Teraz jest 27 lis 2024, 18:49

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 sty 2009, 13:23 

Proponuje wejsc na www.nasa.gov. Z dniem wczorajszym tj 15.01.09 prawdopodobienstwo, ze jestesmy sami we wszechswiecie matematycznie zrownalo sie ZERU...

Jestem podniecony 8)

PostNapisane: 16 sty 2009, 15:42 

Dobra dobra póki co znaleźli śladowe ilości metanu, jak mi przywiozą Marsjanina w klatce to wtedy uwierzę :wink: A tak na serio oczywistością jest że musi być we wszechświecie więcej takich planet jak nasza a co za tym idzie niezliczona ilość organizmów (nie wykluczone że myślących również).
Co do Marsa to istnieje teoria że najpierw tam powstało życie, potem przybyło do nas (meteorytem czy czymś tam).

PostNapisane: 16 sty 2009, 15:57 
Spamer!

Czytałem wczoraj o tym na http://www.nautilus.org.pl/ , wolałem poczekać na więcej info z newsem :) Choć trzeba pamiętać, ze metan w atmosferze = życie :D

#5000. post i "spamer!" :lol: |czekałem od początku(:
kliknij i zarejestruj się -15% opłat transak. na najlepszej giełdzie kryptowalut

PostNapisane: 16 sty 2009, 15:59 

Cytuj:
"Z dniem wczorajszym tj 15.01.09 prawdopodobienstwo, ze jestesmy sami we wszechswiecie matematycznie zrownalo sie ZERU...

Jestem podniecony 8)"

Mysle ,ze kazdy bardziej rozgarniety byl tego swiadom a sceptycy dalej nie dadza wiary - Nie jestem wielbicielem archiwum X czy innych "ufoludkowych" teorii, istnienia zycia poza nasz ziemia w tym czy innym czasie wydaje sie byc dla mnie oczywiste i tyle.

Cytuj:
"Co do Marsa to istnieje teoria że najpierw tam powstało życie, potem przybyło do nas (meteorytem czy czymś tam)."

Tez tak mysle, baa uwazam ,ze i na innych planetach naszego ukladu moglo istniec zycie, tylko na jednej w danym czasie. To samo tyczy sie naszego ksiezyca.

Metan swiadzczy o organicznym zyciu, nalezy pamietac ,ze we wszechswiecie moga byc calkiem inne formy zycia nie tylko weglowe.

PostNapisane: 16 sty 2009, 16:05 

$towarzysz$ napisał(a):
Dobra dobra póki co znaleźli śladowe ilości metanu, jak mi przywiozą Marsjanina w klatce to wtedy uwierzę :wink: A tak na serio oczywistością jest że musi być we wszechświecie więcej takich planet jak nasza a co za tym idzie niezliczona ilość organizmów (nie wykluczone że myślących również).
Co do Marsa to istnieje teoria że najpierw tam powstało życie, potem przybyło do nas (meteorytem czy czymś tam).

lo bosz... Nic nie musi. Bylo prawdopodobienstwo, ze zycie, ktore powstalo na Ziemi to przypadek na skale swiatowa. Gdy odkryli metan, ktory najczesciej powstaje ze szczatkow organizmow, prawdopodobiensto, ze wszechswiat jest "zywy", skoro w jednym ukladzie planetarnym zycie narodzilo sie 2x jest mega wielkie.

PostNapisane: 16 sty 2009, 19:20 
Spamer!

Jan_Twardowski napisał(a):

Metan swiadzczy o organicznym zyciu, nalezy pamietac ,ze we wszechswiecie moga byc calkiem inne formy zycia nie tylko weglowe.

Oparte może być jeszcze na siarce i krzemie (ale z tego co wiem, to życie oparte na krzemie na bardzo wolne procesy życiowe) :)

#5000. post i "spamer!" :lol: |czekałem od początku(:
kliknij i zarejestruj się -15% opłat transak. na najlepszej giełdzie kryptowalut

PostNapisane: 16 sty 2009, 19:43 
Moderator forum

Blizzard_ napisał(a):
Czytałem wczoraj o tym na http://www.nautilus.org.pl/ , wolałem poczekać na więcej info z newsem :) Choć trzeba pamiętać, ze metan w atmosferze = życie :D

Wcale nie - proponuję sobie sięgnąć chociażby po dzisiejszą wyborczą.
A) Metan powstaje również podczas aktywności wulkanicznej.
B) Nawet jeżeli nie powstaje w danej chwili, może być uwalniany z lodu z okresu gdy było go dużo w atmosferze.

Więc mimo że sprawa ciekawa, to tak naprawdę nie daje żadnej odpowiedzi na pytanie czy życie istnieje gdzieś poza ziemią.

PostNapisane: 16 sty 2009, 20:04 

Dokladnie tak, po poludniu nastapil update newsa na stronie nasa rowniez. Metan moze miec pochodzenie chemiczne, glownie chodzi tu o aktywnosc wulkanow z tym, ze;

- Mars nie jest aktywny wulkanicznie.
- Wystepowalby rowniez siarkowodor.

ehhh... Chyba sie pospieszylem. W kazdym razie polecam obserwacje naszych Marsjanskich zwiadowcow: Spirit i Oportunity, bo przesylaja sliczne foty z powierzchni. Sam sledze temat od 1.5 roku i powiadam wam, ze jest na co popatrzec.

PostNapisane: 17 sty 2009, 13:40 

Dotarłem do artykułu opisującego tą rewelację po angielsku, nie pamiętam już na jakiej stronie.
Mówił on wyraźnie, że Mars żyje w sensie biologicznym lub geologicznym. Takie są dwa przypuszczalne źródła pochodzenia metanu na tej planecie. Tak więc tytuł tego topicu jest mocno na wyrost, bo wcale życia na Marsie nie odkryto, mało tego, nie jest w cale stwierdzone że owy gaz produkują lub produkowały organizmy żywe, gdyż może on równie dobrze pochodzić z aktywności geologicznej planety.
Zatem ja bym się tak nie ekscytował jeszcze.

PostNapisane: 17 sty 2009, 15:24 

Tytul topicu przeczytales... A topic przeczytales?

PostNapisane: 17 sty 2009, 15:55 

Nie mowie ze wyjechales do przodu za bardzo az sie zakurzyło. Podaje tylko moją myśl do wiadomości publicznej coby inni wiedzieli :]

Tak czy inaczej, jeśli nie na Marsie, to z pewnością gdzieś indziej jest zycie, bo Wszechświat jest przeogromny, a planet takie jak nasza są miliony.

---

Jest gdzieś miejsce gdzie w wygodny sposób można obejrzeć wszystkie zdjęcia zrobione z powierzchni marsa, które do tej pory zostały upublicznione?

PostNapisane: 17 sty 2009, 19:21 
Moderator forum

Mr. J napisał(a):
Tak czy inaczej, jeśli nie na Marsie, to z pewnością gdzieś indziej jest zycie, bo Wszechświat jest przeogromny, a planet takie jak nasza są miliony.

Z tą pewnością to bym uważał. Mimo że jest to baaaaardzo prawdopodobne, to pewność można mieć dopiero gdy się udowodni że życie istnieje poza ziemią. Na razie nam do tego daleko. Jeszcze nawet nie znaleziono układu słonecznego podobnego do naszego ani planety która mogałby podtrzymywać życie.

PostNapisane: 17 sty 2009, 19:34 
Moderator forum

Hynol napisał(a):
Jeszcze nawet nie znaleziono układu słonecznego podobnego do naszego

A co z tym układem słonecznym? Polacy współodkryli kopię naszego Układu Słonecznego oraz Drugi Układ Słoneczny?

PostNapisane: 17 sty 2009, 21:03 

Jesteś trochę do tyłu Hynol :p Nie tak dawno było głośno o odkryciu właśnie układów planetarnych podobnych do naszego. Podobno w samej Drodze Mlecznej jest ich mnóstwo, więc pomyślcie ile może ich być, gdyby pod uwagę wziąć cały Wszechświat.

Od dzieciństwa strasznie mnie interesują takie kosmiczne sprawy :) a to, czy istnieją inne inteligentne formy życia oprócz ludzi (no nie wszystkich) jest jednym z tych pytań, na które najbardziej chciałbym znaleźć odpowiedź. Nie wiem tylko czy dowiem się tego za życia.

PostNapisane: 17 sty 2009, 23:55 
Moderator forum

Aaaaaa... to srki. Musze się zpatchować :). Znaczy się normalne skaliste planety pokroju marsa, ziemi i merkurego? Nie żadne gazowe giganty? I w rozsądnej odległości od słońca?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2