Teraz jest 27 lis 2024, 18:35

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 lis 2003, 21:21 

Wiec tak mysle zcy moze widzieliscie jakies ciekawe konstrukcje 2 wojny swiatowej ja osobiscie znalazlem kilka ciekawych fotek samolotow zaprojektowanych przez BMW w tamtym okresie ktore jednak nie weszły do produkcji ba chyba nawet prototypów nie zdążyli zrobic ale sa bardzo ciekawe :)

hehe mam nadzieje ze i wy znależliscie cos podobnego a oto żrudlo tych fotek moze jest tam takich konstrukcji wiecjej szczeze muwiąc bede sobie musial przeglądnąc :)
http://nsm.pl/~ppetertill/
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 6 lis 2003, 21:36 

Ja czytałem książke "sekretne bronie II rzeszy niemieckiej'' sporo jest rzeczy takich jak w bf secret weapons(i wiele innych).JEDYNA KSIAŻKA KTÓRA MNIE WCIĄGNEŁA

Tytuł:
PostNapisane: 6 lis 2003, 22:20 

Heh, te konstrukcje BMW, to nawet nie tzw. Luftwaffe '46, a '47 ;) lub "paper model". Ciekawe konstrukcje z 2ws to temat rzeka, w zasadzie mozna je podzielic na samoloty krotko-seryjne, protypowe (kilka sztuk lub jedna sztuka), makiety i wlasnie... projekty na papierze. Mi tam osobiscie podobaja sie samoloty, ktore braly udzial w walkach, ale nie bylo o nich glosno (bo min. nie bylo ich duzo :P), np. Fw 189A, Hs 129B-3 (Ach to dzialo 75mm :D ), He 177A-1, A-36 Apache, Su-2 itp.

Tytuł:
PostNapisane: 6 lis 2003, 22:42 

pewnie ze temat rzeka ale wiesz kazdy doda cos od siebie i zawsze ktos moze przedstawic cos o czym mozna bylo nie wiedziec :) a i z tymi latającymi prototypami to rzeczywiscie ciekawe bardziej ale ja uznalem te bmw za godne uwagi aha widzialem na tamtej stronce taki jeden w ksztalcie spodka i to bylo zdiecie :) zaraz zamieszcze i czy nie dziwi was to smiglo ja tam sie silnika odzutowego spodziewalem :D
Obrazek
a i czy wy tez tak macie ze raz widac foty a raz reklame tripodu??

Tytuł:
PostNapisane: 6 lis 2003, 23:35 

Wiesz... zawsze takie "wynalazki" mogly byc tylko makietami lub zdolnymi fotomontazami - polecam listopadowa Nowa Technike Wojskowa. Jest tam ciekawy artykulik o He 132 - samolocie, o ktorym wierzono, ze istnial, latal itd. Jedna z hipotez jest zawarta w tym artykule. Poza tym cos dla "ziemniakow" ;), czyli krotka historia pierwszego sowieckiego dziala samobieznego produkowanego seryjnie, uwaga, na podwoziu Pz. III lub StuGa III, czyli poprostu SU-76i. Kiedy pierwszy raz o nim uslyszalem kilka lat temu, to byla dla mnie wielka tajemnica do zglebienia, skoczylo sie na modelu, ktory od dwoch lat czeka na budowe... ale to juz OT :P.

Tytuł:
PostNapisane: 7 lis 2003, 14:35 

Mi sie podoba z takich nowatorkich konstrukcji Me-163 komet i Messerschmitt Me-262 Schwalbe
:) byly one na pewno urzywane chyba tego nie zaprzeczysz jest tez pare innych konstrukci ja chocby Heinkel He-162 Salamander ale byly one troche wadliwe np salamander budowany z drewna przy silniku odzutowym byla to konstrukcja za slaba co bylo wynikiem pragnienia zmiejszenia kosztow produkcji jednak byla to nejwieksza wada tego samolotu :)

Tytuł:
PostNapisane: 7 lis 2003, 14:41 

a zauwarzylem jeszcze jedną ciekawa konstrukcje mianowiecie Messerschmitt P-1108 / IX-126 sa podane jego dane techniczne jednak nie widze tam histori ani innych danych ktore wskazywały by na to ze nie jesst to tylko projekt na kartce co o tym sądzisz?
Obrazek
a oto dane techniczne:
Długość 18,20 m
Rozpiętość 19,80 m
Powierzchnia nośna 60 m2
Skos skrzydła 35o
Masa własna:???
Masa całkowita 35000 kg
Prędkość maksymalna 1030 km/h
Prędkość przelotowa:???
Pułap normalny:???
Zasięg 7000 km

Tytuł:
PostNapisane: 7 lis 2003, 15:04 
Oldboy Battlefield.pl

co sadze?? wogole nie widac tych obrazkow... napewno zabronione jest hotlinkowanie... :x

Tytuł:
PostNapisane: 7 lis 2003, 15:17 

wiesz co mozna zaznaczyc obrazek dac wlasciwosci i zapisz potem otworzyc z dysku i jest normalnie :)

Tytuł:
PostNapisane: 7 lis 2003, 23:26 

Komet..tak, Schwalbe, a jakze, za to Salamander - to jest strzal w dziesiatke. Wbrew pozorom konstrukcja calkiem niezla jesli brac pod uwage czas projektowania samolotu. Generalnie byl to samolot naprawde ostatniej szansy. Co do tego Messerschmitt P-1108, to raczej jego nie bylo... Chyba jedynym odrzutowym bombowcem niemieckim byl Arado Ar 234 "Blitz Bomber". Nie pamietam czy to latalo w czasie 2ws, ale napewno jakis egzemplarz (jakies egzemplarze?) zdobyli amerykanie i testowali go juz po zakonczeniu wojny.

Tytuł:
PostNapisane: 8 lis 2003, 01:01 

to jest dopiero dziwny samolot :lol: - North American P-82 Twin Mustang - http://nsm.pl/~ppetertill/amerykanskie/nap82d.jpg

Tytuł:
PostNapisane: 8 lis 2003, 02:10 

Te samoloty od Daimler-Benz tez sa ciekawe:

Daimler-Benz Project A

http://samolot.tripod.com/niemieckie/dba.jpg

Daimler-Benz Project B

http://samolot.tripod.com/niemieckie/dbb.jpg
Zasięg az 17000 km :!: [o jedno zero chyba za duzo :lol: ]

Tytuł:
PostNapisane: 8 lis 2003, 02:16 

Nie taki dziwny ;), to tylko rozwiniecie tehnologii podwojnego kadluba z P-38. Taki samolot mial nieznacznie lepsza predkosc maksymalna (w koncu dwa silniki to nie jeden ;) ), oraz wiekszy zasieg. Mogl takze przeniesc wiecej podwieszen niz jeden Mustang. Ale mimo to, P-82 nie byl samolotem drugowojennym :). Jego jedyne bojowe uzycie mialo miejsce podczas wojny w Korei.
Troche fotek tutaj: http://www.wpafb.af.mil/museum/research/fighter/f82.htm

Tytuł:
PostNapisane: 8 lis 2003, 02:29 

A te Daimler-Benze przypominaja mi (zwlaszcza typ B) o pewnym sowieckim przedwojennym projekcie. Ktos slyszal o Tupolewie TB-3? Albo o projekcie Zveno? No to ponizej jedno z rozwiazan tego projektu... I to wszystko faktycznie latalo.
Zveno na TB-3 (slabo widac te tutke)
Obrazek
I sam TB-3 w calej okazalosci (na przestrzeni kilku lat zmieniano w tym typie samolotu czesto silniki, ale rozmiary zostaly w zasadzie bez zmian)
Obrazek
Obrazek

PostNapisane: 24 kwi 2008, 21:32 

wczesniej zobaczyłem ten projekt daimlera to jednak mogłem dosłownie mówic"powietrzny lotniskowiec" :) mógł nadlatywac nad pole walki i wypuszczac komenty(mysliwce z silnikami rakietowymi)np. nad anglie i tam by walczyły długo a same nawet by tak nie doleciały a gdyby jeszcze wymysli jak by te komety na samolot z powrotem ładowali to byłby pełny "powietrzny lotniskowiec" no i jeszcze by musiał wysoko latac aby uniknac ognia przeciwlotniczego i w osłonie albo najezony działkami by musiał byc :D

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2