Teraz jest 30 lis 2024, 18:41

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 5 lis 2003, 00:57 

A mój dziadek byl i jest krawcem :D podczas 2 wojny swiatowej szyl i naprawial mundury niemieckim oficerom :) zawsze cos tylko szkoda ze nie polskim :\

Tytuł:
PostNapisane: 5 lis 2003, 12:39 

Moj pradziadek bral udzial ale w pierwszej wojnie i pod Verdun dostal w noge, ale zyl. Zmarl po wojnie

Tytuł:
PostNapisane: 5 lis 2003, 17:54 

dziadek nr 1 nie wiem gdzie walczyl, wiem ze piechota, urodzony w Wilnie. Po wojnie 16!! lat na wygnaniu Workuta( syberia gdzies) :cry: tragedia. Nadal zyje i ma sie swietnie, pisze ksiazki o WW2

dziadek nr 2 ur we Lwowie marynarka ale tez wam nie powiem gdzie plywal

Tytuł:
PostNapisane: 5 lis 2003, 19:53 

a moj walczyl w bitwie o niemcy z polakami i rosjanami

Tytuł:
PostNapisane: 5 lis 2003, 21:31 

Taki offtopic:
mam nadzieje że mna nikt sie nie będzie musial chwalic w przyszlosci...

A co do tematu to wiem ze jeden z moich dziadków zostal wywieziony na roboty przymusowe(nie zyje juz),drugi nie pamietam(tez nie zyje :( )...ale wiem ze gdy woja wybuchla oboje byli dziecmi-jakies 14latki,babcie podobnie-jedną cudem uratowano od Oswięcimia,(uciekla z matką doFrancji)druga pracowala przymusowo...

PS.nikt z mojej rodziny nie rozmawia,nie porusza nawet tematu wojny...

Tytuł:
PostNapisane: 5 lis 2003, 22:47 

Wiec tak: moja babcia zostala wywieziona przez rosjan na syberie, gdzie pracujac cudem przezyla. W wieku 17 lat (gdy formowano wojska polskie) dolaczyla do Polskiej armii im. T. Kosciuszki. Musiala sfalszowac dokumenty bo by jej nie przyjeli. Pod Leninem cudem uszla z zyciem. Byla medykiem i lacznikiem polowym. Wiem rowniez ze miala pepesze.
Brala udzial w szturmie na Berlin. Otrzymala Virtuti Militari za odwage w Berlinie.

Moj dziadek bral udzial w obronie warszawy, gdzie zostal. W 1943 roku bral udzial w stworzeniu partyzantki w ktorej walczyl "behind enemy lines". Byl pulkownikiem, dowodca jednej brygady partyzanckiej. Nie jestem pewien, ale chyba rowniez bral udzial w szturmie na Berlin. Ma okolo 8 odznaczen.

Tytuł:
PostNapisane: 18 lis 2003, 02:15 

Jeden moj S.P pradziadek nie walczyl coprawda (pracowal na koleji) ale za to zostal zlapany podczas jednej z lapanki wraz z kilkom kolegami i wywieziony na sybir z kad uciekl (podobno uciekli z pociagu... tak mi przynajmniej babcia opowiadala) i wrocil do domu... zmarl jakies 8 lat temu

Z kolei moj drugi takze S.P pradziad podczas 1 wojny swiatowej byl ulanem a podczas WWII zaginol gdzies podczas walk o Debice (nie wiem czy ktos wie ze po Debica czyli moim miastem przebiegala linia frontu) ale szczegolow jego zycia nie znam (a szkoda:( )

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa: UTC + 2