Teraz jest 27 lis 2024, 16:29

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 lip 2007, 12:47 

Witam,
mam problem z ilością, FPS gdy jestem na Tytanie. Normalnie podczas walki w terenie ilość FPS oscyluje w granicach 60-85 (górna granica ze względu na ustawione odświeżanie monitora na 85 Hz). Gra jest płynna tylko czasami zacina się ze względu na łącze. Gdy wchodzę do Tytana to zaczyna się jazda. FPS spada do 12-22 :cry: Wygląda to jak slide show i jak sami rozumiecie jestem raczej mięsem armatnim niż graczem. Próbowałem ustawić wszystko na minimum, ale uzyskałem wynik 18-28 co nie do końca mnie zachwyciło. Może macie jakieś przemyślenia na ten temat :?: Szukałem na forum podobnych tematów, ale większość odnosi się do starszych konfiguracji lub znacznie gorszych. Moja to:

Pentium D920 (2,8)
Ram 1024 667 Dual CL5
2xSeagate Barracuda 80MB chodzący w RAID1
Radeon 1950 Pro 256 MB Gigabyte
Łącze to Neostrada 1024

Co do pingu to raczej gram na serwerach z pingami rzędu 50-80.

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc
Alex

Tytuł:
PostNapisane: 3 lip 2007, 15:34 

To sama w sobie gra tak przycina. Poszukaj innego lepszego serwera o mniejszej ilości graczy i bez idiotów nawalających bez sensownie po osłonie tytana z działek AA.

Tytuł:
PostNapisane: 3 lip 2007, 15:46 

Dzięki za odpowiedź ale problem wsytępuje również wewnątrz tytana, tam gdzie nie ma osłony.

Alex :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 3 lip 2007, 16:26 

bo tytan jest zbugowany, musisz miec 2x mocniejszy komp zeby plynnie to dzialalo

Alex PL napisał(a):
60-85 (górna granica ze względu na ustawione odświeżanie monitora na 85 Hz)

a to skad ? karta graficzna dogadala sie z monitorem ze ten wiecej nie przyjmie ? czy sam go oganiczyles ?

Tytuł:
PostNapisane: 3 lip 2007, 17:31 

Ja mam praktycznie identyczny komp(ten sam procek, podobna kostka RAM, tylko GF6600GT i łącze 2mb/s z dialogu) i na wiekszosci serwerow mam tez ok. 20~30 FPS, ale mam 3 serwery tytan gdzie mam FPS 60~75(u mnie monitor maks. 75Hz)... Jak chcesz to Ci moge IP i nazwy na PW wysłać...

Tytuł:
PostNapisane: 4 lip 2007, 08:20 

:D
Bardzo chętnie skorzystam.

Dzięki

Alex

Tytuł:
PostNapisane: 4 lip 2007, 08:34 

SNAKE'83 napisał(a):
bo tytan jest zbugowany, musisz miec 2x mocniejszy komp zeby plynnie to dzialalo

Alex PL napisał(a):
60-85 (górna granica ze względu na ustawione odświeżanie monitora na 85 Hz)

a to skad ? karta graficzna dogadała sie z monitorem ze ten wiecej nie przyjmie ? czy sam go oganiczyles ?

Snake,
można ustawić w ustawieniach karty, aby maksymalna ilość klatek podawana przez kartę na monitor nie przekraczała odświeżania monitora. Nazywa się to "synchronizacja pionowa" w sterach NVidia i chyba tak samo dla ATI. Do płynnego grania musisz mieć około 30 FPS, ale nie jako wartość średnią tylko minimalną. Wtedy nie masz problemu ze skokami obrazu. Nie ma sensu mieć 130 czy 150 FPS bo i tak różnicy nie będzie widać. Tak jest zbudowane oko ludzkie i już. Natomiast synchronizacja pionowa likwiduje pewien uciążliwy efekt (przynajmniej dla mnie). Przy wyłączonej opcji synchronizacji pionowej może być widać "opóźnienie" dołu ekranu względem góry. Nie zawsze tak jest, ale bywa. Dlatego zawsze mam tą opcję włączoną.

Co do pytania to tak. Odświeżanie ustawiasz w panelu kontrolnym karty lub w panelu sterowania Windy. Ta wartość jest odczytywana przez sterowniki karty i już.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 4 lip 2007, 08:40 

to jest zawsze standradowo w sterownikach wlaczone
jesli widac przeklamania w obrazie to masz cos nie tak w ustawieniach, przy 60-70-80Hz nie ma mozliwosci zeby takie cos wystepowalo

Tytuł:
PostNapisane: 4 lip 2007, 08:59 

Zagadzam się, że przy 60-80 FPS coś takiego nie występuje ale przy wyższych już tak. Sam tego doświadczyłem.

Strefa czasowa: UTC + 2