Teraz jest 28 lis 2024, 20:39

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 lis 2003, 21:34 

Problem mój jest malutki, ale pozwolę go sobie wyłuszczyć.

Sytuacja wyglądała tak: mapa Berlin. Ja w Allied, przeciwnik w Axis. Axis blokowali ogniem przejście kanionem budynków po lewej od początkowego respawnu Allied. Wszedłem snajperem na drugie piętro w budynku, którego okna wychodzą na długą aleję między budynkami(tam gdzie jest karabin maszynowy na piętrze). Ustawiłem się nieco w głębi, żeby trudniej było mnie trafić. Zdjąłem jednego przeciwnika w oknie na piętrze po drugiej stronie kanionu. Pojawił się następny, ale nie widziałem go - tylko tag czasami mi migał, a reszta ginęła we mgle. Nagle z okna w które celowałem, a w którym nikogo nie widziałem - BAM. Leżę.

Lekko się zdziwiłem, kiedy przeciwnik na pytanie czy mnie widział, odpowiedział że jak na dłoni. Sprawdziłem, widoczność miałem ustawioną na 100% (32 bity, detale i poboczne na medium) - a mimo to go nie widziałem, a on mnie tak. Szczerze wątpię, aby cheatował - problem zatem może leżeć po stronie mojego cienkiego kompa.

Czy rzeczywiście tak jest, że lepsze karty grafiki przy maksymalnych ustawieniach BFa pokazują więcej?

Tytuł:
PostNapisane: 27 lis 2003, 22:14 
Moderator forum

Ja też tego, kto jest w oknie, z dużej odległości nie widzę. Jedynie TAG pozwala na zdjęcie takiego delikwenta :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 27 lis 2003, 23:16 
Moderator forum

czasem na serwach w ogole jest taka opcja ze jak najedziesz na czolg z duzej odleglosci to tag sie nie pojawia, to jest pramater serwera NameTagDistance, moze byl mniejszy niz 100 a tamten koles mial cheata ze robil mu na 100 i tak

Tytuł:
PostNapisane: 28 lis 2003, 00:23 

Holman napisał(a):
czasem na serwach w ogole jest taka opcja ze jak najedziesz na czolg z duzej odleglosci to tag sie nie pojawia, to jest pramater serwera NameTagDistance, moze byl mniejszy niz 100 a tamten koles mial cheata ze robil mu na 100 i tak

Był to serwer IRS, a przeciwnikiem był znany gracz, który bez cheatów _jest _dobry_- zatem to nie to.

Tytuł:
PostNapisane: 28 lis 2003, 00:47 
Oldboy Battlefield.pl

jaki gracz?
na 4web jest na 100 ustawione
zreszta ja np na stalinie to po tagiach i kontrolnie po respawnie strzellam z czolgu:) no a ze snajpy... choc nie uzywam za czesto to czasami na wyczucie - w miejsca gdzie bym sam sie schowal
i masz racje jak sie stoji w glebi budynku to nie widac ze snajpy poprostu postac znika (ciemne tlo) ale taga mozna zauwazyc i ruch...

Tytuł:
PostNapisane: 28 lis 2003, 00:59 

Okota napisał(a):
jaki gracz?
na 4web jest na 100 ustawione
zreszta ja np na stalinie to po tagiach i kontrolnie po respawnie strzellam z czolgu:) no a ze snajpy... choc nie uzywam za czesto to czasami na wyczucie - w miejsca gdzie bym sam sie schowal
i masz racje jak sie stoji w glebi budynku to nie widac ze snajpy poprostu postac znika (ciemne tlo) ale taga mozna zauwazyc i ruch...

Pozwolę sobie nick gracza pominąć, bo widziałem co potrafi i mam do niego zaufanie.
Generalnie cała sprawa może okazać się pomyłką, bo mógł mnie załatwić po tagu. Zmyliło mnie tylko, że napisał, że widział mnie wyraźnie. Może nieprecyzyjnie się wyraził, a ja jestem nieco przewrażliwiony na punkcie mojego złomu i szukam jakiegoś przekonującego powodu, żeby go wymienić.

Tytuł:
PostNapisane: 28 lis 2003, 10:21 

Nie wazne jak mocny sprzet ma, to napewno Cie nie mogl widziec, ja uwazam ze mam sprzet nadto wystarczajacy zeby grac komfortowo w najlepszych ustawieniach i nie widze kolesia po drugiej stronie, wiec sie nie przejmoj, chodzilo o tag, a jesli nie po tagu to musial uzyc no fog'a.

Tytuł:
PostNapisane: 28 lis 2003, 11:54 

Wiele razy udawało mi się zdjąć snajperką gościa (często też snajpera) ukrytego w budynku, tylko dzięki tagowi . Wystarczy tylko chwilę pokombinować gdzie może być jego głowa. Gościu "tańczy" jak oszalały za oknem. Stanie na chwilkę i... BAM! Pamiętacie TEN film?
"Panie daj mi siłę...", czy jakoś tak :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 28 lis 2003, 13:01 
Moderator forum

Nu to sie moze ja wypowiem :wink:
Jakbys podal xywke byloby latwiej tej osobie wytlumaczyc jak to bylo :wink:
a to co mowi Yacub to swieta prawda...ja jak wchodze w ta alejke snajperem to tylko tagow po oknach szukam...poprostu inaczej sie nie da, a jak widzisz tag to glowe nie trudno znalezc :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 28 lis 2003, 17:04 

Poprawcie mnie jeśli się myle ale w bf-ie chyba nie zawsze jest tak że jak z punktu A widzimy punkt B to z B widać A. Oprócz tego widocznośc w sprzęcie i na zewnatrz jest różna, np siedzą c w AA opłaca sie czasem wyjść bo poza lepiej samoloty widać, a może tylko mi sie zdaje;P

Strefa czasowa: UTC + 2