Teraz jest 22 lis 2024, 15:17

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 27 gru 2007, 20:27 

ogólnie obydwa te procesory działają na tym samym napięciu. A porównywać pentiuma (w dodatku nie dual core) do athlona x2 jest śmieszne, a w dodatku po co komu rada "jeśli jesteś na tyle pro że masz procek bez chłodzenia to weź pentiuma bo on się nie spala" ^^ Wątpie by komuś ta informacja sie przydała w praktyce, chyba że lubi marnować kase spalając sobie procesory, nagrzejmy pentiuma 10razy zobaczymy jak sie nie spala :D

Tytuł:
PostNapisane: 27 gru 2007, 23:51 

duncon - chyba się trochę zapominasz. Fakt, intel miał swój grzejnik w postaci Prescotta, ale i AMD miało swojego Athlona XP, z gołym jądem, które równie mocno się grzało i kruszyło się przy pierwszym, lepszym, krzywym założeniu coolera :wink: Poza tym to BYŁO a TERAZ jest era C2D vs A64 i chyba nie muszę przypominać kto w tej bitwie jest zwycięzcą...
valof - radzę Ci jeszcze duuużo poczytać nt. budowy procków, szczególnie P4 z HT (który był protoplastą dwujajowych procków), a później cokolwiek pisać na tym forum (jeśli chcesz się pozytywnie udzielać) 8) Żeby nie być gołosłownym to zadam Ci zaj*biste pytanie... Po co AMD wydało soft zwany Dual-Core Optimizer :?: ...i dlaczego gry korzystające z dwóch rdzeni AMD X2 nagle przestają korzystać z nich, zadowalając się tylko jednym? Czy taki ma być postęp technologiczny? Czy programiści AMD nie przewidzieli takiej ewentualności? Nie słyszeli o grach, które obsługują dwa rdzenie/procesory? Czekam na odpowiedź Panie 'specjalisto'... 8)

Tytuł:
PostNapisane: 28 gru 2007, 16:10 

valof napisał(a):
ogólnie obydwa te procesory działają na tym samym napięciu. A porównywać pentiuma (w dodatku nie dual core) do athlona x2 jest śmieszne, a w dodatku po co komu rada "jeśli jesteś na tyle pro że masz procek bez chłodzenia to weź pentiuma bo on się nie spala" ^^ Wątpie by komuś ta informacja sie przydała w praktyce, chyba że lubi marnować kase spalając sobie procesory, nagrzejmy pentiuma 10razy zobaczymy jak sie nie spala :D

Ostatnio paste wymieniałem i popełniłem błąd, mój P4 nie spalił się tylko dwukrotnie wyłączył po przekroczeniu 100 stopni. Wystarczyło mocno docisnąć kołek, ale AMD tego błędu by mi nie wybaczył, :P

Tytuł:
PostNapisane: 28 gru 2007, 19:00 

jak plyta ma opcje wylaczania kompa przy przekroczeniu to tez by wybaczyl

no tak jedni i drudzy mieli grzejniki tego nie neguje

Tytuł:
PostNapisane: 28 gru 2007, 22:57 

Cytuj:
duncon - chyba się trochę zapominasz. Fakt, intel miał swój grzejnik w postaci Prescotta, ale i AMD miało swojego Athlona XP, z gołym jądem, które równie mocno się grzało i kruszyło się przy pierwszym, lepszym, krzywym założeniu coolera Wink Poza tym to BYŁO a TERAZ jest era C2D vs A64 i chyba nie muszę przypominać kto w tej bitwie jest zwycięzcą...

Zalęzy czy ktoś bawi się w OC czy nie...

no chyba że patrzymy na czołówkę, ale 1 trójka to CPU powyżej 2500 tysiąca zł... Czyli tak jak by ich nie było.

PS: Jak wyciszyć wiatraczek, ale na razie bez stosowania regulatora prędkości którego nie mam? Wiem że młotkiem ale coś mniej drastycznego? :D

-Brak Dzwieku w komputerze po formacie kompa !
-może powiedz jaki masz system?
-Ja mam taki sam procek więc jest wielkie prawdopodobieństwo że XP

Tytuł:
PostNapisane: 28 gru 2007, 23:31 

Naoliwić, to tyle bo dźwięku pędu powietrza nie ruszysz :P

Tytuł:
PostNapisane: 29 gru 2007, 00:42 

M@TH3V napisał(a):
Cytuj:
duncon - chyba się trochę zapominasz. Fakt, intel miał swój grzejnik w postaci Prescotta, ale i AMD miało swojego Athlona XP, z gołym jądem, które równie mocno się grzało i kruszyło się przy pierwszym, lepszym, krzywym założeniu coolera Wink Poza tym to BYŁO a TERAZ jest era C2D vs A64 i chyba nie muszę przypominać kto w tej bitwie jest zwycięzcą...

Zalęzy czy ktoś bawi się w OC czy nie...

no chyba że patrzymy na czołówkę, ale 1 trójka to CPU powyżej 2500 tysiąca zł... Czyli tak jak by ich nie było.

PS: Jak wyciszyć wiatraczek, ale na razie bez stosowania regulatora prędkości którego nie mam? Wiem że młotkiem ale coś mniej drastycznego? :D

Raczej niezaleznie od tego czy ktoś sie bawi w OC czy nie (oczywiście porównując procki o tej samej cenie np. E2140 vs X2 4000+, choć są z różnych klas: intel - low-end, AMD - mid-end 8) :wink: ). Co do dalszej dyskusji na ten temat to zapraszam na forum np. pclab.pl :twisted:

Co do Twojego ps. to powinieneś sam wiedzieć, że bez regulatorka wentylek można puścić na 5V lub 7V, które znacząco obniżą obr/min - LINK. Btw regulatorek kosztuje całe 8.00 PLN :wink: :idea: no chyba, że to dla Ciebie majątek, to no offence 8)

I jeszcze jedno co do tematu intel vs AMD... Załóżmy, że za 6 miesięcy gość będzie chciał sprawić sobie nowy procek. Bankowo będzie miał do dyspozycji nowe intelowskie Penryn'y 45nm pod S775, a co z AMD :?:

Tytuł:
PostNapisane: 29 gru 2007, 01:21 

jak co?jest superwydajny Phenom

Tytuł:
PostNapisane: 29 gru 2007, 11:04 

Cytuj:
Raczej niezaleznie od tego czy ktoś sie bawi w OC czy nie (oczywiście porównując procki o tej samej cenie np. E2140 vs X2 4000+, choć są z różnych klas: intel - low-end, AMD - mid-end Cool Wink ). Co do dalszej dyskusji na ten temat to zapraszam na forum np. pclab.pl Twisted Evil

No to raczej bez OC AMD jest szybszy... :roll:

Tytuł:
PostNapisane: 29 gru 2007, 13:00 

No to raczej się mylisz... 8)

:arrow: E2140 vs X2 4000+ przed OC

Obrazek

cytat
W tym przypadku możemy mówić o przewadze procesorów Pentium Dual Core nad jednostkami AMD Athlon 64 X2. Choć różnice najczęściej nie są duże, a można wręcz powiedzieć, że niezauważalnie małe, to jednak nowy układ Intela wypada bardzo pozytywnie. W zasadzie tylko w jednej grze zanotował istotną przegraną, to w przynajmniej 3 innych możemy mówić o bardzo ważnych korzyściach wynikających z przesiadki z Athlona 64 X2 na Pentium Dual Core.

Do tego dochodzi jeszcze kwestia przyspieszania (tym najczęściej się to objawia) gier na Athlonach 64 X2 i konieczność instalowania różnorakich poprawek – Pentium Dual Core nie ma z tym problemu, podobnie jak Core 2 Duo. Więcej na ten temat napiszemy w podsumowaniu.

... :arrow: i po OC

Obrazek

cytat
Pentium Dual Core zasadzie zdeklasował swoich rywali w postaci jednostek AMD Athlon 64 X2. I co do tego nie ma najmniejszych wątpliwości. Wydajność jest na naprawdę wysokim poziomie, poziomie który w zasadzie zapewnia płynność w praktycznie każdej grze (poza nielicznymi wyjątkami, jak np. Cellfactor, gdzie Core 2 Duo E6600 @ 3500 MHz jest momentami za wolny). Nowy procesor Intela naprawdę pozytywnie nas zaskoczył i w tej cenie po podkręceniu oferuje bezkonkurencyjną wydajność!

więcej na http://www.egielda.com.pl 8)

Tytuł:
PostNapisane: 29 gru 2007, 19:16 

Tylko czemu na nf4? I jeszcze bym chciał zobaczyć jakie były pamięci RAM użyte;)

Tytuł:
PostNapisane: 29 gru 2007, 21:32 

M@TH3V - bo to praktycznie to samo co nf5 (a nawet lepsze, bo lepiej się na tym kręci procki) :?:

Przeznaczony dla entuzjastów nForce 590 SLI, następca nForce4 SLI, nie jest rozwiązaniem rewolucyjnym, a raczej ewolucyjnym. Udostępnia podobną funkcjonalność co jego poprzednik, ale dodaje kilka nowości, w tym obsługę sześciu napędów SATA, możliwość współpracy obu gigabitowych sieciówek czy system automatycznego podkręcania LinkBoost dla SLi i wsparcie dla technologii EPP.

A co do pamięci to na początku testów masz rozpiskę w jakich konfiguracjach pamięci występowały poszczególne procesorki 8)

Tytuł:
PostNapisane: 29 gru 2007, 22:09 

No z tym nf4>nf5 to nie zawsze tak, na moim GA k8nf 9, mi sie do pupci krecilo athlona 3000+ chodzi na 2.3, mialem go juz na 2.6 ale w tedy zle pamieci byly ustawione... a wszytko bo ktorys dzielnik ram/cpu i mi nie dziala... A A300+ AM2 na Asus m2n -e kreciło mi sie bardzo fajnie, do 2.7;)

Więc nie zawsze;)

Tytuł:
PostNapisane: 29 gru 2007, 22:45 

No proszę Cię... K8NF9 jest zbudowany na mocno wykastrowanym nForce4-4x więc nie bluźnij mi tutaj, bo ta płyta wogóle nie nadaje się do OC. Co innego np. DFI Infinity NF Ultra II-M2 nF4 8)

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 29 gru 2007, 23:07 

wpadłem na szalony pomysł :P Jaki jest najlepszy procek pod Socket A (462) i czy da sie takiego jeszcze kupić

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2