Teraz jest 26 lut 2025, 16:16

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 12 lis 2003, 13:26 

Pre100 napisał(a):
Wrzuce do dyskusji swoje trzy grosze. Chociaż istnieje (pewien) związek pomiędzy pingiem a przepływnością łącza to nie jest on ścisły. Otoż można mieć duże łącze i duże pingi i małe łącze z małymi pingami, chociaż w 90% przypadków jest oczywiście odwrotnie.

Masz racje. Zależność pinga z przepustowością łacza nie jest sztywna. Tylko większe zapotrzebowanie na transfer niż oferuje łącze będzie zwiększało ping (i utracone pakiety). Za to każde łącze może mieć wielki ping z winy prowidera. Można mieć np. dobre łącze 64Kbps i przy ustawieniu w grze na 56K będą pingi poniżej 100. Można też mieć łącze 1Mbit i wszystko będzie miało ping 500 z powodu np. rutowania pakietów dokoła Europy aby je przesyłać z Wrocławia do Warszawy.
Dużo ludzi myśli że im wolniejsze łacze tym pingi będą większe a im łacze szybsze tym ping mniejszy. A to bzdurka jest :)

Tytuł:
PostNapisane: 12 lis 2003, 13:59 

[quote="PhoeniXMasz racje. Zależność pinga z przepustowością łacza nie jest sztywna. Tylko większe zapotrzebowanie na transfer niż oferuje łącze będzie zwiększało ping (i utracone pakiety). Za to każde łącze może mieć wielki ping z winy prowidera. Można mieć np. dobre łącze 64Kbps i przy ustawieniu w grze na 56K będą pingi poniżej 100. Można też mieć łącze 1Mbit i wszystko będzie miało ping 500 z powodu np. rutowania pakietów dokoła Europy aby je przesyłać z Wrocławia do Warszawy.
Dużo ludzi myśli że im wolniejsze łacze tym pingi będą większe a im łacze szybsze tym ping mniejszy. A to bzdurka jest :)[/quote]

JA mam własnie problem z moim ,,dostawca neta". Na poczatku dodam ze nie mam duzego pojecia o tym co teraz powiem :) . Otoz mam osiedlowe łącze 1Mbit na okolo 160 albo i wiecej kompow podpietych,pingi wachaja sie od 200 do 600(nie da sie grac :( transfer plikow nie przekracza 6kb\s w godzinach dziennych ) Czy nie wiecie czasem czy mozna zaradzic aby gralo sie przyzwoice na tym moim łaczu czy poprostu mam juz plytki z BF-em wyzucic do kosza :cry: (nie mam mozliwosci na zalozenie innego lacza)

Tytuł:
PostNapisane: 12 lis 2003, 14:42 
Oldboy Battlefield.pl

- kolejkowanie pakietow
- limity przesylu na poszczegolne porty

Tytuł:
PostNapisane: 12 lis 2003, 14:47 

TOM napisał(a):
JA mam własnie problem z moim ,,dostawca neta". Na poczatku dodam ze nie mam duzego pojecia o tym co teraz powiem :) . Otoz mam osiedlowe łącze 1Mbit na okolo 160 albo i wiecej kompow podpietych,pingi wachaja sie od 200 do 600(nie da sie grac :( transfer plikow nie przekracza 6kb\s w godzinach dziennych ) Czy nie wiecie czasem czy mozna zaradzic aby gralo sie przyzwoice na tym moim łaczu czy poprostu mam juz plytki z BF-em wyzucic do kosza :cry: (nie mam mozliwosci na zalozenie innego lacza)

Cooo?.... Może 1Mb na uzytkownika do routera. Kto by dzielił pasmo 1Mb na 160 komputerów :?: :?: :?: :?: Przeciez to wypada średnio 6.4 kbps na usera, zakładając, że jednocześnie korzysta połowa użytkowników - pozostaje jakieś 13 kbps :!: :!: W sumie patrząc sie na transfer 6kbps - nie ma się co dziwić... vrr... ile za to płacisz, 5PLN/mies?...
P.S.: Czy ten transfer to nie jest czasem 6kBps?... różnica jest znacząca ale i tak kiepściunio... :?

Tytuł:
PostNapisane: 12 lis 2003, 14:52 
Moderator forum

hehehhehehe PRE100 tego sie tak nie liczy :) jak ty podałeś, dzielenie pasma robi się dla usług a nie na usera. Ja mam 40 userów w sieci na 1 Mbicie i nikt nie narzeka na transfery tzn narzekają jak im spada z 60 do 40 kb/s. W tym samym czasie ludzie przeglądają stronki a ja jeszcze mam miejsce zeby się z BF'em i Ts'em zmieścić na niskim pingu.

Ale inna sprawa że 1 Mbit na 160 to za mało przydałoby się przynajmniej z 2 Mbity w porywach do 3.

Tytuł:
PostNapisane: 12 lis 2003, 15:07 

[Night]Max - masz racje, ale przy założeniu małej ilości userów - wtedy możesz zapewnić odpowiednie QoS, rozumiem, że usługi rozpoznajesz po portach? Dla dużej ilości uzytkowników mozna założyc że każdy z nich generuje podobną ilość każdego ruchu. Wtedy sposób liczenia, który ja przyjąłem jest (wydaje mi się) uzasadniony. Jeżeli się mylę - popraw mnie. BTW: Chętnie dowiem się jak zapewniasz u siebie w sieci QoS, bo rozumiem, że wszystko chodzi po IP?

Poza tym przy założeniu, że usługę rozpoznajemu po porcie - administrator musi odpowiednio skonfigurowac sieć znając port 14567 (dla BFa). Jeśli go nie zna to zaaplikują się pewnie jakieś defaultowe ustawiania, czyż nie?

Tytuł:
PostNapisane: 12 lis 2003, 15:11 

Zgadzam się z Pheniem, tak naprawdę wszystko zależy od architekury sieci. Ja np: mam 512 kb/s ale na dwóch niezależnych kanałach 2x256 kb/s a to znaczy że grając w BF wykorzystuje tylko jeden z tych kanałów czyli tak naprawdę mam transfer odpowiadający przepustowości 256. Z tego co wiem w Neostradzie jest jeden kanał 512 kb/s (nie muszę dalej tłumaczyć zdecydowanie lepsze rozwiązanie). TAK WIĘC ARCHITEKTURA PONAD WSZYSTKO !!! :)

Tytuł:
PostNapisane: 12 lis 2003, 15:12 

[Night]MaX napisał(a):
dzielenie pasma robi się dla usług a nie na usera.

Na usera tez mozna bez problemu podzielic pasmo. Ja mam dla siebie neo+ , a procz tego w lanie mam 1M DSL (na 20 osob) i podzial lacza mam zrobiony dla uslug i dla userow. Jesli ktos cos ssie i ja sie przelacze na tego dsla to mam dla siebie przydzielone 90% pasma :D ( no wiesz - jak chce cos szybko zassac to lece przez dsla a jak gram to na neo - przynajmniej nie ma klopotow z pingami :D )

Tytuł:
PostNapisane: 12 lis 2003, 17:45 

Czyli poprostu moge pozeganc sie z bfem,szkoda no coz tak bywa life is brutal and full of zasadzkas. A wszystko pzrez to ze mam tyko jedno lacze na osiedlu a na neo mnie nie stac aby wywalac 150 zeta na miecha :cry:

PS pre100 za neat place 55 zeta na miecha (kuzwa rozboj w bialy dzien !!!!!! ) i nie wiemcz czasem czy nie ma 200 kompow podpietych gdyz najwyzszy jaki numer IP widzialem to koncowka 210

Tytuł:
PostNapisane: 12 lis 2003, 19:24 
Moderator forum

TOM napisał(a):
A wszystko pzrez to ze mam tyko jedno lacze na osiedlu a na neo mnie nie stac aby wywalac 150 zeta na miecha :cry:

Podobno od stycznia 2004 Neostrada Plus ma kosztować 99zł/miesiąc…

TOM napisał(a):
PS pre100 za neat place 55 zeta na miecha (kuzwa rozboj w bialy dzien !!!!!! )

Ciesz się, że masz, chociaż takie. Ja muszę bulić 70 złotych za shit 10Kbps, z transferem około 5KB/s oraz pingami w dzień 200-500 -> 1500ms a w niedziele do 3000ms plus, co chwilę „Upływa limit czasu żądania” x2/x4.

Tytuł:
PostNapisane: 12 lis 2003, 19:40 

Ja mam polpakt 1 MB na 35 osob i place 50 zl!!
Pingi w Counter-Strike`a mam 30 - 60 a w BF-a 50 - 80!!!

Ale czleku neostrada jest shitowa bo jest wrazliwa na anomalia pogodowe!! I moja kuzynka ma ja 3 miechy i ja odsyla do TEPSY

Tytuł:
PostNapisane: 12 lis 2003, 21:14 
Oldboy Battlefield.pl

:lol: :lol: :lol: :lol: leze i kwicze.... anomalie pogodowe...
bueheheheheheheeheheheheheheheehehehehehehehe
chyba na sloncu.. buehehehehehehehehehehe

Tytuł:
PostNapisane: 12 lis 2003, 21:24 

yacub napisał(a):
Ja muszę bulić 70 złotych za shit 10Kbps, z transferem około 5KB/s oraz pingami w dzień 200-500 -> 1500ms a w niedziele do 3000ms plus, co chwilę „Upływa limit czasu żądania” x2/x4.

witaj w klubie(łącze się z tobą w bólu :cry: )...mam w 99,9% identycznie tylko cena niższa za miech..nagle niewiadomo skąd "connection problems" i "zamrożony" ekran
albo "teleporty" postaci na ekranie..najlepiej się gra jeszcze rano..bo potem jak lud powłącza kompy...ehhh

a z tą neostradą to mnie dobiło :D ja myślałem że to adsl..a nie radiówa...(zawsze człowiek się czegoś nowego dowie..tnx NeOn) :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 13 lis 2003, 01:09 

TOM napisał(a):
za neat place 55 zeta na miecha (kuzwa rozboj w bialy dzien !!!!!! ) i nie wiemcz czasem czy nie ma 200 kompow podpietych gdyz najwyzszy jaki numer IP widzialem to koncowka 210

hehe no to niezle zdzieraja z was :lol:
jak juz wczesniej pisalem w lanie mam podpietych 20 osob i placa nam po 40 PLN na miecha i nawet promocje dla nich robimy - np. przez wakacje mieli net za free, a teraz robimy grudzien za free ( no wiecie swieta, mikolaj... :D ) Tylko ze roznica jest taka ze my nie chcemy na tym zarabiac... a z tego co zostaje po oplatach i tak starcza na zakup jakiegos nowego dysku do serwa czy switcha... nawet ostatnio domenke wykupilismy :D

Tytuł:
PostNapisane: 13 lis 2003, 01:46 
Moderator forum

NeOn napisał(a):
Ale czleku neostrada jest shitowa bo jest wrazliwa na anomalia pogodowe!! I moja kuzynka ma ja 3 miechy i ja odsyla do TEPSY

:roll: Ok… poziom głupoty na dzień dzisiejszy przekroczony… powaliło mnie to… idę spać… geeez… zaczyna się tu robić dziwnie… może jak się obudzę rano... :roll:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2