Teraz jest 28 lis 2024, 19:37

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 97 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 11 lis 2003, 22:01 
Moderator forum

NeOn napisał(a):
Tylko ze jak kazdy Logitech optyczno-radiowy musi miec jednokolorową podkładkę czy tam jakis blat!! bo inaczej nie bedzie za ladnie chodzil!!

Jakiś konkretny kolor? Sorry za czystą głuptę płynącą z pytania ( :lol: ), ale z optykami wcześniej nie miałem do czynienia a słyszałem, że te starsze ( :?: ) muszą mieć koniecznie czarne podkładki... W przypadku MX'ów będzie to robiło różnicę?[/list]

Ostatnio edytowano 11 lis 2003, 22:06 przez yacub, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 11 lis 2003, 22:05 

Yacub to niema różnicy czy MX 700 czy MX500 czy MX400!!
Każdy logitech optyczno-radiowy źle chodzi pod np. bialo-czarną podkladka!!!!!

Tytuł:
PostNapisane: 11 lis 2003, 22:12 
Moderator forum

NeOn napisał(a):
Yacub to niema różnicy czy MX 700 czy MX500 czy MX400!! Każdy logitech optyczno-radiowy źle chodzi pod np. bialo-czarną podkladka!!!!!

MX400 raczej wymaga płyty głównej a nie podkładki :lol: Ale wracając do pytania - nie chodziło mi o to, czy podkładka może być różnokolorowa a czy sam kolor (jednolity :P) jest ważny (czarny/czerwony/niebieski)...

Tytuł:
PostNapisane: 11 lis 2003, 22:29 

Nie musi byc czarny kolor wazne zeby byl jeden!!!!!
Np moze byc rozowy, fioletowy, bialy itp itd
Albo moga byc tez odcienie ale musza byc bardzo podobne!!
Np moze byc pomaranczowy z zoltym(ciemnym)!!

Tytuł:
PostNapisane: 11 lis 2003, 22:40 
Moderator forum

NeOn napisał(a):
Nie musi byc czarny kolor wazne zeby byl jeden!!!!!

Mhm, mkey, w takim razie jutro, zanim dotrze do mnie przesyłka zrobię przebieżkę po podkładkę :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 11 lis 2003, 22:50 

Ale jaka myszke se kupiles??
Jak mi powiesz jaki model to ci doradze fafną podkładke!!

Tytuł:
PostNapisane: 11 lis 2003, 23:47 
Moderator forum

Logitech MX500 afkorz :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 11 lis 2003, 23:55 
Oldboy Battlefield.pl

ale bzdury neon gadasz...
wystarczy ze powierzchnia nie jest wypolerowana a chropowata i matowa - na lustrze nie zadziala zadna..

Tytuł:
PostNapisane: 12 lis 2003, 00:23 

To i ja wtrace swoje trzy grosze :) Swego czasu mialem troche klopotow z czarna podkladka - fakt faktem nie byl to jeszcze logitech tylko jakis syf fujitsu-siemens :) anyway - na czarnej bardzo wyraznie widac bylo drobinki kurzu, czy tez wlosy, lupiez, popiol z fajka albo inne mikroskopijne drobiazgi - skutecznie ubijalo to jakos myszki :)

Tytuł:
PostNapisane: 12 lis 2003, 00:31 
Moderator forum

NeOn napisał(a):
Ale jaka myszke se kupiles??
Jak mi powiesz jaki model to ci doradze fafną podkładke!!

Bzdury chłopaki prawią. Więc zacznijmy od wukładu. ;)

Mysz optyczna działa na prostej zasadzie. Ma wbudowany sensor który regularnie (nawet do kilkuset razy na sekundę) robi "zdjęcia" wycinka powierchni pod myszką. Jak ruszasz myszkę - zdjęcia się zmieniają i sensor to zauważa. Porównuje kolejne "klatki" i na ich podstawie ustala jak muszka się przemieszcza. Tak wiec istotne jest by "teren pod myszką był "urozmaicony" i nie pochłaniał światła (jak pochłania - sensor nic nie zobaczy - np na czarnej powierzchni). Starsze myszki optyczne wymagały specjalnych podkładek z naniesioną delikatną siateczką która ułatwiała zadanie sensorowi, kolejna generacja wymagała jedynie w miarę wyraźnego wzorku na powierchni (na białej kartce takowego nie było więc nie myszka nie działała na niej). Jednak Logitech MX 500 i MX700 maja tak dobry sensor, że wiekszość z rych ograniczeń ich nie dotyczy. Możesz ich uzywac zarówno na białym blacie biurka (zauważy delikatne pory, ryski itp) jak i na przykład na swojej nodze. Jedynie na powierzchniach mocno pochłaniajacych świato, na blacie przykrytym szyba lub na lustrze mogą słabo chodzić. Tak więc najpierw poczekaj na myszke, a dopiero potem jak bedziesz miał kłopoty dobieraj do niej podkładkę. Dodam jeszcze, że zawodowi gracze uzywają podkładek do myszek, ale nie z powodu naniesionego na nich obrazka, ale z powodu oporu przy poruszaniu myszką - im bardziej pokładka jest "śliska" tym szybciej i dokładniej się operuje myszką (nie ma tarcia osłabiajacego precyzje ruchu).

ps: Mx 500 i Mx 700 sa praktycznie identyczne w parametrach (ten sam sensor, kształt, przyciski itp). Jedyna róznica polega na tym, że MX 700 jest bezprzewodowa więc nieco inaczej przebiega transmisja danych (odkrywcze, co nie ;) ) - nie jest to jednak zauważzalne dla zwykłego uzywtkownika. No i MX 700 ma wbudowany nadajnik i akumulatorki więc jest nieco cieższa od MX 500.

Tytuł:
PostNapisane: 12 lis 2003, 00:33 
Moderator forum

bcj napisał(a):
To i ja wtrace swoje trzy grosze :) Swego czasu mialem troche klopotow z czarna podkladka - fakt faktem nie byl to jeszcze logitech tylko jakis syf fujitsu-siemens :) anyway - na czarnej bardzo wyraznie widac bylo drobinki kurzu, czy tez wlosy, lupiez, popiol z fajka albo inne mikroskopijne drobiazgi - skutecznie ubijalo to jakos myszki :)

no mysle ze kluczem jest czyszczenie podkladki ;), ja amam czarna plastkiowa Ratzpad GS i czyscze ja dosc czesto i jest bardzo git

Tytuł:
PostNapisane: 12 lis 2003, 00:57 

Holman napisał(a):
no mysle ze kluczem jest czyszczenie podkladki ;), ja amam czarna plastkiowa Ratzpad GS i czyscze ja dosc czesto i jest bardzo git

Nie no... wyszlo, ze mam niezly syf na biurku :) heheh efekt taki byl naprawde przy mikro plamce :) takiej co to ja ledwo widac... ale fak faktem, to byl syf a nie myszka.. MX500 biega mi wszedzie :) inna sprawa - ze nie mam juz tej czarnej podkladki - nie dalo sie jej uzywac z MXem - to byla taka Empik'owa - z zelowa hmm, podstawka pod nadgarstek - MX jest tak wyprofilowany, ze nie dalo sie trzymac wygodnie reki na tej podkladce i rownoczesnie na myszce ;)

Tytuł:
PostNapisane: 12 lis 2003, 01:27 
Moderator forum

bcj napisał(a):
Nie no... wyszlo, ze mam niezly syf na biurku :) heheh efekt taki byl naprawde przy mikro plamce :) takiej co to ja ledwo widac... ale fak faktem, to byl syf a nie myszka.. MX500 biega mi wszedzie :) inna sprawa - ze nie mam juz tej czarnej podkladki - nie dalo sie jej uzywac z MXem - to byla taka Empik'owa - z zelowa hmm, podstawka pod nadgarstek - MX jest tak wyprofilowany, ze nie dalo sie trzymac wygodnie reki na tej podkladce i rownoczesnie na myszce ;)

hehe syfiarzu ty ;), ja mam mx700 i specjalna silikonowa poduszke pod nadgarstek do mojej podkladki ale praktycznie jej nie uzywam, chyba ze do netu bo za bardzo przeszkadza w grze przy szybkich ruchach myszki

Tytuł:
PostNapisane: 12 lis 2003, 09:50 
Moderator forum

Xena nie obraź się ale dupisz farmazony z tymi wzorkami - jakoś nie posiadam MX'a - myszka jest stara ma 1,5 roku i nie przeszkadza jej na czym działa - najlepszy efekt uzyskuję na szarej bezwzorkowej podkładce. Na wzorzystej nieważne czy błyszcząca czy matowa przy przejściu przez kolorki kontrasujące ze soba jest różnica. Zresztą testowałem (z racji zawodu mam tego pod ręką dużo) MX 500, A4-Tech'a, Geniusa i owszem czułość myszki MX jest lepsza ale to na czym działa jest wspólne dla wszystkich.

Tytuł:
PostNapisane: 12 lis 2003, 10:01 

Zgadzam się z [Night]MaX'em. W pracy mam MX 500, w domu Cordles Desktop'a. O wiele lepiej myszy działają na jednolitym jasno szarym czy nawet białym podłożu. Nie wspominając że przy bezprzewodowych myszach im jaśniejsze (lepiej odbijające) podłoże tym mniej baterie się zużywają. Co do wzorzystych podkładek czasami przy przejściu z jasnego na większy ciemniejszy elemęt mysza stoi w miejscu, jak by przejechała nad dziurą w stole.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 97 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2