Teraz jest 2 gru 2024, 22:00

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 23 paź 2007, 02:20 
Redaktor Battlefield.pl

Greyman napisał(a):
Kod wyjątku: c0000005

Zabronienie dostępu...

Niedobrze. Liczyłem na jakiś konkretny błąd zwrócony przy BFa, a nie że aplikacja jest zamykana przez system, ponieważ odwołuje się tam gdzie zdaniem systemu nie powinna.

Dla pewności wyłącz (jeżeli w Viscie jest dostępna taka opcja) Zapobieganie Wykonywania Danych (DEP) - funkcja ta bywa czasem nadgorliwa i lubi generować tego typu błędy.

Druga sprawa sprawdź instalacje FH - szczególnie wszelkiego rodzaju hotfixy, tekstury i dźwięki doładowywane po głównym pliku (pliki z nazwami przykład_001) lubią sprawiać problemy.

Tytuł:
PostNapisane: 24 paź 2007, 19:27 

W Viscie DEP domyślnie jest włączone "tylko dla istotnych programów i usług systemu Windows", więc nie wiem, czy to coś pomoże... Jak dogrzebię się do tych opcji i zmienię, to napiszę więcej.

A jeśli chodzi o hotfixy, etc. to problem był taki sam zaraz po zainstalowaniu FH, zatem ten przypadek raczej odpada.

Edit: teraz komunikat wygląda tak:

Podpis problemu:
Nazwa zdarzenia problemu: APPCRASH
Nazwa aplikacji: BF1942.EXE
Wersja aplikacji: 0.0.0.0
Sygnatura czasowa aplikacji: 417564c4
Nazwa modułu z błędem: ntdll.dll
Wersja modułu z błędem: 6.0.6000.16386
Sygnatura czasowa modułu z błędem: 4549bdf8
Kod wyjątku: c0000005
Przesunięcie wyjątku: 0002b950
Wersja systemu operacyjnego: 6.0.6000.2.0.0.768.3
Identyfikator ustawień regionalnych: 1045
Dodatkowe informacje 1: f02f
Dodatkowe informacje 2: 452e74b8bc0dd55c4169b5e264e43887
Dodatkowe informacje 3: c58d
Dodatkowe informacje 4: 20144742bf593de0d3642d5453da8d88

Czyli ten sam błąd, zatem wyłączenie DEP nie pomogło.

Tytuł:
PostNapisane: 25 paź 2007, 19:13 
Redaktor Battlefield.pl

Nic więcej nie przychodzi mi do głowy.

Sam miałem problem z BFem pod 2003 Serwer, ale to była kwestia kompatybilności wstecznej DirectX.

Może znajomy MR. J będzie mógł Ci pomóc.

Sam po Viste raczej nie sięgnę, aby samemu się przekonać. Zważywszy na zapowiedź SP3 do XP, a co za tym idzie także wydłużenia wsparcia dla XP, trudno mi przejście na Viste polecić.

Zainstaluj sobie XP obok Visty w ostateczności. Może po SP1 poprawią kompatybilność wsteczną.

Tytuł:
PostNapisane: 26 paź 2007, 16:05 

Szczerze mówiąc zastanawiam się czy nie zainstalować sobie Virtual PC i pod nim XP-ka. Wprawdzie mocno obciążyłoby mi to RAM, ale do FH spokojnie wystarczy. A z Visty korzystam z prostej przyczyny - 64 bitowy procesor (chyba wszyscy wiedzą, jak działa XP64). Mam cichą nadzieję, że zanim mój komputer będzie przestarzały, Vista stanie się systemem operacyjnym działającym bezproblemowo, czyli mniej więcej będzie się miała do XP tak jak XP do 98SE. A tymczasem jeśli ktoś wymóżdży jakiś inny sposób na rozwiązanie mojej sytuacji, to walcie śmiało.

Tytuł:
PostNapisane: 26 paź 2007, 23:13 
Redaktor Battlefield.pl

Masz 64 bitowy procesor (np Intel Itanium w architekturze IA-64), czy procesor z 64 bitowymi rozszerzeniami (np architektury AMD64, lub Intel EMT-64)? Jeżeli tylko z 64 bitowymi rozszerzeniami (a mam niejasne przeczucie że tak) i wielkość twojej pamięci RAM jaką musi zaadresować procesor jest nie większa niż 4 GB, to nic Cię nie zmusza aby używać 64 bitowego systemu operacyjnego.

Bowiem procesory te równie dobrze (oraz bez konieczności tłumaczenia instrukcji 32 bitowych na 64, jak to miało miejsce w pierwszym Windows XP 64 Edition dla procesorów Itanium - nie mylić z Windows XP Proffesional 64 Edition na jądrze NT 5.2) wykonują instrukcje dla architektury x86, co jest, póki co największą ich zaletą...

Być może faktycznie zanim twój komputer będzie przestarzały (w co powątpiewam). Ponad 4 GB RAM w każdym komputerze będzie standardem, nie będzie problemu ze sterownikami do systemów 64 bitowych, a producenci oprogramowania będą powszechnie tworzyć aplikacje 64 bitowe. Tak że nie będzie trzeba używać 64 bitowych systemów do uruchamiania aplikacji 32 bitowych. Uważając przy tym by nie łączyć w ramach jednego procesu kodu 64 i 32 bitowego (np 64 bitowy plik wykonawczy nie może korzystać z 32 bitowych bibliotek i vice versa) bo się wykrzaczy...

Obawiam się jednak że nie uda Ci się uruchomić BFa pod Virtual PC, bo jak pamiętam emulowana przez niego karta nie ma wsparcia dla DirectX 8. Podobnie zresztą jak często bardziej elastyczny w zastosowaniach VirtualBox.

Z tego co pamiętam aplikacje firmy VMware mają wsparcie dla DirectX 8 (jak to jednak wygląda w praktyce, nigdy nie sprawdzałem). Możesz pobrać za darmo VMplayer. Który pozwala uruchamiać maszyny wirtualne stworzone przez płatne aplikacje tego producenta. Można to jednak obejść używając strony internetowej do tworzenia konfiguracji maszyn wirtualnych np: http://www.easyvmx.com.

Miłej zabawy :)

Tytuł:
PostNapisane: 27 paź 2007, 22:19 

Dlatego właśnie przestałem się interesować komputerami :) Za szybko się to wszystko rozwija.
A tak poważnie, to biorąc pod uwagę czas ładowania FH na moim kompie, mogę to wywalanie przy zmianie mapy uznać co najwyżej za drobne utrudnienie i przestać kombinować, jak rozwiązać ten rzekomy problem. W każdym razie nadal czekam na ewentualne podpowiedzi.
I chyba zacznę się szykować do instalacji XPka równolegle (tu też wskazówki będą mile widziane, bo jakoś dotychczas jeden system mi wystarczał, czyt. nie mam doświadczenia, czyt. będzie to "mój pierwszy raz" :) )

Tytuł:
PostNapisane: 28 paź 2007, 20:25 
Redaktor Battlefield.pl

Jeżeli tak zależy Ci na Viście może warto sprawdzić czy wspomniana przez Ciebie przypadłość dotyczy tylko 64 bitowej wersji systemu i zainstalować na próbe 32 wersje, obok 64 bitowej. Powinno dać się to zrobić na tej samej partycji, choć przeważnie warto odseparować dwa systemy oddzielnymi partycjami. Instalator powinien sam wykryć poprzednią instalacje i stworzyć zgrabne menu wyboru systemu przy starcie.

Tytuł:
PostNapisane: 25 lis 2007, 14:23 

Nie będę zakładał nowego tematu, bo to pewnie też wina Visty:

Po ostatnim update'cie PunkBustera straciłem możliwość gry w necie. Single Player działa, BF na serwerach bez PB, działa, no a FH ani BF tam gdzie jest PB po prostu nie. Wywala mnie do menu głównego, a to kończy się tym samym błędem, co przy minimalizowaniu gry ( Kod wyjątku: c0000005 ). Przeinstalowałem BFa, przeinstalowałem FH, zrobiłem ręczny update PB i już nie mam na niego siły. Ostatnio przez dłuższy czas nawet nie miałem kiedy pograć, a tu nagle taki numer. Po prostu witki opadają. Podejrzewam, że znowuż winę ponosi system, ale może tym razem ktoś mi będzie w stanie pomóc, bo teraz już wcale nie mogę pograć...

PS. Żeby było śmieszniej, po tym update'cie PB przestał działać też BF2, ten sam błąd w momencie rozpoczęcia ładowania mapy. Mój komputer mnie nie lubi.

Tytuł:
PostNapisane: 25 lis 2007, 14:42 

Mi się nie wydaję, że to wina visty :| Może format by tu coś pomógł ale nie wiem do końca :?

Tytuł:
PostNapisane: 25 lis 2007, 17:09 

Sprawdź, czy firewall nie blokuje Ci aplikacji punkbuster'a, tj. PunkbstrA i PunkbstrB...

Tytuł:
PostNapisane: 25 lis 2007, 17:53 

Nie no, myślę, że aż taki głupi to ja nie jestem... Ale profilaktycznie sprawdziłem i są odblokowane.

Tytuł:
PostNapisane: 25 lis 2007, 19:45 

Ściągnij pbsvc.exe, jest to aplikacja stworzona do znajdowania błędów w działaniu PB /evenbalance.com/.

Ostatnio edytowano 25 lis 2007, 22:10 przez Vottar, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 25 lis 2007, 19:56 

NIE GADAJ! Wcale nie wpadłem na to, żeby zajrzeć na stronę PB i sprawdzić wszystko, co tam mają :P pbsvc.exe (dałeś o jedno B za dużo) napisał, że alles in Ordnung, więc odinstalowałem i ponownie zainstalowałem PBS (bo tak ogólnie to jest to aplikacja służąca do ułatwienia współpracy z systemami XP i Vista, a nie do znajdowania błędów, błędy znajduje przy okazji) i oczywiście nic się nie stało. Jak to mówią: "Adam nie przesłał dalej łańcuszka i ********* go tramwaj, ale nie wiadomo, czy był między tymi zdarzeniami jakiś związek"

Tytuł:
PostNapisane: 25 lis 2007, 20:29 
Redaktor Battlefield.pl

Upewnij się czy masz na liście usług systemowych usługę PnkBstrA, oraz czy jest skonfigurowana do automatycznego startu wraz z systemem.

Tytuł:
PostNapisane: 25 lis 2007, 21:23 

Hmm, Usługa PnkBstrA (i PnkBstrB też) jest uruchomiona i typ uruchamiania jest ustawiony na automatyczny, więc wygląda na to, że z tej strony wszystko w porządku. Inne pomysły?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2