Teraz jest 9 cze 2025, 01:12

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 109 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 24 sty 2008, 17:37 

Mi zacina się zazwyczaj gdy patrzę w jednym, konkretnym kierunku.
Jaka diagnoza, doktorze Mr.J?

Tytuł:
PostNapisane: 24 sty 2008, 18:12 
Redaktor Battlefield.pl

A może byście podali konfiguracje komputera, system operacyjny itp.

Może i Mr. J to doktor, ale na pewno nie wróżka :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 24 sty 2008, 18:38 
Moderator forum

Mr. J napisał(a):
Wydaję mi się więc, że mieszacie przyczyny spadku FPS. Przeważnie możemy je podzelić na te wynikłe ze zbyt małej ilości pamięci RAM, co objawia się nagłym zrywaniem i krótkim "zamrażaniem" obrazu, oraz na te których winowajcą jest niewyrabiająca karta graficzna. W drugim przypadku mamy do czynienia ze stałym obniżeniem ilości wyświetlanych klatek, pogłębiającym się jeszcze bardziej podczas generowania efektów specjalnych, gdy najdzie sie w jedno miejsce dużo ludków itp.

No niezupełnie. Dużo "ludków" to obciążenie procka najmocniejsze. Karta również może mieć problemy, dlatego najlepiej testować na dużej odległości - animacje szkieletowe są liczone normalnie, a nie ma dużej powierzchni do renderingu. Wydajność karty można sprawdzić przy spadkach wydajności podczas wyświetlania efektów z alfą - jak dym, kurz.

Nie wszystkie ustawienia high obciążają RAM. Dynamic light i shadow, AA, TF, nie mają na przykład prawie żadnego wpływu na pamięć. Jeżeli tylko ustawi się tekstury na low, to przy karcie 256 MB i pamięci 1GB (dla gry) nie będzie najmniejszych problemów z resztą na high. O ile karta graficzna wyrobi i procek.

Zauważyłem że niestety duży wpływ na wydajność ma procek (większy niż zakładałem). Przy Athlonie 2500+ 2 GB Ramu i 6600GT (AGP) nvSoundStorm komfort grania był dużo niższy niż na C2duo 6400 2 GB Ramu i 7200GS SoundMAX. Karta 7200 - szmelc a generowała tyle samo klatek w podobnych nastawach co 6600 (a benchmarki dają tu sporą przewagę 6600). W momentach gdzie wchodził dym, wybuchy itd. faktycznie spadki fps były znaczne i grać się wtedy nie dało za bardzo, ale przy otwartych przestrzeniach, siedząc w czołgu miałem o wiele większy komfort grania niż na Athlonie.

Na marginesie - kompy mam czyściutkie, bez żadnych wirów i innego badziewia, z minimalna ilością zainstalowanych składników. Kompy stoją na tym samym systemie, z prawie identyczna konfiguracją softwarową i na tych samych nastawach w BF2. Dodatkowo dodam że oba są nie kręcone aby zapewnić wysoką stabilność, na przykład podczas kilkunastogodzinnych obliczeń.

Tytuł:
PostNapisane: 24 sty 2008, 23:21 

No fakt, procesor też jest bardzo ważny. Nie wiem Musjer co u Ciebie powoduje spadek FPS, ale jestem w stanie sobie to wyobrazić, pamiętam dobrze sytuację gdy wszedłem na serwer TDP, full ludzi jak zwykle, mapka Iwo Jima, Amerykanom została ostatnia baza na górce i tam koncentruje się cała walka (czyli prawie wszyscy tam są). W moim przypadku nie było mowy o grze w bezpośredniej bliskości tej bazy bo fpsy spadały do liczby uniemożliwiającej granie. Jednak gdy tylko na lotnisku zawiązała się mała akcja z udziałem kilku graczy, udałem się tam i odziwo gra chodziła w tym miejscu bardzo płynnie.

U ciebie Musjer, może być coś takiego że patrząc się w jakimś tam kierunku, sprawiasz że w polu widzenia znajduje się wiele złożoncyh obiektów, które muszą zostać wyrenderowane no i karta nie wyrabia. Może to być sytuacja podobna do tej którą opisałem wyżej, akurat patrzysz w kierunku w którym toczy sie skoncentrowana walka z udziałem dużej liczby graczy i tak jak pisał Hynol, procesor nie może sobie poradzić, tylko że akurat nie bardzo wiem czym on się zajmuje w Multiplayerze po stronie klienta.

W FH2 nie gram, ale w FH1 zawsze mam wyłączone Light Maps, nie dość że odciąża to RAM, to jeszcze wroga lepiej widać w budynkach ;]

Tytuł:
PostNapisane: 24 sty 2008, 23:35 
Moderator forum

Mr. J napisał(a):
W FH2 nie gram, ale w FH1 zawsze mam wyłączone Light Maps, nie dość że odciąża to RAM, to jeszcze wroga lepiej widać w budynkach ;]

Tak - w BF1942 i FH1 faktycznie było to pomocne. W FH2 jest odwrotnie - im niższe detale tym trudniej wroga odróżnić od swojaka - tym samym podciąganie ustawień na wyższe zwiększa szanse przeżycia, szczególnie w walkach infantry.

Tytuł:
PostNapisane: 25 sty 2008, 00:34 
Redaktor Battlefield.pl

Odniosłem podobne wrażenie. O ile w FH1 miałem wyłączone lightmapy, zredukowaną jakość tekstur i efektów bo tak było łatwiej i wygodniej grać. Wysoka jakość tekstur wręcz utrudniała rozpoznanie obiektu na tle innego obiektu, czy terenu.

W FH2 mam zupełnie odwrotnie im większa jakość tekstur i efektów, włączone mapy świetlne tym łatwiej rozpoznać przeciwnika. Nie wspominając o tym że np ustawienie detali terenu na low pociąga za sobą artefakty...

Tytuł:
PostNapisane: 25 sty 2008, 03:59 

no nie wiem, sprawa detali to raczej rzecz subiektywna, zawsze gralem "na low" i nie mialem problemow.

Tytuł:
PostNapisane: 25 sty 2008, 19:44 

hmmm napisał(a):
no nie wiem, sprawa detali to raczej rzecz subiektywna, zawsze gralem "na low" i nie mialem problemow.

Zacznij grać na High :) zobaczysz różnice. Ja zobaczyłem jak przesiadłem się z x1300 na x1950 przestałem strzelać do krzaków ;)

Tytuł:
PostNapisane: 25 sty 2008, 20:49 
Moderator forum

hmmm napisał(a):

eee... w co "zawsze grałeś? W FH2 które ma ledwie 2 miechy? Czy w coś innego? Bo na innych modach gdzie pojawiają Ci się nicki to faktycznie mały problem - w FH2 nie ma takich udogodnień - nawet na średni dystans trzeba czekować minimapę i wytężać oczy. Mundury różnią się minimalnie kolorystycznie i z lightmapami oraz światłem na low po prostu nie da się odróżnić wojaków. Z czołgami i samolotami jest trochę lepiej jak się dobrze zna sylwetki, chociaż i tak może zdarzyć się pomyłka.

W podstawkę BF2, BF1942, FH to wiadomo że grało się na low bo dawało to przewagę.

Tytuł:
PostNapisane: 25 sty 2008, 23:29 

Hynol napisał(a):
eee... w co "zawsze grałeś? W FH2 które ma ledwie 2 miechy?

a jaki tytul ma watek? napisalem ze to sprawa subiektywna, a tym mi tu wyskakujesz ze sie nie da. :?

Tytuł:
PostNapisane: 26 sty 2008, 05:05 
Moderator forum

hmmm napisał(a):
Hynol napisał(a):
eee... w co "zawsze grałeś? W FH2 które ma ledwie 2 miechy?

a jaki tytul ma watek? napisalem ze to sprawa subiektywna, a tym mi tu wyskakujesz ze sie nie da. :?

Wyskakuję? Ojej. Przepraszam że Ci wyskoczyłem. Tylko nie za bardzo rozumiem o co chodzi? Niby co sugeruję? Że się czego nie da?

Co najwyżej nieco nie wprost zasugerowałem że pisanie "od zawsze" w stosunku do czegoś co ma dwa miesiące jest niezbyt poprawne.

Tytuł:
PostNapisane: 26 sty 2008, 11:17 

Witam, nie będę otwierał nowego tematu, zapytam tutaj, wczoraj zakupiłem nowego kompa, FH chodzi świetnie, płynnie grafika maksymalnie wypasiona, ale czasami podczas zmiany mapy wyrzuca mnie do pulpitu. Czy wie ktoś czym to moze byc spowodowane ?

Tytuł:
PostNapisane: 26 sty 2008, 12:05 

Zainstaluj jeszcze raz patcha 1.41 do BF-a. Powinno pomóc

Tytuł:
PostNapisane: 26 sty 2008, 12:57 

Hynol napisał(a):
Mundury różnią się minimalnie kolorystycznie i z lightmapami oraz światłem na low po prostu nie da się odróżnić wojaków.

na high jest już lepiej - Niemcy są z daleka jednostajnie ciemni, Brytole są zawsze w jaśniejsze "ciapki", ale widać to tylko jeżeli są zwróceni przodem lub tyłem, z boku ciężko wyczuć na większe odległości. Ale i tak zawsze najpierw rzut oka na minimapę :)

Tytuł:
PostNapisane: 27 sty 2008, 16:30 

a może byśmy tak cos zagrali w któryś dzień,umówili, moze ktoś tsa pożyczy i byśmy razem popykali. jest kupa serwerów ale duza wiekszosc pusta... co wy na tą propozycję?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 109 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2