Teraz jest 27 lis 2024, 17:56

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Świadomy sen
PostNapisane: 30 lip 2008, 14:27 
Redaktor Battlefield.pl

Witam!

Niektórzy powiedzą, że to wiadome od dawna i, że "myślał młody, że odkrył coś nowego",ale podejrzewam, że nie wszyscy słyszeli o czymś takim jak "świadomy sen" i może kogoś to zainteresuje.

"Świadomy sen to umiejętność świadomej kontroli swojego snu"
- dzięki tej umiejętności możemy do woli hulać i robić co nam się podoba we śnie. Granicą jest jedynie nasza wyobraźnia - latanie i teleportacja jest na porządku dziennym.

To wszystko jest do opanowania i nauczenia.

Polecam bardzo interesującą lekturę - "Świadomy Sen - Pełny Kurs Jak Nauczyć Się Śnić Świadomie".

Co Wy na to?

(info od Falco)

PostNapisane: 30 lip 2008, 14:55 

bardzo interesujące przeczytam, może coś z tego wyjdzie, fajnie tak robić sobie to co się chce kiedy się chce

PostNapisane: 30 lip 2008, 18:13 

Out of boody experience (OBE) - z angielskiego, projekcja astralna - z terminologii ezoterycznej

http://pl.wikipedia.org/wiki/OOBE

Zainteresowanych odsylam do prac Roberta Monroe (Podroze poza cialo) i do literatury ezoterycznej, chocby "Cialo astralne" - Powell'a.

PostNapisane: 30 lip 2008, 18:58 

Czytałem kiedyś o tym, ale jakoś nigdy mi się nie udało osiągnąć tego stanu, może czas na drugie podejście :P

[GCA] | www.goldencamels.com

PostNapisane: 30 lip 2008, 18:59 

Ja czasami mam tak, ze cos mi sie sni a za kilka dni czy nawet tygodni dokladnie identyczna sytuacja dzieje sie w realu. Deja vu? Czy to moze ze mna cos nie tak? Heh, szkoda, ze nie mozna tego kontrolowac. :D

PostNapisane: 30 lip 2008, 19:00 
Spamer!

Zar2Roc napisał(a):
Czytałem kiedyś o tym, ale jakoś nigdy mi się nie udało osiągnąć tego stanu, może czas na drugie podejście :P

Jesli chodzi o OBE, to niesamowite uczucie, moze Cie bolec gdy bedziesz opuszczal cialo przez głowę :D, ale to trwa krotko :( (raz mi sie udalo)

RedStar napisał(a):
Ja czasami mam tak, ze cos mi sie sni a za kilka dni czy nawet tygodni dokladnie identyczna sytuacja dzieje sie w realu. Deja vu? Czy to moze ze mna cos nie tak? Heh, szkoda, ze nie mozna tego kontrolowac. :D

Tez tak kilka razy mialem : D, np. przewidzialem, ze kumpel z gg pojdzie do Woja(nie znalem go osobiscie, nie wiedzialem ile ma lat etc.), ze na wakacjach spotkam takie a nie inne rzeby z drewna etc. Oo

@down, Oj pomylimo mi się z bolem ;)

#5000. post i "spamer!" :lol: |czekałem od początku(:
kliknij i zarejestruj się -15% opłat transak. na najlepszej giełdzie kryptowalut

Ostatnio edytowano 30 lip 2008, 19:13 przez Blizzard_, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 30 lip 2008, 19:11 

Blizzard_ napisał(a):
Zar2Roc napisał(a):

Jesli chodzi o OBE, to niesamowite uczucie, moze Cie bolec gdy bedziesz opuszczal cialo przez głowę :D, ale to trwa krotko :( (raz mi sie udalo)

Nie wiem co Ci sie udalo ,ale napewno nie bylo to OBE :) - Nic nie boli.

Kazdy z nas mial kiedys uczucie gwaltownego spadania w czasie usypiania albo naglego przebudzenia ( tak gwaltownego ,ze az "podskoczyl" na lozku) tak wlasnie wyglada opuszczanie ciala przy OBE aka projekcji astralnej, wiekszosc ludzi traci w tym momencie swiadomosc.

PostNapisane: 31 lip 2008, 08:31 

RedStar napisał(a):

Mi się wydaje, że to jest tak jak kiedy przychodzisz do jakiegoś mieszkania i wydaje Ci się, że już tu byłeś. A naprawdę po prostu mieszkanie jest podobne do mieszkania w którym kiedyś byłeś ;)

Mi też się parę razy wydawało, że wydarzyło się coś takiego jak w śnie, ale to dopiero po tym wydarzeniu ;)

PostNapisane: 31 lip 2008, 08:50 

Jim napisał(a):
RedStar napisał(a):

Mi się wydaje, że to jest tak jak kiedy przychodzisz do jakiegoś mieszkania i wydaje Ci się, że już tu byłeś. A naprawdę po prostu mieszkanie jest podobne do mieszkania w którym kiedyś byłeś ;)

Mi też się parę razy wydawało, że wydarzyło się coś takiego jak w śnie, ale to dopiero po tym wydarzeniu ;)
Tak tylko, ze tu juz nie chodzi o np. obrazy (jak w tym przykladzie z mieszkaniem) ale np. cala rozmowe czy sytuacje. Na przyklad podczas rozmowy kiedy uslysze jakas wypowiedz i zgadza sie ona z tym co juz kiedys slyszalem (a wiem, ze nie bylo to w realu) to nagle przez glowe przelatuje mi wyrazne wspomnienie, ze identyczna sytuacja czy rozmowa juz mi sie kiedys przysnila.

Najgorsze jest to, ze kiedy sie budzisz i pamietasz jeszcze urywki ze swojego snu to po paru sekundach i tak sie go zapomina. Ale w glowie gdzies tam zostaja te zapomniane rzeczy, ktore wlasnie moga smignac kiedys przez myśl. Ja tak to wszystko widze, ale ciezko mi to pojac dlaczego tak sie dzieje. :)

PostNapisane: 31 lip 2008, 15:02 

" Czy wiesz co to jest świadomy sen i co można w nim robić? W świadomym śnie odczuwasz i doświadczasz wszystko tak jakbyś to robił w rzeczywistym świecie... a nawet jeszcze mocniej i bardziej intensywnie."

to znaczy ze jak w snie bede robil kupe, to naprawde obsram se cale lozko.....

PostNapisane: 31 lip 2008, 15:24 
Spamer!

Nie :lol: , bedziesz intnsywniej czul, ze to robisz (jak masz rozwolnenie we snie to masz nie fajnie :D). Polecam latac :D

#5000. post i "spamer!" :lol: |czekałem od początku(:
kliknij i zarejestruj się -15% opłat transak. na najlepszej giełdzie kryptowalut

PostNapisane: 31 lip 2008, 15:36 

Sprawa ciekawa, miałem cos takiego pare razy(3 moze 4) i jest niesamowite uczucie rano po przebudzeniu:0 Szczegółów snu nie będę zdradzał bo to nie forum +18 :lol:
Cytuj:

" Czy wiesz co to jest świadomy sen i co można w nim robić? W świadomym śnie odczuwasz i doświadczasz wszystko tak jakbyś to robił w rzeczywistym świecie... a nawet jeszcze mocniej i bardziej intensywnie."

Nie zupełnie, mozesz kontrować wydarzenia, ale odczucia nie sa takie same jak na prawdę;>

2 z rzeczy ktore moga zaciekawić to efekt spadania zaraz po zasnieciu, ponoć w tedy nasza dusza wraca do ciała (?) To juz mam czesciej niż świadomy sen, jest to zjawisko dosć popularne ponoc:)

Co do deja vu, to takie nasze prorocze umiejętności :lol: Juz pare razy próbowałem sobie coś zapamiętać, i czy potem bede miał deja vu, ale nic z tego, mam po prostu uczucie, ze to co kiedyś ktos powiedział i zrobił stało się:/

-Brak Dzwieku w komputerze po formacie kompa !
-może powiedz jaki masz system?
-Ja mam taki sam procek więc jest wielkie prawdopodobieństwo że XP

PostNapisane: 31 lip 2008, 16:59 

Sam nie raz mialem uczucie spadania, najgorsze jest uderzenie. Jeżeli chodzi o kontrolowany sen (LD-Luc cos tam dream) to jeżeli czegoś nigdy nie robilismy albo czegos nie widzielismy to snie wyglada to tak jak naprawde czy jak sobie wyobrazilismy?

PostNapisane: 31 lip 2008, 17:25 

no mnie się deja vu często zdarza, zbyt często :P Co ja jakiś Next jestem ?! :mrgreen:

PostNapisane: 31 lip 2008, 17:40 

Cytuj:
Co ja jakiś Next jestem ?! :mrgreen:

N3XT G3N... A tak pr0 zaleciało :lol:

Cytuj:
o jeżeli czegoś nigdy nie robilismy albo czegos nie widzielismy to snie wyglada to tak jak naprawde czy jak sobie wyobrazilismy?

Niestety tak jak wyobrażaliśmy :cry: :lol:

-Brak Dzwieku w komputerze po formacie kompa !
-może powiedz jaki masz system?
-Ja mam taki sam procek więc jest wielkie prawdopodobieństwo że XP

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2