Teraz jest 22 lis 2024, 09:31

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 lip 2007, 14:06 
Moderator forum

Witam, mam nietypowy problem z kompem. Podczas grania w gry CSS, GTA:SA, HL 2 mój komp (najczęściej) restartuje mi się po 15 minutach grania a w głośnikach zaczynam słyszeć trzaski i dziwne piski. Po kilku minutach nagle czarny ekran :/ Jest to bardzo dziwne, bo są dni takie, że mogę w CSS popykać pół dnia bez żadnego restartu, a w grach takich jak ET:QW BETA i Battlefield nic takiego się nie dzieje :| Miałem taką sytuację, że w oknie logowania do systemu i przed wpisaniem hasła komp poprostu się restartował (3 razy i za 4 razem mogłem już wejść do systemu). Może ktoś wie o co biega ??? Nic nie podkręcałem (kiedyś proca ale wróciłem do starych ustawień). Temperatura proca w biosie to 54 stopnie, mój komp:

Windows XP SP2
P4 Prescott 3.20 GHZ
GF 6800 GT
2GB RAM Geil 400 MHZ
Chieftec 420W
DFI LanParty Pro 875B

p.s. acha jeszcze jedno, co najdziwniejsze - podczas oglądania filmików na stronach typu maxior, google video czy youtube występują te restarty :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Tytuł:
PostNapisane: 1 lip 2007, 14:20 

Ja bym zrobił tak, niezastąpiony format :wink: by wykluczyć ewentualne uszkodzenie jakiś podzespołów. Jak po formacie nadal będzie to występować to wiadomo że coś ze sprzętem. Pierwsze co bym sprawdził to ramy w memteście (każdą kość osobno!)
http://hcidesign.com/memtest/

PS. Zanim to jeszcze zrobisz zrób tak, posprawdzaj temperature najważniejszych podzespołów może coś się przegrzewa (chipset mobo, grafa lub proc) Ale nie jakimś programem lub przez biosa bo zadarza się że te czujniki kłamią. Najlepiej dotknij palcem radiatory od proca, grafy i chipsetu i sprawdz "na wyczucie" czy nie są za gorące.

Tytuł:
PostNapisane: 1 lip 2007, 14:41 

Siemka, mam dokładnie ten sam problem, gram sobie w coś, nagle mi się komputer resetuje, zrobiłem formata, ale nie pomogło.

Tytuł:
PostNapisane: 1 lip 2007, 14:55 
Moderator forum

NoAim napisał(a):
Ja bym zrobił tak, niezastąpiony format :wink: by wykluczyć ewentualne uszkodzenie jakiś podzespołów. Jak po formacie nadal będzie to występować to wiadomo że coś ze sprzętem. Pierwsze co bym sprawdził to ramy w memteście (każdą kość osobno!)
http://hcidesign.com/memtest/

PS. Zanim to jeszcze zrobisz zrób tak, posprawdzaj temperature najważniejszych podzespołów może coś się przegrzewa (chipset mobo, grafa lub proc) Ale nie jakimś programem lub przez biosa bo zadarza się że te czujniki kłamią. Najlepiej dotknij palcem radiatory od proca, grafy i chipsetu i sprawdz "na wyczucie" czy nie są za gorące.

wtf man, nie jestem aż takim n00bem :) :) problem występuje od 2 lat, miałem 10000000000000 formatów i instalacji różnych sterów, tak jak pisałem temperatura w biosie wynosi 54 stopnie, karta ma 53 stopnie. Co do pamięci to już sprawdzę :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 1 lip 2007, 15:03 

a temperatura chipsetu ?

Tytuł:
PostNapisane: 1 lip 2007, 15:06 

Tr4iToR napisał(a):
w biosie ? 54 stopnie ? czego ? chipsetu plyty glownej ? czy proca ?

Proca, przecież pisał. Ale jeszcze zostaje chipset który też może się przegrzewać. I najlepiej sprawdz "na palec" te radiatory bo zdarza się że czujniki kłamią i to co widać w biosie na niewiele wspólnego z rzeczywistością.

Tytuł:
PostNapisane: 1 lip 2007, 15:52 
Zbanowany

Moja siora ma tak samu ale jak wlaczy kompa w trybie awarynym to chodzi :stupid:

Tytuł:
PostNapisane: 1 lip 2007, 16:04 

tylu speców i żaden jeszcze nie wpadł na pomysł, że w 90% odpowiedzialny za to jest zasilacz ? :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: 1 lip 2007, 16:26 

Booli napisał(a):
tylu speców i żaden jeszcze nie wpadł na pomysł, że w 90% odpowiedzialny za to jest zasilacz ? :twisted:

hehe tez fakt :D sprobuj wymienic na nieco mocniejszy ;)

@noaim szybki jestes :P prawie odrazu zedytowalem posta a ty juz zacytowales :))

Tytuł:
PostNapisane: 1 lip 2007, 22:13 
Moderator forum

Booli napisał(a):

hmmm też mi wiele osób to mówiło, zasilacz bo za mało W, czy jest uszkodzony ? :)

Tytuł:
PostNapisane: 1 lip 2007, 22:23 
Zbanowany

Chieftec 420W spokojnie uciagnie ten sprzet

Tytuł:
PostNapisane: 1 lip 2007, 22:36 

Który zasilacz pociągnie tak dużą ilość włączonych filmów xxx ? No niech ktoś mi powie! :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 2 lip 2007, 02:18 

Piooner napisał(a):
Chieftec 420W spokojnie uciagnie ten sprzet

Dokładnie, mój tagan 330W ciągnie bez problemu bardziej prądorzerny zestaw i 0 problemów więc wątpie by to była wina zasiłki zwłaszcza że Chieftec robi całkiem niezłe zasilatory więc to chyba raczej nie to, no chyba że zasiłka jest uszkodzona.
Booli napisał(a):

Tak jest jeśli chodzi o zasiłki "noname" a chieftec robi raczej lepsze zasilacze. To co piszesz jest żadko kiedy prawdą, bardziej jest to chwytem marketingowym firm które twierdzą że lepszy sprzęt = większy pobór mocy = zasilacz z większą ilością watów co nie koniecznie jest prawdą bo tak naprawde w dzisiejszych czasach najbardziej liczą się napięcia na linii 12 Volt i to czy zasilacz ma 450 czy 330 Watów ma tu naprawde niewielkie znaczenie. (chodzi mi tu ofcoz o "firmowe" zasilacze nie "noname" bo to zupełnie inna bajka).
Chcesz przykład? Mój tagan 330W ma moc szczytową 420W, tu naprawdę nie o Wolty chodzi a o napięcia na poszczególne linie (szczególnie 12V.)
By nie było nieporozumień, pisze to na przyładzie zestawu podanego przez Piospi, wiadomo że lepszy konfig = większy pobór mocy ale nie dajmy się zwariować, dobra firmowa zasiłka z 300W bez problemu by dała rade z jego zestawem.

Tytuł:
PostNapisane: 2 lip 2007, 10:27 

NoAim + możliwość obciążenia linii +12V w amperach są ważne.

Tytuł:
PostNapisane: 4 lip 2007, 14:16 
Moderator forum

Tr4iToR - widać, że starasz się udzielać ale Tobie jakoś to nie wychodzi.....

tak to była wina zasilacza - był zepsuty, kupiłem nowy i zero problemów :) :) :)

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2