Teraz jest 20 lis 2024, 05:38

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: Laptopy
PostNapisane: 7 lip 2008, 18:10 
Moderator forum

Jak w temacie chciałbym kupić dwa laptopy. Jeden do około 1600zł drugi do około 2700zł
Pierwszy z nich ma służyć do:
-pracy w PS, Corelu, Autocadzie
-oglądania filmów.
Powinien mieć minimum 1GB ramu i najlepiej nie zintegrowany układ graficzny.
Z 'drobiazgów': nie musi mieć OS. Oczywiście powinien mieć WiFi a i jakąś wbudowaną kamerą bym nie pogardził.

Drugi, droższy a więc 'lepszy' ma służyć do:
- pracy w PS, Corelu, Autocadzie
- oglądania filmów
- Od czasu do czasu pogrania w jakąś grę (powiedzmy BF2)
W tym powinno się znajdować nie mniej niż 2GB ramu, koniecznie nie zintegrowana grafika, kamera internetowa o dobrej jakości optycznej. WiFi oczywiście także.
W tym także OS nie jest niezbędny.

Zastanawiałem się nad takim laptopem HP:
HP Pavilion dv6820ew
oraz
składakiem BlueBerry Compal FL90 T5450/1024/120 SANTA ROSA
ale moja wiedza na temat laptopów jest praktycznie zerowa więc zwracam się z tym 'problemem' do was.

Od razu zaznaczam, że forum przejrzałem ale w świecie komputerów miesiąc to już prehistoria ;)

Tytuł: Re: Laptopy
PostNapisane: 7 lip 2008, 21:34 
Moderator forum

Powiem tak - miałem problemy ze stabilnością programów autodesku na HP - niestety nie pomnę modelu. Przy wielogodzinnych obliczeniach padał o wiele częściej niż zbliżony w parametrach Dell. Dodatkowo miły pan w serwisie poinformował mnie że do HP można zapakować dodatkowy RAM wyłącznie marki HP (nie wiem czy fakt czy chciał mnie naciągnąć, ale dałem sobie spokój). Komp był pożyczony więc się specjalnie nie przejąłem, ale nie wybrałbym go dla siebie. To znaczy wszystko inne w porządku i przyjemnie. Tylko niestabilność przy wysokim i długim obciążeniu mi przeszkadzała. PS i inne narzędzia średniego kalibru bez problemowo działały.

PostNapisane: 7 lip 2008, 22:44 
Moderator forum

Hynol napisał(a):
Dodatkowo miły pan w serwisie poinformował mnie że do HP można zapakować dodatkowy RAM wyłącznie marki HP (nie wiem czy fakt czy chciał mnie naciągnąć, ale dałem sobie spokój).

Klamal, mam od dwoch miesiecy dodatkowa kosc kingstona w moim HP i nie ma zadnych problemow.

Samemu ciezko mi cos zaproponowac, bo w zyciu nie odpalilem Autocada, wiec nie wiem jakie to ma wymagania. Ewentualnie jesli wyszla juz nowa wersja Cada ze wsparciem dla kart quadro nvidii, to moze warto by sie skusic na ThinkPada z takowa karta. Jakkolwiek nie wiem jak to wyglada w praktyce.

PS
Nie polecam innych kolorow obudowy niz czarny/ciemny, zwlaszcza w miejscu pod nadgarstki ;)

PostNapisane: 8 lip 2008, 11:57 
Moderator forum

Ano widzisz jak to jest z serwisantami...

Co do Autocada i Quadro - jeżeli tylko program ma możliwość działania ze sterownikami OpenGL (jak na przykład MAX) to nie będzie problemu z wykorzystaniem ich możliwości.

PostNapisane: 11 lip 2008, 03:42 

Ja mogę coś powiedzieć na temat FL90
Posiadam takowego "składaka" i jestem bardzo zadowolony. Wykonanie jest przyzwoite, a za tą cenę to naprawdę warto go kupić. Idea laptopowych "składaków jest prosta: Compal(największy producent kadłubków na świecie) daje swoje kadłubki, a klient może zamontować co chce. jedyne ograniczenie to procesor-socket, i karta graficzna, która już w produkcji jest montowana. o ile sie nie mylę to HP, compaq, i kilka innych znanych marek to Compal "obudowany" i z nalepką danej marki :)
jest to stosunkowo wygodne rozwiązanie bo wybierasz takie komponenty jakie chcesz( ile ramu, jaki dysk, procesor, z systemem czy bez, z irda, bluetooth, WiFi, etc.) i płacisz za co chcesz a nie za co musisz jak w przypadku markowych komputerów.
Wady: niestety głośny wiatrak(ale masz osobny rdzeń do grafiki) i grzanie, po 1-2 godzinach potrafi być naprawdę gorący :?
obudowa nie jest piękna-jest przyzwoita
Zalety: oszczędzasz jakieś 20%(może mniej lub więcej, dawno nie patrzyłem na ceny) w stosunku do laptopa z tymi samymi bebechami ale z nalepką znanej marki. wybierasz to co chcesz i nie przepłacasz.
Najlepiej kupować u kogoś do kogo mamy zaufanie, i mamy pewność że umie składać laptopy.

Strefa czasowa: UTC + 2