Teraz jest 2 gru 2024, 20:52

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 26 lis 2007, 00:38 
Moderator forum

A uzywasz moze ktoregos z tych programow:
Cytuj:
Get Right
DU Super Controler
Macro Toolsworks
Girder 3.2
PRTG Traffic Grapher
MS Office: ctfmon.exe
CyberCorder: cybrcrdr.exe
Paessler Router Traffic Grapher: prtg4.exe
3dnasys.exe
mIRCStats
NewsLeecher
HyperSnap
Auction Sentry
Parent Tools
Lightning Download
SuperUtilities
Desktop Armor
Countdown! (by ContactPlus)
Jot+Notes

Jesli tak, to go wylacz i sprawdz czy dalej Cie wywala.

Tytuł:
PostNapisane: 26 lis 2007, 16:56 

Ja nie wiem, nie po Polsku piszę chyba...

Przejrzałem dokładnie stronę PunkBustera (wliczając oba FAQi) i nie znalazłem tam rozwiązania mojego problemu. Poza tym problem pojawił się w momencie zainstalowania nowej wersji PB, a nie po instalacji jakiegoś innego programu. Nie sądzę, że z wersji na wersję pogorszyła się współpraca PB z innymi programami.

Ja rozumiem, że trollstwo się szerzy proporcjonalnie do obniżki cen neostrady, ale tym razem na prawdę chodzi o coś, czego nie rozwiąże skonfigurowanie Firewalla. Liczę na konkretniejsze odpowiedzi, bo mimo wszystko sprawdzam ogólnie dostępne informacje zanim zacznę pisać na forum.

Tytuł:
PostNapisane: 26 lis 2007, 21:51 

Czy chwilową ciszę mam odczytywać jako niechybny znak śmierci naturalnej forum, synonim beznadziejności mojej sytuacji, czy raczej jako skutek zawziętej pracy forumowiczów nad rozwiązaniem problemu? :)

Tytuł:
PostNapisane: 26 lis 2007, 22:45 
Redaktor Battlefield.pl

Jaką ty masz w końcu tą Viste? Różne się pojawiały problemy z Vista, ale nie znam nikogo kto by miał takie jak ty.

Aż z ciekawości pójdę na Katedrę Zastosowań Matematyki, mej szacownej uczelni i korzystając z programu mającego na celu wzmocnienie dominującej pozycji na rynku firmy wszystkim dobrze znanej, zdobędę licencjonowana kopie tego systemu. Aby korzystając z dobrodziejstw dual-boot przyjść Ci z pomocą.

Tytuł:
PostNapisane: 27 lis 2007, 08:28 

To jest Vista Home Premium 64 bitowa. Nie wiem, czy jeszcze jakaś informacja jest ci potrzebna i nie wiem, czy problem nie leży przypadkiem w samym PB, chociaż wydaje mi się, że w takim przypadku znalazłbym jakieś inne głosy niezadowolenia....

Tytuł:
PostNapisane: 27 lis 2007, 12:35 
Redaktor Battlefield.pl

Mój Boże, a na cóż Ci wersja 64 bitowa? Będzie mi Ci raczej trudno pomóc, bo po dziś dzień firma creative nie uraczyła nas sterownikiem dla 64 bitowej wersji Visty z obsługą choćby EAX przez DirectSound dla Audigy 4. Zatem marne szanse aby u mnie gra poprawnie działała.

P.S. Sterownik do wersji 32 bitowej także nie obsługuje gier przez DirectSound. Co więcej abym mógł się cieszyć dźwiękiem przestrzennym w starszych grach musze wydać 10$ na aplikacje Creative ALchemy, podczas gdy użytkownicy X-Fi mają ja za darmo (sic!).
Pomijając kwestie sterownika do karty dźwiękowej, spowodowaną nowym modelem dźwięku w systemie (żegnaj WDM), do reszty urządzeń udało mi się znaleźć sterowniki skompilowane dla wersji 64 bitowej. Wkładam płytkę i tu znów ręce mi opadły - instalator przypomniał mi że potrzebuje na 6,5 GB wolnego miejsca na partycji... A niestety nie dysponuje taką w tej chwili.

Tytuł:
PostNapisane: 29 lis 2007, 15:22 

Ja wiem, że to nienajlepsze forum na takie pytania, ale czy ktoś może wie czemu przy próbie bootowania z CD (z Win XP) automatycznie się ładuje Vista? Ni cholery nie rozumiem, czy Vista sobie obchodzi ustawienia BIOSu?

Gwoli ścisłości w necie jest dużo artykułów i postów na temat instalacji XP obok Visty, ale wszystkie zaczynają się od "Zainstalowałem XP obok Visty i teraz cośtam". No a ja nie mogę nawet zacząć instalować...

Tytuł:
PostNapisane: 29 lis 2007, 15:35 
Redaktor Battlefield.pl

Na szczęście jeszcze sama siebie nie potrafi uruchomić. :D

Sprawdź płytę lub ustawienia instalatora. Sytuacja podobna jak przy instalacji Windowsa. Jeżeli instalator wykryję "instalacje w trakcie", nie uruchomi się, tylko uruchomi system z dysku, aby dokończyć instalacje. Być może podobną informacje podaje Vista, aby uniknąć wypadku niezmierzonego downgrade systemu.

Spróbuj uruchomić instalator z poziomu windowsa.

Tytuł:
PostNapisane: 29 lis 2007, 18:19 

Ujmę to tak - nie wiem, co miałoby być nie tak z płytą, nie mam pojęcia, jak mogę sprawdzić ustawienia instalatora, nie mam pojęcia jak uruchomić instalator z poziomu Windy (bo w setupie przycisk "Instaluj XP" jest wyszarzony) i nie mam za cholerę pojęcia, co dalej robić... Już nawet ustawiłem w BIOSie na wszystkich trzech pozycjach kolejności bootowania CD a i tak ładuje się Vista... Może ja BIOSa muszę zupdate'ować... Po prostu wyświetla się "BOOT from CD:" i zaczyna ładować się Vista... To chyba nie jest normalne, co? Nigdzie w necie nie widziałem, żeby ktokolwiek miał podobny problem. Wszędzie, gdzie piszą o Dual Boot Vista-XP, punkt pierwszy brzmi "Zainstaluj na osobnej partycji XP" (oczywiście pod warunkiem, że jesteś w tej nieszczęsnej sytuacji, że już masz Vistę, czyli w moim przypadku) a ja nawet tego nie mogę... Czarna rozpacz...

EDIT: Znalazłem w komentarzach do jakiegoś artykułu posta z takim samym problemem jak mój... Odpowiedź? "Sprawdź kolejność bootowania w BIOSie"... Jeszcze głębsza czarna rozpacz...

Tytuł:
PostNapisane: 29 lis 2007, 20:00 
Redaktor Battlefield.pl

BIOS zostaw w spokoju.

Skoro nie możesz zaisntalować systemu z poziomu "windy", a instalator zamiast rozpocząć instalacje, uruchamia Viste z dysku to znaczy że podana kolejność instalacji jest nieprzypadkowa.
Zapewne gdyby nawet udało Ci się uruchomić instaltor Windowsa XP, to starciłbyś możliwość uruchomienia Visty. Ponieważ instalator Windowsa XP zastapiłby bootloader Visty, własnym.
Zatem wygląda na to, że jeżeli chcesz zainstalować te dwa systemy pozostaje Ci kolejność: Windows XP, a potem Vista, tak by jej instalator utworzy bootlader i dodał do niego wpis o obu systemach.

Czarna rozpacz? Ja bym powiedział bardziej absurd, że chce Ci się poświęcać czas na wdrożenie kompletnie nowego systemu operacyjnego, przy obecnym poziomie dokumentacji, a w dodatku w kompilacji 64 bitowej, która nakłada dodatkowe ograniczenia i wymagania odnośnie aplikacji jak również ich bibliotek (zasada nie mieszania kodu 32 i 64 bitowego). A zapewne prócz aplikacji systemowych, inne programy, jak też gry i tak masz 32 bitowe.

Cóż to twój czas i twoje pieniądze. Dla mnie jest to mój zawód i doprawdy trudno mi dziś wskazać zastosowania w których Vista sprawdziła by się lepiej niż jej poprzednik. Tym bardziej że wraz z Service Pack 3 wydłuży się okres wsparcia dla Windows XP.

Chcesz mieć święty spokój to Windows XP SP2 na jądrzę NT 5.1. Jeżeli masz więcej niż 4 GB RAMu to Windows XP Professional x64 SP2 (service packi do niego wydawane są równolegle z poprawkami zbiorczymi dla Windows 2003 Serwer) na jądrzę NT 5.2, choć tu musisz się liczyć z pewnymi ograniczeniami odnośnie kompatybilności. Chodzi tu nie tylko ograniczenia w mieszaniu kodu 32 jak i 32 bitowego, ale z braku NTVDM także nie możności uruchamiania kodu 16 bitowego (chyba że przez emulator DOSBox np), a zdziwiłbyś się ile komponętów 16 bitowych jest wciąż używanych.

Jeżeli jednak Vista ma dla Ciebie jakieś nieocenione atuty - cóż powodzenia. Niestety nie mogę Ci bardziej pomóc z braku partycji podstawowej w bootowalnym obszarze dysku o pojemności 6,5 GB aby samemu znów mieć "przyjemność" pracy z tym systemem.

Tytuł:
PostNapisane: 30 lis 2007, 07:45 

Hmmm, to mimo wszystko nie wydaje mi się normalne... Czemu instalator WinXP odpala Vistę z dysku, nie jestem w stanie zrozumieć. Jeśli chodzi o bootloadera to ten problem akurat jest bardzo prosty do rozwiązania, wystarczy zainstalować pod XP program VistaBootPRO, który przywraca Bootloader Visty. Natomiast tymczasowo (jeszcze przynajmniej przez tydzień) jestem odcięty od mojej płyty z Vistą (jestem w Poznaniu a płyta została w Bydgoszczy), więc chciałem to zrobić akurat w tej kolejności. I wszyscy twierdzą, że da się to zrobić bez większych problemów (trzeba tylko załatwić sprawę bootloadera). Podobno instalacja Visty obok XP czasami bywa nawet bardziej problematyczna.

Tymczasem u Greymana oczywiście musiał pojawić się jakiś problem, którego nikt inny nie ma... Ja bardzo chętnie bym wrócił na XP, ale pod Vistą już prawie wszystko udało mi się doprowadzić do normalnego działania i trochę nie chce mi się pod XP znowu konfigurować wszystkich kont mailowych, ustawiać wszystkich programów, ściągać codeców, etc. Dlatego właśnie próbuję zrobić Dual Boot.

Zaś co do mojego wyboru Visty... Jak już kupiłem ten komputer, który ma mi przynajmniej na następne dwa lata wystarczyć, to wolałem mieć system, który będzie obsługiwał DX10. Natomiast sam nie pamiętam, kto mi wmówił, że jak już Vistę, to lepiej 64 bitową... Osobiście nie sądzę, żeby akurat to było przyczyną moich problemów, a może w niedalekiej przyszłości zaczną pojawiać się aplikacje x64 i trochę mi się to zwróci. Na razie chcę tylko wiedzieć, czemu z płyty WinXP bootuje się Vista. Cieszy mnie, że na tym forum znalazłem kogoś, kto w tym siedzi i się na tym zna.

Szczere podziękowania WuWu, za cały ten czas, który poświęcasz dla mnie, bo w dzisiejszych czasach to na prawdę rzadkość. Większość ludzi zbywa moje problemy poradami typu "Wyłącz firewalla" albo "Zmień kolejność bootowania" i jakoś nikomu nie przychodzi do głowy, że mogę nie być aż takim trollem. Jeszcze raz dzięki i daj znać, jakbyś coś wymyślił. W najgorszym wypadku faktycznie sformatuję C:\ i zainstaluję najpierw XP, chociaż słyszałem, że Bootloader Visty robi problemy nawet po formacie...

EDIT: Udało mi się pożyczyć inną płytę z Windą. Jakkolwiek głupio może to brzmieć, wygląda na to, że tamta poprzednia akurat z moim komputerem nie chciała współpracować... Pierwszy raz w życiu się z czymś takim spotykam i wygląda mi to na kolejny dowód, że mnie już nic nie zdziwi...

EDIT 2: Tym razem było jeszcze weselej. Wprawdzie udało mi się zainstalować XP, ale nie bootuje się. Prawdę mówiąc przez jakiś czas wcale nie chciał się bootować, więc zrobiłem "Naprawę systemu" z płyty z Vistą. Chyba muszę poszukać jeszcze jednej płyty z XP...

Tytuł:
PostNapisane: 8 gru 2007, 15:52 

Zapostuję tu linka do tematu, który zamieściłem w dziale problemów z BF2, może na tym forum trafi się ktoś bardziej rozgarnięty :)

http://forum.battlefield.pl/viewtopic.php?t=21770

Póki co nie dam rady zainstalować XP-ka, najwyraźniej nie mam żadnego działającego egzemplarza, więc może ktoś zna jakiś inny sposób, żeby obejść ten błąd... Jakby kto pytał, w BF42 jest dokładnie ta sama sytuacja, więc moim oczywistym typem na winowajcę jest PunkBuster. A póki co gram w Settlersów 2 :)

Tytuł:
PostNapisane: 21 sty 2008, 20:29 

Owszem tryb zgodności pomaga, ale tylko na tyle że FH chodzi. Peroblem jest taki że 90% broni niema celownika co w walce na dużą odległość jest bardzo denerwujące. Dlatego wszystkim FH-manom radze pozostać przy XP.

Tytuł: Re: FH a Vista
PostNapisane: 10 lip 2008, 14:11 

Greyman, rozwiązałeś już problem z grą w FH na Viście? Mam kumpla masochistę, który również zainstalował ten system. FH oczywiście wyrzuca go po zmianie mapy, ale to jakoś zdzierży. Grę zainstalował wczoraj i do dziś rana nie było z nią większych problemów. Od mniej więcej godziny zaczął pojawiać mu się przy wejściu na serwer komunikat z PB "Services abnormality". Serwer kopie go za to natychmiastowo. W efekcie nie może grać na serwerach gdzie działa PB, czyli właściwie na wszystkich. Zasięgnąłem już języka i sprzeczność występuje ponoć tu: FH na Viście musi być uruchomione w trybie zgodności z Windowsem 98 aby działało. Jednak PB podobno nie obsługuje 98-emki. Mówią, że nic na to nie da się uradzić, ale może ktoś ma pomysł?

Pytanie - zagwozdka - skoro PB nie obsługuje 98, to jakim cudem kumpel grał ze mną wczoraj parę ładnych godzin, a dziś ni z gruchy ni z pietruchy już nie może? Tak jakby PB nagle się obudziło i przyuważyło, że to jednak 98 jest - trzeba tedy zgodnie z instrukcją nie dopuścić. Tzw. złośliwość rzeczy martwych.

Tytuł: Re: FH a Vista
PostNapisane: 12 lip 2008, 11:11 

Kiedyś znalazłem topic na jakimś zagranicznym forum jak rozwiązać ten problem (chyba na stronie world of war).
Niestety nigdzie nie mogę znależć linka ale pamiętam że według jednej z osób. Trzeba było przeinstalować bfa. I nie pozwolić mu updejtować Punkbustera. Trzeba było go zablokować w Viście. I to podobno pomagało grać przez około godzinie zanim dostaniemy kicka za złą wersje PB.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2