Teraz jest 23 lis 2024, 06:11

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: Mina
PostNapisane: 15 lip 2007, 10:12 

Wersja krótka (dla tych co nie lubią czytać i których nie interesuje temat):

Cytuj:
Poszukuję takiej obudowy Della:

Obrazek

Wersja długa (dla tych, co mogą coś podpowiedzieć):

Cytuj:
Ogólnie rzecz biorąc, wpakowałem się na minę.
W szczegółach chodzi o to, że podczas pobytu w GB, myśląc, że robię dobry zakup wybierając markowy sprzęt, kupiłem komputer Della i teraz wygląda na to, że będę go musiał sprzedać...
Tzn. sam komputer chodzi, jak burza, jest niezawodny itp. Tyle, że kupiłem go z myślą o rozbudowie, zwłaszcza w kwestii grafiki - a to okazuje się (prawie) niemożliwe.
Problem wiąże się przede wszystkim z obudową, która jest typu desktop i mieszczą się w niej jedynie tzw. karty low profile. Tych ostatnich na rynku nie ma zbyt wiele i najlepszą, jaką na razie udało mi się namierzyć i tam zamontować, jest Radeon X1550. Karta niezła, ale czas leci. A i najnowsze gry, np. ArmA idzie znośnie co najwyżej na detalach średnich.

Myślałem, no problem - pójdę kupić w sklepie nową obudowę, przełożą mi bebechy, dołączę nową grafikę i luz. Nic bardziej błędnego - pan w sklepie był łaskaw uświadomić mnie, że Dell robi płyty główne niestandardowe, wg. własnego uznania, by jak najergonomiczniej wykorzystać powierzchnię wewnątrz obudowy. Co oznacza m.in., że otwory na gniazda są w innych miejscach, niż zwykle... Zobaczcie sami:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Więc teraz wyjścia mam dwa:
- pierwsze, dokupić większą obudowę Della, taką, jak na początku tego postu. Do Della w Polsce już dzwoniłem, nie sprzedadzą samej obudowy. Szukałem też na Allegro i eBayu, na razie nie ma
- drugie - sprzedać całego kompa, dołożyć dużo kasy i kupić składaka

Wyjście drugie jest dość kosztowne i jak nie będzie wyjścia, to nie będzie wyjścia - ale szukam jeszcze - może ktoś miał podobną sytuację i wymyślił coś innego? Może ktoś ma jeszcze inny pomysł, na który nie wpadłem?

Help, spece...

Tytuł:
PostNapisane: 15 lip 2007, 23:30 

Jestem na 99.999% przekonany, że nie dorwiesz obudowy DELL'a do której wsadzisz powyższe graty. W Polsce co najwyżej możesz natknąć się na sprzęt poleasingowy/wycofany z użycia, ściągnięty z zachodu na zasadzie elektronicznego recyclingu. Co za tym idzie nie będą to w miarę nowe modele kompów, więc szansa jest delikatnie mówiąc cholernie znikoma. Dla mnie wariant drugi to jedyna możliwość jakiegokolwiek wyjścia z tej sytuacji..

Tytuł:
PostNapisane: 16 lip 2007, 09:30 
Moderator forum

Hmm ... nie chcę nic mówić ale kupować markowy sprzęt do użytku własnego i grania a nie do biura ? Porażka.

No ale jak już masz jak masz - pozbądź się tego jak najszybciej póki jest jeszcze coś warte - w przeciwnym razie za kilka "modernizacji" ponownie napotkasz jakieś problemy.

Sprzedawaj i składaj coś "normalnego" !

Tytuł:
PostNapisane: 16 lip 2007, 10:00 

dokladnie, mam w robicie kilka typow 'markowych' kompow i sie do niczego nie nadaja, bios to jakas porazka, o zmianie niektorych paramatrow nie ma mowy a co dopiero oc,
sprawdzalem nie tylko zwykle biurowe ale calkiem mocne stacje robocze IBM z 7900GT, bez dobrego biosu komp szybko zacznie zwalniac :), a niestety taka polityka, daja gwarancje ze wsyztko bedzie dzialac tylko w konfiguracji kupionej u nich, cos zmienisz i wszystko sie moze sypnac, a oni umyja rece

cos wydajnego to chyba tylko alienware ale oni pewnie tez jakies blokady w biosie i konfiguracji maja

Tytuł:
PostNapisane: 16 lip 2007, 13:26 

chłopie mialem ten sam problem.
Tylko ze ja mialem della gx270 (stary komp)
moj radeon nie chciał wchodzic, kiedy poszedlem do kumpla ojca który specjalizuje sie specjalizuje w skladaniu komputerków powiedzial mi ze nie ma ch*ja, zasilacz przylutowany do obudowy.
moja rada jest taka. Nie komp bedzie uchylony przez jakis czas z kartą w srodku az bedzie do wymiany kompa. ja tak jechalem na moim dellu az wkoncu kupilem nowego kompa. :)

Tytuł:
PostNapisane: 18 lip 2007, 19:48 

PicrosoftPL napisał(a):
Niech komp bedzie uchylony przez jakis czas z kartą w srodku az bedzie do wymiany kompa. ja tak jechalem na moim dellu az wkoncu kupilem nowego kompa. :)

Git, tylko, że ja mam małe dzieciaki, które pchają wszędzie swoje paluchy... ;) Uchylony komp nie wchodzi w grę ;)

Strefa czasowa: UTC + 2