Teraz jest 22 lis 2024, 10:44

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 gru 2007, 22:03 

Witam. Tydzień temu w sobote kupiłem następującego kompa:
E4500 2 gb ramu kingston twardziel 250 gb plyta główna Gigabyte GP 35 (cos tam cos tam :D) i grafike palita geforce 8600 gt sonic+. Zaczne od tego ze kompa kupowal w XXXX firmie i oni mi odrazu zlozyli kompa i zrobili mi partycje 30 gb na c i po 100 na d i e .Problem polega na tym ze dzis rano nie moglem odpalic kompa. Przed odpaleniem windowsa pojawial sie komunikat Brak plikow NTLDR(cos takiego) i nacisnij alt ctrl delete aby zrestartowac co oczywiscie gowno dawalo. Nie moglem odpalic w trybie awaryjnym itp wiec chcialem zrobic format. Dochodze do momentu gdzie mam wybrac partycje do zformatowania i co widze ? Dysk C zamienil sie z D. (wczesniej mialem na c 30 gb a na d 100 gb a teraz bylo odwrotnie i windows byl na d a nie na c ). Skasowalem wiec wszystkie partycje i zrobilem sobie 4 dyski po 60 gb. Odpalam windowsa wszystko ładnie. Instaluje sterowniki do plyty głównej. Dodam ze zrobili mnie brzydko mowiac w h** bo sterowniki dostalem tylko do Visty. Pisalo niby ze sa tez do XP ale sp1 wiec moga se to w dupe wsadzic. Kolega mial taka sama karte i mial do XP. Ok instaluje wszystko spoko ale sterownik Audio nie chce sie zainstalowac. Walczylem z tym dziadostwem ze 3 godziny ale sie udalo. Dzwiek zaczal dzialac. Ok zlapalem za plyty z moimi danymi i niespodzianka. DVD rom przestal dzialac. Otwieral sie etc ale nie rozkrecal plyty. Gdy wkladalem plyte do napedu i wchodzilem w moj komputer ze stacji dyskow dvd zmienial sie na CD. W tym momencie sie poddalem i oddalem kompa dla kolegi specjalisty :twisted: On go otworzyl i wiecie co zobaczyl ? KABLE OD USB SIE WESRAŁY DO WIATRACZKA W MOJEJ KARCIE GRAFICZNEJ ! Jak pisalem wczesniej dla Murdoca everest pokazywal 79 stopni temperature mojej grafiki ! Murdoc stwierdzil ze to nie mozliwe i sam tez tak pomyslalem w koncu komp dziala juz tydzien czasu. I teraz tak mysle ze grafika idzie w pi*** do wymiany. Płyta główna tez raz widzi naped dvd a raz nie. Raz sie instaluja sterowniki a raz nie. Jutro wigilia i mam nadzieje ze sklep bedzie otwarty chociaz do ~14 i pojade z ojcem sie wyklucac o gwarancje i wlasnie mam w ogole jakas szanse na gwaracje ? Oni mi skladali kompa fakt moglem zajezec ale do cholery jasnej wszystko dzialalo a jak kupuje np komorke to jej nie otwieram tylko wierze ze jest dobrze. Dodam ze ja kompa nie otwieralem tylko moj znajomy ktory to zobaczyl. Mowil ze nie bylo zadnej plomby na kompie. Prosze o jakas rade co mowic u tych dupków w sklepie i czy mam w ogole jakas szanse...jakby nie bylo chodzi o prawie 700 zł. Z góry dziekuje sorry za czasami brak polskich znakow i przecinkow ale jestem poprostu na maxa wkurzony i siedze znowu na moim starym sprzecie.

Tytuł:
PostNapisane: 23 gru 2007, 22:38 

ale cos sie zjaralo w koncu ? grafa dziala ? to zalezy co nalezlo do sklepu czy tylko zlozenie czy konfigruacja i za to tez placiles , bo tak jesli nie a cos sie zepsuje , reklamujesz dana czesc poprostu

Tytuł:
PostNapisane: 24 gru 2007, 00:32 

1. Gadaj w sklepie tylko i wyłącznie z jego WŁAŚCICIELEM i ********* tych pajaców, którzy Ci składali kompa 8)
2. Staraj się spokojnie opisać co się dzieje z kompem i miej za wczasu przygotowaną propozycję załatwienia sprawy - oczywiście ma to być zrobione zaraz i na miejscu :twisted:
3. BARDZO WAŻNE (problem, z którym się często ostatnio spotykałem) - problemy z kompem może stwarzać za niskie napięcie RAM'ów, płyta główna poprostu nie rozpoznaje właściwego zapotrzebowania kości pamięci na Volty i zamiast np. 2.1V daje tylko 1.8V. Jeśli nie zostało zmienione to ręcznie w biosie, to może powodować to duże problemy ze stabilnością systemu. Prawidłowe napięcie zasilania masz podane na stickerze na pamiątkach. W przypadku 2.1V w biosie należy ustawić +0.3V. Najlepiej niech je przetestują później Memtest'em 86 :)
4. Skoro dysk 'nie trzyma' partycji i masz problemy z DVD to rzeczywiście może być coś nie tak z kontrolerem - najlepiej niech sprawdzą wsio na innej mobo 8)
5. Grafa nie koniecznie musi być zjarana - jeśli nie sypie artefaktami to raczej nic jej nie powinno być :)
6. Jak będą Ci zaglądać do środka kompa, to niech do jasnej cholery zrobią tam porządek (boshe jak ja nienawidze plątaniny kabli w obudowie). W końcu po coś wymyslono opaski ściągające do kabli :idea: Ich brak w tym sklepie może świadczyć tylko o 'profesjonaliźmie' tej firmy...
7. Jeśli będą robili problemy, to pamiętaj, że zawsze istnieje Rzecznik Praw Konsumenckich :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 24 gru 2007, 10:05 

Hehe no po prostu komedia...kable od usb w wiatraczku od grafiki...Na 100% nie wiem czy jest uszkodzona, ale jak przez tydzien czasu miala temperature okolo 80 stopni to w koncu moglo sie coś zwalić. Plyta glowna na pewno jest zesrana, bo takich parodii to dawno nie widzialem. Lece do sklepu moze otwieraja...trzymajcie kciuki xDD
PS fajny prezent na swieta :twisted: na starym syfie znowu bede mogl grac tylko w cs 1.6 z 60 fps :evil:

Tytuł:
PostNapisane: 24 gru 2007, 16:40 

E tam, ja jak gram w BF2 to mam 71 stopni na 6600GT i nic się nie psuje :)

Tytuł:
PostNapisane: 24 gru 2007, 18:27 

Ok wymienili mi grafike, płytę główną i ojciec wykrzyczał jeszcze nagrywarke dvd :twisted: Wesołych Świąt :twisted: :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: 24 gru 2007, 23:39 

no i wez teraz prowadz sklep komputerowy i traf na takiego klienta ;p

Tytuł:
PostNapisane: 25 gru 2007, 17:29 
Spamer!

powiedz nam jaki to byl sklep :P ( wyjatek od reguly ? )

Wesolych Swiat ;D

#5000. post i "spamer!" :lol: |czekałem od początku(:
kliknij i zarejestruj się -15% opłat transak. na najlepszej giełdzie kryptowalut

Strefa czasowa: UTC + 2