to jakieś badziewie. Ktoś się zna na takim sprzęcie?

Dzięki wszystkim za pomoc.

Tytuł:
PostNapisane: 1 cze 2007, 14:16 

Ghost_xXx napisał(a):
jak można uchronić się przed włamaniem do niej coś żeby odstraszyć potencjalnego złodzieja

Postawić Claymora :D

Tytuł:
PostNapisane: 1 cze 2007, 15:55 

Ja bym proponował:

http://www.allegro.pl/item197631981_bez ... a_noc.html

Sam mam cos podobnego (to samo tlyko kamerka bez podczerwieni).

Sprawdza sie super, ale niestety do kompa nie podlaczylem bo nie mam karty telewizyjnej. Zaleta jest taka że codziennie można ja przestawić. Gorzej może byc z zasilaniem. Jest tam przejsciowka do V9 (ktorej ja niestety nie dostałem, bo dostałem kamerke od brata, ktory on dostał ja gratis przy zakupie Helicoptera RC :P Niestety nie mial przejsciowki na baterie i nie skozystal z jej i mi dał).

Zalety:
-Bez przewodowa
-Kolorowa
-Dużo klatek
-dźwięk

Wady:
-Jak nie przykręcisz to złodziej może ją wziąść razem z rowerem :D
-Trudno podłączyć do kompa.

Tytuł:
PostNapisane: 1 cze 2007, 20:08 

Szymas^PL napisał(a):
Ghost_xXx napisał(a):
jak można uchronić się przed włamaniem do niej coś żeby odstraszyć potencjalnego złodzieja

Postawić Claymora :D

najlepiej rozpoznawanego sąsiadów a złodziei

Tytuł:
PostNapisane: 1 cze 2007, 22:44 

A nie lepiej mu wkopać ? Czy cuś. Jak to nie on to trudno. Przynajmniej fama na osiedlu będzie, że "Gość od rowerów to wariat". To działa :wink:

:arrow: :wink: :arrow:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 2