Teraz jest 25 lis 2024, 13:47

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 224 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 15  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 mar 2008, 19:19 

Danexis napisał(a):
Jakim cudem miałeś straty wśród Kingtigera ?? Chyba niedopracowana gra...

Jezeli chodzi o penetracje pancerzy, uszkodzenia czolgu, unieruchomienia to CM jest wg. mnie jedna z gier ktore najlepiej to oddaja.

PostNapisane: 6 mar 2008, 21:29 
Redaktor Battlefield.pl

Danexis napisał(a):
Jakim cudem miałeś straty wśród Kingtigera ?? Chyba niedopracowana gra... a co do tego czy idzie jakoś <zpatchować albo jakiegoś moda> ustawić aby pociski np z działka KTO odbijały się od czołgów <czyli to co jest w FH1 w bf42>

Gdybyś czytał z uwagą wątek wiedziałbyś że przebicie pancerza nie jest warunkiem koniecznym by stracić czołg. Generalnie kontakt z przeciwnikiem nie jest niezbędny, szczególnie w przypadku King Tigera. ;)

Cytuj:
Czy na terenie Polski <pod okupacją> były jakieś oddziały Amerykańskie <w sensie Dywizja XX > Wyposażona w Shermany ??
Słyszałem ponoć ze na bagnach w okolicy Mazur .. Warszawy Kilkanaście pojazdów Amerykańskich miało tam się utopić <tj. w bagnie>
Możecie coś o tym powiedzieć ...
<źródło ehe.. Kolega :wink: >

Co najwyżej dywizja XXX :lol:

Rosjanie używali sporych ilości Shermanów M4A2 z 76 mm, więc możliwe że część z nich została u nas.

PostNapisane: 6 mar 2008, 22:24 

WuWu84 napisał(a):
Co najwyżej dywizja XXX :lol:

:spam: Jakoś jeszcze nie słyszałem o takiej dywizji :p :spam:
Sorki za w/w spama ;D
No to bardzo możliwe ze były to Radzieckie Shermany ... A czy w 4 Pancernych nie było czasem spotkania z Amerykańskijm oddziałem <chyba!!> na terenie polski

PostNapisane: 6 mar 2008, 23:14 
Moderator forum

To było po okrążeniu Berlina o ile dobrze pamiętam. Amerykanie to co najwyżej w Czechach mogli być widziani. Gdyby Pattona nie powstrzymywali to kto wie czy nie spotkałby się z armią czerwoną na terenie Polski.

PostNapisane: 7 mar 2008, 14:17 

Cytuj:
Jakim cudem miałeś straty wśród Kingtigera ?? Chyba niedopracowana gra...

Nie niedopracowana, tylko byłem lekko myślny i podprowadzałem KT do Shermanów z 76 na odległość poniżej 500 m( :oops: ).Na taką odległość nawet KT musiały obawiać się ww. Shermanów.
Co do 4 Pancernych- Hynol ma rację: to był bodajże przedostatni odcinek.Jeden z amerykanów popełnił błąd i powiedział "zdrazdtwujcie"(bo sądził że ma przed sobą radzieckich czołgistów :lol: ).

Cytuj:
Jezeli chodzi o penetracje pancerzy, uszkodzenia czolgu, unieruchomienia to CM jest wg. mnie jedna z gier ktore najlepiej to oddaja.

Widze, że kolega również grał w CM :D !

Na koniec przytocze pewne zdarzenie z Nashornem i IS 2 w rolach głównych.
Na początku marca 1945 w okolicach miejscowości padł "rekord" w odłegłości skutecznego strzału.Nashorn porucznika Beckmanna z sPzJagabt 88 zniszczył czołg ciężki typu IS 2, którego załoga sądziła że jest bezpieczna z linią frontu.Nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie dokładny pomiar odległości- wyniósł (ba dam!!!) 4600 m :shock: .

Znalezione w:"Hummel,Nashorn,Brummbar"- wyd. Militaria, Warszawa 1994

PostNapisane: 11 mar 2008, 22:46 

:shock: :shock: Jak im się to udało !!
Prawdopodobnie celowali w górę ale jak widzieli cel .... czy teren był płaski ...
Ale ta historii jest realna tylko ze w tamtych czasach prawie niewykonalna .. a jakim pociskiem strzelano ??

PostNapisane: 13 mar 2008, 08:40 

Wynika to zapewne z faktu że działo posiadało zasięg większy niż w oficjalnej dokumentacji.Co do amunicji- nie wiem czego użyli(przeciwpancerny? podkalibrowy?). Ja tylko przytoczyłem tą historię- swoją drogą teraz inni powini się wykazać :x !

PostNapisane: 13 mar 2008, 16:00 

No właśnie !! Dawać tutaj ciekawe Historie z I II wojny :D Ważne zeby były prawdziwe albo chociaż prawdopodobne ... :D

PostNapisane: 14 mar 2008, 18:44 
Moderator forum

A ja będę znowu musiał wydzielać temat ;).

Jak chcecie ciekawych opowieści to polecam:

A.Majewski "Wojna , ludzie i medycyna"

PostNapisane: 15 mar 2008, 18:37 

Przepraszam ,że zadaje takie pytanie ale o czym jest ta książka Hynol ?

PostNapisane: 15 mar 2008, 23:25 

A oto znalazłem zdjęcie prawdziwego Wunderwaffe! Niemiecki niszczyciel czołgów (zapewne jednorazowy) razem z załogą, oparty o wyjątkowo uniwersalne podwozie... zobaczcie sami:

http://i008.radikal.ru/0803/67/ae50478acd4c.jpg

Z powodzeniem można by to nazwać Jagdesel :D

PostNapisane: 16 mar 2008, 12:07 

Spotkałem się z tym, ale moim zdaniem ten osioł służył do transportu amunicji- nawet niemcy nie byli takimi debilami aby posyłać osła na Shermany czy inne pojazdy pancerne ! I prosze się nie sugerować filmami z osłem z CoH:OF zamieszczonymi na Youtube :x

PostNapisane: 16 mar 2008, 13:26 
Redaktor Battlefield.pl

Wojo44 napisał(a):
Spotkałem się z tym, ale moim zdaniem ten osioł służył do transportu amunicji- nawet niemcy nie byli takimi debilami aby posyłać osła na Shermany czy inne pojazdy pancerne ! I prosze się nie sugerować filmami z osłem z CoH:OF zamieszczonymi na Youtube :x

Byli gorsi - posyłali ludzi w Hanomagach z Pakiem 7,5 cm jako "niszczyciele czołgów". Ale to już raczej desperacja Hitlera.

PostNapisane: 16 mar 2008, 19:55 

Masz na myśli to:
http://panzerwaffe.pl/chudym/xxx/251-22d.jpg
Wynikało to z faktu braków "rasowych" niszczycieli, więc brali "251" lub Bogwardy (ew. ... bren cariery) i prowizorycznie je uzbrajali w broń ppanc.- "251" w pak'i a Bogwardy w panzerschrecki.

Tak przy okazji Sdkfz 251/22 występuje w najnowszej wersji RO( + Pak 40 i Zis 3), a w filmie w jednym z odcinków "Tajemnicy twierdzy szyfrów" (fragment ataku radzieckich samolotów na oddział pancerny).

PostNapisane: 17 mar 2008, 23:05 

<świetny ten film był xD>
Niemcy z osłami na czołgi a Rusy szkolili <lol> Owczarki Niemieckie aby podchodziły do czołgu i wtedy detonowano ładunek :cry: który ze sobą taszczyły ...
Sądzę ze WuWu84 chodziło o ten pojazd co dałeś na zdjęciu ... no ale jasnowidz nie jestem :lol:

O ! jaki długi link w tym dłuuuuuugim linku <po kliknięciu na niego> otwiera nam sie ciekawa stronka z różnymi <niestety tylko [ale jakie piękne]> modelami pojazdów o których niektórzy na pewno nie słyszeli :wink:

Dario Schaps (Swiss)........Lebedenko Tsar tank.(Kora Models) CO TO MA BYĆ ???

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 224 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 15  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2