Teraz jest 27 lis 2024, 22:44

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 cze 2007, 11:44 

Co o nim myślicie? Czy rzeczywiście zagraża nam niebezpieczeństwo i niedługo przez Polskę będą się przetaczać fale huraganów i powodzi, a 1/6 kraju zniknie pod wodą? I czy to w ogóle spowodowane jest przez człowieka?

Ja myślę, że to wszystko jest realne. Lodowce topnieją coraz szybciej, a zimy i lata stają się coraz cieplejsze. Szkoda, że rząd nie robi nic w tej sprawie.

Na wszelki wypadek: chcę zaznaczyć, że nie jestem żadnym ekologiem, powiązanym z Zielonymi, czy innymi kolorowymi. Jestem zwykłym Polakiem, który obaia się skutków wzrosły temperatury na Ziemi.

Tytuł:
PostNapisane: 18 cze 2007, 12:00 

kary15 napisał(a):
Szkoda, że rząd nie robi nic w tej sprawie.

A co ma robić w tym względzie - klimat zawsze się będzie zmieniał - zależy tylko czy szybciej czy wolniej(wielkiego wpływu na to nie ma) ;) pewnie mnie już nie będzie na tym świecie kiedy nastąpią jakieś wielkie powodzie, trzęsienia ziemi itp. w Polsce, więc mnie to lekko zwisa ;)

Tytuł:
PostNapisane: 18 cze 2007, 12:09 

kary15 napisał(a):
Szkoda, że rząd nie robi nic w tej sprawie.

akuat tu bym się nie martwił. Nie możesz mówić, że nie robi, bo MUSI robić. Jesteśmy w UE, ratyfikowaliśmy wszystkie traktary o ochronie środowiska. Martwił bym się raczej Stanami Zjednoczonymi, które wiele lat drwiły sobie z tych wszystkich papierów, żadnego z nich prawie nie podpisując - poza tym porównaj ich gospodarkę do naszej... albo Rosja, albo Chiny, albo kraje bliskiego wschodu ze swoimi rafineriami. to jest problem. Polska bardzo dobrze sobie radzi w tej materii. Zanim coś insynuować - zrób jakiś research. :roll:

Co do samego ocieplenia klimatu. Tak to może byc problem, ale nie demonizował bym jego skutków. "pol kraju pod wodą" :lol: a holandia? pol kraju ponizej poziomu moza i jakos sobie daja rade. tornada? bedzie sie budowalo lepsze domy. powodzie? ureguluje sie rzeki. czlowiek jest w stanie sie lepiej przystosowac do kazdych warunków niż karaluch. :wink:
Poza tym sama Polska niewiele może w tej sprawie zrobić, chyba, że wały przeciwpowodziowe. :lol: ale to juz zabezpieczanie się przez skutkami a nie przeciwdziałanie ociepleniu.

BTW:
na prawdę są bardziej zajmujące tematy... :stupid:

Tytuł:
PostNapisane: 18 cze 2007, 12:44 

Wedle prognoz za 80 lat poziom wody na Bałtyku podniesie się o 1 metr. A taka starówka w Gdańsku leży zaledwie 1 m nad obecnym poziomem morza. Warto dodać, że miasto zapada się o 1-2 mm rocznie. ;) Oby coś zrobili.

Mówisz, że podpisaliśmy wszelkie traktaty itp. A jednak rządzący chcieli, by zbudować obwodnicę przez dolinę Rospudy, pomimo stanowczego sprzeciwu UE. Kto wie, co się jeszcze wydarzy ;)

BTW.
to rzuć 5 ważniejszych tematów - może mnie jakiś zainteresuje ;)

Tytuł:
PostNapisane: 18 cze 2007, 13:46 

czytałem że cały efekt cieplarniany spowodowany przez człowieka to pic na wodę wymyślony przez zielonych. Owszem nasze zanieczyszczenia oddawane do atmosfery mają szkodliwy wpływ na ocieplanie klimatu ale bardziej obwiniane są wulkany. Myślicie że niby jak doszło do epoki lodowcowej :?: my nie znaliśmy jeszcze wtedy nawet przemysłu :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 18 cze 2007, 14:05 

to cale 'globalne oglupienie' (zapozyczylem z Wprostu) to bardzo popularny chwyt, szczegolnie wykorzystywany przez politykow (glownie amerykanskich) jako argument wyborczy - szczegolnie obnosi sie z tym clinton.
taa a w 2012 bedzie koniec swiata...

Tytuł:
PostNapisane: 18 cze 2007, 14:07 

blachor napisał(a):
to cale 'globalne oglupienie' (zapozyczylem z Wprostu) to bardzo popularny chwyt, szczegolnie wykorzystywany przez politykow (glownie amerykanskich) jako argument wyborczy - szczegolnie obnosi sie z tym clinton.
taa a w 2012 bedzie koniec swiata...

jaka zobaczą co zrobiliśmy przez te 5 lat u nas to chyba rzeczywiście :P

Tytuł:
PostNapisane: 18 cze 2007, 15:11 
Zbanowany

Ostatnio czytalem w angorze ze od 2012 roku ma byc epoka lodowcowa a w 2050r ma miec najwieksza sile :P hehhe

Tytuł:
PostNapisane: 18 cze 2007, 15:46 

za to na Discovery mówili, że niedługo odwrócą się bieguny: tam, gdzie jest północ będzie południe. Ponoć dzieje się tak co kilkaset tysięcy lat, a ostatnia zmiana biegunów była 780k lat temu. :roll:

Tytuł:
PostNapisane: 18 cze 2007, 16:00 

Lol mówili mówili. Wszyscy gadają i jakoś nic z tego nie wychodzi :?
Polska nic nie zrobi bo nie może ogarnąć autostrad we własnym państwie, a USA olewa takie rzeczy :D :D Ludzie się tym zainteresują jak będzie się źle dziać

Tytuł:
PostNapisane: 18 cze 2007, 16:03 

No a jakieś radio ze słuchaczami na urodziny kACZYŃSKICH ma im kupić działkę na księżycu, chyba nie muszę mówić po co.....

:omg:

EDIT.

teraz to nawet ciągniki mają limit spalin ktory samochody tak samo
teraz robi się aby samochody spalały mniej albo były na energię odnawialną,
niezłe biznesy robi się na ochronie środowiska

Tytuł:
PostNapisane: 18 cze 2007, 16:18 

Z tego co mi wiadomo to naukowcy wcale nie mają jednoznacznego stanowiska w sprawie globalnego ocieplenia. Na pewno jako ludzie mamy udzial w tym ale nalezy pamietac ze wystepuja naturalne cykle klimatyczne co jakies 100 000 lat na co sa dowody naukowe. Jak juz nadmieniono wczesniej w najwiekszym stopniu za emisje gazow cieplarnianych odpowiada sama natura a głownie podwodne wulkany na ocenach.
A co do interwencji panstwa. Nie jestem w tej chwili w stanie znaleźć artykułu potwierdzajacego ale wiem na pewno że któreś państwo (UK albo Francja) wprowadziło opłatę za .... odchody i "pierdy" bydła :roll: Może jesteś za taką ingerencją państwa? Jak nam dopierdzielą podatki i opłaty to nasza gospodarka nadal bedzie 20 lat za zachodem. Po za tym to już rozpoczęty proces, który sie sam napedza i te wszystkie próby mogłyby okazać się nic nie warte. Prawda że trzeba trzymać przedsiębiorców w ryzach ale to chyba bardziej ze względu na stan powietrza nad miastami a nie globalnie.

Tytuł:
PostNapisane: 18 cze 2007, 16:44 

Ja bym się bardziej obawiał o ilość ropy naftowej na Ziemii, bo to jak narazie główny surowiec i paliwo.

Tytuł:
PostNapisane: 18 cze 2007, 17:05 

PaulPL11 napisał(a):
Ja bym się bardziej obawiał o ilość ropy naftowej na Ziemii, bo to jak narazie główny surowiec i paliwo.

właśnie o to chodzi żeby jak najszybciej się ropa wyczerpała, póki co rozwój nowych technologii energetycznych jest zbędny, napędowy również :roll:

Tytuł:
PostNapisane: 18 cze 2007, 17:11 

Fatal napisał(a):
odnawialną,
niezłe biznesy robi się na ochronie środowiska

ha i tu się mylisz. Wszystkie koncerny paliwowe i motoryzacyjne są w jednej wielkiej zmowie, już dawno powinniśmy jeździć na wodę morską (oglądał ktoś odcinek TopGear w którym taki samochód występował ) :?: Zamiast rozwijać nowe, wydajniejsze, ekologiczne źródła napędowe, ciągle opierają się na ropie i zbierają niewyobrażalne dla szarego człowieka pieniądze. Dopiero jak się ropa skończy, zaczną opracowywać nowe technologie napędowe

Ostatnio edytowano 18 cze 2007, 17:11 przez $towarzysz$, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2