Teraz jest 28 lis 2024, 10:35

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Zapytanie
PostNapisane: 19 lis 2007, 10:10 

A właściwie kilka pytań. Na forum nic nie widziałem o tym, dlatego piszę.
Gram w BF2 od pewnego czasu, zaczynam zauważać co raz więcej nieprawidłowości. Najczęściej wchodzę na dwa serwery, jednym z nich jest Karkand GamesNet. Idzie mi różnie, raz lepiej, raz gorzej. Osobiście uważam siebie za prawdziwego gracza. Nie chodzi o umiejętności, ale o podejście. Tak naprawdę nie wiem nic o scenie BF2, jednak grając można zauważyć wiele rzeczy, odnośnie których mam kilka pytań.
Czasem zdarza mi się grać snajperem (przeważnie wtedy, gdy chcę uskutecznić zasadę - śmierć za śmierć). Ostatnio mierzyłem do gracza z tej właśnie broni, było trudno wcelować gdyż był dość daleko. Trafiłem raz, ten odsunął się, przymierzył i zabił mnie jednym strzałem. Czy jest to możliwe? O ile dobrze zrozumiałem pojęcie skill w trakcie czytania forum, ten gość musiał być genialny w zabijaniu.
Kilka razy spotkałem się też z następującą sytuacją. Przeciwnik leży na ziemi, podchodzę od tyłu (staję przy nim) i strzelam. Po opróżnieniu połowy magazynku, ten odwraca się i zabija mnie jednym strzałem. Czy jest to możliwe? Czytałem na forum o przesuwaniu hitboxów. Czy jest to oszustwo i na czym dokładnie polega?
Ostatnia już sprawa, jak na dzień dzisiejszy. Nienawidzę oszustów i kombinatorów. Proszę o poradzenie mi, jak można takiego zgłosić. Chodzi mi o sposoby złapania. Wystarczy screenshot, czy może jakieś logi? Jestem naprawdę lewy w tych sprawach, ale to nie znaczy że chcę bezczynnie stać i przypatrywać się oszustwom.
Z luźnych dygresji - czytając forum, zauważyłem kilka żałosnych postaw osób, które częściej lub rzadziej zabierają głos na forum. To jednak moje osobiste przemyślenia i zostawię je dla siebie. Nie znamy się przecież, dlatego też nie będzie żadnych uwag. Za to z chęcią spotkam się na polu walki. ;-)
Jeśli moja ciekawość kogoś bardzo razi w oczy, można śmiało zamknąć temat, będę jednak wdzięczny za podpowiedzi.
Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 19 lis 2007, 10:43 

Gosc mogl miec skilla , cfg , nie dowiesz sie , mial farta , tez mi sie zdarza kogos jednym strzalem zdjac. Druga sytuacja to taka ze z tym roznie byw , rownie dobrze mogles nie trafiac ( widzialem sytuacje gdy gosc , bez celowania , wali do mnie z rpk dobre 3s i nic we mnie nie wpakowal , a odleglosc byla mala , i z pistoletu dostawal ). Mogl to tez byc cheater. Screen nie starczy bo na nim nie widac , jak ktos czituje moze filmik nakrecic bo czasem jednoznaczne jest to ze koles faktycznie jedzie na dopalaczach.

Tytuł:
PostNapisane: 19 lis 2007, 11:07 

Chcąc przyjrzeć się takiemu delikwentowi, wciskam klawisz C (przeczytałem o tym na forum), jednak kamera zmienia mi na widok jedynie moich sojuszników. Prawdopodobnie nie ma zmiany kamery aby móc podejrzeć wroga, a szkoda. To jednak byłoby odsłanianie pozycji na przykład snajpera. Jeśli jednak jest sposób, proszę o info.
Przypomniała mi się kolejna sytuacja, z wczoraj. Strzelam w przeciwnika, ten odpowiedział ogniem, więc padłem na ziemię. Jemu najwyraźniej brakło amunicji, bo zaczął zmieniać magazynek. Ku mojemu zdziwieniu, gość przeskoczył przez blaszany płot (ten, który jest zaraz przed budynkami, gdzie na Karkand odbywa się standardowa scena początkowa obrzucania się granatami), podchodzi z drugiej strony tak, że od strony płotu gdzie ja stałem widać lufę jego karabinu i zabija mnie. Z strzelaniem przez przeszkody różnie bywa w BF2. Zdarza się, że sam zabijam kogoś kto jest za ścianą, ale wtedy wystaje jakaś część ciała przeciwnika. Cóż, taka gra. Ja jednak stałem w pewnej odległości od dzielącego nas płotu, a to jego broń znalazła się po mojej stronie. Już nie chodzi o to, bardziej ciekawi mnie, jak gość zdołał przeskoczyć przez płot.
Co do celności. Uwierz mi, na pewno trafiłem nie jeden raz, leżącego. Wyrobiłem sobie przyzwyczajenie strzelania mierzonego. Nie ma możliwości spudłowania.
Dzięki za odpowiedź, to jednak jeszcze nie wszystkie zagadnienia które poruszyłem. Czekam na odpowiedzi i pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 19 lis 2007, 11:29 

Nie ma zmiany kamery na kogos z przeciwnej strony bez przesady ;] , trzeba przejsc na druga strone wtedy. Strzelac mozna przez metalowy plot i nie musi zadna czesc ciala wystawac , tylko trzeba trafic w przeciwnika , a to czasem widac ( rzuca apteczke , stoi w narozniku np itp ). Coz nie wiem jak dlugo grasz , moze jednak nie masz jeszcze takiego cela i wcle nie trafies a moze koles byla na dopalaczach a moze lezal na apteczce np , teraz to sie tego nie oceni obiektywnie.

Tytuł:
PostNapisane: 19 lis 2007, 11:38 

Nie rób ze mnie umysłowego i ruchowego kaleki Duncan. Wiem w co/kogo strzelałem i co widziałem. Patent z apteczką to może być to, chociaż wątpię.
A skok przez płot? I jak można złapać kogoś, kto wychodzi ze ściany i zabija cię?

Tytuł:
PostNapisane: 19 lis 2007, 11:48 

Strzelajac z daleka czasem latwiej jest trafic ze zwyklej giwery (AK, M16) niz ze snajpy. A jak lezales ze snajpa to wtedy takie dalekie strzaly czesto w glowe wchodza. A na przyszlosc jak chcesz zapolowac na konkretnego goscia w ramach "zemsty" to bierz SRAWa a nie snajpe. One shot one kill :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: 19 lis 2007, 12:18 

Czasem nawet nie tylko jeden. :-)
Wczoraj na Karkand gość w APC ustawił się w uliczce zaraz przy miejscu odrodzenia. Nie ukrywam że jest to irytujące, kiedy *odżywasz* i w tym samym momencie giniesz. Odrodziłem się przy innej fladze i rozwaliłem mu APC dwa razy. ;-)
Napisałem też (na czacie gry oczywiście, co myślę) o grupie tłoczącej się w miejscu odrodzenia czołgu. Żenada. Między innymi przez takich osłów przegrywa się mecze. Ewentualnie jeśli jeździ taki w koło flagi zabijając odradzających się żołnierzy, jednocześnie mając w De, co dzieje się na reszcie mapy. Łatwo jest wtedy, obudzić się z ręką w nocniku.
Wciąż nie wiem nic, o metodach zwalczania oszustów, proszę o rady i podpowiedzi.

Tytuł:
PostNapisane: 19 lis 2007, 12:26 

A nie pomyslalem ze APC/czolg stojacy tam w branie oslania droge piechocie ktora powinna w tym czasie przejmowac flage pierwsza ? Ja , o ile tam sie dostane , zawsze tam stoje do czasu przejecia flagi , niestety wiekszosc nie kuma ze skoro czolg ich oslania powinna przejmowac i placza sie obok tego czolgu :/

kazdy widzi to z innej strony

moja rada daruj sobie bo zamiast grac bedziesz kombinowal cala gre jak tu kogos przylapac badz udowodnic czy to jego skill , fart czy czit

Tytuł:
PostNapisane: 19 lis 2007, 12:41 

A najlepiej ściągnij sobie Project Reality 8)

Tytuł:
PostNapisane: 19 lis 2007, 13:36 

Co to Project Reality?
Nie jestem firewall, nie biegam po mapie wyszukując nieprawidłowości i oszustów. Widzę, że nie zrozumiałeś o co mi chodzi Duncan. Wyjaśnię jak krowie na granicy.
Jeśli zauważam w czasie grania, że ktoś robi coś nie tak, jak mam zareagować, aby dana osoba została ukarana, jak pozyskać dowód na oszustwo. Zauważ, że nie zapytałem się na co mam zwracać uwagę, aby kogoś przyłapać. Jeśli TERAZ nie zrozumiałeś, nic nie szkodzi. Nie wszystko dane jest nam pojąć. ;-)

Tytuł:
PostNapisane: 19 lis 2007, 14:04 

matko losiu ty nie zrozumiales o co mi chodzi , zreszta mniejsza z tym , nie rob z siebie bog wie kogo i nie sil sie na sarkazm

zadnego dowodu nie zusykasz jako gracz na serwie poza filmem kiedy ewidentnie widac jak ktos czituje ( siedzi na dachu i wali z rpk do wszystkiego co sie rusza )

poczytaj sobie forum , poszukaj to tez sie dowiesz nieco , jak widac nie robiles tego w ogole... buziaczki :*

Tytuł:
PostNapisane: 19 lis 2007, 14:13 

jezeli chodzi nam o ten sam plot na kark to przeskoczenie przezeń to żaden problem ( nie wiem z ktorej strony to zrobil...jesli od US to wystarczy stanac na dachu wraku auta i skoczyc...) jezeli chodzi o inne akcje to rozwalenie przez blache czy cienka sciane to tez nie problem (wiele razy bylem z tego powodu osadzany o posiadanie MSxa... bo biegalem jak idiota i pakowalem w metalowa sciane...wygladalo to jak hack xD)...jezeli ma sie dobre cfg (albo ping na poziomie <10- <20) to heady z (w szczegolnosci) AK czy ew. m16 wchodza lepiej niz ze snajpy...

co do metod zwalczania cheaterow... jak jest sie bardziej doswiadczonym graczem to sie poprostu wie (i choc zdazaja sie pomylki) jakie sytuacje moga zaistiec w tej grze z hackiem czy bez... na razie jestes po prostu zbyt malo ogarniety w tej grze (z czasem ci przejdzie) i na razie wszystko moze wygladac podejrzanie...

a jezeli juz na 100% wiesz ze to cheater to piszesz do panow od punkbustera i mowisz kto ci nie pasuje ( jak grasz z typem na serwerze to wpisujesz pb_plist i wyskakuja ci tzw. GUIDy w 8znakowej wersji) i ew. podajesz jego numer GUID...goscie go sprawdzaja i ew. karza...(mozesz tez sie skontaktowac z adminem serwera zeby sprawdzil goscia...i on juz wtedy bedzie wiedzial co i jak)

przyznam szczerze ze sam nie znam sie na PB itd ( wole grac a nie plakac kto czituje a kto nie, wiec nigdy sie tym nieinteresowalem) ale tak to chyba mniej wiecej wyglada...pzdr

Tytuł:
PostNapisane: 19 lis 2007, 14:18 

Żeby było jasne. Całować możesz swojego chłopaka, nie mnie. ;-)
Trzeba było od razu napisać, że jako gracz na serwie (poza filmem) nie mam szans. Wolę sarkazm, od nazywania łosiem osoby, której nie znam i o której nie wiem nic. Oceniając mnie, używając niemiłych określeń, dajesz świadectwo o sobie.
Przeglądałem forum i nie widziałem nic ewentualnych możliwościach zgłaszania oszustów. Jeśli jest taki post, poproszę o wskazanie. Zwrócę honor. Jeśli nie ma, cóż..
Nie pozdrawiam. :-)

Tytuł:
PostNapisane: 19 lis 2007, 14:22 

5 minut temu napisalem jak to wyglada (admini i panowie od PB)...LOL

Tytuł:
PostNapisane: 19 lis 2007, 14:27 

Dzięki no_teq, właśnie o taką odpowiedź mi chodziło, nie o mądrzenie się. Fakt, że nie siedzę za winklem i nie przypatruję się każdemu. Dziwnym wydało mi się, że gość z miejsca (z ziemi) przeskakuje przez ogrodzenie. Z auta sam skakałem. Faktem jest też, że nie znam jeszcze wszystkich *zachowań* w grze. Co do strzelania przez ogrodzenie i cienkie przeszkody, wypróbuję na pewno.
Irytuje mnie natomiast mądrzenie się kogoś, kto gra trochę dłużej.
Jeśli nie masz nic mądrego do napisania Duncan, zamilknij. Lub napisz coś, co będzie lepsze od milczenia. Tekst o tym, czy na pewno trafiłem gościa który leży przede mną, przy samych nogach bo nie wiesz ile gram i jak dobry jestem, był marny. To tyle, co mam do Ciebie.
Jeśli jeszcze ktoś ma coś mądrego i normalnego do napisania odnośnie moich zapytań, z chęcią przeczytam.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2