Teraz jest 30 lis 2024, 19:28

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 wrz 2007, 14:37 

Tak dokładnie 68 lat temu padły pierwsze strzały na Westerplatte zaczęły sie bombardowania a polska granice przekroczyły niemieckie wojska. Z tej okazji chciałbym założyć temat gdzie mogli byśmy opisywać chwalebne czyny żołnierzy wydarzenia czy kampanie które nas zaskoczyły. Tylko proszę nie pisać rzeczy oczywistych jak "a wiecie ze Westerplatte broniło sie 7 dni.." jeżeli sie nie znasz nie opowiadaj bzdur tym optymistycznym akcentem kończę.

CHWAŁA POLEGŁYM!

Obrazek

Obrazek

może ja zacznę

WOJENNY FALSTART

Jak wszyscy zapewne wiecie początkowo atak na Polskę (fall weiss) miał sie rozpocząć 26 sierpnia ale Hitler zmienił zdanie. Ta decyzja nie doszła jednak do wszystkich jednostek a mianowicie do grupy dywersantów szkolonych przez Niemców którzy 26 sierpnia zaatakowali pod dowoctwem oficera abwehry Mosty małą miejscowość przy granicy niemieckiej i słowackiej(czecho). odział złożony w dużej mierze z polaków miał przejąc dwa tunele kolejowe które były obsadzone przez polskich saperów którzy mieli rozkaz wysadzić je w razie napaści Niemiec. 30 dywersantów zdobyło pobliski dworzec kolejowy lecz przy ataku na cele załamali sie i uciekli część s powrotem na stronę niemiecką lecz kilku udało sie do Czechosłowacji.ten "incydent" spowodował zmianę przy sposobie wysadzenia tuneli początkowo trzeba było ręcznie doprowadzić lonty wyprowadzić je z tunelu i tam dopiero wysadzać .Całość zajmowała kilka godzin .Po tej próbie ataku dowództwo polskie zgodziło sie na na założenie specjalnych rurek w których poprowadzone były lonty teraz wysadzenie zajmowało niespełna godzinę. Po ataku na granicy doszło do spotkania polskiego generała i niemieckiego oficera który przepraszał ze jego generała zatrzymały "ważne sprawy" doszło do dluszej wymiany zdań w której padło miedzy innymi "mamy wojnę czy pokój?" doszło do wymiany złapanych niemieckich dywersantów na polskich kolejarzy wraz z ładunkiem zatrzymanych na granicy. 1 września saperów obudziły strzały i wybuchy zobaczyli wycofujących sie strażników granicznych a tuz za nimi równą tylarierę niemieckich żołnierzy. tunele zostały wysadzone lecz z dzienników wiemy ze :"tunel był pod ciągłym ostrzałem broni maszynowej walka trwała krotko gdybyśmy nie zmodernizowali sposobu wysadzenia nie miał bym szans na wysadzenie tuneli".

Ostatnio edytowano 22 paź 2007, 16:27 przez bagno, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 1 wrz 2007, 15:11 

hy najciekawsza byla bitwa nad bzura- najwieksza i szanse byly najrowniejsze- wtedy o dziwo wojsko polskie uwierzylo ze mozna wroga odpedzic :D

Tytuł:
PostNapisane: 1 wrz 2007, 16:29 

BF2Progamer napisał(a):
hy najciekawsza byla bitwa nad bzura- najwieksza i szanse byly najrowniejsze- wtedy o dziwo wojsko polskie uwierzylo ze mozna wroga odpedzic :D

sie rozpisałes 'P

e tam byla jeszcze np. Mokra gdzie jedno dzialko przeciwpancerne kap. Jana Suskiego zniszczylo osiem wozów wroga a kapral Leonard Żłób niszczy 14 maszyn dostając potem virtuti militari. W bitwie o Mokrą (1 wrzesnia) morale jeszcze nie upadło i artylerzysci nawet nie chowali sie przed pociskami!!! a gdy czolgi wroga byly juz na tyle blisko ze nie zdązyli zaladowac zamiast sie wycofac strzelali z broni bocznej do wizjerów!!!

Tytuł:
PostNapisane: 1 wrz 2007, 17:47 

Jakbys tam byl :D A ja strzelalem z tego dziala i nazywam sie Jan Suski i cie zastrzele na najblizszym zlocie paintball asg :D

Tytuł:
PostNapisane: 1 wrz 2007, 18:14 

bagno aleś dorzucił do pieca mi tym skinem ze szlabanem esz weź :evil:

Tytuł:
PostNapisane: 1 wrz 2007, 20:08 

????

Tytuł:
PostNapisane: 1 wrz 2007, 23:00 

tzn screenem :D nie skinem ;D buehehe sory literówka :D nienawidzę tego zdjęcia :?

Tytuł:
PostNapisane: 2 wrz 2007, 00:42 

BF2Progamer napisał(a):
Jakbys tam byl :D A ja strzelalem z tego dziala i nazywam sie Jan Suski i cie zastrzele na najblizszym zlocie paintball asg :D

daj cynk o zlocie ASG to sie tam pojawi JS Olsztyn :)

Tytuł:
PostNapisane: 2 wrz 2007, 01:03 

Cytuj:
daj cynk o zlocie ASG to sie tam pojawi JS Olsztyn Smile

Hy w porzadku jak bede mial jakies info to napisze w dziale asg :D

Tytuł:
PostNapisane: 2 wrz 2007, 11:25 

Szymas^PL napisał(a):
tzn screenem :D nie skinem ;D buehehe sory literówka :D nienawidzę tego zdjęcia :?

chodzilo mi o to ze jest to zdjęcie rozpoczynające II wś i jednoczesnie sybol tragedi wrzesniowej natomiast drugie to wywieszenie polskiej flagi w berlinie czyli koniec wojny i jednak zwycięstwo polakow (aliantów) 8)

Tytuł:
PostNapisane: 2 wrz 2007, 13:33 

Ja wiem wiem :) znam oba dobrze :)

tylko że zawsze jak graliśmy mecz z niemcami w bfa to oglądałem te fotkę :) i ogólnie nie kojarzy mi się mile :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 15 wrz 2007, 00:33 

Musze napisac ;p
bagno napisał(a):
Tylo prosze nie pisac zeczy oczywistych jak "a wiecie ze westerplatte bronilo sie 7 dni.."

A ja chciałbym coś na ten temat powiedzieć... Jestem cholernie dumny z tych Polaków którzy walczyli na westerplatte i w innych miejscach! 7 dni i to przy takiej ilości żołnierzy! "Poland - first to fight"

Tytuł:
PostNapisane: 15 wrz 2007, 09:21 

ok ok uznaje ;P

tylko chodzilo mi o to ze chyba kazdy polak o tym wie ;P

ostatni przeczytalem w focusie historia:

podobno Franciszek Tiszko w 2 dnu bitwy pod Bzurą (rekonstrukcja jutro kto jedzie?) rozwlil z Ur-a 17 hitlerowskich czolgów (sic) i tu zaczyna sie odwieczny spor w focusie piszą ze zolnierzy umiejących obslugiwac ręczną rusznicę przeciwpancerną umialo tylko 13 zolnierzy. I tu moje pytanie w czym obsluga ur-a ruznila sie od zwyklych karabinów?
I czemu w typowej brygadzie kawaleri bylo ok. 50-60 sztuk tej broni?

Tytuł:
PostNapisane: 16 wrz 2007, 10:26 

Moglbys podac wiarygodne zrodlo mowiace, ze typowa brygada tyle tej broni posiadala?

Tytuł:
PostNapisane: 16 wrz 2007, 12:27 

Ja gdzieś czytałem że rusznic p.panc nie mieliśmy dużo bo większość tego sprzętu utknęła w pociągach w pudłach ze sprzętem optycznym czy coś takiego :) chyba pisali o tym na jakimś forum 2WŚ

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2